Φακοί για m4/3

Βλάση τελευταία έχω "πήξει" λιγάκι, τραβάω ευκαιριακά με την GM1 και τον κιτ. Δεν βοηθάει κι ο καιρός, ελπίζω σε καλύτερες μέρες (γενικώς) ώστε να δούμε τι ψάρια πιάνει ο συνδυασμός...

Για τον 12-32 η 20/1,7 η 14/2,5 και λοιπούς ίδιων διαστάσεων , αυτό το πουγκί είναι ότι πρέπει : Women Girl Retro Canvas , και τσάμπα .
Τώρα αν κολλάτε στο women ..................

καλός φακός πρέπει να είναι, αλλά το ephotozine σπάνια βάζει κάτω από 4/5 αστέρια σε οτιδήποτε.

Επανέρχομαι στον φθηνό αλλά πολύ καλό για τα λεφτά του, panasonic 45-150 (90-300 σε FF). Πέραν των τεχνικών αναλύσεων που μπορείτε να βρείτε εύκολα, θα ήθελα να αναφέρω δυο - τρία πράγματα από την εμπειρία χρήσης - μια και λόγω έλειψης χρόνου - μόλις τώρα μπόρεσα να τον χρησιμοποιήσω αρκετά για να διαμορφώσω άποψη.
Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι το πολύ μικρό μέγεθος - βάρος, ενώ παράλληλα η πλαστική κατασκευή (με μεταλλικό δαχτυλίδι άρμωσης) δείχνει ποιοτική. Μια έλειψη είναι ο διακόπτης OIS που ζορίζει λίγο την χρήση με olympus - πρέπει να μπλέξεις αρκετά με τα μενού για να απενεργοποιήσεις πλήρως την σταθεροποίηση. Κατά τα λοιπά όμως συνοδεύεται από σκίαστρο, ενώ η διάμετρος των 52mm και η εσωτερική εστίαση χωρίς περιστρεφόμενο εμπρός στοιχείο διευκολύνουν την χρήση φίλτρων.
Η ταχύτητα και η ακρίβεια εστίασης πάνω σε οποιοδήποτε σώμα (GX7, GM1, OMD-E5) είναι εξαιρετικές και χωρίς "ψαρέματα" - τουλάχιστον με σχετικά καλές συνθήκες φωτισμού - βράδυ τον δοκίμασα μόνο στην GX7 οπου είναι πολύ καλός. Η σταθεροποίηση δίνει άνετα 2-3 στοπ, ενώ βοηθάει το μικρό μέγεθος που κρατάει το πακέτο με το σώμα ισορροπημένο. Φωτογραφικά είναι τουλάχιστον εφάμιλος του m.Zuiko 40-150 ο οποίος είναι φθηνότερος (50-80 ), αλλά δεν έχει σταθεροποίηση και δείχνει εντελώς πλαστικούρα - χωρίς επιπτώσεις στο IQ όμως. Αν θέλουμε να το ψειρίσουμε η αίσθηση που είχα από τον zuiko ήταν πολύ sharp κέντρο και αρκετά λιγότερο γωνίες, ενώ ο panny μου φαίνεται πιο ισορροπημένος - αλλά δεν έχω τον πρώτο πλέον για άμεση σύγκριση - θα πρέπει να το οργανώσω με τον ευτυχή νέο κάτοχο, μια και είμαστε "κολλητοί".
Έκπληξη η πολύ καλή συνεργασία με ένα σετ κινέζικα AF extension tubes από την meike (εδώ http://www.ebay.com/itm/Meike-Auto-Focus-Macro-Extension-Tube-Adapter-10mm-16mm-for-Micro-4-3-m43-m-43-/181140933887?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a2cd74cff). Η εστίαση καθυστερεί ελάχιστα, ειδικά αν βρείς τα όρια της: με τα δύο δαχτυλίδια (10+16mm) η ελάχιστη πέφτει από τα 90cm στα ~30-40cm (μιλάμε πάντα για τα 150mm εστιακό μήκος), ενώ ανάλογες είναι οι αποστάσεις με το 10mm ή το 16mm μόνα τους.

Όταν επιστρέψω Αθήνα θα ανεβάσω κάποια δείγματα για όσους ενδιαφέρονται.

Δημήτρη χρόνια πολλά, περιμένω να δω φωτο από αυτά τα tubes, μιας και όλο λέω να τα πάρω για να παιξω λίγο με ψευτομακρο.

Καλησπέρα, μια ερώτηση για τον Olympus 40-150 f2.8 pro φακό και τις τιμές του στην Ελλάδα...
Βλέπω τα 2-3 μαγαζιά στο skroutz να έχουν ρίξει στα 1199 ευρώ και τα υπόλοιπα τον κρατούν ακόμα στα 1499. Οι τιμές χωρίς τον extender.
Είναι κάποια προωθητική ενέργεια ή έχει πέσει η τιμή του; 300 ευρώ είναι αρκετά μεγάλη διαφορά!

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

τα δυο μαγαζια ειναι στην ουσια ενα το ιδιο, γιατι δεν τους ρωτας όμως, νομιζω ότι αυτοι δίνουν την street price φορα παρτιδα και οι υπολοιποι την λενε επιτοπου στο παζαρι

θα ρωτήσω γιατι με ενδιαφέρει πολυ αυτός ο φακός... απλά Κώστα ξέρεις πως νιώθεις όταν το μαγαζι που ψωνίζεις σου κάνει πχ 100 ευρώ έκπτωση (πληρωμή με μετρητά) και σου πουλάει και υποχρέωση ενώ έχει κερδίσει +200 πάνω από την street price.

Τώρα είναι 1399 και 1599 αντίστοιχα στο amazon.de. Θα προτιμούσα Ελλάδα για να στηρίξουμε και λίγο την αγορά εδώ... περιμένω να δω πόσο θα πάει μαζί με extender σε street price. Ο νονός μου θα έρθει μετά το πάσχα εμένα :P

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

αν υπολογίσεις περιπου 1500 για το πακετο δε θα πέσεις πολυ έξω.

Καλησπέρα, μια ερώτηση για τον Olympus 40-150 f2.8 pro φακό και τις τιμές του στην Ελλάδα...
Βλέπω τα 2-3 μαγαζιά στο skroutz να έχουν ρίξει στα 1199 ευρώ και τα υπόλοιπα τον κρατούν ακόμα στα 1499. Οι τιμές χωρίς τον extender.
Είναι κάποια προωθητική ενέργεια ή έχει πέσει η τιμή του; 300 ευρώ είναι αρκετά μεγάλη διαφορά!

Είναι δύο τα μαγαζιά, με κοινό ιδιοκτήτη. Είναι πολιτική για να δημιουργήσει αναμπουμπουλα στην αγορά και για λόγους που ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί. O φακός δεν υπάρχει σε αυτήν την τιμή

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Δημήτρη χρόνια πολλά, περιμένω να δω φωτο από αυτά τα tubes, μιας και όλο λέω να τα πάρω για να παιξω λίγο με ψευτομακρο.

Νίκο εδώ έχω μερικά δείγματα http://avclub.gr/forum/showthread.php/10796-macro?p=1057352973&viewfull=1#post1057352973

Το καλό είναι ότι έχουν κανονικά όλες τις επαφές, οπότε δουλεύουν όλες οι λειτουργίες. Νομίζω ότι "ξεγελάνε" λίγο το φωτόμετρο, αλλά έτσι κι αλλιώς προσωπικά τραβάω σχεδόν πάντα υπερφωτισμένες - λίγο πριν "καούν" τα φωτεινά...

Επίσης εδώ έχω μια με τον φακό σκέτο http://avclub.gr/forum/showthread.p...ωα-!!!?p=1057352921&viewfull=1#post1057352921 εντάξει δεν είναι prime :jester:, αλλά βάζοντας στην ζυγαριά μέγεθος-βάρος-τιμή είμαι πολύ ικανοποιημένος.

edit: σχεδόν όλες οι λήψεις είναι στα 150mm, συνήθως στο πάνω άκρο δυσκολεύονται οι zoom...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

μια χαρα βλέπω την απόδοση των tubes, εχεις υπολογίσει την μεγενθυνση που δίνουν?
να υποθέσω ότι με τις επαφές που εχουν δουλευει σωστα και η σταθεροποιηση του φακου ή του σωματος (Gx7).

μεγαλο πλεονεκτημα, ειδικα αν δεν εχεις Ολυ σωμα, εκει πιστευω πως ενας φθηνός < 70-100 παλιός χειροκίνητους μακρο φακος πως θα έδινε λιγο καλυτερα αποτελεσματα και θα ειχε και αλλες χρήσεις ταυτοχρονα, ενω δεν θα έχανες και τη σταθεροποιηση μεσα απο το σωμα, πληροφορίες ομως δεν θα έπερνες για διαφραγμα κλπ. αν και αυτες σε πραγματικό μακρο στην ουσία δεν ισχύουν τουλάχιστον σε m43 μιας και οι φακοί κλείνουν το διαφραγμα απο μόνοι τους περισσοτερο στα πολυ κοντινά μακρο...

Πριν λίγες μέρες είχε 1199 ευρώ και ο φωτόδεσμος χωρίς extender. Για αυτό υπέθεσα ότι είναι κάποια προωθητική ενέργεια.
Μάλλομ για γύρω στα 1500 υπολογίζω μαζί με extender όπως είπε και ο κώστας.

Κώστα δουλεύουν "τα πάντα όλα", μεγέθυνση δεν έχω υπολογίσει αλλά χωρίς τους σωλήνες η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι στα 90cm με ratio 0.17, ενώ με τους δυο σωλήνες (10+16mm) πάει στα 40cm περίπου χωρίς υποδεκάμετρο (αν θέλει κανείς ακρίβεια μπορώ να το μετρήσω). Σίγουρα ένας κλασσικός παλιός macro θα έχει καλύτερη απόδοση, αλλά μέχρι να εστιάσεις "πέταξε το πουλάκι". Τα tubes τα πήρα όταν πούλησα τον 4/3 zuiko 35/f3.5 macro ο οποίος ήταν πολύ καλός ως IQ αλλά πολύ αργός και "κοντός" για έξω. Τους φόρεσα στον 12-35/f2.8 όπου με τον 10mm στα 70mm παίρνεις καλή μεγέθυνση αλλά τα περιθώρια εστίασης είναι μικρά - πρέπει να είσαι πολύ κοντά έως... πάρα πολύ κοντά! Μετά επειδή δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το macro τους ξέχασα στο ντουλάπι, τους ξανάβαλα στην τσάντα πρόσφατα για να παίξω με τον 45-150 και το καταχάρηκα - όλα γίνονται εύκολα και γρήγορα. Αν θες βέβαια "κανονικό" macro σκας το 500άρι και ψωνίζεις τον 60άρη m.zuiko :D

edit: αυτό που δεν δοκίμασα, είναι η συμπεριφορά του πακέτου στα ~100-120mm όπου (από ότι λέγεται) ο φακός έχει εξαίρετη συμπεριφορά - επιφυλάσσομαι...

κοιτα τους εχω όλους, τον mZuiko macro 60αρη (που ειναι εξαιρετικος σε αποδοση απο f=2.8-5.6) απο εκει και πανω (f=5.6-16) ο παλιος 4/3 ZD macro 50/2 τον αφηνει πισω σε αποδοση (όχι σε ταχυτητα) και με μικρή διαφορα πισω τους ακολουθει ο ΟΜ 50/3.5 που αν του βαλεις δαχτυλιδια (ΟΜ tubes 7,14,25) περνας και πανω απο 1:1 μακρο,

όμως κατα την γνωμη μου σε 1:1 μακρο η χειροκινητη εστιαση (ακομη και αν εχεις εστιασει αυτοματα) απαιτειται παντα και ειναι μονοδρομος για σωστο αποτελεσμα ή εναλλακτικα το πισω μπρος όλη η μηχανη με φιξ εστιαση, η αποσταση και στους τρεις φακους ειναι δυστυχως αρκετα κοντα για πετουμενα που φοβουνται (όχι τοσο οσο του 35αρι που ειχες βεβαια), για πιο μακρινα και πολυ καλη αποδοση στα 4/3 θελεις εξειδικευμενο φακο μακρο απο 100-150mm χωρις το κροπ (ιδε Sigma) ή λυσεις όπως ο παλιος 4/3 ZD 70-300 που έδινε 1:3 macro με συμπαθητικη αποδοση ή ένα ZD 50-200 με το EX-25 (τον εχω και αυτο τον συνδιασμό - πολυ καλη αποδοση αλλα μεγαλο βαρος),

όμως αν θελεις να παιξεις με tubes και ο παλιος ΟΜ 50/1.8 που έχεις πιστευω οτι θα αποδωσει λιγο καλυτερα και θα εχεις μεγενθυνση 1:1, και εννοω φυσικα παρεα με τα original ΟΜ tubes (τα εχω διπλά στα βελουδινα κουτακια τους 7-14-25 και καθονται) , αν θελεις στα δινω να πειραματιστεις με την ησυχια σου και να συγκρινεις (φυσικα με την προυποθεση οτι αποδεχεσαι την χειροκινητη εστιαση).

Y.Σ.
οι μεγενθυνσεις 1:2,1:1 που αναφερουμε ειναι παντα σε αναλογια με τον μικροτερο αισθητηρα (θεωρητικα τις διπλασιαζεις αν αναφερεσαι σε αναλογια με FF αισθητηρα)

Last edited: