Φακοί για m4/3

Το πρόβλημα με αυτό του είδους τις μηχανές είναι οι φακοί, Είναι ικανοποιητικοί οπτικά οι μικροί φακοί της Olympus;

Για τους αισθητηρες αυτους που δεν πανε παραπερα εδω και χρονια ναι ειναι . Αν ποτε αποφασισουν να κανουν κανα μεγαλυτερο βημα -αν τους το επιτρεπει η φυσικη- θα δουμε και για τι ειναι παραπανω.

δε ρώτησα αυτό όμως, ούτε έθεσα θέμα σύγκρισης με μεγαλύτερους αισθητήρες, πχ. διαβάζω ότι ο 17 1,8 της Olympus είναι ένας μέτριος φακός, αντίθετα για τον 9mm 1,7 της Panasonic διαβάζω πολύ καλά σχόλια. Πάντα στο πλαίσιο του m4/3, κι επειδή ο 17mm είναι must φακός για μια τέτοια μηχανή, επίσης διαβάζω ότι ο 45mm 1,8 της Olympus είναι κι αυτός πολύ καλός.

δε ρώτησα αυτό όμως, ούτε έθεσα θέμα σύγκρισης με μεγαλύτερους αισθητήρες, πχ. διαβάζω ότι ο 17 1,8 της Olympus είναι ένας μέτριος φακός, αντίθετα για τον 9mm 1,7 της Panasonic διαβάζω πολύ καλά σχόλια. Πάντα μέσα στο πλαίσιο του m4/3.
Εχω τον 17αρι, δεν τον θεωρώ κακό φακό, είναι τιμιότατος, μικρός, φωτεινός, εξαιρετική κατασκευή, εστιάζει σφαίρα και αθόρυβα ενώ και σε ποιότητα εικόνας δεν βρίσκω κάτι άσχημο, προφανώς δεν θα κερδίζει βραβεία ποιότητας και σίγουρα η τιμή που τον δίνουν καινούριο είναι απλά για γέλια,…είναι ένας φακός των 200-250 ευρώ το πολύ. Τόσο αξίζει σαν πακέτο. Από εκεί και πάνω πληρώνεις υπεραξία….το σύστημα βέβαια έχει πολλούς φακούς οπότε αν δεν σου κάνει αυτός παίρνεις κάποιον άλλο και από Panasonic μεριά.

δε ρώτησα αυτό όμως, ούτε έθεσα θέμα σύγκρισης με μεγαλύτερους αισθητήρες, πχ. διαβάζω ότι ο 17 1,8 της Olympus είναι ένας μέτριος φακός, αντίθετα για τον 9mm 1,7 της Panasonic διαβάζω πολύ καλά σχόλια. Πάντα στο πλαίσιο του m4/3, κι επειδή ο 17mm είναι must φακός για μια τέτοια μηχανή, επίσης διαβάζω ότι ο 45mm 1,8 της Olympus είναι κι αυτός πολύ καλός.

Αυτο απαντω αλλα δεν το εχεις αναλυσει με παραδειγματα.

Προφανως η απαντηση μου ειναι οτι αν δεν υπαρξουν μεγαλυτεροι και πιο απαιτητικοι αισθητηρες οι τοπ σειρας φακοι ειναι περισσοτερο απο σουπερ.

Τωρα για τους πιο μικρου κοστους φακων μονο με τεστ εξειδικευμενα μπορει να δοθει μια τετοια απαντηση (αν ειναι επαρκεις για τις τρεχουσες αναλυσεις)

Γιώργο δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση σε αυτό που ρωτάς.

Πολλοι διαμορφώνουν άποψη από 1-2 κοπιες αλλά υπάρχει και μέτριο quality control τελευταία (όχι μόνο στην Olympus/OM) με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορές από φακό σε φακό.

