Φακοί για m4/3

Ενα τεστ του Brightin Star 50mm/0.95, o Robin κατάπιε και λίγο την περηφάνεια του και παραδέχθηκε ότι μια χαρά μπορείς να εστιάσεις με manual φακό στην ΟΜ3 στο EVF (στο πρώτο review του ένα hands -on είχε ρίξει γκρίνια για την ανάλυση του EVF) γιατί είναι καθαρο από άκρη σε άκρη , φυσικά για τέτοιο ρηχό βάθος πεδίου θα χρησιμοποιήσεις για μεγαλύτερη ακρίβεια την λειτουργία Magnify και όχι τόσο το focus peaking

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Last edited:
Μια και το πιάσαμε με τους χειροκίνητους "Κινέζους", να πω κι εγώ δυο λόγια για τον πολύ πιο εύκολο TTArtisan 25mm/f2 που παρέλαβα χθες. Μια χαρά εστιάζεις και στο EVF της OM5 (δείγματα εδώ ), ακόμα κι αν έχεις πρεσβυωπία όπως ο υποφαινόμενος. Βάζεις σε ένα κουμπί την μεγέθυνση 10Χ και όλα καλά - την νύχτα βέβαια δεν ξέρω πως θα 'ναι, θα δοκιμάσω... Κατά τα λοιπά, η κατασκευή είναι heavy metal (κυριολεκτικά), η μηχανική εστίαση βούτυρο και τα κλικ στο διάφραγμα σίγουρα.

Όλα καλά? Όχι ακριβώς...
- Αν θες να κλείσεις σε f11 - σπάνιο σε m4/3 αλλά λέμε τώρα - δεν παίζει, από f8 παει κατευθείαν f16.
- Το καπάκι του φακού είναι βιδωτό - στο πνεύμα "αργά τα ζα" - οπότε θες κάμποσα δεύτερα παραπάνω να ξεβιδώσεις και αρκετά ακόμα (+ μερικά σιχτίρια) να ξαναβιδώσεις. Ή δίνεις μερικά €€ και παίρνεις ένα κανονικό 43mm.
- Στο κέντρο κοφτερός, όσο γωνιάζεις... ...ας πούμε ότι έχει χαρακτήρα...
- Το κυριότερο λειτουργικό σας το άφησα τελευταίο... Γνωστό θέμα που έχει η πλειοψηφία αυτών των φακών είναι η κακή ρύθμιση του άπειρου. Από φόβο μη και δεν εστιάζει ή/και βαριεστημάρα, οι "καλοπληρωμένοι" Κινέζοι στο μοντάρισμα, αφήνουν ένα μικρό περιθώριο στο τέλος της διαδρομής - οπότε αν περιστρέψεις το δαχτυλίδι στο τέρμα, ο φακός εστιάζει στο... υπερπέραν! :cry::ROFLMAO:

Η λύση στον συγκεκριμένο βέβαια είναι απλή: με τον φακό φορεμένο, ξεσφίγγεις τις τρεις (πολύ μικρές) βίδες στο σώμα του, εστιάζεις στο άπειρο και τις ξανασφίγγεις - σε πέντε λεπτά είσαι εντάξει.

Κατά τα λοιπά, τα είπαμε: μικρός το δέμας - μεταξύ panny 20/f1.7 και 14/f2.5 αλλά βαρύς για το μέγεθός του στα 165 γραμμάρια. Μου αρέσει που ΔΕΝ έχει αυτόματο διάφραγμα και χαζεύεις τα "πέταλα" όταν είναι λίγο κλειστά. Κάθεται πολύ καλά σε μικρά σώματα, κορυφαίος με την GM5 - αλλά ο.κ. η εστίαση στο υποτυπώδες EVF είναι hit & miss. Επίσης γράφει πολύ ωραία σε πρόσωπα παρότι είναι λίγο "κοντός" για πορτραίτο - αν δεν έχετε ήδη κάτι κατάλληλο υπάρχουν κάμποσοι 50-55mm/f1.4 - 1.8 περίπου στα 100€ στο παραπάνω μαγαζί*.

edit: *Υπήρχαν - τώρα είναι out of stock...
 
Last edited:
Συνεχίζοντας με τους χειροκίνητους, πάμε προς Κορέα, στον Venus Laowa 6mm/f2 που παρέλαβα πριν μερικές μέρες - και επειδή σε αντίθεση με τον προηγούμενο είναι "τσουχτερός" - περνάει επίμονο τεστ σε πραγματικές συνθήκες.

