Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Με βάση το μέγεθος βάρος που σήμερα διέρρευσαν στο 43rumors (πιο μικρός και ελαφρύς από τον ZD 40-150/2.8) περιμένω να συμπληρωθει και το καλό IQ για να με σώσουν πιο πολύ τα φίδια :

Supports 4K movie shooting with latest optical design and high speed / high precision AF
Telephoto zoom lens compatible with teleconverter
Filter diameter: 67 mm
Size: φ 76 mm Γ— 132 mm
Weight: 655 g
Japanese reservation start date: February 27, 2018
Expected release date: May 24, 2018

Με βολεύει πάρα πολύ οτι θα εχει και 67mm φίλτρο και έτσι θα μοιράζεται ολα τα φιλτρα των LEICA 42.5/1.2 & 8-18/2.8-4 που ήδη έχω,
ενός κακού όμως (πιθανή αγορά) μυρια έπονται, με βλέπω να σκοτώνω κάποια στιγμή την καημένη την Pen F για την νέα GX9 ώστε να έχω συνδιαστική σταθεροποίηση αφού στην τσάντα μου κυριαρχούν φακοί Panasonic.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

...για την νέα GX9 ώστε να έχω συνδιαστική σταθεροποίηση αφού στην τσάντα μου κυριαρχούν φακοί Panasonic.

off topic: την κακολογήσατε, αλλά μας βλέπω για power buy σύντομα... :flipout::bigcry:

το μεταβλητό διάφραγμα είναι μια ιδιαιτερότητα που δε με ενθουσιάζει. Ήταν ένας από τους λόγους που έδωσα τον εξαιρετικό στα οπτικά 12-60/2.8-4 . Στη πράξη πρέπει να θυμάσαι ότι έχεις ένα φακό f4.

Ποιος δεν θα ήθελε να έχει σταθερό διάφραγμα 2.8 αλλά είδαμε ποσο έχει ο prime 200/2.8 και ειναι και μεγαλύτερος/βαρύτερος, υπάρχει όμως σαν επιλογή όπως και ο σταθερός κοντός τελε 35-100/2.8 που πλέον ο νέος LEICA 50-200 νομίζω οτι τον καπακώνει εστιακά με μόνη απώλεια τα 35-50mm. Το σημαντικό είναι να ειναι πολυ καλός οπτικά ανοιχτός ειδικά στα 150-200mm. Η Panasonic έχει παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα τηλεφακών (έχει ακόμη Lumix 100-300 ΙΙ WR και LEICA 100-400 WR) και είναι υπέρ πλήρης και προβλέπω πλέον να ετοιμάζει και ένα prime 400/5.6 για να ολοκληρώσει.

ΥΣ
Η τιμή πιστευω θα μαζευτεί στα επίπεδα που ξεκίνησε ο mzd 40-150/2.8, δηλ. στα 1400-1500

Ανακοινώθηκε επίσημα ο Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm F2.8-4, λόγω μικρού μεγέθους /βάρους δεν θα χρειάζεται κάν κολλάρο για τριποδι ενω θα είναι συμβατός με τον 1.4x Teleconverter DMW-TC14 (έως 560mm /35mm camera equivalent) και με τον 2.0x Teleconverter DMW-TC20 (έως 800mm εστιακή σε 35mm camera equivalent), ενώ έχει και κοντινότερη απόσταση θέματος 75 εκατοστά. Τιμή αρχική 1700$ και κυκλοφορία από Ιούνιο.

Περισσότερα : https://www.dpreview.com/news/6859981608/panasonic-introduces-50-200mm-f2-8-4-0-asph

Image_GH5_k_H_ES50200_Hood_Splashproof2.jpeg

Last edited:
Φακουδάρα αν και θεωρώ ότι η τιμή της είναι το λιγότερη εξωφρενική, πρέπει επειγόντως να πέσει τουλάχιστον ένα 20%....φακός για πολύ ιδιαίτερα κοινά δυστυχώς.

έχει κανείς τον olympus 25/1.2pro να πει μια γνώμη? Αξίζει τα παραπάνω λεφτά σε σχέση με τον 25/1.8 ? έχω διαβάσει διάφορα reviews αλλά οι απόψεις διίστανται

έχει κανείς τον olympus 25/1.2pro να πει μια γνώμη? Αξίζει τα παραπάνω λεφτά σε σχέση με τον 25/1.8 ? έχω διαβάσει διάφορα reviews αλλά οι απόψεις διίστανται

Φίλος φωτογράφος που με βοήθησε για την αγορά της em1II και τον έχει χοντρικά μου έλεγε ότι δεν θεωρεί ότι αξίζει τα παραπάνω χρήματα και τον όγκο/βάρος σε σχέση με τον Panasonic 25mmf1,4 που επίσης έχει...τώρα για τον olympus 25mmf1,8 δεν ξέρω θεωρώ πέρα από την φωτεινότητα θα έχει και κάποιες διαφορές, τώρα αν αξίζουν αυτές οι διαφορές και το 0,5 stop καλύτερη φωτεινότητα 3 φορές παραπάνω χρήματα, τι να σου πω, ιδέα δεν έχω...

Πολύ δύσκολη μια μονοσήμαντη απάντηση Μάνο, είχα δυνατότητα να τον πάρω, τον δοκίμασα εξονυχιστικά μόλις πρωτοήρθε Ελλάδα μιας και μου αρέσει πολύ η εστιακή των 25mm αλλα τελικά κράτησα τον συνδιασμό LEICA 25/1.4 και Voigtlander 25/0.95 που μου δίνουν εναλλακτικά ο καθένας ένα συνδιασμό των πλεονεκτημάτων του 25/1.2 και ίσως και κάποια ακόμη (κάποια στιγμή μπορεί να ενδώσω). Δεν ήθελα να την πατήσω όπως με τον mzuiko 7-14/2.8 που τον έδωσα σχεδόν αμέσως όταν είδα οτι λόγω βάρους με περιόριζε η καθημερινή χρήση του.

Ο 25/1.2 δεν ειναι καθόλου ελαφρύς (όπως βέβαια και οι υπόλοιποι f1.2), αρα δεν είναι φακός για καθημερινή ερασιτεχνική χρήση, φακός που μπορείς να εχεις στην τσάντα πάντα για νυχτερινά κλπ. έχει πολύ γλυκό μποκέ και μαλακό γράψιμο χωρίς έντονο contrast ειδικά ανοιχτός τελειως (κάτι που εγώ το έχω σε υπερθετικό βαθμό με τον Voigtlander χωρίς όμως AF), με 2-3κλικ πιο κλειστο διάφραγμα πιάνει την max οξυτητα σχεδόν ισοδύναμα κέντρο άκρα και όσο κλείνει κανεις το διάφραγμα δεν γίνεται πάρα πολύ οξύτερος, αντίθετα άλλοι φακοί όπως οι δυο που έχω (σε καλή παντα κόπια) δίνουν ειτε πιο οξύ κέντρο στα κλειστά διαφραγματα(Voigtlander) ή καλυτερα άκρα με ανοιχτά διαφραγματα (LEICA). Ανοιχτός στο 1.2 έχει αρκετή βινιετα, είναι αρκετά ταχύς σε εστίαση με ωραία χρώματα, με τις χρωματικές εκτροπές τα παει αρκετά καλά αλλά λόγω υπερβολικά πολλών οπτικών στοιχείων θα δώσει flare υπό προϋποθέσεις. Αν είσαι επαγγελματίας και δουλεύεις την εστιακή είναι ο prime που ξεκινάς, κανεις άλλος 25αρης στο σύστημα δεν έχει ολα τα χαρακτηριστικά του μαζεμένα αλλά για τον ερασιτέχνη ακόμη και τον ψαγμένο ίσως είναι καλύτερη μια άλλη πιο ελαφρύτερη επιλογή ή κάποιος συνδιασμός όπως αυτός που έχω κάνει εγώ μέχρι τώρα.
Βέβαια ολα όσοι σου γράφω είναι από μια ημέρα εμπειρίας και από όσα έχω διαβάσει από review τα οποία είδα μετά και γράφανε παρόμοια πράγματα.

Αν τον πάρεις θα χαρώ πολύ να τον ξαναδοκιμασω μήπως και πειστώ να αποχωριστω τελικά τον Voigtlander που είναι ο αγαπημένος μου 25αρης φακός με ιδιαίτερο χαρακτήρα (ένα Af χάθηκαν να του βάλουν).

Last edited:
Ευχαριστώ Κώστα. Να κανονίσουμε συναντηση Πειραιά να τον δοκιμασεις όταν τον παρω!

Ευχαριστώ Κώστα. Να κανονίσουμε συναντηση Πειραιά να τον δοκιμασεις όταν τον παρω!

Θα χαρώ πολύ Μάνο να τα ξαναπούμε απο κοντά και να δοκιμάσω μια κόπια ακόμη και σε άμεση σύγκριση με τους 25αρηδες που έχω.

Τον πήρα για χρήση βίντεο και landscape σε πολύ στενούς χώρους. Έχω μόνο πρόχειρα δείγματα ως τώρα. Έχει ελάχιστη παραμόρφωση για τα χιλιοστά του, είναι οξύς και κρατά στον ουρανό ομοιόμορφη έκθεση. Το δαχτυλίδι εστίασης θα προτιμούσα να έχει καλύτερη αίσθηση.Είναι λίγο σκληρό.

μπράβο , δείχνει πραγματι ιδανικός υπέρ ευρυγωνιος ειδικά για μικρο σώμα, τον σκεφτόμουν για την Penf αλλά μιας και ήθελα το WR για την ΕΜ1.2 πήγα τελικά για τον LEICA 8-18, αν ήξερα οτι θα είχα τη δυνατότητα να καλύψω το WR με το fisheye 8/1.8 στην ΕΜ1.2 θα είχα προχωρήσει σε αγορά του μιας και στο Black Friday ήταν σε προσφορά πολύ καλή και με δώρο μια σειρά φιλτρα από : https://www.laowalens.co.uk/laowa-7-5mm-f2-lens-mft.html

Ποσο σου στοίχισε εσένα και από που τον πήρες ? Περιμένουμε δείγματα σου εννοείται ή έστω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη όταν τον δουλέψεις επαρκώς.

Εγώ σήμερα έκανα μια σύγκριση του Leica 8-18mm με το fisheye 8/1.8 defish τόσο σε εσωτερικό χώρο σε κοντινό θέμα στα 3μ όσο και σε πιο μακρινό στα 10μ περίπου. Η σύγκριση έγινε με τον LEICA στα 8mm και διαφραγμα από 2.8-4.5, το fisheye στην μεσαία ρύθμιση που ισοδυναμεί σε 114 μοίρες περίπου 7mm αλλά και στις 100μοιρες περιπου 9mm. Ο LEICA σαφώς υπερτερεί στα άκρα, λογικά αφού έχει σχεδιαστεί γιαυτή τη δουλειά, ειδικα με το fisheye στις 100 μοίρες, στις 114μοιρες τα άκρα είναι λίγο καλύτερα, βεβαια οι διαφορές είναι τέτοιες που επιτρέπουν άνετα την χρήση του fisheye αν δεν έχω μαζί τον LEICA.
Μάλιστα μου έκανε εντύπωση οτι το fisheye είχε την ίδια απόδοση από f2-f4 τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα, έχουν κάνει καλη δουλειά στην Olympus. Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω σύγκριση και με τον Laowa 7.5mm/2 που έχω δει οτι έχει λίγο αδύναμα άκρα ανοιχτός, δυστυχώς δεν ξέρω κανενα που να τον έχει πάρει ούτε αν τον φερνει Ελλάδα κάποιο μαγαζί.

Last edited:
τον πήρα κάπου στα 550 με μεταφορικά από ebay ελάχιστα χρησιμοποιημένο.

Αυτό με τα άκρα τέρμα ανοιχτός είναι μια περίπτωση συνήθως για βίντεο σε χαμηλό φωτισμό, οπότε δε πειράζει. Σε φωτογραφική χρήση θα τον κλείσεις και γίνεται σχεδόν autofocus με τόσο μεγάλο βάθος πεδίου.

Κάτι που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι η ελάχιστη απόσταση εστίασης (12cm). Δίνει μια ασυνήθιστη προοπτική η φωτογράφιση από τόσο κοντά, και παίρνεις και μποκέ στο f2 !