Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Σήμερα ήταν η μέρα παρουσίασης του νέου στεγανοϋ 16.6Χ εστιακης απόστασης mzuiko 12-200, από τα MTF που είδα στα δυο άκρα στα 12mm δείχνει να δαγκώνει κέντρο άκρα, ενώ στα 200mm είναι μέτριος στα άκρα. Είναι και ψεύτομακρο, έχει αθόρυβο μηχανισμό εστιασης για χρήση βίντεο και πέρνει φίλτρο 72αρι. Τιμουλα αλμυρή στα 900 , ελπίζω να βγει σε πακέτα ως κιτ φακός οπότε εκεί αν η απόδοση του ενδιάμεσα είναι ικανοποιητική θα λύσει τα χέρια στους ταξιδιάρηδες και όχι μόνο. Μέ τον φακό αυτό κλείνει η OLYMPUS ακουμπά και στην κατηγορία compact superzoom που ήταν μια από τις λίγες που είχαν απομείνει στις compact.

Τα specs :

Focal Length12-200mm
35mm Equivalent Focal Length24-400mm
Lens Construction16 elements in 11 groups (3 Aspherical lenses, 2 Super ED lenses, 2 ED lenses, 1 Super HR lenses, 2 HR lens)
Dust & Drip ProofYes
Closest Focusing Distance0.22 m (wide) / 0.7 m (tele)
Maximum Aperturef3.5 (wide), f6.3(tele)
Minimum Aperturef22

Ενδιαφέρον φακός άλλα τα 900$ (Στην Ελλάδα εύκολα 1.000 ευρώ+) είναι υπερβολική τιμή για έναν φακό πλαστικό από ότι φαίνεται και σχετικά σκοτεινό, νομίζω καλύτερα να πάει κάποιος στον 12-100, φωτεινότερος, καλύτερη κατασκευή, έχει σταθεροποίηση μέσα και λογικά καλύτερος οπτικά, που και αυτός μου φαίνεται υπερβολικά κοστολογημένος.
Πάντως από σπασμένα κιτ μέχρι τα 450-500 ευρώ αν έχει καλή οπτική απόδοση θα είναι καλή περίπτωση αν και συνεχίζω να πιστεύω ότι αν θέλει κάποιος τέτοιο φακό προτιμότερο να πάρει μια Sony Rx10/Rx10II ή Panasonic Fz1000/Fz2000.

specs.jpg

Το διάγραμμα MTF στα 12mm
12-200_Lens_Charts1.png

Και αυτό του 12-100/4 στα 12mm

Olympus_Lens_MZUIKO_12-100mm_F4_0_v01_MTF_900x500.jpg

Οι καμπύλες στα 12mm (όπου ο 12-200 είναι και λίγο πιο φωτεινός) μοιάζουν αρκετά έως και απόσταση 8mm από το κέντρο που είναι τα άκρα , δεν λέω οτι θα είναι ισοδυναμοι φακοί στα 12 mm αλλά αυτό θα είναι το γερό του χαρτί μαζί με το εύρος. Θα συγκριθούν με τον 12-100/4 σίγουρα αλλά στην πράξη δεν είναι όμοιοι φακοί. Ο 12-200 είναι επίσης κοντύτερος 2 εκ. και ελαφρύτερος από τον 12-100/4.
Ημέρα που θα είναι η χρήση του (εκεί και τον 12-100 στα f5.6-6.3 τον δουλεύω συνήθως) η σταθεροποίηση των 4-6 στοπ που δίνουν τα σώματα είναι υπεραρκετή, άλλωστε ούτε ο τηλεφακός 40-150/2.8 pro έχει άλλωστε συνδιαστική σταθεροποίηση.

Το θέμα είναι οτι πλέον υπάρχουν περισσότερες επιλογές και για τον ερασιτέχνη. Η τιμή θα ισσοροπησει σε χαμηλότερα επίπεδα σύντομα. Αναμένω να δω τεστ στις υπόλοιπες εστιακές για να τον κρίνω συνολικά. Στα 12 mm πάντως δείχνει προσεγμένος.

με τα ιδια χρηματα σχεδον, προτιμω σαφως τον 12-100 f4....

μα ετσι κιαλλιως αυτο δεν ισχυει, εχουν διαφορά πάνω απο 350ευρω στις επισημες τιμές οπότε δεν έχουν ιδια τιμή, ειπαμε συγρινουμε τιμές επισημες οχι μτχ. και grey και περιμένουμε ακόμη καλύτερα να κανουμε συγκρίσεις όταν ο φακός κυκλοφορήσει ευρέως και ισσοροπήσει η τιμή.

Εγω προσωπικά αν μεχρι τα 150mm μου δινει αξιοπρεπές αρχείο και είναι καλός στα 12mm τον σκέφτομαι πολυ σοβαρα εναλλακτικά του 12-100 που έχω. Αν κάνει και focus stacking ακόμη καλύτερα. Στα βραδυνά σπάνια φοράω τον 12-100, ούτε σε πορτρέτα, ούτε σε αρχιτεκτονικά όταν θέλω ευρυγώνια λήψη. Εκεί το f=4 ειναι περιοριστικό έτσι κιαλλιως. Απλά μέχρι σήμερα δεν είχα άλλη εναλλακτική σε καλό ζουμ (ο τελευταίος άριστος 10Χ ζουμ ήταν ο Leica 14-150 4/3 που ειχα και τον πούλησα πριν καιρό). Ο mzuiko 14-150 ΙΙ είναι πολύ λιγος, καμια σχεση με τον 12-100/4 που ξεκινά απο τα 12mm (αδιαπραγματεύσιμο για τις ανάγκες μου). Ο μόνος ζουμ που κοιτα στα μάτια τον 12-100 σε IQ και ευχρηστία είναι ο Leica 12-60 αλλά μειονεκτει σε πολλά για σωμα Ολυ.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

μα ετσι κιαλλιως αυτο δεν ισχυει, εχουν διαφορά πάνω απο 350ευρω στις επισημες τιμές οπότε δεν έχουν ιδια τιμή, ειπαμε συγρινουμε τιμές επισημες οχι μτχ. και grey και περιμένουμε καλύτερα ακόμη να κανουμε συγκρίσεις όταν ο φακός κυκλοφορήσει.

Εγω προσωπικά αν μεχρι τα 150mm μου δινει αξιοπρεπές αρχείο και είναι καλός στα 12mm τον σκέφτομαι πολυ σοβαρα εναλλακτικά του 12-100 που έχω. Αν κάνει και focus stacking ακόμη καλύτερα. Στα βραδυνά σπάνια φοράω τον 12-100, ούτε σε πορτρέτα, ούτε σε αρχιτεκτονικά όταν θέλω ευρυγώνια λήψη. Εκεί το f=4 ειναι περιοριστικό έτσι κιαλλιως. Απλά μέχρι σήμερα δεν είχα εναλλακτική σε καλό ζουμ. Ο 14-150 είναι πολύ λιγος, καμια σχεση με τον 12-100/4 και ξεκινά απο τα 12mm. Ο μόνος ζουμ που κοιτα στα μάτια τον 12-100 σε IQ και ευχρηστία είναι ο 12-60 αλλά μειονεκτει σε πολλά για σωμα Ολυ.

Είναι και η κατασκευή Κώστα όμως, ο 12-100 είναι σαν τανκ, αυτός εδώ φαίνεται απλά τίμιος πλαστικός φακός. Επίσης μην ξεχνάς την σταθεροποίηση του 12-100 που σε συνδυασμό με την π.χ. Em1II δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίσης το f4 σε σώζει σε πολλές καταστάσεις και επιπλέον σου δίνει και ένα σχετικά ρηχό βάθος πεδίου αν το χρειαστείς π.χ. για κανένα ποτρερτάκι. Δεν αναφέρω καν την ποιότητα εικόνας.
προφανώς θα δούμε στην πράξη τι ψάρια πιάνει, άλλα σε πρώτη φάση δείχνει λίγο άκυρη η τιμή του σε σχέση με τον 12-100.