Τα κακά νέα πρώτα:

1. Όπως και ο προηγούμενος 7.5mm/f2 που πέρασε από τα χέρια μου, η κλίμακα εστίασης είναι εντελώς "αλλού". Ακόμα και με το τεράστιο βάθος πεδίου που έχει λόγω εστιακής, αν τερματίσεις το δαχτυλίδι στο άπειρο, ο φακός εστιάζει στο "επέκεινα" :cry::ROFLMAO:. Μάλιστα σε αντίθεση με τον φτηνό Κινέζο, η διόρθωση είναι πολύ πιο σύνθετη - καθόμαστε στ' αυγά μας λοιπόν μια και*...

2. Έχει μια ωραία τρύπα micro USB (παλαιού τύπου) για αναβαθμίσεις fw, χωρίς προστασία. Μπάτε σκύλοι, σκόνη, υγρασία αλέστε. Στο ali 10 (δέκα) καπάκια έχουν 1,7€ - έλεος δηλαδή...

3. Οπτικά στο f2 η απόδοση είναι καλούτσικη στο κέντρο, ενώ οι γωνίες εξαρτώνται από την απόσταση: κοντά στα 1-5 μέτρα είναι υποφερτή, μακριά άστο καλύτερα. Ειδικά το συγκεκριμένο κομμάτι έχει κι ένα κάποιο ξεκεντράρισμα, με την πάνω δεξιά μεριά εμφανώς επηρεασμένη.

4. Πολλή βινιέτα, μάλλον η περισσότερη που έχω δει ποτέ.

5. Κόντρα στον ήλιο έχουμε flare κ.λπ. - αλλά βρείτε μου έναν υπερευρυγώνιο που να μην έχει.

Έχοντας διαβάσει κάποια σοβαρά τεστ, ήμουν προετοιμασμένος για τα 2. 3. 4. και 5. - αλλά περίμενα να έχουν βελτιώσει το 1. μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι (και με τα λεφτά που ζητάνε), αλλά φαίνεται ότι κάνουν πολύ παρέα με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Για να τελειώνω με την γκρίνια, πάμε στα καλά.

1. *Μελέτη με τον φίλο μας το(ν) Barnack και τα διαγράμματα που προκύπτουν με τις ανάλογες ρυθμίσεις, μας λένε ότι ήδη με f2 εστιάζοντας στα 1,2 μέτρα έχουμε υπερεστιακή από τα... 70 εκατοστά έως άπειρο! Οπότε έστησα αντικείμενο στην συγκεκριμένη απόσταση, εστίασα με 10Χ + focus peaking, έβαλα "σημάδι" -στο μυαλό μου- και βγήκα βόλτα προς επαλήθευση όπου και επιβεβαιώθηκε στην πράξη η θεωρία. Εκτός κι αν θέλετε να ασχοληθείτε με υπερευρυγώνιο macro, ΔΕΝ ξαναπειράζετε το δαχτυλίδι...

2. Κλείνεις διάφραγμα και ήδη στο 2.8 όλες οι παράμετροι βελτιώνονται πολύ, αρκετά καλή οξύτητα στο κέντρο, οι γωνίες είναι σχετικά αξιοπρεπείς, η βινιέτα πέφτει χοντρικά στο μισό. Μόλις πας στο f4 έχεις άλλο ένα σκαλοπάτι, κι εδώ τα πράγματα είναι εντάξει - δηλαδή με λίγη επεξεργασία στο DxO v.8.5 είσαι πολύ καλός. Τέλος στο 5.6 πιάνει ταβάνι, σύνηθες για m4/3 αλλά με τον συγκεκριμένο φακό η διαφορά στην απόδοση με κάθε "κλικ" στο διάφραγμα είναι για να γράψεις εγχειρίδιο με παραδείγματα.

3. Η παρουσία ηλεκτρονικών επαφών διευκολύνει την συνεργασία με τις μηχανές που "ξέρουν τι φοράνε", τα προγράμματα επεξεργασίας, και... τους φωτογράφους που δεν χρειάζεται να κρατάνε σημειώσεις για να θυμούνται τι και πως τράβηξαν. Επίσης, κάποιοι μπορεί να στενοχωρηθούν που ΔΕΝ έχει δαχτυλίδι διαφράγματος, αφού το ρυθμίζεις... κλασσικά με την όποια ροδέλα από το σώμα.

