Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δυσκολα διαβάζεις απο το lenstip τέτοιο διθυραμβικό review για φακό: https://www.lenstip.com/index.php?test=obiektywu&test_ob=521 και γιαυτο και επιλέχθηκε ως Editors Choice.

I haven’t tested such an excellently corrected lens for a very long time, a lens which can provide resolution records already from the maximum relative aperture and had not even one small optical slip-up in our test. I wish there were more such instruments on the market.

Τιμή και ΙQ στα ύψη για τον Panasonic-Leica 200mm/2,8 :firstprize:

Φάτε μάτια ψάρια Κώστα μου.
Αυτά είναι για νάχουμε να λέμε! (άντε και να ονειρευόμαστε ;) )

Αχιλλέα μια χαρά είμαι εγώ με τον SHG 150/2, φακουδάρα, δεν τρώγομαι στα ρούχα μου .... μη χάνεσαι όμως και εσυ τελείως :vroam:

Έχω εδώ και μερικές μέρες τον Olympus 17mmf1,8.....έρωτας....τον έχω λατρέψει τον φακό και δεν ξεκολλάει από πάνω από την em1II.
Πανέμορφος, μικρός και ελαφρύς, μεταλλικός, τρομερό δαχτυλίδι manual εστίασης, σφαίρα και αθόρυβη εστίαση ακόμα και το βράδυ, ωραίο contrast και σωστό γράψιμο χρωμάτων, ελάχιστη βινιέτα και παραμόρφωση, ανύπαρκτο flare από όσο έχει δει και sharp όσο θα ήθελα. Επειδή βλέπω διάφορους να γκρινιάζουν για το Sharpness του φακού αυτού, προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα, ακόμα και σε ζουμ δείχνουν οι φώτος μια χαρά, τώρα αν κάποιοι κοιτάζουν pixel pixel σε γωνίες ε τι να πω εκει δεν έχω άποψη καθώς δεν το κάνω ποτέ και δεν βρίσκω τον λόγο να τον κάνω κιόλας.....

Attachments

• WP_20180215_12_28_41_Rich.jpg
    WP_20180215_12_28_41_Rich.jpg
    85 KB · Views: 106
τον ειχα κι εγω, αρκετα καλος και μικρος.
Φωτεινος και γρηγορος στην εστιαση.

Ο pany 15mm ομως ηταν καλυτερος, τον ειχα κι αυτον για λιγο και ηταν σαφως πιο οξυς.
Οχι ομως οτι και με τον olympus ειχα θεμα....

Nομιζω ότι υπευθυνη για την σχετική γκρίνια ειναι η ίδια η Olympus και μόνο, λόγω σημαντικού variation sample, το ιδιο ειχε συμβει και με τον 12/2. Και εγω απο μια πρωτη κοπια που μου ετυχε να δοκιμασω όταν πρωτοβγήκε δεν μου εκατσε καλά λόγω οξυτητας ακρων και εντονου CA στα ανοιχτά διαφράγματα, οταν κυκλοφόρησε τον εβρισκες στα 450-500ευρω οποτε και δεν τον κράτησα, όπως και δεν κρατησα και τον επισης εξαιρετικό κατ'αλλα μικρούλι mzd 12/2. Πηρα τον Leica 15/1.7 και είμαι πολύ ευχαριστημένος (έχει και hood :grandpa: μαζί).

Απο τοτε υπάρχουν χρήστες που πίνουν νερό στο όνομά του και τούμπαλιν. Γιαυτο τείνω να ρίχνω πια το φταίξιμο καθαρά στις εταιρίες και στον τρόπο που συναρμολούνται οι συγχρονοι m43 φακοί κατι που μου επιβεβαιωσε ο Robert Cigala στο σχετικό άρθρο : https://www.lensrentals.com/blog/2018/01/finally-some-m43-mtf-testing-25mm-prime-lens-comparison/, για όσους βαριούνται να διαβάσουν ας μείνουν στο ότι μετα την συναρμολόγηση δύσκολα καλιμπράρεται το γυαλί για οπτικές αστοχίες.

Last edited:
τον ειχα κι εγω, αρκετα καλος και μικρος.
Φωτεινος και γρηγορος στην εστιαση.

Ο pany 15mm ομως ηταν καλυτερος, τον ειχα κι αυτον για λιγο και ηταν σαφως πιο οξυς.
Οχι ομως οτι και με τον olympus ειχα θεμα....

