Φακοί για m4/3

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Σακη όπως το είπες το focus stacking είναι μόνο για αυτόματη δημιουργία ενός κροπαρισμενου λίγο jpeg από 8 φωτό, σώνονται και τα raw όμως άμα θες να παίξεις στον υπολογιστή. Αν πας για focus bracketing σε αφήνει να ορίσεις μέχρι 999 φωτό για ενωμα στην ΕΜ1.2 , δεν θυμάμαι στην παλιά ΕΜ1 πόσες.
Αυτό που μπορείς να επεμβεις επίσης είναι το βήμα (αποσταση) που θα κινηθεί ο φακός που δυστυχώς δε+ μεταφράζεται σε κάτι απτό αλλά εξαρτάται από την εστιακή του φακού, το διάφραγμα που εχεις επιλέξει κλπ.

Ναι με το βήμα έπαιξα λίγο, ανάλογα το διάφραγμα που έχεις ορίσει ίσως θέλει adjustment ώστε να κολλήσουν σωστά στο stack.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ακριβώς , δες τους πίνακες που σου έβαλα πρόσθετα στο προηγούμενο ποστ

Τα φώτα σας παρακαλώ.
Έχω budget για έναν ακόμη φακό σττην GM-1 μου και ψάχνω τι να πάρω. Αυτή τη στιγμή έχω τον 20/1.7 ώς κύριο φακό και τον κιτ 12-32.

Η βασική χρήση της μηχανής ειναι σε ταξίδια & outdoor εξορμήσεις και σχεδόν πάντα επιλέγω να παίρνω μονο ένα φακό μαζί μου, ανάλογα με την αναμενόμενη χρήση.
Ασχολουμαι με landscape κατά κύριο λόγο και λιγότερο με low light / street. Κάποια δείγματα εδώ: https://www.flickr.com/photos/142486072@N06/

Ειμαι ανάμεσα στους :

Panasonic Leica DG Summilux 15mm f/1.7 ASPH (για να αντικαταστήσει τον 20ρη ως κύριος φακός με αποδεκτές διαστάσεις / βάρος και δίνοντάς μου το κατιτίς πιο ευρυγώνιο που θέλω) και τον
Panasonic Lumix G 35-100mm F/4-5.6 O.I.S (για να έχω καλύψει και κάτι σε μεγαλύτερο εστιακό μήκος αλλά με μικρό όγκο / βάρος). Αμφιβάλλω όμως αν ο 35-100 θα δει αρκετή δράση για να δικαιολογήσει τα όποια χρήματα ζητάει...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ποιότητα εικονας και μέγεθος των 15/1.7 και 35-100 είναι ιδανικά για την GM1. Αλλά είναι τελειως διαφορετικοί ως κόστος (διαφορα γύρω στα 300 ) αλλά και χρήση. Επειδή γράφεις οτι το low light δεν είναι το φορτε σου και ο 12-32 σε καλύπτει ημέρα σε τοπία άνετα αλλά είναι κοντος σε εστιακή θα προτιμούσα να πάω στη φθηνή λύση του 35-100 ώστε συμπληρωματικά να μπορώ σε ένα ταξίδι να απομονώσω κάτι ή να το φέρω λίγο πιο κοντά. θα χρειαστει όχι πάρα πολλές φορές φυσικά. Έτσι σε ίδιο μέγεθος βάρος με τον 15/1.7 θα έχεις καλύψει από 70-200mm εστιακή με αρκετά καλή ποιότητα εικονας. Μιλάω όμως πάντα σε συνδιασμό με τον 12-32 ή και τον 20/1.7. Αν θες να φύγεις με ένα μόνο μόνο φακό ο 15/1.7 ή ο 20/1.7 είναι η λύση και μόνο για ημέρα ο 12-32.

Last edited:
Επίσης Θυμίσου ότι η GM1 δεν έχει σταθεροποίηση, οπότε με τους μονοεστιακούς ότι κερδίζεις σε φως το χάνεις λόγω αυτού...

Στάλθηκε από το Lenovo TB-X304L μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Επίσης Θυμίσου ότι η GM1 δεν έχει σταθεροποίηση, οπότε με τους μονοεστιακούς ότι κερδίζεις σε φως το χάνεις λόγω αυτού...

Στάλθηκε από το Lenovo TB-X304L μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ευρυγώνιος 1.7 φακός νισάφι πια με τη σταθεροποίηση. Έλα βρε Δημήτρη...

Την ημέρα σίγουρα όχι, αλλά αυτό που λέω είναι ότι σε ίδιες εστιακές το πλεονέκτημα των φωτεινών φακών ακυρώνεται από την έλλειψη σταθεροποίησης, απλά πράγματα: με prime ανοίγεις διάφραγμα - με σταθεροποιημένο zoom τραβάς με πιο αργούς χρόνους. Αυτός είναι ο λόγος που θέλοντας να χρησιμοποιώ τους αγαπημένους μου "κοντούς" Panasonic 15/1,7 και 20/1,7 αγόρασα εν έτει 2018 την oly e-pm2...

