Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ένα συγκριτικό δυο πολύ δημοφιλών φακών των Lumix 20/1.7 ΙΙ και του 25/1.7, στο βίντεο θα δείτε και ένα σημαντικό θεματάκι με τον 25/1.7 (focus shift) το οποίο επιβεβαιώνω από φίλο που τον είχε και τον έδωσε γιαυτο ακριβώς τον λόγο (δεν ξέρω βέβαια αν το παρουσιάζουν όλες οι κοπιες). Kρίμα που η Panasonic όταν έβγαλε την ΙΙ βερσιον του 20/1.7 δεν έδωσε ταχυτερο μοτέρ εστίασης, είναι ο αγαπημένος μου pancake για street photo μαζί με τον LEICA 15/1.7. Σχεδόν με όλους τους φακούς μου σε SAF πατώντας το κλείστρο μέχρι κάτω άμεσα βγαίνει 99% η φωτογραφία εστιασμένη, δεν χρειάζεται να περιμένω επιβεβαίωση πατώντας το κλείστρο μέχρι τη μέση , με τον 20αρη όμως είναι απαραίτητο και πολλές φορές χάνω μια φωτό όταν θέλω ακαριαία λήψη.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Έλα τώρα , δεν χάνεις μόνο μία :cool4:

Από τις 300+ φωτογραφίες σε εσωτερικό χώρο (χορευτική παράσταση) είχα ανεστίαστες μετρημένες στα δάχτυλα ίσως και του ενός χεριού με τον mzuiko 17/1.8 !!!
Με τον 20αρη αν θυμάμαι καλά γύρω στις 90 !!! Εννοείται δίχως μισοπάτημα οι περισσότερες καθώς δεν υπήρχε χρόνος .
Δυστυχώς η απότομη πτώση οξύτητας στα άκρα με ανάγκασε να δώσω τον mzuiko και να κρατήσω τον 20αρη .
Τον κλαίω μόνο για κάποιες φωτογραφίες τις οποίες θα τις ήθελα ακόμη και δίχως οξύτητα από το ότι τις έχασα εντελώς με τον Panasonic :bigcry:

έγραψα <<πολλές φορές χάνω μια φωτό = πολλές ...:guitarist: >> χα χα το ιδιο λεμε βρε Κωστή οτι δεν κανει για ακαριαία λήψη (ουτε λόγος για CAF), ο σωστός τρόπος χρήσης του για γρήγορη φωτογράφηση π.χ. street φωτο είναι με προεστιαση με BFB (back focus button) και πιο κλειστο διάφραγμα.

BFB (back focus button) , αυτό τώρα ή δεν το γνωρίζω ή το έγραψες επιστημονικά και δεν το κατάλαβα :flipout:

Στις παραστάσεις πλέον κάθομαι λίγο πιο πίσω διότι δουλεύω με προεστίαση αναγκαστικά και κροπάρω ελάχιστα στην επεξεργασία .

το έχω ξαναγράψει πολλές φορές, έχω εντυπωσιαστεί με το αποτέλεσμα που παίρνω με τους φτηνούς φακούς της panasonic.
Έχω τον 20ρη ΜΚΙΙ, (τι να πεις γι'αυτόν, αν βγάλουν τρίτη έκδοση με ταχύτερη εστίαση θα τον πάρω...χθες)
Τον 35-100 f4-f5.6 ο οποίος δίνει φωτογραφίες οι οποίες είναι...3d
Τον 12-32 ο οποίος αν εξαιρέσουμε το θέμα με την...βραδυνή του εστίαση είναι επίσης διαμαντάκι.

Σκέφτομαι να πάρω τον 12-60 (τον φτηνό) αλλά δε ξέρω αν θα μου πάει η καρδιά να δώσω τον 12-32... Πολύ μπέρδεμα.
Από olympus φακούς οπωσδήποτε θα (ξανά)αγοράσω τον 45ρη 1.8 γιατί ακόμα βλέπω τις φωτό που είχα βγάλει με αυτόν και...κλαίω.

Το ένα θέμα είναι ότι έδωσα το dslr rig για κάτι πιο...συμμαζεμένο και έχω καταλήξει να έχω 3 τσάντες με μηχανές και φακούς....χαχαχα

BFB (back focus button) , αυτό τώρα ή δεν το γνωρίζω ή το έγραψες επιστημονικά και δεν το κατάλαβα :flipout:..... .

Κωστή αν δεν εχεις δοκιμασει την τεχνική ανάθεσης της εστίασης σε ένα πληκτρο άλλο από το κλείστρο (συνήθως το πίσω πλήκτρο AEL/AFL) να σου εξηγήσω πως το σετάρεις σε Olympus, βολεύει σε μηχανές που καποιο από τα πίσω προγραμματιζόμενα πληκτρα είναι σε καλή θέση για άμεση χρήση με τον αντίχειρα.
Εγώ το χρησιμοποιώ σε συνδιασμό με το MF (που έχω αναθέσει στο κάτω βελάκι), γυρνώ γρήγορα σε MF και με το πίσω πληκτρο εστιάζω σε οποία απόσταση θέλω και πατώ το κλείστρο για όσες φωτό θέλω χωρίς η μηχανή να ψάχνει για εστίαση, αλλάζει το θέμα μου απόσταση ξαναπατώ το πίσω πληκτρο και ρυθμίζω πάλι την προ εστίαση στην νέα απόσταση που θέλω. Πολύ χρηςιμο με τον 20αρη αν το θέμα σου κινείται σε συγκεκριμένο χώρο - απόσταση.

Σε συνεχώς κινούμενο θέμα μπορεί κανεις να το συνδιάζει αντί του MF με CAF (το κάνουν συνήθως οι πουλάδες).

ΥΣ
Στεργιο μετά από πολύ ψάξιμο και δοκιμες και παρότι έχω τώρα δυο σωματα Olympus, στους m43 φακούς έχω κατασταλάξει σε σκορ 6-4 , Lumix vs Mzuiko , αρα με βρίσκεις σύμφωνο οτι κάνουν καλή δουλειά στην Panasonic.

Last edited:
Για γράψε μου Κώστα . Τώρα έχω αναθέσει στο FN1 S-AF/MF , με κλικ του αντίχειρα είμαι σε S-AF , εστιάζω με μισό πάτημα κλείστρου και ξανά πάτημα το FN1 για αλλαγή σε MF . Με τον δικό σου τρόπο γλυτώνω τα δύο από τα τρία κλικ .

Καταρχήν διαλέγεις ποιο κουμπί από τα πίσω βολεύει να πατάς με τον αντίχειρα χωρίς να στραμπουλάς τα δάχτυλα σου, σε αυτό αναθετεις τη λειτοργια AEL/AFL με την οποία κάνεις κλασσικά προσωρινό ή μόνμα κλείδωμα της έκθεσης (εγώ του έχω αναθέσει σποτ έκθεση σε άλλο σημείο των μενού).

Μετά πας στα μενού και βρίσκεις τη λειτουργία AEL/AFL, συνήθως είναι Custom Menu A – AEL/AFL, πατάς OK Button, εκεί έχει όλες τις μεθόδους εστίασης, το ίδιο που θα σου γράψω μπορείς να κανεις για όλες δηλ. για SAF, CAF και ΜF, εγώ το κάνω μόνο στο MF ώστε να έχω με το κουμπί AEL/AFL και το κλείδωμα έκθεσης στις άλλες δυο (SAF, CAF) όπως έγραψα πιο πάνω, πάω λοιπόν στο MF και με OK αναθέτω στο MF το mode 3 και με OK βγαινω. Τώρα όταν είσαι σε MF το κουμπί AEL/AFL λειτουργεί ως κουμπί εστίασης.

Για να πας σε MF όμως γρήγορα θέλει και ένα άλλο κουμπί πρώτα πάτημα, εμενα τελευταία με βολεύει και το κάνω σε όλες τις μηχανές μου με αναπρογραμματισμό λειτουργίας στο κάτω βελάκι του σταυρονηματος (επειδή δεν πατιεται κατά λάθος).

Αρα βελάκι κάτω ΜF , άμεσα με το AEL/AFL, εστιάζεις όπου θες και με το κλείστρο πυροβολείς είτε μόνες φωτό είτε ριπές, αλλάζει θέση ο στόχος ξαναπατάς το AEL/AFL και πάλι τα ίδια, θες να γυρίσεις άμεσα σε SAF ή CAF (όπου ήσουν δηλ. πριν πατήσεις το MF ), πατάς πάλι βελάκι κάτω.

Αν έχεις back button focus γιατί να πας σε manual mode;

Αν είσαι σε single shot πάλι το ίδιο αποτέλεσμα δεν έχει αν δεν ξαναπατήσεις το back button?

Edit:

Το ξαναδιάβασα και νομίζω ότι κατάλαβα.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Μας έριξαν 5 αστεράκια και άντε τώρα να βρεις τα 1700 : https://www.ephotozine.com/article/...-elmarit-50-200mm-f-2-8-4-0-asph-review-32055

Καλά, Κώστα μου, αν αγοράζαμε όσους φακούς παίρνουν 4.5~5 αστεράκια απ' το e-photozine θα είχαμε ..........γεμίσει το σπίτι! Η φακουδιά, εμφανώς φυσάει, ότι και να λέμε, βέβαια!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ιδιατερα το συγκεκριμένο site δεν το εχω και σε πολυ υπόληψη, θα περιμενω να δω το πολωνικό lenstip για να διαμορφωσω γενική άποψη για τον φακό και τελική με δειγματα με τα χεράκια μου όπως έκανα και με τους Leiica 8-18/2.8-4, Leica 100-400/4-6.3, η αρχική τιμή με αποθαρύνει ήδη μιας και εχω τον 50-200 SWD που με κάποιους μικρους περιορισμούς με υπερκαλύπτει για την ώρα σε φωτεινό τηλεφακό ζουμ (είναι και ελάχιστα πιο φωτεινος απο τον νεο Leica) και εχω και τον prime τον 150/2 συν 2 πολ/στες για πολυ ειδικές καταστάσεις.

Η σκεψη ειναι καποια στιγμη στο μελλον να γλιτωσω 200-300γρ. περίπου βάρος απο τον 50-200 SWD και να έχω και καλύτερη ριπή και ταχυτερη εστίαση εκμεταλευόμενος φουλ την ΕΜ1.2 αλλά δεν θα σκάσω και 1700ευρω γιαυτό, αλλωστε περιμένω και την απάντηση της Olympus στο πεδίο των τηλεφακών, δεν μπορεί να μείνει μόνο με τον 40-150/2.8 και τον 300/4, την έχει αφήσει κυριολεκτικά πίσω η Panasonic σε ευχρηστία και γκάμα ζουμ φακών στα δυο άκρα ευρυγώνιο και τελέ.

Last edited:
Για τον panasonic g 25mm f1.7 τι λέτε?
Διαβάζω πολύ καλές κριτικές και ειδικά για την τιμή του ότι είναι vfm

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για τον panasonic g 25mm f1.7 τι λέτε?
Διαβάζω πολύ καλές κριτικές και ειδικά για την τιμή του ότι είναι vfm

Για τα λ7 του είναι καλός και vfm αλλά δες ένα βιντεάκι που έβαλα πριν 12-13 post σε ένα συγκριτικό με τον 20αρη μην σου κάτσει κόπια με πρόβλημα focus shift, επίσης δες τον από κοντά και σύγκρινε μέγεθος με τον mZuiko 25/1.8 γιατί έχουν σημαντική διαφορά

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για τα λ7 του είναι καλός και vfm αλλά δες ένα βιντεάκι που έβαλα πριν 12-13 post σε ένα συγκριτικό με τον 20αρη μην σου κάτσει κόπια με πρόβλημα focus shift, επίσης δες τον από κοντά και σύγκρινε μέγεθος με τον mZuiko 25/1.8 γιατί έχουν σημαντική διαφορά
Χμ.. ευχαριστώ για την ενημέρωση!
Και άντε να το τσεκαρεις αυτό...
Είναι να μην σου κάτσει

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

ναι αλλά καλύτερα να το ξέρεις πάρα όχι, και με άλλους φακους μπορεί να συμβεί να σου κάτσει λεμόνι για αλλά θεματάκια πολύ πιο δυσκολα να τα δεις, εδώ εχεις ένα μπούσουλα τι να κοιτάξεις με 3-4 κλικ, αν σε αφήσει το μαγαζί μπορεί να τον δοκιμασεις και επι τόπου πριν την αγορά και με λίγη τύχη να το καταλάβεις και να αποφασίσεις άμεσα.

Καλησπέρα σας παιδιά... Ψάχνομαι να αγοράσω κάποιο ή κάποιους (με όριο τους 2) φακούς να συμπληρώσω - αναβαθμίσω την κάμερα μου. Έχω την olympus m10 mark iii με τον κιτ 14-42mm. Έχω προσανατολιστει ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι η φωτογραφία τοπίων, με έμφαση στο βράδυ και κάποια πορτραίτα. Πρόσφατα δούλεψα για λίγο μια nikon 7100 με έναν φακό 70-200 σταθερό f2. 8 και έπαθα πλάκα πως παγωνε κάποιες φωτογραφίες, ένα ελαφρύ bokeh που έκανε στα πορτραίτα κτλ. Τι έχετε να προτείνετε? Έχω πχ στο νου μου εναν panasonic leica 25mm ή Olympus 17mm, καθώς και τον samyang 7.5mm από τον οποίο μπορώ να πω με έχει ενθουσιάσει το βάθος που δίνει καθώς και την γωνία θέασης την οποία έδινε... Το budget το οποίο παίζω είναι μέχρι 500 600.Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας και τις προτάσεις σας.

Υ.Γ. Αγορές από eglobalcentral και E-Infin κάνουμε άφοβα έτσι?

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk