Φακοί για m4/3

Κρίνοντας πάντως από τον υποτίθεται υποδεέστερο και κατά πολύ φθηνότερο 45/1,8 που παρέλαβα πριν καμιά 10αριά μέρες, όντως θα μου περισσέψει οξύτητα :flipout:

...και έδωσα τον sigma 60/2,8 με μισή καρδιά γιατί είναι εξαιρετικός φακός - παρά την τιμή "χώμα" και την έτσι κι έτσι φωτεινότητα.

Συμφωνω και εγω οτι συγκρισεις μεταξυ ανομοιων εστιακων μηκων φακων δεν ειναι πολυ δόκιμες.

Αλλο το ποσο χρησιμος ειναι τελικα ενας φακος αλλα για να υπαρχει μετρο συγκρισης πρεπει να υπαρχει ενας κοινος παρονομαστης.

Εγώ παρήγγειλα τον 75άρη όχι τόσο ως φακό πορτραίτου (έχω άλλωστε και τον Sigma 56mm f/1.4 που είναι υπέροχος φακός),
αλλα κατα κύριο λόγο ως τηλεφακό, που με f/1.8 στην ισοδύναμη εστιακή των 150mm ,
για χρήση σε εξωτερικούς κυρίως χώρους με χαμηλό φωτισμό, θα κάνει θαύματα.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Κρίνοντας πάντως από τον υποτίθεται υποδεέστερο και κατά πολύ φθηνότερο 45/1,8 που παρέλαβα πριν καμιά 10αριά μέρες, όντως θα μου περισσέψει οξύτητα :flipout:

...και έδωσα τον sigma 60/2,8 με μισή καρδιά γιατί είναι εξαιρετικός φακός - παρά την τιμή "χώμα" και την έτσι κι έτσι φωτεινότητα.

0 45αρης παίζει να είναι και ο καλύτερος Value for money prime φακός του συστήματος, ειδικά με την τιμή που τον βρίσκεις....για μένα ένας από τους πρώτους φακούς που πρέπει να πάρει ένας νέος κάτοχος m4/3 συστήματος.

Παντως και εγω ως φακο πορτρετου περισσοτερο τον 85 αντε βια τον 105 (αντιστοιχια σε FF) θα προτιμουσα παρα κατι μεγαλυτερο.Οχι οτι δεν γινεται λεω εγω τι με βολευει. Γιατι θελω να ειμαι και καπως κοντα στο προσωπο για να το ελεγχω αλλα και ως προοπτικη.

Απο 135 και πανω ολοι οι φακοι την ιδια χρηση δινουν οσον αφορα το πορτρετο.

Για μένα το έγραψα, ο 75αρης όσο καλός φακός και αν είναι τα 150mm που έχει είναι πάρα πολύ περιοριστικά τουλάχιστον γα μένα, που ουσιαστικά τον ''αχρηστεύουν'' για χρήση μέσα σε σπίτι, σε ταξίδια κλπ. είναι φακός για συγκεκριμένη δουλειά και προσωπικά δεν μπορώ να δικαιολογήσω το κόστος του σύμφωνα με την χρήση που θα του έκανα. Σε μονοεστιακούς τα 90mm του Olympus 45mmf1,8 είναι νομίζω οριακά καλά για χρήση ακόμα και μέσα σε σπίτι.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εγώ παρήγγειλα τον 75άρη όχι τόσο ως φακό πορτραίτου (έχω άλλωστε και τον Sigma 56mm f/1.4 που είναι υπέροχος φακός),
αλλα κατα κύριο λόγο ως τηλεφακό, που με f/1.8 στην ισοδύναμη εστιακή των 150mm ,
για χρήση σε εξωτερικούς κυρίως χώρους με χαμηλό φωτισμό, θα κάνει θαύματα.

+1... Για πορτραίτα προτιμώ τον 45άρη που βγάζει 90mm σε FF - πλήν ειδικών περιπτώσεων, ο 75 προορίζεται για νυχτερινός κοντός τηλεφακός.