Η σειρά pm1-2 είχαν όμως ψιλό χάλια σταθεροποίηση, η πιο μικρή με καλή σταθεροποίηση και ανακληση οθονης είναι οι pl5/pl6, σε σώμα ιδιες με τις pm και ελαφρά πιο παχιές και μεγάλες από την gm1.

pl5 και pl-m2 είχαν βγει μαζί και εκτός από την ανακλινόμενη οθόνη και κάποια κουμπιά, δεν έχουν διαφορές. Χρησιμοποιούν ίδιο αισθητήρα, έχουν σταθεροποίηση 3 αξόνων, και είναι οι πρώτες oly που "βλέπουν" τους panasonic φακούς, έχοντας την δυνατότητα επιλογής τρόπου σταθεροποίησης, δηλαδή σώμα ή φακός.

καλά τα θυμάσαι , καλύτερα από εμένα τουλάχιστον :grandpa: είμαι σίγουρος οτι η pm1 είχε χάλια σταθεροποίηση, για την pm2 το περνω πίσω :flipout:

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Κλίνω περισσότερο προς τον 15ρη είναι η αλήθεια λόγω της minimal "ένας φακός ανά εξόρμηση" προσέγγισης, Θα προσπαθήσω να τον δω από κοντά σήμερα και να τον δοκιμάσω.
Με τον 35-100 εκτιμώ ότι θα έχω ένα πλήρες σύστημα αλλά θα μένει στο ράφι. Είναι και χαμηλότερου κόστους, κυκλοφορεί και αρκετά, ίσως τον αγοράσω αργότερα,

Για την σταθεροποίηση έχετε όντως δίκιο, είναι μια λειτουργία που μου έχει λείψει στην GM-1 και στις βραδυνές / indoor χωρίς τρίποδο οι αστοχίες δεν είναι λίγες... Είμαι και άμπαλος είναι η αλήθεια αλλά θα δοκιμάσω και με χρήση monopod την επόμενη φορά.
Περιμένω να βγει κάποιο σώμα με σταθεροποίηση αλλά με πιο μικρές διαστάσεις σε σχέση με τα προαναφερθέντα για να κάνω την οριστική αναβάθμιση. Πόσο καλή είναι η ΑΙ συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών σήμερα;

Θα σε στενοχωρήσω, αλλά δεν το βλέπω να κυκλοφορεί σώμα ανάλογο της GM1 με σταθεροποίηση. Αμάν έκανα να βρω την Ep-m2, λόγω "αποτυχημένου" μοντέλου...

Παιδιά χωρίς να θέλω να σας στεναχωρήσω τόσο μικρά σώματα δεν ''περπατάνε'' στην αγορά, ελάχιστοι τα θέλουν. Ενας μέσος χρήστης που μπορεί να θέλει ένα τέτοιο σώμα παίρνει μια Sony Rx100χ και έχει και σταθεροποίηση και τέλος.
Προσωπικά μια φορά έπιασα την Panasonic gm5 και αμέσως την άφησα κάτω, είναι τόσο μικρή που καταντάει προβληματική για τα δικά μου δεδομένα εργονομίας και πιασίματος.

Θα σε στενοχωρήσω, αλλά δεν το βλέπω να κυκλοφορεί σώμα ανάλογο της GM1 με σταθεροποίηση. Αμάν έκανα να βρω την Ep-m2, λόγω "αποτυχημένου" μοντέλου...

Γιαυτο και τονισα την PL5/PL6 (βασική διαφορά η υπαρξη Wifi), ειναι πολύ μικρα σώματα περασμενης γενιάς, τα βρισκεις μτχ. γυρω στα 150 ευρω, εχουν καλή σταθεροποίηση (πολυ καλύτερη των RX100 I-V) και έχουν και τη σπαστη οθονη αφής που για εμένα είναι σουπερ απαραίτητη.
H πολυ μικρή σε μέγεθος PL5 ήταν η επιλογή μου για μετατροπή του πιο μικρού με σταθεροποιηση m43 σώματος σε υπερυθρο , τραβουσα στο χέρι με 3-5 στοπ κάτω απο το συνήθες λόγω υπερυθρου φίλτρου. Τωρα που την έδωσα για να πάω σε σώμα υπέρυθρο με EVF και διαφορετικά ΙR χαρακτηριστικά (G5 full spectrum) φοβάμαι ότι θα βασανιστώ χωρίς σταθεροποίηση.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Γιαυτο και τονισα την PL5/PL6 (βασική διαφορά η υπαρξη Wifi), ειναι πολύ μικρα σώματα περασμενης γενιάς, τα βρισκεις μτχ. γυρω στα 150 ευρω, εχουν καλή σταθεροποίηση (πολυ καλύτερη των RX100 I-V) και έχουν και τη σπαστη οθονη αφής που για εμένα είναι σουπερ απαραίτητη.
H πολυ μικρή σε μέγεθος PL5 ήταν η επιλογή μου για μετατροπή του πιο μικρού με σταθεροποιηση m43 σώματος σε υπερυθρο , τραβουσα στο χέρι με 3-5 στοπ κάτω απο το συνήθες λόγω υπερυθρου φίλτρου. Τωρα που την έδωσα για να πάω σε σώμα υπέρυθρο με EVF και διαφορετικά ΙR χαρακτηριστικά (G5 full spectrum) φοβάμαι ότι θα βασανιστώ χωρίς σταθεροποίηση.

Οσον αφορά την σειρά rx100, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Rx100IV Και πάνω έχουν και 4Κ βίντεο, όλες τους όταν κλείνουν μαζεύουν τον φακό μέσα στο σώμα και συνολικά χωράνε σε τσέπη κάτι που π.χ. η Gm1 με τον 12-32 δεν μπορεί. Από την Rx100III και πάνω έχουν και σκόπευτρο, έχουν πολύ φωτεινό φακό που κερδίζεις 2 stop σε σχέση με τον με τον 12-32 και καλύπτουν τις όποιες διαφορές σε σταθεροποίηση, εστιάζουν καλύτερα το βράδυ και όχι σαν τον τραγικό την νύχτα 12-32, ενώ ο πιο φωτεινός φακός σου δίνει και πιο γρήγορες ταχύτητες αν τις χρειαστείς και τέλος έχεις και λίγο πιο ρηχό βάθος πεδίου σε σχέση πάλι με τον 12-32, έχουν ND filter, καλύτερο βίντεο αισθητά κλπ. Για να μην τα πολυλογούμε είναι σαφώς καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες λύσεις από οποιαδήποτε από αυτές τις μικρές m4/3, για αυτό έχει πετύχει και τόσο η σειρά Rx100, ενώ οι μικρές gm, pm εξαφανίστηκαν σαν αποτυχημένες. Μόνο αν δουλεύεις αυτές τις μικρές m4/3 με φακούς Prime υπερέχουν, αν είναι κάποιος να τις έχεις με τον π.χ. 12-32 τότε καλύτερα να πάει σε μια rx100.

Oι διαπιστώσεις σου για τις RX είναι εύστοχες. Πάραυτα, ένα σώμα με εναλλάξιμους φακούς έχει τα γνωστά πλεονεκτήματα. Είναι μικρό γι αυτό που είναι και προφανώς δεν μπορεί να συναγωνιστεί μια compact.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Νίκο ξεφυγες απο το θέμα, δεν έγινε καμία συνολική συγκριση με την σειρά RX στα χαρακτηριστικά παρα μόνο στη σταθεροποίηση που στα πρώτα μοντέλα είναι ανυπαρκτη. Ο φίλος δεν ρώτησε κάν για αλλο σώμα εκτος m43, ανάμεσα σε 2 φακούς για το υπάρχον σώμα του ρώτησε, αν έχεις να προσθέσεις κάτι σε αυτό το ακούμε. Προφανώς και έχει αλλη ευκολία χρησης μια pocket και ο μόνος που την εφερε στην κουβέντα ήσουν εσύ στο προηγουμενο post και πολύ κακως εγώ έκανα αναφορά έστω και την ελάχιστη. Όσο για την σειρά GM την θεωρώ προσωπικά με διαφορά την πιο πετυχημένη σειρά της Πανυ, ηταν και είναι το Α του συστήματος δηλ. απο εκεί που πρέπει να ξεκινά ο σχεδιασμός ενός μικρού συστήματος για τον ερασιτέχνη. Αν σήμερα εβγαινε συγχρονος αντικαταστατης της GM5 με σταθεροποιηση, 4Κ κλπ. θα ημουν ο πρώτος σε προπαραγγελία της (και ο cacau δευτερος :flipout:). Εργονομία και πιάσιμο φυσικά πάνε περίπατο όταν ψαχνεις ότι πιο μικρό. Η Panasonic πριν 2-3 χρόνια αποφασισε να συρικνωσει τις επιλογες στα μοντελα της και να κρατησει τα πιο advanced. Δεν νομιζω ότι επραξε σωστά. Ελπίζω μετα την GX9 που γεφυρωσε το χασμα τιμής μεγεθους μεταξυ GX80 και GΧ8 να αναθεωρήσει και να ξαναβγαλει κάτι πολύ μικρό.

