Φακοί για m4/3

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Τόσο καλός είναι αυτός ο 12-60 ?
Έχω αρχίσει διαβάζοντας τόσα εδώ να σκέφτομαι να δώσω τον (Ελβετικό σουγιά) 12-50 . Φοβάμαι μόνο μη δεν δω διαφορά μεγάλη και το μετανιώσω .

Δεν θα δεις μεγάλη διαφορά, απλά σε σχέση με τον 12-50 έχει λίγο πιο μεγάλο εύρος, είναι λίγο πιο φωτεινός και έχει λίγο καλύτερη ποιότητα εικόνας, ανάμεσα στους 2 είναι σαφώς καλύτερη επιλογή ο 12-60, από την άλλη δεν αξίζει να δώσεις τον 12-50 για να πάρεις τον 12-60....άλλο αν εγώ το έκανα και δεν το μετάνιωσα...!!!

τους είχα και τους δυο ακριβώς για να αποφασίσω ποιον θα κρατήσω γιατί από τα reviews δεν έβγαζα άκρη.
Κράτησα τον 12-60 τελικά, τη διαφορά την έβλεπα ακόμα και στην οθόνη της μηχανής...
Ο 12-50 βέβαια είναι σαφώς καλύτερος για βίντεο αν σε ενδιαφέρει και έχει και macro mode.
Εγώ για φωτογραφίες τον ήθελα και νομίζω ότι είναι πολύ καλός για τα χρήματα που τον βρίσκεις, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι ο 12-40 pro με μεγάλη διαφορά τιμής (που τα ερασιτεχνικά μου χέρια δε θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν).
Μακάρι να ήσουν κοντά να στον δώσω να τον δοκιμάσεις.
Τι καλά να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι !!!

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Έτσι όπως τα λέει ο Στεργιος είναι και στις κοπιες που δοκίμασα εγώ στο παρελθόν αν και δεν τους είχα δίπλα δίπλα, ο 12-50 έχει πιο αδύναμα άκρα εστιακών και είναι καλός στις μεσαίες εστιακές και στο macro, ο 12-60ειναι αρκετά καλός από 12-50 στις κοινές δηλαδή εστιακές και ειδικά στα 12mm αν και στα άκρα υστερεί λίγο και βγάζει και λίγο παραπάνω γεωμετρικές παραμορφώσεις. Αυτά τα διορθώνει ως ένα βαθμό μόνο ο ακριβός και πιο φωτεινός 12-60 LEICA.
τα πιο πάνω είναι στατιστικά και μόνο και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από κόπια σε κόπια λόγω sample variation κάτι που στους κιτ είναι σύνηθες.

Δε με βοηθάτε δε με βοηθάτε !!!
Στέργιε όταν κατέβω Θεσσαλονίκη θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή μαζί σου (εάν σε βολέψει και εσένα φυσικά) να μου τον δώσεις για μερικά κλικ και ταυτόχρονα να βγάλω ίδια πλάνα με τον 12-50 .

Στέργιο εαν είσαι από Θεσσαλονίκη μέσα στο μήνα μπορεί να ανέβω και εγώ οπότε να σου δώσω να παίξεις λίγο με τον 12-40

Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως φίλος αγόρασε πρόσφατα τον 40-150 pro και είχα την χαρά να τον δοκιμάσω λίγο. Αν και δεν έχω υην δικιά σας εμπειρία έχω να πω ότι είναι φακουδαρα... Απομονωνεις εύκολα το θέμα σου, ωραίο bokeh και βασικά μου άρεσε πάρα πολύ στο ποσό οξύς είναι. Γενικά οι φωτογραφίες μου είχαν μια "ζωντάνια" εαν μπορώ να υο περιγράψω με δικά μου λόγια

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Οι pro φακοί έχουν πολύ περισσότερη ζωντάνια γιατί έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί να δίνουνπολύ δυνατό contrast, αυτή είναι η πρώτη <εικόνα> που βλέπει κανεις, δευτερευόντως ξεχωρίζουν από την πιο απλή σειρά στο οτι σε δυσκολα θέματα κρατούν σε ανάλυση (microcontrast) και λεπτομέρεια χωρίς να λασπώνουν ακόμη και ανοιχτοί ακόμη και στα άκρα ακόμη και σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες.

