Φακοί για m4/3

Πράγματι έτσι είναι, απλά προσωπικά με χαλάει λίγο να τριγυρνάω με τον 12-100 ως βασικό φακό μόνιμα φορεμένο στην μηχανή - εδώ μου φαίνεται ψιλογκουμούτσα ο απλός Lumix 12-60...

screenshot_16.jpg

...Ο 12-100 είναι σχεδόν διπλάσιος σε μήκος και περίπου 130% βαρύτερος από τον 12-60 (560 vs 210 gr) - ο οποίος με την σειρά του είναι λίγο βαρύτερος από το πακέτο 12-32 + 35-100... ...Αυτά παθαίνεις άμα συνηθίσεις τις κατηγορίες "φτερού". Και η σύγκριση αν θέλετε να εμβαθύνετε στα νούμερα.

• Like
Reactions: agg70s
Πράγματι έτσι είναι, απλά προσωπικά με χαλάει λίγο να τριγυρνάω με τον 12-100 ως βασικό φακό μόνιμα φορεμένο στην μηχανή - εδώ μου φαίνεται ψιλογκουμούτσα ο απλός Lumix 12-60...

Το προβλημα ειναι οτι δεν κουβαλας μονον τον 12-60 τελικα. Θα παρεις και εναν ακομα για τελε.......

οποτε συνολικα ισως ο 12-100 τελικα ειναι πιο χρησιμος απο αποψη ογκου μιας και οντως κουβαλας εναν φακο αντι για δυο.

Αναμφισβήτητα ο 12-100, που δίνει αντιστοιχία 24-200 FF για να μην ξεχνιόμαστε, είναι "ελβετικός σουγιάς" + την ποιότητα χωρίς "ναι μεν αλλά". Απλά προσωπικά με χαλάει λίγο να τριγυρνάω με ένα τέτοιο πακέτο ανά χείρας, αφού δεν κρεμάω ποτέ την μηχανή στον λαιμό, είναι ή χέρι ή τσάντα. Αλλά γούστα είναι αυτά - τα οποία ενδεχομένως αλλάζουν και με την πάροδο του χρόνου...

• Like
Reactions: agg70s
Προσωπικά από τότε που πήρα τον 12-100 απλά δεν ξεκολλάει από την μηχανή, δεν κοιτάζω άλλους φακούς, και απλά πούλησα ή παρόπλισα ότι άλλο είχα. Τηλεφακό δεν χρειάζεσαι, macro δεν πολύ χρειάζεσαι, Low light σε σταθερά θέματα το έχεις, σφαίρα εστίαση την έχεις, άριστη ποιότητα εικόνας που θυμίζει prime την έχεις, σταθεροποίηση μαζί με olympus σώμα την καλύτερη της αγοράς απλά, ακόμα και με το f4 και το μεγάλο εύρος έχεις και ξεφοντάρισμα για πορτραίτα....και όλα αυτά σε ένα τανκ φακό, με απίστευτη κατασκευή, τρελή αντοχή σε ακραίες συνθήκες και με εντελώς αθόρυβη και σφαίρα εστίαση...τι άλλο μπορείς να ζητήσεις από έναν φακό??

Είναι μεγάλος άλλα όλα συνήθεια είναι, τον χρησιμοποιώ στην em10III που δεν έχει και το καλύτερο grip Και δεν με ενοχλεί καθόλου ακόμα και να κρατάω την μηχανή όλη μέρα στα χέρια. Για κάτι πιο μικρό έχω και τον Panasonic 20mmf1,7 και τέλος....με 2 φακούς κάνω πλήρως ικανοποιημένος την δουλειά μου.

Προσωπικά με ''φτιάχνει'' και η premium αίσθηση που σου αφήνει ο 12-100 όταν τον δουλεύεις, βαρέθηκα πλέον με τους μέτριους κατασκευαστικά φακούς και με τα μέτρια σε αίσθηση δαχτυλίδια που για να καλύψω τις αδυναμίες τους κουβαλούσα και άλλους φακούς.

Υ.Γ. Με λίγα λόγια ''one ring to rule them all''.

Δημήτρη δεν υπάρχει συγκριση του IQ μεταξυ 12-100/4 και του απλου 12-60. Στα 100mm που θεωρειται το αδυναμο του πεταξε τα ματια στον 100-400mm και ηταν ισοδυναμος σε συγκριση παλιοτερα με τον 35-100/2.8. Μονο ο 75/1.8 τον βαζει απο κατω απο οσους τον δοκιμασα στο τελέ

Το τριο σετ που περιεγραψα δεν ειναι σαφως το minimal αλλα ξεκινα χωρίς καμια εκπτωση στην ποιοτητα κατασκευης , στο IQ και στην ευχρηστία. Και σαφως απευθυνεται και σε μηχανη με στοιχιώδες γκριπ.

• Like
Reactions: aspromavros
Εμένα προσωπικά μου είχε πέσει καλή κόπια του απλού 12-60, και πράγματι δεν είχε μεγάλες διαφορές σε ποιότητα εικόνας με τον 12-100....υπήρχαν βέβαια και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνονταν και εύκολα. Απλά αν βάλεις στην εξίσωση το σταθερό f4, την κατασκευή, το εύρος του ζουμ, την αίσθηση ποιότητας, την δυνατότητα macro, την εστίαση, την σταθεροποίηση κλπ...είναι εντελώς άλλη κατηγορία ο 12-100 ακόμα και αν αφήσεις την ποιότητα εικόνας απέξω από την εξίσωση.