Υ.Γ. Αν κάποιον δεν τον πολυενοχλεί να αλλάζει φακούς παίρνει έναν panasonic 12-60 (αδιάβροχος και αυτός) και τον Olympus 40-150 σε τιμές χώμα, μαζί και οι 2 τους βρίσκεις κανένα 300-350 και είσαι άρχοντας!!

με τα ιδια χρηματα σχεδον, προτιμω σαφως τον 12-100 f4....

Aκομα καλυτερος ο 12-35. Ομως μεταξυ των δυο δεν το συζηταμε οτι χιλιες φορες ο με κοντυτερο ευρος εστιακου μηκους 12-100 και με σταθερο διαφραγμα.

Αυτο με τους all in one φακους ηταν παντα μια μοδα για πασα χρηση αλλα με συμβιβασμους.

Παντως αν τελικα διαλεξω τους primes φακους για την BM ισως αργοτερα να τον κοιταξω τον 12-100 για εξωτερικη χρηση και γρηγορες δουλειες ( οι επονομαζομενες αεροξολιες :flipout:)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

εχω στρατιά τανκ, ενα στεγανό πιο ελαφρύ πολυχρηστικο φακό, λίγο πιο μαζεμένο απο τον 12-100 αλλά με καλό IQ, δεν ψαχνω ρηχό βάθος με f4 βρε Νίκο, αν και με 150mm/5.6 έχεις πιο ρηχο πεδιο π.χ. σε ένα στόχο 5μ (9εκ εμπρος και 9 εκ πισω συνολο 18εκ) απο τον 100mm/4 (15εκ εμπρος και 15εκ πισω συνολο 30εκ). Ο 12-100 ειναι φακός για επαγγελματία κανονικά, δεν απευθυνεται στον μέσο χρήστη του συστήματος.

Ειναι παρα πολλοι εραστιτέχνες χρήστες που δεν θέλουν αλλαγές φακών, έχουν μια ελαφριά στεγανή ΕΜ5ΙΙ χωρίς γκριπ, γιατι να μπλέξουν με ένα βαρύ φακό 12-100 ή να κουβαλούν 2 φακούς 2.8 αν έχουν 1-2 μικρους φωτεινους prime (που έχουν συνήθως ένα ή περισσότερους 17/1.8, 25/1.8, 45/1.8) και αυτό τον φακό. Εκεί απευθυνεται ο φακός και υποψιαζομαι οτι θα ειναι σε εναλλακτικό πακέτο αντι του 14-150ΙΙ με την ΕΜ5ΙΙΙ ως κιτ.

Κώστα μήπως είχες ευκαιρία να συγκρίνεις τον 12-100 με τον panaleica 15 στα 15mm/f4 ? με τρώει η περιέργεια αν μου έτυχε (πάλι) κακή κόπια του 15αρη ή αν όντως είναι καλύτερος σε οξύτητα ο 12-100.

Re: Εξοπλισμός - Προσφορές & χαμηλότερες τιμές - Διαβάστε το 1ο Post!

Παιδιά προσωπικά δεν με πείθει πλέον ο Olympus 75mmf1,8 ακόμα και σε αυτή την τιμή. Μάλλον τόσο έπρεπε να κάνει εξαρχής.
Πρόχειρα δείτε μια σύγκριση με τον Sigma 56mmf1,4....καλύτερος φακός, αισθητά πιο sharp, αισθητά πιο φωτεινός και αδιάβροχος με τιμή που είναι σε Normal Καταστάσεις αισθητά χαμηλότερη.
https://mirrorlesscomparison.com/mi...igma-56mm-1-4-vs-olympus-75mm-1-8/#Conclusion

Και μια ατάκα μέσα από το Review ''Between the fastest values and f/2.8, we can see that the 56mm is visibly sharper than the 75mm. It is quite surprising that even at f/1.4, the Sigma outperforms the Olympus lens at f/1.8''

Για μένα από την στιγμή που βγήκε ο sigma 56mm δεν ξέρω αν αξίζει πάνω από 300 ευρώ ο Olympus, ίσως για αυτό να έπεσε και τόσο πολύ σε grey market η τιμή του Olympus. Τέλος πάντων ότι αρέσει στον καθένα.