Έτσι πολλές φορές δεν θα δούμε τρομερές διαφορες του φθηνού 12-60 από τον 12-40 ημέρα αλλά αν ζορίσουμε τους φακούς σε άσχημο φως ο Pro θα ξεχωρίσει.

αν έρθετε προς τα μέρη μου στείλτε μύνημα.
Και αν έχει κάποιος τον 17ρη 1.8 για ένα γρήγορο τεστ θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Τελικά το σκέφτηκα. Προς τα μικρά primes φακουδάκια τείνω. Μου αρέσει και ο τρόπος που αναγκάζεσαι να φωτογραφίζεις όταν έχεις σταθερή εστιακή. Είναι και μικρά. Παίζουν και καλά στο λίγο φως.

Δες και τον 15/1.7 αν σε βολεύει ως εστιακή, εμένα είναι κολλημένος πάνω στην Penf, τον θεωρώ καλυτερο από τον 17/1.8.

Βαζω ένα συγκριτικό για όσους ψάχνονται για καλό τηλεφακό στο εύρος των 300mm (600mm) και δεν κοιτάνε φυσικά το φθηνότερο. Υπάρχει φυσικά και η λυση του Lumix 200/2.8 με TC 1.4X αλλά τιμολογιακά είναι κοντά σε αυτή του 300/4 που υπάρχει ήδη στo τεστ: https://www.mu-43.com/threads/shoot-out-olympus-75-300-vs-50-200-swd-w-ec-14-vs-300-4.100452/page-1

Ο παλιός 50-200 (SWD) κρατά πολύ καλά ακομη και σήμερα και με την χρήση του 1.4 TC κοίτα στα ματιά τον νέο 300/4 με διαφορα μόλις μισού στοπ. Στο πιο κάτω νήμα θα δούμε και την επίδοση του σε ριπή στις δυο ΕΜ1 , με ηλεκτρονικό κλείστρο ανοιχτός σε διάφραγμα (που αποδίδει εξαιρετικά) διατηρεί πολύ υψηλή ριπή.

https://www.mu-43.com/threads/e-m1-vs-e-m1-mk-ii-burst-rates-with-four-thirds-lenses.89602/

Last edited:
Δες και τον 15/1.7 αν σε βολεύει ως εστιακή, εμένα είναι κολλημένος πάνω στην Penf, τον θεωρώ καλυτερο από τον 17/1.8.

Κώστα σε ταχύτητα εστίασης σε χαμηλό φωτισμό έχουν διαφορά ? Το μόνο που μου λείπει από τον 17/1.8 που τον έδωσα για χάρη του 20/1.7 ΙΙ είναι αυτό .

Δεν έχω θέμα με τον 15αρη σε βραδυνα αλλά δεν θυμάμαι να είχα και έντονο θέμα με τον 17αρι , αυτό όμως εξαρτάται και από το σώμα ... δεν τους είχα δίπλα δίπλα ποτέ και δεν τους δοκίμασα σε EM10II. Ακόμη και ο 20αρης στην ΕΜ 1.2 είναι ταχύτερος από την Penf.

300/4 pro

Mπουκωμένα στο κοντράστ και την οξύτητα στα όρια του εύκολου εντυπωσιασμού βλέπω στα δικά μου τεστ με τον Olympus 300/4pro.
Να αφαιρεθεί κοντράστ και οξύτητα μπορεί, να προστεθεί όχι.

