Συνεχίζοντας με τους χειροκίνητους, πάμε προς Κορέα, στον Venus Laowa 6mm/f2 που
παρέλαβα πριν μερικές μέρες - και επειδή σε αντίθεση με τον προηγούμενο είναι "τσουχτερός" - περνάει επίμονο τεστ σε πραγματικές συνθήκες.
Τα κακά νέα πρώτα:
1. Όπως και ο προηγούμενος 7.5mm/f2 που πέρασε από τα χέρια μου, η κλίμακα εστίασης είναι εντελώς "αλλού". Ακόμα και με το τεράστιο βάθος πεδίου που έχει λόγω εστιακής, αν τερματίσεις το δαχτυλίδι στο άπειρο, ο φακός εστιάζει στο "επέκεινα"

. Μάλιστα σε αντίθεση με τον φτηνό Κινέζο, η διόρθωση είναι πολύ πιο σύνθετη - καθόμαστε στ' αυγά μας λοιπόν μια και*...
2. Έχει μια ωραία τρύπα micro USB (παλαιού τύπου) για αναβαθμίσεις fw, χωρίς προστασία. Μπάτε σκύλοι, σκόνη, υγρασία αλέστε. Στο ali 10 (δέκα) καπάκια έχουν 1,7€ - έλεος δηλαδή...
3. Οπτικά στο f2 η απόδοση είναι καλούτσικη στο κέντρο, ενώ οι γωνίες εξαρτώνται από την απόσταση: κοντά στα 1-5 μέτρα είναι υποφερτή, μακριά άστο καλύτερα. Ειδικά το συγκεκριμένο κομμάτι έχει κι ένα κάποιο ξεκεντράρισμα, με την πάνω δεξιά μεριά εμφανώς επηρεασμένη.
4. Πολλή βινιέτα, μάλλον η περισσότερη που έχω δει ποτέ.
5. Κόντρα στον ήλιο έχουμε flare κ.λπ. - αλλά βρείτε μου έναν υπερευρυγώνιο που να μην έχει.
Έχοντας διαβάσει κάποια σοβαρά τεστ, ήμουν προετοιμασμένος για τα 2. 3. 4. και 5. - αλλά περίμενα να έχουν βελτιώσει το 1. μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι (και με τα λεφτά που ζητάνε), αλλά φαίνεται ότι κάνουν πολύ παρέα με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Για να τελειώνω με την γκρίνια, πάμε στα καλά.
1. *Μελέτη με τον φίλο μας το(ν)
Barnack και τα διαγράμματα που προκύπτουν με τις ανάλογες ρυθμίσεις, μας λένε ότι ήδη με f2 εστιάζοντας στα 1,2 μέτρα έχουμε υπερεστιακή από τα... 70 εκατοστά έως άπειρο! Οπότε έστησα αντικείμενο στην συγκεκριμένη απόσταση, εστίασα με 10Χ + focus peaking, έβαλα "σημάδι" -στο μυαλό μου- και βγήκα βόλτα προς επαλήθευση όπου και επιβεβαιώθηκε στην πράξη η θεωρία. Εκτός κι αν θέλετε να ασχοληθείτε με υπερευρυγώνιο macro, ΔΕΝ ξαναπειράζετε το δαχτυλίδι...
2. Κλείνεις διάφραγμα και ήδη στο 2.8 όλες οι παράμετροι βελτιώνονται πολύ, αρκετά καλή οξύτητα στο κέντρο, οι γωνίες είναι σχετικά αξιοπρεπείς, η βινιέτα πέφτει χοντρικά στο μισό. Μόλις πας στο f4 έχεις άλλο ένα σκαλοπάτι, κι εδώ τα πράγματα είναι εντάξει - δηλαδή με λίγη επεξεργασία στο DxO v.8.5 είσαι πολύ καλός. Τέλος στο 5.6 πιάνει ταβάνι, σύνηθες για m4/3 αλλά με τον συγκεκριμένο φακό η διαφορά στην απόδοση με κάθε "κλικ" στο διάφραγμα είναι για να γράψεις εγχειρίδιο με παραδείγματα.
3. Η παρουσία ηλεκτρονικών επαφών διευκολύνει την συνεργασία με τις μηχανές που "ξέρουν τι φοράνε", τα προγράμματα επεξεργασίας, και... τους φωτογράφους που δεν χρειάζεται να κρατάνε σημειώσεις για να θυμούνται τι και πως τράβηξαν. Επίσης, κάποιοι μπορεί να στενοχωρηθούν που ΔΕΝ έχει δαχτυλίδι διαφράγματος, αφού το ρυθμίζεις... κλασσικά με την όποια ροδέλα από το σώμα.
4. Μέγεθος/βάρος τσέπης, κατασκευή full metal, παίρνει 58άρια φίλτρα και είναι ο μοναδικός φακός που δεν με ενοχλεί το αλεξήλιο - αν θες βέβαια το βάλε - βγάλε είναι άψογο.
5. Τέλος το πιο βασικό πλεονέκτημα είναι η εστιακή. Τα 3mm διαφορά σε σχέση με τον 9άρη panny ακούγονται λίγα, αλλά 112 vs 90 μοίρες πεδίο είναι 25% περισσότερο, ότι πρέπει για στριμωγμένες καταστάσεις. Υπάρχει κι ο "αδελφός" του στα 7.5mm, ο Meike 8/2.8 και κάποιοι zoom, αλλά είναι πιο μεγάλοι, πιο σκοτεινοί αλλά και πιο ευέλικτοι.
Προσωπικά μάλλον βολεύτηκα, περισσότερα μετά από εκτεταμένη χρήση...