Πάντως πέρα από πλάκα, αυτή την στιγμή το σύστημα m4/3 έχει τόσους πολλούς φακούς που αναγκαστικά διπλοκαλύπτονται κιόλας!! Παίζει να είναι το μόνο σύστημα που πιο πολύ γκρινιάζω για κανένα νέο σώμα από την Olympus παρά για νέους φακούς που ουσιαστικά πέρα από κανένα tilt & shift δεν λείπει τίποτα άλλο. Π.χ. μόνο στα 25mm υπάρχουν 5 φακοί !!!

Υ.Γ. Ίσως θα χρειαζόταν και κάποιος πιο οικονομικός υπερευρυγώνιος καθώς ο Olympus 9-18 πάλιωσε και κάνει και 400+ ευρώ, ενώ η panasonic δεν έχει κάτι πιο φτηνό από τον 7-14f4.

Απάντηση: Re: Εξοπλισμός - Προσφορές & χαμηλότερες τιμές - Διαβάστε το 1ο Post!

Παιδιά προσωπικά δεν με πείθει πλέον ο Olympus 75mmf1,8 ακόμα και σε αυτή την τιμή. Μάλλον τόσο έπρεπε να κάνει εξαρχής.

Για μένα από την στιγμή που βγήκε ο sigma 56mm δεν ξέρω αν αξίζει πάνω από 300 ευρώ ο Olympus, ίσως για αυτό να έπεσε και τόσο πολύ σε grey market η τιμή του Olympus. Τέλος πάντων ότι αρέσει στον καθένα!!!

Συνηθίζουμε ολα να τα κάνουμε λίγο αχταρμά μερικες φορές με βάση τα προσωπικά μας κριτήρια και προτιμήσεις, δεν είναι έτσι όμως ... Νίκο αλλιώς το ξεκίνησες με την τιμή και αλλιώς το τελειώνεις με το τελευταίο ποστ και γιαυτο με είδες προβληματισμένο και για φακό που μάλλον δεν εχεις προσωπικά δουλεψει.
Τουλάχιστον όταν επίσης απαξίωσες τον 12-40/2.8 είχες δουλεψει μια κόπια του παράλληλα με τον κιτ Lumix 12-60 και είχες προσωπικη άποψη ότι ο πρώτος δεν προσθέτει κάτι στον τρόπο που φωτογραφίζεις.

200 VFM o 45/1.8 με απόδοση που τον ξεπερνά χαλαρά ο σχεδόν 40 ετών OM Ζuiko 50/1.8 κέντρο άκρα στο f2.8-5.6 ?
300 ο 75/1.8 ? https://www.lenstip.com/351.11-Lens_review- Olympus_M.Zuiko_Digital_75_mm_f_1.8_ED_Summary.html που ψάχνουν στο lenstip να του βροϋν κάτι αρνητικό?
ελπίζω 400 (λέω εγώ) να στοιχίζει με την απλή αναλογική ο μελλοντικός 100/2 και ίσως να λέω πολλά:flipout:

μια χαρά φακός είναι ο 45/1.8 μην παρεξηγηθώ. Ο 75αρης όμως είναι οπτικά τελείως άλλη κλάση φακός σε μια πιο δύσκολη εστιακή και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει απο τις προσωπικές μας προτιμήσεις σε εστιακές.

ΥΣ
ο 75αρης στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Μόσχα μου χάρισε απίστευτα πορτρέτα στον δρόμο από μια απόσταση που δεν ενοχλούσε το θέμα ... (αυτό για το οτι δεν είναι χρήσιμος στα ταξίδια), μετάνιωσα που δεν το κατάλαβα πιο νωρίς, ευτυχώς που δεν υπάρχουν στεγανά στον τρόπο που φωτογραφίζουμε....