O Sigma 150-600 sports στα 600mm με την α7ΙΙΙ δημιουργεί πολύ καλύτερο αρχείο κι επεξεργάσιμο, ώστε να ξεπερνά με άνεση και ξεκάθαρα τον Olympus 300pro στην E-M1II σε όλους τους τομείς της ποιότητας εικόνας, παρόλο που είναι ζουμ.

Απάντηση: 300/4 pro

σχεδόν πάντα αφαιρώ κοντραστ από τα αρχεία των pro m43 φακων, γιαυτο μου άρεσε πιο πολύ το γράψιμο των παλιών 4/3 HG,SHG φακών , ήταν πιο μαλακό χωρίς να χάνουν λεπτομέρεια.

Re: 300/4 pro

Να αφαιρεθεί κοντράστ και οξύτητα μπορεί, να προστεθεί όχι.

Για το 1ο έχω τις αμφιβολίες μου ότι είναι πάντα έτσι, αν και καταλαβαίνω τι θες να πεις.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κωστα εχεις χρησιμοποιησει ποτε τον zuiko 8mm f3.5 ?

Τον παλιό 4/3 ? είναι fisheye , αδιάβροχο , είχα δουλεψει μια κόπια ένα φεγγάρι όχι για πολύ και δεν είμαι σίγουρος αν ήταν πολύ καλή, εστίαση γρήγορη, καλή οξυτητα μπόλικο flare με τον ήλιο μέσα. Ο νέος 8mm/1.8 είναι σαφώς καλύτερος φακός, βέβαια μπορείς να βρεις τον παλιό σε πολύ χαμηλές τιμές σε μτχ. (Γύρω στα 350-400 ) αλλά θες και ανταπτορα που αν θέλεις να κρατήσεις σωστή συμβατότητα και στεγανότητα θα σκάσεις αλλά 150 Min. για τον oritzinal

Last edited:
Re: 300/4 pro

Για το 1ο έχω τις αμφιβολίες μου ότι είναι πάντα έτσι, αν και καταλαβαίνω τι θες να πεις.

Συμφωνώ, στην περίπτωση του Olympus 300pro το raw είναι σαν να δουλεύω jpeg. Εντυπωσιακό, εύκολο, κι έτοιμο μεν, αλλά ό,τι είναι αυτό είναι.

Πάντως λεπτομέρεια βγάζω όση θέλω με τον Sigma 150-600 sports + α7ΙΙΙ, ακόμα και με τον x2 teleconverter στα 1200mm.
Με x1.4 στα 840mm επίσης. Σε βαθμό που είναι σαν να είναι prime, ξεπερνώντας με διαφορά τον 300pro.
Mε τον 300pro αντίστοιχα στα 840mm eq. wysiwyg, δεν μένουν περιθώρια βελτίωσης να σκάψω για ανάδειξη λεπτομέρειας. Πολύ καλή, αλλά τερματισμένη εκεί.
Το ίδιο και με τον φακό σκέτο στα 600mm еq.

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά τρεις νέοι φακοί από την venusoptics: https://www.43rumors.com/venusoptics-will-shows-these-three-new-mft-lenses-at-photokina-17mm-f-1-8-12mm-f-1-8-and-4mm-f-2-8/

Ενδιαφέροντες φακοί, αλλά το ερώτημα για τους 2 πρώτους είναι τι παραπάνω θα προσφέρουν από τους ήδη υπάρχοντες panasonic/olympus + το γεγονός ότι έχουν χειροκίνητη εστίαση.

Επειδή δεν θα είναι και φτηνοί και έχουν και χειροκίνητη εστίαση πρέπει να είναι το λιγότερο εξαιρετικοί έως και απίστευτοι ποιοτικά για να μπορέσουν να κοντράρουν στα ίσα τους Olympus/Panasonic φακούς.
Πάντως και ο Olympus 12mm και ο 17mm δεν είναι και οι πιο sharp φακοί, ίσως για αυτό το λόγο βρήκαν και χώρο να ''μπουν''.