4. Μέγεθος/βάρος τσέπης, κατασκευή full metal, παίρνει 58άρια φίλτρα και είναι ο μοναδικός φακός που δεν με ενοχλεί το αλεξήλιο - αν θες βέβαια το βάλε - βγάλε είναι άψογο.

5. Τέλος το πιο βασικό πλεονέκτημα είναι η εστιακή. Τα 3mm διαφορά σε σχέση με τον 9άρη panny ακούγονται λίγα, αλλά 112 vs 90 μοίρες πεδίο είναι 25% περισσότερο, ότι πρέπει για στριμωγμένες καταστάσεις. Υπάρχει κι ο "αδελφός" του στα 7.5mm, ο Meike 8/2.8 και κάποιοι zoom, αλλά είναι πιο μεγάλοι, πιο σκοτεινοί αλλά και πιο ευέλικτοι.

Προσωπικά μάλλον βολεύτηκα, περισσότερα μετά από εκτεταμένη χρήση...
 
Καλημέρα.

Με τους χειροκίνητους φακούς ποτέ δεν κοιτάζω την κλίμακα εστίασης του φακού. Χάσιμο χρόνου

Με το εργαλείο μεγενθυνσης 14Χ για ακρίβεια ή με το focus peaking για χοντρική εστίαση (με το προτέρημα ότι ο συγκεκριμένος εστιάζει πριν και μετά πάρα πολύ σε βάθος) σχεδόν πάντα έχω αρκετά καλή ακρίβεια εκεί που θέλω να είναι pin sharp το αρχείο.

Θεωρώ τη βινιέτα του το χειρότερο μειονέκτημα του συγκεριμενου φακου . To flare με λίγη τεχνική μπορείς να το αποφύγεις ή να το χρησιμοποιήσεις δημιουργικά και είναι εντός λογικών πλαισίων για τέτοιο υπερευρυγωνιο. Στις φωτιστικές πηγές δίνει αρκετά καλά ακτινωτά star lights , βέβαια αυτό δεν το θέλουν όλοι.

Εμένα είναι ισσοροπημενος σε οξύτητα αν προσέξεις που και πως θα εστιάσεις.. Βεβαια αν κάνεις το λάθος και εστιάσεις πολυ μακριά μπορεί να σου δώσει άκρα σούπα σε κάποια γωνία λόγω κυρτότητας των οπτικών στοιχείων γιαυτό θέλει μια εκμάθηση ο φακός ώστε να πάρεις αυτό που μπορεί να δώσει.

Να πούμε ότι κάνει και macro σε υπερευρυγώνιο, αρκετά καλό αν κλείσεις διάφραγμα . Το ότι έχει ηλεκτρονικές επαφές Βοηθάει και στην αυτόματη προσαρμογή της μηχανής στη σταθεροποίηση και στο αυτόματο focus peaking (αν το έχεις ανοιχτό στο μενού) , δεν χρειάζεται να πατήσεις άλλο κουμπί προγραμματιζόμενο όπως στους άλλους χειροκίνητους. Η σταθεροποίηση και το FP ειδικά στο macro είναι σημαντικά plus

Έριξα μια ματιά στο DXO και είδα ότι από την v7.5 τον υποστηρίζει, με την v8.5 υποστηριζεται και η ΟΜ3 οπότε θα αρχίσω να τον χρησιμοποιώ και σε αυτή που είναι ταμάμ σε μέγεθος.

Στην Βενετία η ΟΜ1 με τον Laowa 6.5 όπου ήταν σούπερ στενά και περιορισμένα μου έδωσαν κάδρα που ήταν αδύνατα με άλλο φακό. Σε όλα τα υπόλοιπα ο οξύτερος LUMIX 9mm/1.7 ήταν το βασικό εργαλείο μου. Τα θετικά του είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά του, για εμένα είναι ένα εργαλείο που μόλις το μάθεις θα πάρεις αποτέλεσμα και γιαυτό θα μείνει όσο έχω m43 μηχανή.

Μιλάμε όμως για φακουδάκια τσέπης που μπορείς να τ αλλάξεις χωρίς να κουβαλάς τσάντα. Ίσα ίσα στην τσάντα χάνονται και είναι το μόνιμο πρόβλημα μου να βρίσκω τους φακούς στην τσάντα και να καταλάβω ποιος είναι ποιος ειδικά με τους μικρούς prime
 
Last edited:
  • Like
Reactions: cacau