Προφανώς βέβαια ο καθένας μας έχει και άλλες απαιτήσεις....ο Δημήτρης π.χ. που έχει μάθει σε μικρά σώματα και λιλιπούτιους φακούς ε είναι κάπως άκομψο να κυκλοφορεί με τον 12-100, για αυτό και υπάρχουν λύσεις για όλους!!

ασε καλυτερα δεν κοιτας καμια fuji σιγα σιγα τωρα που μπαινει και η Sigma ?
Ο Δημήτρης (και όχι μόνο!!) θέλει ibis στο σώμα, σε Fuji θες και αρκετά χρήματα και αρκετό όγκο για να έχεις Ibis!!

Αστον μπας και μεγαλωσει λιγο σε αισθητηρα και γλυκαθει μην εισαι τωρα βαλτός και εσυ να τον κρατας παντα στα "μικρα" :)

Ο Δημήτρης (και όχι μόνο!!) θέλει ibis στο σώμα, σε Fuji θες και αρκετά χρήματα και αρκετό όγκο για να έχεις Ibis!!
Όχι και τόσο βρε.... η xs10 έχει καλή τιμη , ειδικά μετάχειρισμενη ,και πολύ μικρή κι ελαφριά.
Μετανοιωσα που τη έδωσα...έτοιμος είμαι να τη ξαναχτυπησω!

Sent from my SM-X800 using Tapatalk

• Like
Reactions: cacau
Καινουρια η XS10 χτυπάει χιλιάρικο, μόνο φτηνή δεν την λες, τώρα μεταχειρισμένη είναι άλλο θέμα….αν βγάλει καμία π.χ. XE5 με ibis κάποια στιγμή χωρίς να αλλάξει τον όγκο και χωρίς να πάει την τιμή στον θεό, θα το ξανασκεφτώ για fuji….προς το παρών μόνο m43 και ξερό ψωμί…χιχι

• Like
Όχι και τόσο βρε.... η xs10 έχει καλή τιμη , ειδικά μετάχειρισμενη ,και πολύ μικρή κι ελαφριά.
Μετανοιωσα που τη έδωσα...έτοιμος είμαι να τη ξαναχτυπησω!

Sent from my SM-X800 using Tapatalk
Θα σε περιμένω να την ξαναπάρεις και να την ξαναδώσεις... :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: kbouk and peperr
Για τα σημερινά δεδομένα καλή τιμή τη θεωρώ...δεν υπάρχει άλλη με ibis και τέτοιο αισθητήρα.

Η sony έχει πολύ περισσότερο και οι m43 μικρότερο αισθητήρα.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Όταν αυτοί πηγαίνανε, εγώ ερχόμουνα:

IMG_20220411_124153 copy.jpg

...Και για του λόγου το αληθές, μια φωτογραφία με το φακουδάκι φορεμένο στην GX80 το... καλοκαίρι του 2018:

dreamy pink bouquet by Dimitrios Pikros, on Flickr

Πριν πάρω τον zuiko 45/1.8 και στην συνέχεια τον lumix 42,5/1.7 είχα πειραματιστεί λιγο με αυτόν τον C-Mount (κόστος μεταξύ 15 και 20€ αν θυμάμαι καλά).

Ακόμα πιο παλιά, γύρω στο 2009 είχα πάρει για ψίχουλα έναν 25/1.7 και έναν ζουμ sony by tamron made in japan παρακαλώ! Δεν θυμάμαι εστιακές, αλλά μετά έγιναν της μόδας για κάποιο διάστημα και τους πούλησα στο ebay με πολύ καλό κέρδος...

...Στα παλικάρια του dpreview αναγνωρίζω μόνο το γεγονός ότι και οι τρεις φακοί καλύπτουν πλήρως τον m4/3 αισθητήρα, ενώ με το c-mount θέλει προσοχή.

• Like
Reactions: agg70s and kbouk
Τον συγκεκριμένο φθηνό c mount τον είχαμε λίγο πολύ περάσει ένα χέρι όλοι τα πέτρινα χρόνια που δεν υπήρχαν φακοί στο σύστημα.

Οι Pentax 110 είναι μια κατηγορία μόνοι τους, είχα διαβάσει ένα άρθρο ξανά παλιά μιας και καλύπτουν όλο τον αισθητήρα και είναι μινιατούρες , ήθελα να βαλω κάποιον πάνω αλλά με πρόλαβε η πρεσβυωπία και άρχισα να μειώνω τους χειροκίνητους που έχω στην κατοχή μου.

Τωρα κρατώ μόνο κάποιος αγαπημένους Zuiko legacy, κάποια στιγμή θα τους κολλήσω σε ένα FF σώμα

Last edited:
  • Like
θα συμφωνησω μαζί του σε οτι αφορά το bokeh του φακού , ευχάριστη έκπληξη γιαυτη την κατηγορία , το διαπίστωσα από πρώτο χερι όταν τεσταρα ένα από τα πρώτα δείγματα που είχαν έρθει

το αντίθετο συμβαίνει με το bokeh του μεγάλου αδερφου του 40-150/2.8 , είναι κάτι που με προβλημάτισε και δεν τον αγορασα ποτέ

Το οτι δεν πιάνει 50fps ο 40-150/4 αλλά μόνο 25fps με την ΟΜ1 δεν το θεωρώ μειονέκτημα όχι μόνο για αυτόν αλλά για κανενα φακό.

Last edited: