Φακοί για m4/3

Μεσα στα μενού πρέπει να έχει ρύθμιση για την ευαισθησία του αισθητήρα του EVF , δες αν ειναι στο high που τσιμπάει αμεσως ή στο normal που καθυστερεί επίτηδες για να μην ανάβει με το παραμικρό ...
Για την εστίαση υπάρχουν παρα πολλες ρυθμίσεις, αν και δεν θυμαμαι τα παλιά μενού με ακριβεια ότι βοήθεια χρειαστείς ρώτα, για μεγάλη ακρίβεια (αλλά πιο αργή) έχει και σποτ εστίαση με μεγενθυνση του σημείου για ελαχιστο χρόνο (που ρυθμιζεται) και ανεξάρτητη αποτ φωτομέτρηση οπουδήποτε στην οθόνη, υλοποιήσεις που ούτε σήμερα δεν έχει βαλει η Ολυμπους στα high end μοντέλα της. Τελος το off topic ... για τον φακό που μας ενδιαφέρει όταν έχεις άποψη γραφεις δυό λογια.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές , ο summilux του Παύλου είναι πλέον στα χέρια μου ...ειχα τη χαρά να τον γνωρίσω απο κοντα και να ανταλλάξουμε απόψεις με συνοδεία ολίγης τσίκνας.. Ελπίζω τους υπόλοιπους του φόρουμ σε μελλοντική βόλτα όπως η προχτεσινή-που δεν καταφερα να ερθω...

Καλορίζικος Δημήτρη και καλώς όρισες!
Να πω κι εγώ λίγα λόγια για τον 42.5 Nocticron καθότι έχω πλέον την τύχη να είμαι κάτοχος.
Καταρχήν είναι ο πιο καλοκατασκευασμένος και όμορφος φακός που έχω πιάσει στα χέρια μου, από τις φωτο των review αδικείται αρκετά. Το focusing ring είναι άψογο σε αίσθηση.Tο αδερφάκι του ο 25αρης 1.4 έχει «βουτυρένια» αίσθηση αλλά ο Nocticron είναι το κάτι άλλο. Το δαχτυλίδι του διαφράγματος θα το ήθελα να είχε λιγο μεγαλύτερη αντίσταση αλλά και πάλι δεν έχω παράπονο. Ο φακός είναι ελαφρώς front-heavy με την Ε-M10II και το grip. Για τα δικά μου (σχετικά μικρά) δάχτυλα το πιάσιμο είναι μια χαρά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χώρου ανάμεσα στο grip και το φακό. Νομίζω ότι ιδανικό ταίρι είναι η Ε-Μ1 αλλά η γενική αίσθηση και με την Ε-Μ10ΙΙ είναι πάρα πολύ καλή. Σε γενικές γραμμές χαίρεσαι να φωτογραφίζεις.
Το focusing είναι γρήγορο, αξιόπιστο και σχεδόν αθόρυβο. Έχει ένα μικρό «γρύλισμα» το οποίο δεν ενοχλεί, θα έλεγα ότι είναι στα επίπεδα θορύβου του 12-40 pro, πολύ λίγος θόρυβος δηλαδή. Δεν είναι όμως 45άρης 1.8 ο οποίος είναι εντελώς αθόρυβος.
Για την ποιότητα της εικόνας λίγο πολύ τα γράφουν τα reviews, ήμουν κάπως ανήσυχος καθότι είχα διαβάσει παλαιότερα αναφορά από μέλος του lens rentals για αρκετά δείγματα που έπεσαν στα χέρια τους τα οποία δεν ήταν του επιπέδου που διαφημίζεται για το φακό. Δεν έχω τραβήξει ακόμα πολλές φωτο αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι τουλάχιστον το ίδιο οξύς τέρμα ανοιχτός με τον 45αρη 1.8 στο κέντρο, για τα άκρα δεν το συζητάμε...και το σημαντικό ότι κρατάει ικανοποιητικό κοντράστ ακόμα και τέρμα στις γωνίες! Αυτό όμως που με έχει εντυπωσιάσει είναι το bokeh…δεν είναι τόσο το θόλωμα όσο η ποιότητα αυτού, πραγματικά είναι κάτι το ιδιαίτερο. Επίσης παρά τα πολλά κρύσταλλα γράφει υπέροχα έχει αυτό το 3D pop.Τέλος ο φακός είναι καλύτερος του αναμενομένου στην αντιμετώπιση του flare.
Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν τον έχω βγάλει ακόμα βόλτα αλλά θα γίνει λίαν συντόμως.2 γρήγορα δείγματα χωρίς καθόλου επεξεργασία.

Attachments

• plant2.jpg
    plant2.jpg
    173.6 KB · Views: 230
  • plant.jpg
    plant.jpg
    194.8 KB · Views: 232
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

ηρθε το κινεζικο ανταπτοράκι για Sony A σε m43 και το Lensbaby composer 2 με οπτικό το Edge 50 μπήκε στην GX80, το κουμπωμα του αντάπτορα είναι αρκετα ασφαλές χωρίς μικρομετακινήσεις, πηρα και τα πρώτα δείγματα,
δυο λογια για το Composer Pro 2, καλυτερη κατασκεyή απο το παλιο 3G, η χειροκίνητη εστίαση του είναι ομαλή, προοδευτική και σχετικά ακριβής στα επίπεδα ενός καλού χειροκίνητου φακού, η πίσω ροδελα που σφιγγει την μπίλια θα μπορουσε να δίνει καλύτερη αισθηση στο σφιξιμο ή στην απασφαλιση της αλλά κάνει την δουλειά (δεν ξέρω μακροπρόθεσμα πως θα αποδίδει μετά απο συνεχή χρήση), αυτό που είναι κατα την γνώμη μου το μελανό σημείο στην λειτουργία είναι η επιλογη των διαφραγμάτων στο εμπρός οπτικό στοιχείο που αλλάζει (εγω έχω το edge 50), εκεί καθε φορά κουνιέται όλο το οπτικό στοιχείο και όταν φτανεις στο f22 με μια μικρή κινηση το αφαιρείς τελείως κάτι που μπορειί να συμβεί πιο εύκολα απο ότι χρειάζεται. Θα ηθελα ολο το concept να είχε καλύτερη προσαρμογή τουλάχιστον για τα λεφτά που ζητά η εταιρία ...

Το οπτικό edge 50 είναι φακός εστιακής 50mm (100mm στο m43), έχει διαφραγμα f3.2 -22 και έχει τελείως διαφορετικό εφέ απο το παλιό μου 3G , στην ουσία ανοίγει μια σχισμή μεταβλητού πλάτους στο κάδρο που γύρω της ανάλογα την απόσταση απο το θέμα και το διάφραγμα αυξομειώνεις το blur, γενικά με f3.2 η σχισμή είναι πιο λεπτή και όσο κλείνεις το διάφραγμα πλαταίνει και γίνεται οξύτερη , επίσης η σχισμή μπορεί και περιστρεφεται γύρω απο το κέντρο με την μπίλια (που ασφαλίζει σε θέση) αλλά δεν είναι πάντα επίπεδη και παράλληλη στον αισθητήρα μπορεί να είναι και υπό γωνία το επίπεδό της όταν το στοιχείο πάει προς τις ακρες ...

ένα παράδειγμα με την σχισμή διαγώνια σχεδόν σε f3.2

_1040747.jpg

Last edited:

μερικά πρόχειρα δείγματα (στα πρωτα λεπτά που τον είχα), όπου φαίνεται ότι ανάλογα με την θέση της μπίλιας η <σχισμή> έχει και αρκετό βάθος (αυτό λογικά σε FF μηχανή θα είναι το μισό) :

_1040713.jpg

_1040712.jpg

_1040711.jpg

Last edited:
Μετά την επιστροφή της TZ100 σκέφτομαι να πάρω την GX80 και επομένως καταφεύγω εδώ για μια ερώτηση.
Πως καταλαβαίνω αν οι φακοί πχ της Olympus είναι συμβατοί με τις μηχανές της Panasonic;Έχετε αναφέρει μερικές φορές ότι χρειάζονται adapters οπότε υποψιάζομαι πως για κάποια μοντέλα είναι απαραίτητοι. Μήπως χρειάζονται για παλαιότερες υλοποιήσεις φακών m4/3;

Η Olympus και η Panasonic έχουν υιοθετήσει το m4/3,όλοι οι m4/3 φακοί και των δύο εταιρειών ταιριάζουν σε όλα τα σώματα m4/3.
Adapter χρειάζεσαι για φακούς παλαιότερους της Olympus 4/3 καθώς και για παλιούς manual.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Οι παλαιότεροι φακοί έχουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία και πίσω;

Ο φακός για να ταιριάζει στα σώματα m4/3 αναγράφει στα χαρακτηριστικά του m4/3.
Το σύστημα m4/3 μετρά 7-8 χρόνια αν θυμάμαι καλά.
Οτιδήποτε άλλος φακός μπαίνει με τους ανάλογους adapter.

Μην μπερδεύεσαι ΟΛΟΙ οι φακοί m43 ειτε Olympus, ειτε Panasonic είτε Sigma εφόσον αναγράφουν στο κουτί m43 εστιάζουν με αυτόματη εστίαση κανονικότατα χωρίς κανένα ανταπτορα.
Αν πάρεις την GX80 που έχει ενσωματωμένη σταθεροποιηση στο σώμα δεν έχεις το εξτρα πρόβλημα να αγορασεις φακό με σταθεροποιηση αλλά αν πάρεις φακό Panasonic που έχει και σταθεροποίηση τοτε συνολικά θα αποδίδει μαζι με του σώματος αθροιστικά.

Οι παλιότεροι φακοί 4/3 έχουν άλλη μοντοϋρα (υποδοχή) και ακόμη και με ανταπτορα στη γενινή περίπτωση και να τους κουμπώσεις θα έχεις πιο αργή εστίαση στην GX80 εκτος ολίγων εξαιρέσεων, αν αποφασίσεις κατι ανάλογο γράψε εδώ ποιο φακό 4/3 έχεις βρεί και θα σου πούμε περισσότερα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
Ακόμα στην αναζήτηση είμαι. Μάλλον θα κινηθώ στον default 12-32 με τον οποίο έρχεται η κάμερα και θα αναζητήσω έναν τηλεφακό (100,150 ;) για να με καλύψει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν είμαι τύπος που αποφασίζει γρήγορα γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και όταν παίρνω κάτι θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα με καλύψει για ένα εύλογο διάστημα.

ο 12-32 είναι μια χαρα επιλογή για την μηχανή μιας και κρατα μικρόι το μεγεθος όπως και ο κοντος τηλεφακός 35-100/3.5-5.6, πολυ μικρος και οξυτατος οπως και ο 12-32 ...

Αν αντέχεις την "τρύπα" από τα 32mm στα 45mm, υπάρχει κι ο 45-150 επίσης πολύ μαζεμένος και με καλή απόδοση.