Φακοί για m4/3

ΤΙ γνωμη εχετε για τον 17mm 1.8 ? Γενικα η μηχανη αυτη θα ειναι πολυ καλη με μικρους φακους φανταζομαι.
Αν εννοείς τον Olympus, τον έχω τον φακό ενώ πριν χρόνια τον ξαναείχα και τον έδωσα.
Τιμιότατος φακός και χρήσιμος. Είναι μικρός, όμορφος, ελαφρύς με μεταλλική ποιοτική κατασκευή εστιάζει γρήγορα και αθόρυβα ακόμα και βράδυ. Σε ποιότητα εικόνας είναι αξιοπρεπής, δεν θα διαλύσει τα γραφήματα, ούτε θα ρίξει σαγόνια, αλλά δεν θα απογοητεύσει κιόλας, ακόμα και τέρμα ανοιχτός εχει καλό sharpness, ακόμα και στα άκρα, ελάχιστη βινιέτα γενικά αξιοπρεπέστατη απόδοση.

Καλά κάτι 450-500αρια που τον πουλάνε καινούριο, ούτε καν, αλλά αν βρεθεί σε μια τιμουλα μέχρι 250 ευρώ είναι πολύ καλή επιλογή. Προσωπικά τον έχω σχεδόν μόνιμα πάνω στην em10iv και το σύνολο είναι compact.

Εμένα με προβλημάτισαν πολυ οι χρωματικές εκτροπές που έδινε σε συνδιασμό με την μέτρια απόδοση των άκρων του που δεν βελτιωνόταν ακόμα και όταν έκλεινες το διάφραγμα , αρχικά θεωρησα οτι έφταιγε η κόπια που δοκίμασα αλλά και σε άλλη κοπια τα ίδια προβλήματα είχα, γιαυτο και πάντα θεωρούσα καλύτερη αγορά τον Leica 15/1.7 που μτχ. τον βρίσκεις στα 300-350ευρω και δεν έχει θέμα ούτε χρωματικών εκτροπών ούτε άκρων.

Το οτι είναι μικρός, όμορφος , μεταλλικός με γρήγορη εστίαση και φωτεινός έχει το πλεονεκτήματα του αλλά δεν είναι ο ιδανικός prime για τα δικά μου θέλω γιαυτο και ποτέ δεν τον κράτησα.

Θα δοκιμάσω και του Δημήτρη κάποια στιγμή μην και αλλάξω γνώμη

Ο leica 15 1.7 παντα μου αρεσε σαν ιδεα αλλα δεν τον εχω δοκιμασει ποτε. Ειναι πιο πολυ κοντα σε 28 η σε 35mm δεδομενου οτι στο μ4/3 η εικονα ειναι καπως διαφορετικη απο το φουλ φρειμ ?

Σε εμένα είχε κάτσει πολύ καλά το λίγο πιο ευρυγώνιο κάδρο , τον είχα συνδιασει και με τον LUMIX pancake 20mm/1.7 και ήταν τέλειο ζευγάρι 2 ελαφριών μικρών φακών

Να σημειώσω εδώ οτι υπάρχει και ο DJI 15mm/1.7 που είναι οπτικά ίδιος φόρμουλας με τον Leica 15mm/1.7 και τον βρίσκεις φθηνότερα αλλά δεν έχουν το ίδιο firmware με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σε CAF σε κάποια σωματα Olympus

Last edited:
Στο επίσημο μαγαζί της DJI λέει "μη διαθέσιμο στην χώρα σας" αλλά στα 230€ + φόρους (αν πληρώσει) δείχνει καλή περίπτωση:

Κάποιοι λένε ότι έχει θέματα με το AF κάποιοι άλλοι πάλι όχι:

Και ένα στοιχειώδες συγκριτικό:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: kbouk
Μια σύγκριση των τριών τηλεφακών της Olympus από το Σουηδο φωτογράφο Fabian Fopp

τους : M. Zuiko ED 100-400 f/5-6.3 IS, M. Zuiko ED 300 f/4 IS PRO, M. Zuiko Digital ED 150-600 f/5-6.3 IS.

Έσκασε μύτη στο 43rumors και η φωτό του νέου στεγανού 17αρη/1.8 ΙΙ που θα παρουσιαστεί στις 6 Φλεβάρη μαζί με τον 25/1.8 ΙΙ και την νέα μηχανή από την ΟΜ D.S. Δεν μπορώ να καταλάβω αν έχει μείνει το clutch που είχε η version (I). Ελπίζω να δούμε σύντομα και τους ΟΜ 12/2 ΙΙ , 75/1.8 ΙΙ σε στεγανή βερσιον.