Κώστα το lenstip και για τον 45mmf1,8 τα ίδια και καλύτερα τα λέει για δες:
https://www.lenstip.com/316.11-Lens_review-Olympus_M.Zuiko_Digital_45_mm_f_1.8_Summary.html

Τον 12-40 δεν το απαξίωσα, έγραψα το απλό ότι πέρα από την φωτεινότητα οπτικά έχει ελάχιστες διαφορές από τον Panasonic 12-60. Εγώ τουλάχιστον δεν βρήκα αυτές τις διαφορές που λένε κάποιοι ακόμα και σε ζουμ και κοιτώντας και τα άκρα.
Δες εδώ τον Panasonic 12-60 με τον Leica 12-60 που ζορίζονται να βρουν οπτικές διαφορές.
https://mirrorlesscomparison.com/micro-four-thirds-lenses/panasonic-leica-12-60mm-f2-8-4-0-vs-lumix-g-12-60mm-f3-5-5-6-the-complete-comparison/

Κάπως έτσι ένιωσα και εγώ με τον Olympus 12-40, ωραία κατασκευή, φωτεινός άλλα οπτικά δεν είδα ορατές διαφορές και όταν έγραψα ότι προτιμώ τον 12-60 λόγω μεγαλύτερου ζουμ, πήρα την απάντηση ότι με τον 12-40 λόγω καλύτερης εικόνας κάνεις crop, το ίδιο απάντησα και εγώ τώρα με τον Sigma 56mm άλλα δεν έγινε ''αποδεκτή'' η πρότασή μου.

Να το ξαναπώ πάλι για μένα τα 112mm (πέρα ότι τα βρίσκω πιο χρηστικά) δεν απέχουν τόσο από τα 150mm για να θυσιάσω έναν φακό καλύτερο οπτικά, πιο φωτεινό και αδιάβροχο.

Τέλος που κάνει ο 75αρης 300 ευρώ??? Επίσημες τιμές χτυπάει σχεδόν 900 ευρώ σε σχέση με τα 300 του 45αρη και σε grey αυτή την στιγμή ο 45αρης χτυπάει 185 ευρώ σε σχέση με τα 360 του 75αρη, σχεδόν διπλή τιμή....και αν το θες έτσι δεν είναι τυχαίο ότι με το που εμφανίστηκε ο sigma 56mm κατρακύλησε τόσο η τιμή του 75mm.

Υ.Γ. Οτι σε βόλεψε σε ταξίδι ο 75αρης δεν μου λέει τίποτα, έχω πάει για δουλειά ταξίδι μόνο με τον 7artisan 7,5mm και ήμουν μια χαρά μόνο με αυτόν, άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Y.Γ.Σε τελική δεν έγραψα πουθενά ότι ο 75αρης είναι κακός φακός, έγραψα ότι τα 350+ που τον βρίσκεις πλέον είναι μια ρεαλιστική τιμή για αυτό τον φακό και ότι ο sigma 56mm αν έγραφε πάνω Olympus ή Panasonic Πίστεψέ με θα τον χρέωναν εύκολα κανένα 700-800 και θα τον βγάζαμε και Value for money!!! Από εκει και πέρα αν εσύ θεωρείς λογικό η Olympus Και η κάθε Olympus να χρεώνει 900 ευρώ για έναν φακό f1,8 (που ούτε προστασία από την βροχή δεν του έβαλε τρομάρα της) τότε οκ πάω πάσο, και ναι ο μελλοντικός 100f2 400 ευρώ πρέπει να κάνει

Y.Γ. Για τον 45αρη δεν τα γράφω μόνο εγώ, όπου και να κοιτάξεις στο διαδίκτυο σχεδόν όλοι οι reviewers γράφουν ότι είναι ένας από τους πρώτους φακούς που πρέπει να πάρει κάποιος στο σύστημα.

Οι sigma ένα "κακό" έχουν σε σχέση με το m4/3: βγαίνουν για FF - άντε και APS-C και κάποιους τους κοτσάρει κι ένα mount m4/3 η εταιρεία κι όποιον βολέψουν, γι αυτό και τα (συνήθως) σχετικά μεγάλα μεγέθη/βάρη. Αυτό βεβαίως δεν μειώνει το IQ τους, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα αφού επωφελούνται από την μικρότερη επιφάνεια του αισθητήρα έχοντας καλύτερη απόδοση στις γωνίες.

Ο 56/1,4 ίσως είναι μια ενδιάμεση λύση τύπου "έναν φακό αντί για δυο" ανάμεσα στα 45 και τα 75mm - το σκέφθηκα λίγο για να είμαι ειλικρινής, αλλά έχοντας τραβήξει λίγα καρέ με τον 75 του Κώστα (μεταξύ αυτών κι ένα ωραίο πορτρέτο του Βασίλη (Apollwn), είπα να συνεχίσω κλασσικά το ρεπερτόριο των primes: panaleica 15/1.7, lumix 20/1.7, zuiko 45/1.8 και 75/1.8 (+τον 14/2.5 για ειδικές αποστολές).

Aν καποιος εχει εναν αριστο 45αρη γιατι να παει και στον 56αρη ?

υπερβολη

Εκτος αν εχει αλλη εντελως αισθηση ο φακος οπτικα.

Δεν έγινα αντιληπτός, είπα να πάρεις μόνο τον 56 αντί τους δυο zuiko αφού είναι ανάμεσα στους δυο σαν εστιακή. Μερικούς ίσως τους βολέψει - εμένα όχι...

Κάδρο με το θέμα σε απόσταση 10 μέτρων με 42.5, 45, 56, 75....
Untitled-1.jpg

Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο για την σωστή παρουσίαση της μεγάλης διαφοράς στις εστιακές.

ΥΣ1
Νίκο ελπίζω να μην έγραψα εγώ αυτό που ανέφερες για το κροπ στον 12-40

ΥΣ2
Ο 75αρης έχει ως βασικό μειονέκτημα την απουσία στεγανότητας και είναι ο μοναδικός λόγος να τον αλλάξω όταν βγει κάποιος φωτεινός WR κοντά στην εστιακή του. Να μην ξεχάσω υπάρχει και δεύτερο σημαντικό φάουλ, στην τιμή του έπρεπε να δίνεται μαζί το μεταλλικό βιδωτό hood γιατί δεν είναι ένας απλός κιτ φακός, το χρειάζεται πολύ ένας φωτεινός φακός ημέρα με δυνατό ήλιο για να πάρεις το max. Εννοείται οτι το έχω αγορασει (όχι το πανάκριβο oritzinal αλλά την αντίστοιχη καλή απομίμηση της JJC).

ΥΣ3
Για μερικές πολύ συγκεκριμένες φωτογραφίσεις που απαιτούν ανοιχτό διάφραγμα με καλό IQ σε κάποια απόσταση από το θέμα δεν υπάρχει στο σύστημα κάτι άλλο (θεατρικές μουσικές παραστάσεις, σπορ σε κλειστο στάδιο κλπ.). Ή μάλλον υπάρχει αλλά ζυγίζει 1.5 κιλό και θέλει ανταπτορα (SHG 35-100/2 στα 4/3).

ΥΣ4
Η αρχική του τιμή όταν κυκλοφόρησε και για αρκετό διάστημα έπαιζε επίσημη τιμή στα 600-750 , κάποια στιγμή που το γιεν πήρε πάνω πριν 2-3χρονια πήραν όλοι οι φακοί ένα 10-20%, τώρα ξαναβγαίνει στην αρχική παλια επίσημη τιμή (που είναι και η πραγματική) μόνο στα cashback. Εδώ και πολύ καιρό (πριν κάν την έλευση του 56αρη) στο Amazon είναι στην παλιά τιμή και βγαίνει και σε ολιγοήμερες προσφορές σε χαμηλότερες τιμές.

ΥΣ5
Δεν επικροτώ την πολιτική των <ψεύτικων cashback> που παίζει μπάλα τα τελευταία χρόνια (μιλώ για την OLYMPUS), τις περισσότερες φορές δεν είναι ευκαιρίες, προτιμώ τα προϊόντα να έχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τις πραγματικές τιμές τους.

Last edited:

Κώστα μήπως είχες ευκαιρία να συγκρίνεις τον 12-100 με τον panaleica 15 στα 15mm/f4 ? με τρώει η περιέργεια αν μου έτυχε (πάλι) κακή κόπια του 15αρη ή αν όντως είναι καλύτερος σε οξύτητα ο 12-100.

Μάνο δεν είχα δει την ερώτηση , όχι δεν το έχω κάνει γιατί θεωρώ οτι είναι ανόμοιοι φακοί , από το f1.7 στο f4 πολύ μεγάλη απόσταση. Αν τους έχω μαζί μια από τις προσεχείς μέρες (τον LEICA 15/1.7 τον έχω πάντα μαζί) θα το κάνω και θα σου γράψω.

Βάζω ένα review από τον νέο 16.6Χ zoom 12-200mm, υπόψην οτι ο συγκεκριμένος φωτογράφος είναι Olympus Visionary και δουλεύει σχεδόν πάντα τα αρχεία του με το εγγενές προγραμμα της εταιρίας (OLYMPUS Viwer) και τα χρώματα που δίνει είναι πάντα εξαιρετικά, αυτή τη φορά τα εχει περάσει από το Capture pro: https://blog.mingthein.com/2019/02/27/review-the-2019-olympus-zd-12-200-f3-5-6-3/

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Μάνο δεν είχα δει την ερώτηση , όχι δεν το έχω κάνει γιατί θεωρώ οτι είναι ανόμοιοι φακοί , από το f1.7 στο f4 πολύ μεγάλη απόσταση. Αν τους έχω μαζί μια από τις προσεχείς μέρες (τον LEICA 15/1.7 τον έχω πάντα μαζί) θα το κάνω και θα σου γράψω.

Βάζω ένα review από τον νέο 16.6Χ zoom 12-200mm, υπόψην οτι ο συγκεκριμένος φωτογράφος είναι Olympus Visionary και δουλεύει σχεδόν πάντα τα αρχεία του με το εγγενές προγραμμα της εταιρίας (OLYMPUS Viwer) και τα χρώματα που δίνει είναι πάντα εξαιρετικά, αυτή τη φορά τα εχει περάσει από το Capture pro: https://blog.mingthein.com/2019/02/27/review-the-2019-olympus-zd-12-200-f3-5-6-3/

Πάντως δεν εργάζεται πλέον στην Olympus Malaysia.

Έκλεψα την ιδέα από το m/3 rumors, αλλά έβαλα την "δικιά μου" ως σώμα και τον "μικρό" lumix 12-60 αντί για τον panaleica - αφού οι φωτεινότητες είναι παρόμοιες:

screenshot_9.jpg

...πολύ μαζεμένος ο μεσαίος, αν όντως έχει καλό IQ θα πουλήσει αρκετά.

Last edited:
Οχι και μαζεμενος. Αν τον συγκρινεις με τον δεξι ναι οκ αλλα σε συγκριση με τον πραγματικα μαζεμενο αριστερο.......

Βαλε και τον 12-35 να δουμε διαφορα

Μαζεμένος είναι αν σκεφθείς ότι έχει 3,5 φορές μεγαλύτερη εστιακή στο άνω άκρο ξεκινώντας από τα ίδια. Όσο για τον (αγαπημένο μου) 12-32, είναι άλλη κατηγορία φακός - τον φοράς αντί για κάποιον "πίτα" μονοεστιακό 14 ή 17mm.