Χαιρετώ και πάλι. Δοκίμασα τον 15ρη και προχώρησα στην αγορά του. Πιστεύω ότι είναι αυτό που έψαχνα.

Σύγκριση με τον 20/1.7. Η SD είναι ως αναφορά
IMG_20181013_133548.jpg

Το καταφύγιό της σε περιπτώσεις άσχημου καιρού (πλάτη προς το σώμα μου, ο φακός προς την εξωτερική πλευρά).
IMG_20181013_134236.jpg

Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια. Υπενθυμίζω ότι η κύρια χρήση της ειναι outdoor & η μηχανή είναι πάντα φορεμένη πάνω μου με καλό καιρό και στην τσέπη όταν βρέχει/χιονίζει . Ένα μεγαλύτερο set up απλά θα έμενε σπίτι. Πριν είχα την LX3.
Τυπική φώτο (η συγκεκριμένη με την LX3):

Only the brave
by Jakis 13, on Flickr

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Νίκο ξεφυγες απο το θέμα, δεν έγινε καμία συνολική συγκριση με την σειρά RX στα χαρακτηριστικά παρα μόνο στη σταθεροποίηση που στα πρώτα μοντέλα είναι ανυπαρκτη. Ο φίλος δεν ρώτησε κάν για αλλο σώμα εκτος m43, ανάμεσα σε 2 φακούς για το υπάρχον σώμα του ρώτησε, αν έχεις να προσθέσεις κάτι σε αυτό το ακούμε. Προφανώς και έχει αλλη ευκολία χρησης μια pocket και ο μόνος που την εφερε στην κουβέντα ήσουν εσύ στο προηγουμενο post και πολύ κακως εγώ έκανα αναφορά έστω και την ελάχιστη. Όσο για την σειρά GM την θεωρώ προσωπικά με διαφορά την πιο πετυχημένη σειρά της Πανυ, ηταν και είναι το Α του συστήματος δηλ. απο εκεί που πρέπει να ξεκινά ο σχεδιασμός ενός μικρού συστήματος για τον ερασιτέχνη. Αν σήμερα εβγαινε συγχρονος αντικαταστατης της GM5 με σταθεροποιηση, 4Κ κλπ. θα ημουν ο πρώτος σε προπαραγγελία της (και ο cacau δευτερος :flipout:). Εργονομία και πιάσιμο φυσικά πάνε περίπατο όταν ψαχνεις ότι πιο μικρό. Η Panasonic πριν 2-3 χρόνια αποφασισε να συρικνωσει τις επιλογες στα μοντελα της και να κρατησει τα πιο advanced. Δεν νομιζω ότι επραξε σωστά. Ελπίζω μετα την GX9 που γεφυρωσε το χασμα τιμής μεγεθους μεταξυ GX80 και GΧ8 να αναθεωρήσει και να ξαναβγαλει κάτι πολύ μικρό.

Εχεις δίκιο Κώστα όσον αφορά την rx100, απλά πήρα το έναυσμα από αυτό που ανέφερες για την rx100, και επιπλέον θεωρώ ότι τέτοιες μικρές m4/3 μηχανές δεν έχουν λόγω ύπαρξης, ειδικά αφού υπάρχουν στην αγορά μηχανές σαν τις R100, lx10 κλπ.
Συνολικά διαφωνώ καθέτως όσον αφορά αυτές τις μηχανές, τις θεωρώ και τις 2 (Gm, pm) οτι χειρότερο έχουν βγάλει σε σειρά Mirrorless οι 2 εταιρίες και μάλιστα όταν τις έπιασα απορούσα ποιος αγοράζεις αυτά τα ''πράγματα'', όσο υπερβολικό και αν ακούγεται. Από ότι φαίνεται την ίδια γνώμη έχει και ο περισσότερος κόσμος, καθώς και οι 2 σειρές σταμάτησαν (και δεν νομίζω να ξαναδούμε κάτι τόσο μικρό) ενώ οι ελαφρά μεγαλύτερες Gf, pl συνεχίζουν κανονικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Σχεδόν κανένας δεν θέλει τόσο μικρές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς, αν θέλεις κάτι τέτοιο όπως είπα παίρνεις μια Compact Και είσαι άρχοντας. Μην κοιτάς εσύ ή ο Δημήτρης που είστε ψαγμένοι χρήστες με πλήρη συστήματα και θα παίρνατε μια για συμπλήρωμα, είστε μειοψηφία, όλοι οι υπόλοιποι (που θέλουν κάτι τόσο μικρό) απλά θα μένανε με τον κιτ φακό και τέλος, ε για αυτό η σειρά Rx100 απλά ''τελείωσε'' με συνοπτικές διαδικασίες τέτοιες μηχανές καλός ή κακός.
Φυσικά ο καθένας έχει την δική του γνώμη, γούστα είναι αυτά.