Κώστα το lenstip και για τον 45mmf1,8 τα ίδια και καλύτερα τα λέει για δες:
https://www.lenstip.com/316.11-Lens_review-Olympus_M.Zuiko_Digital_45_mm_f_1.8_Summary.html
Τον 12-40 δεν το απαξίωσα, έγραψα το απλό ότι πέρα από την φωτεινότητα οπτικά έχει ελάχιστες διαφορές από τον Panasonic 12-60. Εγώ τουλάχιστον δεν βρήκα αυτές τις διαφορές που λένε κάποιοι ακόμα και σε ζουμ και κοιτώντας και τα άκρα.
Δες εδώ τον Panasonic 12-60 με τον Leica 12-60 που ζορίζονται να βρουν οπτικές διαφορές.
https://mirrorlesscomparison.com/micro-four-thirds-lenses/panasonic-leica-12-60mm-f2-8-4-0-vs-lumix-g-12-60mm-f3-5-5-6-the-complete-comparison/
Κάπως έτσι ένιωσα και εγώ με τον Olympus 12-40, ωραία κατασκευή, φωτεινός άλλα οπτικά δεν είδα ορατές διαφορές και όταν έγραψα ότι προτιμώ τον 12-60 λόγω μεγαλύτερου ζουμ, πήρα την απάντηση ότι με τον 12-40 λόγω καλύτερης εικόνας κάνεις crop, το ίδιο απάντησα και εγώ τώρα με τον Sigma 56mm άλλα δεν έγινε ''αποδεκτή'' η πρότασή μου.
Να το ξαναπώ πάλι για μένα τα 112mm (πέρα ότι τα βρίσκω πιο χρηστικά) δεν απέχουν τόσο από τα 150mm για να θυσιάσω έναν φακό καλύτερο οπτικά, πιο φωτεινό και αδιάβροχο.
Τέλος που κάνει ο 75αρης 300 ευρώ??? Επίσημες τιμές χτυπάει σχεδόν 900 ευρώ σε σχέση με τα 300 του 45αρη και σε grey αυτή την στιγμή ο 45αρης χτυπάει 185 ευρώ σε σχέση με τα 360 του 75αρη, σχεδόν διπλή τιμή....και αν το θες έτσι δεν είναι τυχαίο ότι με το που εμφανίστηκε ο sigma 56mm κατρακύλησε τόσο η τιμή του 75mm.
Υ.Γ. Οτι σε βόλεψε σε ταξίδι ο 75αρης δεν μου λέει τίποτα, έχω πάει για δουλειά ταξίδι μόνο με τον 7artisan 7,5mm και ήμουν μια χαρά μόνο με αυτόν, άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Y.Γ.Σε τελική δεν έγραψα πουθενά ότι ο 75αρης είναι κακός φακός, έγραψα ότι τα 350+ που τον βρίσκεις πλέον είναι μια ρεαλιστική τιμή για αυτό τον φακό και ότι ο sigma 56mm αν έγραφε πάνω Olympus ή Panasonic Πίστεψέ με θα τον χρέωναν εύκολα κανένα 700-800 και θα τον βγάζαμε και Value for money!!! Από εκει και πέρα αν εσύ θεωρείς λογικό η Olympus Και η κάθε Olympus να χρεώνει 900 ευρώ για έναν φακό f1,8 (που ούτε προστασία από την βροχή δεν του έβαλε τρομάρα της) τότε οκ πάω πάσο, και ναι ο μελλοντικός 100f2 400 ευρώ πρέπει να κάνει
Y.Γ. Για τον 45αρη δεν τα γράφω μόνο εγώ, όπου και να κοιτάξεις στο διαδίκτυο σχεδόν όλοι οι reviewers γράφουν ότι είναι ένας από τους πρώτους φακούς που πρέπει να πάρει κάποιος στο σύστημα.