1738506901719.jpeg

Κι εδώ η παλιά βερσιον που είχε χαραγμένες τις υπερεστιακες για το clutch που θυμίζω όμως ότι η λειτουργία του ήταν εμβρυακή (πρώτη βερσιον που μπήκε σε φακό) γιατί δεν δούλευε με το Focus Assist όπως συνέβη στους άλλους φακούς μετά που το είχαν.

1738565925018.jpeg

Last edited:
  • Like
Reactions: isin
Εδώ και φωτό του νέου ΟΜ 100-400 ΙΙ, ο φακός είναι ίδιος με τον παλιό με το λογότυπο OM αντί Olympus και από ότι γράφεται στην σελίδα θα έχει full IS sync κάτι που έπρεπε να είχε και η αρχική βερσιον του φακού. Οπτικά δεν νομίζω να υπάρξουν αλλαγές αλλά ας περιμένουμε και την ανακοίνωση.

• Like
Reactions: cacau
Μεταλλικός και ο νέος στεγανός 25αρης ΙΙ για να ταιριάζει με την ΟΜ3 και το αδερφάκι του τον 17αρη ΙΙ

Και ο νέος 100-400 με full IS sync και με νέο κολλαρο πιο λειτουργικό και ελαφρύ και με water floating επίστρωση στο μπροστινό γυαλί για να καθαρίζεται εύκολα από νερό ακόμα και με ένα φυσητήρα

Last edited:
Βάλανε μόνο το χαμηλό IPX1 rating που δεν έχει προστασία από σκόνες, ενώ και η οπτική φόρμουλα είναι ακριβώς η ίδια με τους παλιούς φακούς…αφού μπήκαν και πολύ σωστά κάνανε να ανανεώσουν τους 2 prime έπρεπε να το κάνουν ολοκληρωμένα και όχι μισές δουλειές…ανέβασαν και την αρχική τιμή τους στα 550 ευρώ έκαστος…

Υ.Γ. Επίσης αφού βγάλανε την ρετρό ΟΜ3 πόσο δύσκολο ήταν να βγάλουν και ρετρό εκδόσεις αυτών των 2 φακών να ταιριάζουν με το σώμα;;

Υ.Γ. Επίσης αφού βγάλανε την ρετρό ΟΜ3 πόσο δύσκολο ήταν να βγάλουν και ρετρό εκδόσεις αυτών των 2 φακών να ταιριάζουν με το σώμα;;
Γιατι απαιτει κι αλλη γραμμη παραγωγης.

Ποσοι λες να τον παρουν αυτον τον φακο εχοντας τον προηγουμενο και μαλιστα σε αυτην την τιμη ? Θα προτιμησουν να πανε σε κατι πιο φωτεινο αν ειναι να αναβαθμιστουν.

o 18αρης ειναι οπτικα ιδιος με τον προηγουμενο ?
Τον 17αρη λες σωστά;; Ναι ίδιος δεν άλλαξαν τίποτα. Απλά έκοψαν το clutch δαχτυλίδι, κακώς κατά την γνώμη μου, τον κάνανε πιο άσχημο, πάλι κατά την γνώμη μου και έβαλαν ένα minimum rating ίσα ίσα για ψιχάλες…και φυσικά ανέβασαν την τιμή….

Γιατι απαιτει κι αλλη γραμμη παραγωγης.

Ποσοι λες να τον παρουν αυτον τον φακο εχοντας τον προηγουμενο και μαλιστα σε αυτην την τιμη ? Θα προτιμησουν να πανε σε κατι πιο φωτεινο αν ειναι να αναβαθμιστουν.

Το καταλαβαίνω, απλά θα ήταν ωραίο να έδιναν σαν πακέτο έναν τέτοιο φακό μαζί με την μηχανή. Προφανώς 550 ευρώ για αυτούς τους 2 φακούς είναι αστείο και να το συζητάμε, και προφανώς κανένας που έχει τις παλιές εκδόσεις δεν θα αναβαθμιστεί, αν είναι να δώσεις τόσα λεφτά θα ψάξεις να βρεις κάτι πιο φωτεινό όπως είπες..

Θα μπορουσαν να δωσουν μονο τετοια ρετρο εκδοση ωστε να "δικαιολογει" και την αυξημενη τους τιμη εκτος της στεγανοτητας.

Θα μπορουσαν να δωσουν μονο τετοια ρετρο εκδοση ωστε να "δικαιολογει" και την αυξημενη τους τιμη εκτος της στεγανοτητας.
Ναι συμφωνώ σε αυτό….ειχε κάνει κάτι τέτοιο η Nikon με την ZFC που έβγαλε τον 28mm σε ρετρό έκδοση για να ταιριάζει με το σώμα της μηχανής και το πούλαγε σαν πακέτο.

o 18αρης ειναι οπτικα ιδιος με τον προηγουμενο ?
Δεν έχω δει κάτι να αλλάζει Γιάννη στον 17αρη στις ανακοινώσεις. Η επίσημη τιμή του 17αρη ίδια ήταν γύρω στο 500αρικο και με προσφορές καινούργιος έπαιζε γύρω στα 350-400 ευρώ. Το ίδιο θα κάτσουν και οι δύο νέοι φακοί ως street price.

Εγω φοβόμουν μην τον βγάλουν σε καμία τρελή τιμή όπως τον πρώτο μαύρο 12/2 που ήταν στα 900 ευρώ.

Βάλανε μόνο το χαμηλό IPX1 rating που δεν έχει προστασία από σκόνες, ενώ και η οπτική φόρμουλα είναι ακριβώς η ίδια με τους παλιούς φακούς…αφού μπήκαν και πολύ σωστά κάνανε να ανανεώσουν τους 2 prime έπρεπε να το κάνουν ολοκληρωμένα και όχι μισές δουλειές…ανέβασαν και την αρχική τιμή τους στα 550 ευρώ έκαστος…

….

Παίδες λίγο προσοχή στην παραπληροφόρηση, μην πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα και δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις

επειδή έχει min προδιαγραφή IPX δεν σημαίνει ότι δεν είναι στεγανή σε σκόνη παρότι η προδιαγραφή αυτή μπορεί να μην το περιλαμβάνει. Το ίδιο και αν δεν δίνουν καν προδιαγραφή.

Η ανώτερη προδιαγραφή IP53 σε σώματα μπήκε στην ΟΜ1 πρώτη φορά και από τότε και σε κάποιους pro φακούς όπως ο 12-40ΙΙ . Αρα τι σημαίνει αυτό ? Οτι τα προηγούμενα σώματα και οι φακοί ρούφαγαν και γέμιζαν σκόνη παρότι η εταιρία έλεγε το αντίθετο ?

Ολοι οι παλιοί φακοί 4/3 που ήταν στεγανοί δεν είχαν καν επίσημη προδιαγραφή παρότι διαφημίζονταν ως τέτοιοι

οι περισσότεροι στεγανοί στα m43 έχουν min IPX1 προδιαγραφή αλλά η εταιρία τους διαφημίζει με τα δικά της στάνταρ με στεγανότητα για όλα τα στοιχεία της φύσης. Ο νέος 100-400 ΙΙ πήρε προδιαγραφή IPX ενώ ο προηγούμενος δεν είχε επίσημη προδιαγραφή αλλά διαφημίζονταν ως στεγανός σε όλα τα στοιχεία της φύσης.

για δεκαετίες που δούλεψα τους στεγανούς παλιούς 4/3 φακούς (που δεν είχαν min προδιαγραφή) δεν είχα ποτέ θέμα για σκόνη σε κανένα , όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι χρήστες ακόμα και με τους ζουμ όχι τους μονοεστιακους που είναι ακόμη πιο δύσκολο να τρυπώσει σκόνη. Η προδιαγραφή που βάζουν είναι πάντα προς τα κάτω το min γιατί δεν υπάρχουν και πολλές ενδιάμεσες και θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Για να το καταλάβετε ακόμη πιο εύστοχα το τούμπανο σωμα η ΕΜ1Χ μηχανή είχε προδαιγραφη IPX1 επίσημα όταν βγήκε

Τώρα τελευταία που κάνει πιο βάρβατους ελέγχους και οι άλλες εταιρίες άρχισαν να παρουσιάζουν επίσης περισσότερα σώματα στεγανά πρόσθεσε και υψηλότερη προδιαγραφή που έτσι κι αλλιώς στην ουσία πληρούνταν εδώ και χρόνια

Δείτε πως ελέγχουν τα σώματα

Last edited:
Ο 17αρης έχει αλλαγές , βλέπω μικρότερο στεφάνη στο front element για το frizing και έχει και μια όμορφη ασημί ρίγα δαχτυλίδι.

Η ΟΜ3 είναι υπερκοστολογημένα δεν υπάρχει αμφιβολία, Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό από την πλευρά της εταιρείας, Είναι πολυτέλεια, δεν μπορεί να την έχει ο καθένας, κι αν κάποιος τι θέλει πραγματικά πρέπει να τα σκάσει. Δεν θα την αγοράσει κυρίως για την εργονομία, αλλά και το στυλ. Το πρόβλημα με αυτό του είδους τις μηχανές είναι οι φακοί, Είναι ικανοποιητικοί οπτικά οι μικροί φακοί της Olympus;