Μαζί σου!! απλά ο pany 15mm είναι 30mm που δεν το προτιμώ σε σχέση με τα 34mm του olympus και κυρίως τον olympus τον βρήκα σε αρκετά καλή τιμή σχεδόν καινούριο με απόδειξη εγγύηση Ελληνική (250 ευρώ με το γνήσιο hood του) ενώ τον Pany όσο και αν έψαξα δεν βρήκα τιμή κάτω από 350 ευρώ του Eglobal...και τέλος χάνω και το δαχτυλίδι ελέγχου διαφράγματος που έχει ο pany καθώς δεν έχω σώμα panasonic.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Nομιζω ότι υπευθυνη για την σχετική γκρίνια ειναι η ίδια η Olympus και μόνο λόγω σημαντικού variation sample, το ιδιο ειχε συμβει και με τον 12/2. Και εγω απο μια πρωτη κοπια που μου ετυχε να δοκιμασω όταν πρωτοβγήκε δεν μου εκατσε καλά λόγω οξυτητας ακρων και εντονου CA στα ανοιχτά διαφράγματα, βεβαια τοτε τον εβρισκες στα 450ευρω και βάλε οποτε και δεν τον κράτησα όπως και δεν κρατησα και τον επισης εξαιρετικό κατ'αλλα 12/2.

Απο τοτε υπάρχουν χρήστες που πίνουν νερό στο όνομά του και τούμπαλιν. Γιαυτο τείνω να ρίχνω πια το φταίξιμο καθαρά στις εταιρίες και στον τρόπο που συναρμολούνται οι συγχρονοι m43 φακοί κατι που μου επιβεβαιωσε ο Robert Cigala στο σχετικό άρθρο : https://www.lensrentals.com/blog/2018/01/finally-some-m43-mtf-testing-25mm-prime-lens-comparison/, για όσους βαριούνται να διαβάσουν ας μείνουν στο ότι μετα την συναρμολόγηση δύσκολα καλιμπράρεται το γυαλί για οπτικές αστοχίες.

Πιθανότατα να είναι όπως τα λες Κώστα. Να πω την αλήθεια με αυτά που διάβαζα είχα φοβηθεί λίγο την αγορά του και ένιωθα ότι το ρίσκαρα. Εν τέλει ο φακός ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μια χαρά sharp και ουσιαστικά δεν βρίσκω κάτι να με χαλάει στην ποιότητα εικόνας του.....μια από τις καλύτερες αγορές φακών που έχω κάνει....

Υ.Γ. Με ένα μικρό σώμα Olympus π.χ. την νέα pl9 είναι και φοβερό πακετάκι για street photography.

Υ.Γ. Και κάτι άσχετο, έχω στην κατοχή μου 2 τηλεφακούς της Panasonic τον 35-100f2,8 και τον μικρό και φτηνό Panasonic 45-150f4-f5,6....δεν ξέρω είμαι λίγο απογοητευμένος από τον Panasonic 35-100 (αν βρω χρόνο αύριο θα ανεβάσω και φώτος). Δεν ξέρω αν φταίει η κόπια μου άλλα σε ποιότητα εικόνας διαφέρει ελάχιστα έως καθόλου με τον Panasonic 45-150....ή τι να πω είναι τόσο καλός ο 45-150 που οι διαφορές είναι μικρές από τον 35-100. Δεν είμαι βέβαια και ψείρας να κοιτάζω pixel pixel σε γωνίες άλλα πέρα από την φωτεινότητα δεν βρίσκω λόγω να τον κρατάω τον φακό και σκέφτομαι να τον δώσω και να κρατήσω μόνο τον 45-150 που είναι και πιο ευρύς.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

κοιτα διαφορές απο κόπια σε κόπια του 35-100/2.8 : https://www.lensrentals.com/blog/20...f2-8-first-impression-the-glass-is-87-6-full/, η δική μου που πούλησα τελευταια ηταν εξαιρετική κόπια ακόμη και στα 100mm, αλλά αποφασισα να κρατησω μια τριάδα ζουμ 8-18/2.8-4, 12-100/4 και ZD 50-200/2.8-4 SWD ως τηλεφακoύς για την ΕΜ1.2 και μπόλικους primes για PenF και κάποια βραδυνά με την ΕΜ1.2.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

κοιτα διαφορές απο κόπια σε κόπια του 35-100/2.8 : https://www.lensrentals.com/blog/20...f2-8-first-impression-the-glass-is-87-6-full/, η δική μου που πούλησα τελευταια ηταν εξαιρετική κόπια ακόμη και στα 100mm, αλλά αποφασισα να κρατησω μια τριάδα ζουμ 8-18/2.8-4, 12-100/4 και ZD 50-200/2.8-4 SWD ως τηλεφακό για την ΕΜ1.2 και μπόλικους primes για PenF και βραδυνά με την ΕΜ1.2.

Βασικά θα του δώσω άλλη μια ευκαιρία τώρα το τριήμερο και αν όχι θα πάει για πούλημα.....τον 12-100 που έχεις πολύ τον λιγουρεύομαι, ευρυγώνιος και τηλεφακός σε ένα...η τιμή βέβαια είναι απαγορευτική προς το παρών.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Για όσους θέλουν να μπουν λίγο πιο βαθιά στο τεχνικό κομμάτι σχετικά με το bokeh ένα ενδιαφέρον άρθρο στο IR:

https://www.imaging-resource.com/ne...s-code-beautiful-bokeh-m-zuiko-f1.2-pro-prime

mode γκρίνιας on:
Περισσότερο σαν άρθρο διαφημιστικό μου κάνει που για να μπορέσουμε να διαβάσουμε αρκετές φορές το όνομα της εταιρίας στη σειρά έβαλαν και λίγο από "μαγικό φίλτρο" και πληροφόρηση.
Ή πλήρωσαν καλά καλά τον αρθρογάφο για να κάνει πως ανακαλύφθηκε ο τροχός όταν συμπεριλαμβάνει γραμμές σαν την παρακάτω: "They then used this device to precisely quantify the optical performance of a variety of lenses that were legendary for their beautiful, feathered bokeh. By doing so, they learned that the key to attractive bokeh is carefully-controlled spherical aberration. "
:flipout::flipout::flipout:
Ο κύριος Mike νομίζει -ή κάνει πως νομίζει το πιθανότερο, εκτός και αν είναι απελπιστικά άσχετος- πως η Olympus ανακάλυψε σήμερα με αυτήν την υπεσυσκευή τον τροχό.

Η σφαιρική εκτροπή άρχισε να μελετάται εντατικά πριν 200 χρόνια τουλάχιστον και χρησιμοποιήθηκε επί τούτου σε soft και variable soft φακούς πριν το 1900 αν θυμάμαι καλά (ή κάπου εκεί).
Τότε όμως ακόμη κυνήγαγαν περισσότερο soft πορτρέτα ή πικτοριαλιστικά τοπία αφού αυτά ήταν στη μόδα. Σήμερα που έχουμε άλλες μόδες θα πρέπει να γραφτούν και τα αντίστοιχα άρθρα τις οποίες θα εκμεταλλεύονται. Έτσι ξεσκονίζουν παλιές τεχνολογίες που με λίγο hi tech φινίρισμα φαντάζουν του 22ου αιώνα...
mode γκρίνιας off

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

@Chris73, Πάνω κάτω αυτά σκέφτηκα και εγώ διαβάζοντας τα μιας και η επιστήμη των οπτικών είναι χρόνια τώρα αναπτυγμένη και ολα αυτά λυμένα και χιλιοειπωμένα, παρόλα αυτά έβαλα το σχετικό άρθρο για να γίνει μια ενημέρωση σε όλους όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο γιατί διαβάζουμε πολλές φορές post για bokeh και δεν ξέρουμε κάν τι εννοούμε.

ΥΣ
Κανονικά ήθελα να το βάλω σε κάποιο γενικό τεχνικό νήμα αλλά επειδή αφορούσε παράλληλα <παρουσίαση / διαφήμιση > της σειράς 1.2 mZD Pro προτίμησα να το βάλω εδώ.

Tον περιμένω εδώ και 2-3 χρόνια να αντικαταστήσει τον SWD 50-200/2.8-4.0, σίγουρα θά είναι πάνω από την τιμή του 12-60 και βέβαια δεν θα βγαίνει ούτε ως κιτ με κάποια μηχανή, οπότε πιστευω η διαφορά θα είναι αρκετή ακόμη και σε σύγκριση τιμών grey market.