Υ.Γ. Προσωπικά χτύπησα έναν Olympus 60mmf2,8 macro που τον ήθελα καιρό σε τιμή σχεδόν 260 ευρώ!!!

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Εξοπλισμός - Προσφορές & χαμηλότερες τιμές - Διαβάστε το 1ο Post!

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αυτά τα review χρήσιμα μεν αλλά μερικες φορές αποπροσανατολίζουν γιατί συγκρίνουν ανόμοια πράγματα, θεωρώ οτι ο 56αρης είναι τελειως άλλη εστιακή από τον 75αρη λόγω διπλάσιου κροπ, συγκρίσιμος περισσότερο με τους 45αρηδες. Επίσης ένας φακός πορτρέτου δεν είναι κρίσιμο να είναι ο πιο οξύς φακός ενός συστήματος, αλλά χαρακτηριστικά είναι πιο χρήσιμα. Τα 112mm του56αρη είναι επίσης λίγο περίεργη εστιακή. Ο 75αρης ως φωτεινός τηλεφακός είναι πολύ πιο χρήσιμος από ότι ως πορτρετοφακός, θεωρώ ότι είναι περιοριστικός στα 150mm για πορτρέτο ειδικά σε κλειστό χώρο. Δυστυχώς το f2.8 είναι περιοριστικό στο μικρό αισθητήρα με κινούμενα θέματα σε δράση, θα ανεβάσεις ISO για να κρατήσεις ψηλές ταχύτητες κλείστρου , εκεί είναι η ουσιαστική χρήση του συγκεκριμένου φακού μιας και κανένας άλλος ΑF φακός του συστήματος δεν δίνει ένα στοπ αβάντα σε αυτή την εστιακή και με αυτό το IQ.

Το μοναδικό που μπορώ να του προσάψω είναι οτι στην τιμή του θα έπρεπε να τον είχαν βγάλει WR. Από ποιότητα κατασκευής βέβαια είναι τούμπανο, φουλ μεταλλικό σασί και πολύ γυαλί , αν τον κρατήσεις στο χερι καταλαβαινεις τι εννοώ.

Αν εννοείς τον 60mm macro, προσωπικά τον πήρα κυρίως για macro Και ως δεύτερο λόγω πορτετοφακό, έτσι και αλλιώς προσωπικά οτιδήποτε πάνω από 100mm μου φαίνεται περιοριστικό. Τα 150mm δε του 75mm μου φαίνονται υπερβολικά περιοριστικά. Τα 112mm του 56mm πιο χρήσιμα, αν βάλεις στην εξίσωση και το f1.4, την καλύτερη ποιότητα εικόνας και την αδιαβροχοποίηση για μένα δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.
Περί ορέξεως πάντως.

Υ.Γ. Πέρα από τα πλεονεκτήματα του 56mm κάνεις και λίγο crop αν χρειαστείς και έχεις έτοιμα τα 150mm, η καλύτερη ποιότητα εικόνας θα περιορίσει έτσι και αλλιώς την απώλεια και τα 112mm δεν απέχουν και τόσο από τα 150mm....για μένα επιμένω δεν βρίσκω λόγο να πάρει κάποιος τον 75mm από την στιγμή που υπάρχει ο 56mm sigma.....βέβαια ότι αρέσει στον καθένα.

Υ.Γ. Βέβαια κουβέντα να γίνεται, προσωπικά κανέναν από τους 2 δεν θα αγόραζα, μου φαίνονται πολλά τα 350+ ευρώ για φακό σε τέτοιο εστιακό μήκος, ήδη και τα 260 ευρώ του Olympus 60mm μου φαίνονται πολλά άλλα εκει έχω και το Macro που το ήθελα πολύ και κάπως σώζεται η κατάσταση.

Υ.Γ. Αν η Olympus, panasonic βγάζανε έναν φακό σαν τον Sigma 56mm πέρα ότι θα τον χρεώνανε εύκολα κανένα 800αρι θα ακούγαμε διθυράμβους, τώρα απλά περνάει απαρατήρητος.

Όχι Νίκο δεν εννοούσα τον 60αρη macro, ο 60αρης είναι λίγο αργός σε εστίαση ως τηλεφακός ακόμη και με το κουμπί ρυθμισμένο για τελέ, είναι λογικό αφού είναι κυρίως macro η βασική λειτουργία του και είναι εξαιρετικος σε αυτό. Τις σύγκρισεις τις έχω κάνει με γρήγορους σε εστίαση τηλεφακούς τον Lumix 35-100/2.8, mzuiko 40-150/2.8 που θα χρησιμοποιήσει κανεις για δράση σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες και τα τεστ τα έκανα τόσο σε κοινες εστιακές αλλά και έως τα 100mm που δίνουν το ίδιο βάθος πεδίου στα f2.8 με τον 75mm στο f1.8.
Φυσικα και με τα crop δεν περνεις το ίδιο αποτέλεσμα σε ανόμοιες εστιακές να είσαι σίγουρος, ο κάθε φακός έχει ένα εύρος για να αποδώσει στο pick του.

ΥΣ
Αυτή η συνήθεια που υπάρχει σε πολλούς από εμάς με απλή αναλογική να τοποθετεί ταμπελιτσες τιμών κάνοντας σύγκριση ανόμοιων προϊόντων με ξεπερνά πραγματικά.

Κώστα αν ο 56mm έλεγε πάνω Olympus ή Panasonic και με αυτή την τιμή, πίστεψε με δεν θα έλεγες τα ίδια πράγματα!!!, στο κάτω κάτω σου έβαλα ένα τέστ που δείχνει χοντρικά ότι ο 56αρης είναι απλά άλλη κλάση φακός και λογικό σε ένα βαθμό μιας και είναι και πιο καινούριος φακός, όλα τα άλλα είναι κουβέντα να γίνεται.
Κώστα δεν έμπλεξα άλλους φακούς ζουμ στην εξίσωση, μίλησα μόνο για τον 56αρη και τον 75αρη και προσωπικά δεν με πείθει ούτε στο ελάχιστο ότι αξίζει έστω και ένα ευρώ περισσότερο ο 75αρης από τον 56αρη. τέλοςπάντων ότι αρέσει στον καθένα πάμε παρακάτω.

Νίκο το τεστ το έχω διαβάσει από όταν βγήκε, δεν έγραψα πουθενά οτι ο 56αρης δεν είναι καλός φακός ή οτι δεν αξιζει τα χρήματα του. Αυτό που έγραψα οτι είναι ανόμοιοι φακοί σε εστιακές και με διαφορετική χρηστικότητα και έγραψα και με επιχειρήματα το γιατί αφού για εμένα ο 75αρης είναι χρήσιμος κυρίως ως φωτεινός κοντος τηλεφακός και δευτερευόντως για πορτρέτο (θεματολογία που η οξύτητα του περισσεύει να δώσει και σε άλλους φακούς). Ο καθένας στην κατηγορία του είναι πολύ καλός. Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί εχεις την άποψη οτι θεωρώ υποδεέστερη την Sigma ως κατασκευαστή φακών, ο 75αρης από την Sigma έχει σχεδιαστεί άλλωστε (σύμφωνα με τις δηλωθείσες πατέντες).