Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καλημέρα . θα μου στείλετε με ΠΜ τα e-mails σας όσοι θέλετε να σας ανοίξω τους δυο φακέλους με τα δείγματα των φακών 12-32 και 14-42; Κώστα; Ηλία; Νίκο; Κι όποιος άλλος θέλει....

Οσο έριξα μια ματια στα δειγματα jpeg ειδα υπεροχη στα ανοιχτα διαφραγματα του 12-32 κυριως περιφερεια και στα άκρα και ειδικα αριστερα, ο 14-42 δινει πιο ζεστα χρωματα , υπηρχαν βεβαια και καποιες διαφορες απο ληψη σε ληψη απο οπισθιες αντανακλασεις - σκιες, εσύ πως τα ειδες Βλάσση ?

Σε αυτό το επίπεδο φακών, η παράλληλη σύγκριση είναι ένας γρίφος. Αυτό που γουστάρω όμως και με κάνει να μας γουστάρω όλους, είναι αυτή η απίστευτη διύλιση κώνωπα που μας διακατέχει...:grinning-smiley-043

Να πω την αλήθεια ακόμα δεν τα είδα εξαντλητικά. Έχω δουλειά όλο το 24ωρο εδώ κι αρκετές μέρες. Και θα συνεχίσει. Αν δεν συνέβαινε αυτό θα είχα κατεβεί στην Αθήνα για τη φωτογραφική συνάντηση. Στα δείγματα αλλάζει πολύ τόσο η χρωματική ισορροπία όσο και η φωτεινότητα διότι ο καιρός εκείνο το πρωί έξω από το παράθυρό μου θύμισε Ολλανδία. Ήλιος, σύννεφο, ήλιος, πολύ σύννεφο, μερικές ψιχάλες. Τα μεγάλα φώτα ήταν κλειδωμένα σε μέρος που δεν είχα πρόσβαση εκείνο το πρωινό, άρα δούλεψα με τον υπάρχοντα φωτισμό.

Για μένα φίλε Νίκο η οξύτητα σε όλο το καρέ παίζει σημαντικό ρόλο. Θέλω να διαλέξω φακό που να έχει ενιαία συμπεριφορά, διότι θα αντιγράψω εφημερίδες της δεκαετίας του 1940. Φαντάσου να χρησιμοποιήσω ένα φακό που στο κέντρο θα είναι όλα κρύσταλλο και στις άκρες δεν θα μπορείς να διαβάσεις τίποτε από τα μικρά γραμματάκια (7άρια, 8άρια).

Θα μας λείψεις Βλάση! Κι εγώ με τα χίλια ζόρια πρόλαβα τα κατέβασα και έχω ρίξει μια πρόχειρη ματιά, αλλά μέσα σε όλα έφαγα μια αναβάθμιση driver της κάρτας γραφικών που μου κατέστρεψε την χρωματική ισορροπία της οθόνης. Οπότε από βδομάδα...

Για μένα φίλε Νίκο η οξύτητα σε όλο το καρέ παίζει σημαντικό ρόλο. Θέλω να διαλέξω φακό που να έχει ενιαία συμπεριφορά, διότι θα αντιγράψω εφημερίδες της δεκαετίας του 1940. Φαντάσου να χρησιμοποιήσω ένα φακό που στο κέντρο θα είναι όλα κρύσταλλο και στις άκρες δεν θα μπορείς να διαβάσεις τίποτε από τα μικρά γραμματάκια (7άρια, 8άρια).

Αρχικά να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για "σύγκριση" ανάμεσα στο νέο 12-32 pancake της Panasonic και τον παλαιότερο m.Zuiko 14-42 IIR (για να μην χάνονται στις αναζητήσεις όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά)
Φίλε Βλάση, κατά την άποψή μου, ο μόνος φακός κιτ του συστήματος, που μπορεί -υπό προυποθέσεις- να αποβεί οξύς από άκρη σε άκρη, είναι ο παλιός 14-45 της Panasonic

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Νίκο ήδη την εχω κάνει την σύγκριση με τον 14-45 του Θοδωρη και εχω γράψει αναλυτικά γιαυτη εδώ και ενα μήνα περίπου αλλα ιςως να μην την πρόλαβες λογω δουλειάς, κοντολογίς αν όχι καλύτερος ειναι εξίσου καλός ο 12-32 τουλαχιςτον εώς και το τελε άκρο του.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Νίκο ήδη την εχω κάνει την σύγκριση με τον 14-45 του Θοδωρη και εχω γράψει αναλυτικά γιαυτη εδώ και ενα μήνα περίπου αλλα ιςως να μην την πρόλαβες λογω δουλειάς, κοντολογίς αν όχι καλύτερος ειναι εξίσου καλός ο 12-32 τουλαχιςτον εώς και το τελε άκρο του.

Δηλαδή στα 32mm o 12-32 είναι καλύτερος από τον 14-45; Τότε πρόκειται για φακό θαύμα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Όχι στο 32 δεν ειναι συνολικά καλύτερος (αυτο έγραψα αλλα ιςως δεν έγινα κατανοητος) αλλα ειναι απο 14-25, στο 32 υπερτερεί κατάτι ο 14-45 τουλαχιςτον στις δυο κόπιες που δοκίμασα και απο οσο θυμάμαι, εχω κρατήσει τα δείγματα αν θέλεις να στα στείλω αλλα τα είδαμε παρέα και με τον Θοδωρη και τεσταρα με μαζι και τον ΕΖ 14-42 pancake, και οι δυο Panasonic επιςης δώσανε περίπου ίδιο magenta CA στο ευρυγωνιο στην ΕΜ 10 στο περίγραμμα ανθοδοχείου που υπηρχε στην πανω αριστερή γωνία της σκηνής και λουζονταν απο έντονο ηλιακό φως υπό γωνία, ήλπιζα οτι ο επεξεργαστής της ΕΜ1 που εχει και η ΕΜ10 να το μαγειρεύε όπως συμβαίνει στην ΕΜ1 αλλα δυςτυχως δεν τα κατάφερε.

Last edited:
Και ακόμη ένας νέος από την Tamron αυτή την φορά , ο Tamron 14-150mm F/3.5-5.8 Di III , με τιμή δυστυχώς εφάμιλλη του m.zuiko 14-150 , γύρω στα 500 ευρώ .
Μένει να δούμε εάν είναι και καλύτερος .

Δεν εχω την παραμικρή ιδέα ...

Εγώ αμάρτησα παντως παρότι είχα πει να μην κανω αλλη αγορά, πήρα τον πρώτο ασήμι φακό για την αςημι ΕΜ-10, να δώ πως θα καταφέρω τωρα να μην τον βάλω στην ΕΜ1 :drummer:

Παρέλαβα πριν μερικές ώρες τον 12-32 από... Κορέα. Τον πήρα ασημί για την M5, αλλά και στην μαύρη e-pl5 μια χαρά κάθεται, είναι το "σωστό" ασημί και το καπάκι είναι μαύρο, οπότε... Τα περί αισθητικής τέλος, αυτά που λέει ο Κώστας (kbouk) ισχύουν 100%! Καταπληκτική μινιατούρα, είναι μικρότερος από τον 20/1,7 και απειροελάχιστα πιο μακρύς από τον 14/2,5 (έχει όμως μικρότερη διάμετρο). Τράβηξα καμιά 100άδα τεστ φωτογραφίες, πρέπει να έπεσα σε καλό κομμάτι γιατί βλέπω ισσοροπημένη συμπεριφορά (είχα συμφωνήσει με τον Κορεάτη ότι αν δεν... θα μου τον άλλαζε). Οξύτατος από ανοιχτός στα 12-25 που με ενδιαφέρουν περισσότερο. Εκεί στα 12 παρουσιάζει φυσιολογική παραμόρφωση και αρκετή βινιέτα (που διορθώνεται από την μηχανή στα jpeg). Επίσης σε συνθήκες με έντονη εναλλαγή φωτεινότητας (π.χ. φυλλώματα κόντρα στον ουρανό) στα άκρα κυρίως αλλά και λίγο... παραμέσα βλέπω κάτι που δεν ξέρω αν είναι CA ή purple fringing ή... και τα δύο! Αυτό ΔΕΝ διορθώνεται στην μηχανή (oly) αλλά το DxO όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει! Χμμ... ίσως η επόμενη μηχανή μου πρέπει να είναι panasonic (με σταθεροποίηση στο σώμα).

EMS είναι το απλό ταχυδρομείο (εν τω μεταξύ λέει Taiwan) , τα 30$ είναι για γρήγορη παράδοση ? Διότι όπου βλέπω κόστος υψηλό για μεταφορικά , φοβάμαι μην είναι courier (με ότι αυτό συνεπάγεται για αγορές από εξωτερικό). .

Αν σου πω ότι είμουν έτοιμος να κάνω edit στο post για να σας το επισημάνω? Προσοχή λοιπόν, επικοινωνία για αποστολή με registered express ΟΧΙ courier (μια εβδομάδα έκανε), ο νοών νοείτω...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Δημήτρη πολυ καλή αγορά, ναι εχεις δίκιο , το εχω διαπιστώσει με τον 7-14 και το εχω γράψει και για τον 12-32, οτι στο ευρυγωνιο παρουσιάζει συνηθως σε έντονες αλλαγές φωτεινοτητας σε Ολυ μηχανές και κυρίως σε αυτές που εχουν sony αισθητήρα purple flare - CA, αντίθετα σε Panasonic μηχανές το φαινόμενο μειώνεται και πολλές φορες δεν υπάρχει.

Για επιπλέον προστασία σκέφτηκα να του βάλω hood και αρχικά έβαλα ενα step up ring απο 37-46mm για να του φορώ και όλα τα αξεσουαρ - ΦΙΛΤΡΑ των άλλων m43 ΦΑΚΩΝ που εχουν 46αρη σπειρωμα, αλλα επειδη ηταν πολυ ρηχό για περισσότερη προστασία χωρίς να θελω να αυξηςω πολυ το μήκος του και για να του φορώ το δικό του 37αρι καπάκι, του φόρεσα επιπλέον και ενα step down ring απο 46-37 και ετςι εχω και λειτουργικότητα και ευελιξία χρήσης αξεσουάρ αμεςα.

Last edited:
Βλάση ευχαριστώ, όντως "άλλα κόλπα" με τον μικρό. Κώστα μπορείς να βάλεις μια φωτογραφία με τα rings φορεμένα? Και κάτι τελευταίο: στην e-pl5 υπάρχει επιλογή lens I.S. priority, στην OMD-M5 όχι, να υποθέσω ότι λόγω έλειψης διακόπτη είναι πάντα στο off αυτό του φακού?