Σε γενικές γραμμές οι φακοί είναι αξιοπρεπέστατοι ακόμα και οι μικροί σε μέγεθος. Μπορεί να υστερούν σε κάποιο χαρακτηριστικό π.χ. να έχουν αδύναμο flare, να έχουν περισσότερες χρωματικές εκτροπές ή μια έλλειψη οξύτητας στα άκρα στα ανοιχτά διαφράγματα αλλά αυτό δεν τους κάνεις μέτριους αλλά ούτε και εξαιρετικούς. Ο συνδιασμός πολλών θετικών και λίγων αρνητικών είναι αυτός που κάνει ένα φακό να ξεχωρίζει. Ακομα και οι pro φακοί της εταιρίας έχουν αρνητικά παρότι στοιχίζουν πάνω από χιλιάρικο κανονική τιμή

Υπόψην ότι σχεδόν όλα τα σώματα υποστηρίζουν και hires 50-80ΜPx , οπότε οι φακοί είναι μελετημένοι και για μεγάλες αναλύσεις.

ρωτάω ως ασ πούμε κάποιος που ενδιαφέρεται για την om3, αν κατα τη γνώμη σας οι φακοί 1,8 της Olympus αξίζουν, υπάρχουν ένα σωρό reviews, διαφράματα κλπ,

Σαν αδερφός παναθηναϊκός που είσαι, θα με ανθάρυνες να αγοράσω την om3; και με ποιον μικρό φακό; :ROFLMAO: (σοβαρά ρωτάω).

Πες μου τι χρήση θα κάνεις να σου πω ποιο φακό να σου προτείνω . Αν είναι σε αυτά τα mm για δρόμο θα σου πρότεινα τον ακριβότερο Panasonic Leica 15/1.7 , τον θεωρώ καλύτερο από τον 17αρη της Olympus. Kαι εγώ και ο Δημήτρης (cacau) τους έχουμε δουλέψει και τους δύο, ο cacau έχει τώρα τον 17αρη

Δεν ξέρω αν στην βερσιον ΙΙ του 17αρη που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη και που έβαλαν και στεγανότητα (ο Leica δεν έχει) άλλαξαν κάτι , είδα πιο μικρό το μπροστινό κρύσταλλο ίσως να έχουν βάλει πιο στενό δαχτυλίδι για να κόψουν το CA.

Πολύ καλός ο 9αρης της Πανυ για υπερευρυγώνιος και ανάμεσα τους κάθεται υπέροχα και ο μεταλλικός 12mm/2 της Olympus ως μια επιλογή φωτεινού prime στα 24mm (σε FF)

Εμενα η νέα μηχανή μου αρέσει πάρα πολύ αλλά ήδη έχω PenF (που λατρεύω) και ΟΜ1 (την πρώτη). Κάποια στιγμή θα την πάρω και εγώ αλλά εγώ είμαι στο σύστημα ξέρω τι θέλω και τι όχι.

Δεν ξέρω φωτογραφικά τις ανάγκες σου για να σε ενθαρρύνω ή να σε αποθαρρύνω και άσχετα τι ομάδα είσαι δεν θα σε επαιρνα στο λαιμό μου ακόμα και αν ήσουν Ολυμπιακος :giggle:

Last edited:
  • Like
Reactions: guzzi and cacau
ρωτάω ως ασ πούμε κάποιος που ενδιαφέρεται για την om3, αν κατα τη γνώμη σας οι φακοί 1,8 της Olympus αξίζουν, υπάρχουν ένα σωρό reviews, διαφράματα κλπ,

Σαν αδερφός παναθηναϊκός που είσαι, θα με ανθάρυνες να αγοράσω την om3; και με ποιον μικρό φακό; :ROFLMAO: (σοβαρά ρωτάω).
Νομίζω ότι ο καλύτερος οδηγός στο τι κάνουν και τι όχι τα μικρά φακουδάκια 1.8 με την ΟΜ3 είναι τα δείγματα . Δες εδώ κάποια δείγματα της ΟΜ3 με τον 25/1.8, 45/1.8,

Οι δύο νέοι μικροί 17/1.8ΙΙ και 25/1.8 ΙΙ που ανακοινώθηκαν με την ΟΜ3 απέκτησαν στεγανότητα και ο 25αρης επιπλεον μεταλλικό κέλυφος (ο 17αρης είχε) . Αλλά υπάρχουν και οι παλιοί ακόμα που κυκλοφορούν σε χαμηλότερες τιμές καινούργιοι και μτχ.

Γιώργο ο τρέχων m.zuiko 17/1.8 που έχω είναι καλός, όχι όσο ο panaleica 15/1.7 που είναι αστέρι, αλλά είναι και θέμα προτίμησης: το clutch της χειροκίνητης εστίασης έναντι του χειροκίνητου διαφράγματος - που όμως δεν δουλεύει σε σώματα oly. Επίσης θέμα προοπτικής, εμένα τελικά δεν με πολυβολεύει το "κλασσικό" κάδρο 17->34mm, κάνω σκέψεις να επανέλθω στον panny ίσως και στον 14/2.5...

Tα δειγματα φωτογραφιων παντως ποτε δεν ειναι ενδεικτικα της οπτικης αξιας ενος φακου γιατι ποτε δεν ξερεις με τι συνθηκες και με τι ικανοτητα -ισως και με τι στο νου - γινονται.

Για αυτο ειναι παντα πιο χρησιμα τα τεστς με charts και με παρομοιες συνθηκες. Ετσι μονο μπορεις να βγαλεις μια εικονα για το τι συμβαινει και τι διαφορες εχουν σε καθαρα οπτικη αποδοση.

Και μια άποψη για τους "τζάμπα" κινέζικους χειροκίνητους φακούς:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

μπηκε και ο νεος 50-250mm στο οργανογραμμα για παρουσιαση μεσα στο 2025 , καλο αυτό

το κακο ειναι οτι ασπρισα και ξεροκατάπια μολις ειδα το χρωμα του ιδιο με του ακριβού 150-400/4.5 pro :ROFLMAO:

Lens_roadmap_20Feb2025_wht.webp

Last edited:
Πρόβλεψη μου θα είναι μάλλον ένα remake του νέου Sigma 70-200/2.8 σε λευκό ελαφρύ περίβλημα με κορυφαία σταθεροποίηση και κορυφαία τιμή. Αν του χώσουν και ένα ενσωματωμένο πολ/στη όπως στον μεγάλο αδερφό η τιμή θα τσούζει πολύ

Ακολουθούν review για τον νεοα 100-400ΙΙ και τους δύο μεταλλικούς 17/1.8-25/1.8 ΙΙ

Μια σύγκριση στα δύο αδερφάκια

Έχουν διαφορετικές επιστρώσεις και γιαυτό και το flare στον DJI φακό για drone είναι προς το πράσινο ενώ στον Leica προς το purple , έχουν και διαφορετικό firmware και σε κάποια σώματα Πάνυ ο DJI δουλεύει μόνο με ηλεκτρονικό κλείστρο.

Η διαφορά στην τιμή είναι σημαντική βέβαια, απλά ο DJI δεν κυκλοφορεί ευρέως και ειδικά Ευρώπη.

μπηκε και ο νεος 50-250mm στο οργανογραμμα για παρουσιαση μεσα στο 2025 , καλο αυτό

το κακο ειναι οτι ασπρισα και ξεροκατάπια μολις ειδα το χρωμα του ιδιο με του ακριβού 150-400/4.5 pro :ROFLMAO:

Lens_roadmap_20Feb2025_wht.webp

@kbouk έχεις εικόνα τι φακός θα είναι τελικά; Έχουμε φήμες για 50-200mm σαν remake του παλιού 4/3, έχουμε για 50-250mm f4 PRO, έχουμε για 40-150mm f2.0 δες εδώ ... το λευκό χρώμα θα σημαίνει κανα 5000+ :p

Άλλος ένας "ψαρομάτης" από την Κίνα, ο AstrHori 6.5mm/f2:

...Αν είναι "νέο περιτύλιγμα" υπάρχοντων προτάσεων ιδίας προέλευσης δεν το γνωρίζουμε, αλλά αν μη τι άλλο είναι σαφώς πιο καλαίσθητος.

Αν ψήνεστε, διατίθεται ήδη από το γνωστό site της pergear στα 119,95€ μείον 8% για νέους πελάτες - ή μπορείτε να περιμένετε να το φέρει και το ευρωπαϊκό τους μαγαζί.