Φακοί για m4/3

Ε βέβαια σοβαρό macro και χειροκίνητη εστίαση πάνε χέρι-χέρι, αλλιώς πως θα τσεκάρεις που ακριβώς θα νετάρεις? Μην ξεχνάμε και ότι χωρίς stacking το βάθος πεδίου είναι "αστείο", οπότε... Αλλά προσωπικά δεν την πολυπαλεύω πλέον με την χειροκίνητη παρά μόνο βοηθητικά (ναι ακόμα και με το focus peaking) :smile:

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

ναι και εγω δεν την παλευα μιας και η προσαρμογη απο την αετησια οραση που ειχα δεν ηταν ευκολη, αυτο με οδηγησε και πουλησα όλους σχεδον τους παλιους χειροκινητους φακους και μετα χτυπαγα το κεφαλι μου στον τοιχο, όμως με τον καιρό συνηθιζεις να δουλευεις και να ανακαλυπτεις τροπους να ξεπερνας τις δυσκολιες (και ειναι αλλη ευχαριστηση η χειροκινητη εστιαση εφόσον έχεις τον απαραιτητο χρονο), με βοηθηματα όπως την γρηγορη μεγενθυνση και αμεση επαναφορα με το μισο πατημα του κλειστρου στα τεραστια EVF είναι παιχνιδι να εστιασεις εκτος και αν έχεις πολλους βαθμους πρεσβυωπια (εχω φτασει κοντα στους +3) :afro: έχω αρχισει λοιπον και σιγα σιγα τους ξαναμαζευω, και γιαυτο μπηκα και στην περιπετεια με τον focal reducer, ειμαι σιγουρος ότι οι MF θα αντεξουν αλλα 20-30 χρονια ζωης σε αντιθεση με τους πανακριβους AF που θα εχουν παραδωσει πνευμα.

γρηγορη μεγενθυνση και αμεση επαναφορα με το μισο πατημα του κλειστρου στα τεραστια EVF

Ποια ρύθμιση είναι πάλι αυτή ;

η μεγενθυνση γινεται με δυο τρόπους ειτε με την ροδέλα εστιασης αν το εχεις ανοίξει στο σχετικο μενου MF Assist, ειτε με ενα πλήκτρο προγραμματιζόμενο, οταν το κανεις με πλήκτρο και εχεις πλεον εστιασει, πολλες φορες (και ειδικα σε μακρο οπου μετα το AF εκανα διορθωση χειροκινητη) ηθελα να γυρίσω γρηγορα πίσω στο καδρο για να τραβήξω το καρε χωρις να ξαναπατήσω καποιο πλήκτρο, αυτο υπαρχει σαν επιλογη στα μενου με τη ρυθμιση Liveview Close Up Mode , D υπομενου.

Το βρήκα , εγώ το είχα στο mode 2 όπου έμενε σταθερά η μεγεθυμένη εικόνα .

Τα review για τον νεο LUMIX 42.5mm F1.7 διαδέχονται το ενα το αλλο και όλα συμφωνούν ότι ο φακός ειναι αστέρι, σε σχέση με τον ηδη εξαιρετικο Ολυ 45/1.8 δινει πιο εντονο κοντραςτ και καλυτερη οξυτητα στα ακρα, μεςα στο πακετο η Panasonic δινει και το hood κατι που αγοράζεις εξτρα στους περισσότερους Zuiko (απαράδεκτο), με όπλο την σταθεροποιηςη για τους κατόχους Panasonic δειχνει να ειναι η καλυτερη επιλογη για πορτρετο για τα σωματα τους σε σχέση με τα χρήματα που ζητά,

CameraLabs tested the 42,5mm lens and writes : http://www.cameralabs.com/reviews/Panasonic_Lumix_G_42-5mm_f1-7_H_HS043E/

Despite my initial fears the Lumix G 42.5mm would have little to differentiate itself against the Olympus 45mm f1.8, it’s ended-up becoming another valuable addition to the Micro Four Thirds catalogue. It comfortably out-performs the Olympus in contrast and sharpness in the extreme corners and throws in the added bonuses of closer focusing, a lens hood and optical stabilisation for Lumix G body owners. The mid-forty focal length may now be even busier than before in the range, but the 42.5mm f1.7 carves itself a compelling position and represents a step-up from the popular 45mm f1.8 in many respects without breaking the bank.

Photoreview tested the 42,5mm lens and writes : http://www.photoreview.com.au/reviews/lenses/m4-3/panasonic-lumix-42.5mm-f-1.7-asph-lens-h-hs043e

Panasonic’s Lumix G 42.5mm f/1.7 ASPH./POWER O.I.S. lens is a strong performer that delivers sharp images across most of its aperture range. Edge-to-edge sharpness of frames is very good for such a fast lens and other potential aberrations are either negligible or very well controlled.

εμενα παντως μου φαινεται αχριαστος φακος, επειδη υπαρχει ο 45/1.8, καλυτερα να βγαζανε κανα φτηνο 12μμ στα φ2,8 πχ

πλεον οι φακοί στο m43 ειναι τόσοι πολλοί που δεν καλύπτουν τρύπες , ο ενας ανταγωνίζεται τον αλλο σε IQ και αυτο ειναι πιο καλό γιαυτους που μπαίνουν σημερα στο σύστημα, ομως αν ειχες σωμα Panasonic θα έψαχνες έντονα για ανάλογο φακο με σταθεροποιηση.

Στους υποψήφιους, μια και δεν έχω τον zuiko 45/1,8 - αλλά κοιτάω και τον πολύ καλό 15/1,7 δυστυχώς χωρίς σταθεροποίηση...

edit: ο πρώτος δεν έχει πολυκυκλοφορήσει ακόμα οπότε βαράει αρκετά, ο δεύτερος παράλογα ακριβός - με βλέπω με ότι έχω προς το παρόν...

Last edited:
φανταζομαι κανανε ερευνα στην πανασονικ πριν κυλοφορησουν τον 42,5/1.7 οποτε κατι θα ξερουν.... αλλα εγω θα ηθελα κατι στα 10-12 μμ σε πανκεικ να μην ειναι ουτε πολυ ακριβο ουτε πολυ φωτεινο, και δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη...και θελω και 7-14 στη μιση τιμη αποτι παιζει τωρα!:)
δημητρη, καλος ο 15/1.7 αλλα νομιζω αν ειναι για στρεετ ο 14/2.5 ειναι μια χαρα, το φ1.7 δεν χρειαζεται πραγματικα...

σου δινω τον 7-14/4 με εξτρα εξατμιση στην μιση τιμη που θα πρωτοβγει ο Zuiko 7-14/2.8 :music-smiley-005:

και εγω ηθελα τον 15/1.7 για την μικρη GM1 αλλα δεν πείστηκα ουτε απο την τιμη ουτε απο την συνολική αποδοση του, αντιθετα ειμαι φουλ ευχαριστημένος απο τον νεο 20/1.7 ΙΙ και τον εχω σχεδον μονιμα πανω στην ΕΜ1 σε ενα πολυ όμορφο ολόμαυρο διακριτικό σετακι:twoguns:

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

σου δινω τον 7-14/4 με εξτρα εξατμιση στην μιση τιμη που θα πρωτοβγει ο Zuiko 7-14/2.8 :music-smiley-005:

και εγω ηθελα τον 15/1.7 για την μικρη GM1 αλλα δεν πείστηκα ουτε απο την τιμη ουτε απο την συνολική αποδοση του, αντιθετα ειμαι φουλ ευχαριστημένος απο τον νεο 20/1.7 ΙΙ και τον εχω σχεδον μονιμα πανω στην ΕΜ1 σε ενα πολυ όμορφο ολόμαυρο διακριτικό σετακι:twoguns:

τί είναι η έξτρα εξάτμιση;

Βλάση πότε θα μας πεις τις εντυπώσεις σου από το σετάκι OMD + 20/1,7? :ears:

καλησπέρα Δημήτρη, κάποια πρώτα λόγια μπορώ να πω αύριο. Αλλά αναλυτικές εμπειρίες ελπίζω να έχω στα μέσα Μαίου. Θα πάω ένα ταξίδι στο Ιάσιο της Ρουμανίας 9-16 Μαίου και προγραμματίζω κανονικές φωτογραφίσεις. Μέχρι τώρα δεν κατάφερα να βγάλω περισσότερες από 400 λήψεις. Δυστυχώς...

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

o Panasonic 7-14 ειναι γνωστός για τα purple blobs που παρουσιαζει σε ορισμενες περιπτωσεις σε εντονο flare στα σωματα της Olympus ( λιγοτερο στην ΕΜ1) λογω του ότι ο αισθητηρας τους στις επικαλύψεις του με φίλτρο ΑΑ δεν εχει τις αντιστοιχες επστρωσεις που βαζει η Panasonic (αυτος ειναι και ενας απο τους λόγους που οι φακοί της δεν παρουσιάζουν εντονο CA στα δικα της σωματα),

η λύση ειναι να φορεσεις στην μοντουρα του φακου ενα προσθετο accessory filter holder που έρχεται ενσωματωμένο στο LUMIX 8mm fishey αλλα μπορεις να το παραγγείλεις και ξέχωρα απο την Panasonic (αν το βρεις σε στοκ) και να το φορεσεις στο πισω μερος του φακου, στην μοντούρα του εφοσον πιάνουν λίγο τα χερια σου, αυτο όμως ειναι το εύκολο κομμάτι της ιστορίας,

στη συνεχεια πρεπει να βρεις και να του φορεσεις το καταλληλο φιλτρο Kodac Wratten gel , που απο μετρήσεις και δοκιμες τα σαΐνια που ασχολήθηκαν είδαν ότι αυτο που φιλτράρει καλυτερα ειναι αυτό με κωδικό 2Α ή ως δευτερη επιλογη το 2Ε, ΦΙΛΤΡΑ όμως εξαιρετικά σπάνια στον εντοπισμό γιατι έχουν καταργηθεί και αρκετα ακριβά αν τα βρεις σε νέα παραγωγή απο την Tiffen Αμερικής (τα φέρνει και ο Μανιος με παραγγελια και πολλαπλάσιο κόστος) ,

με πάρα πολυ υπομονή και ψάξιμο κατάφερα σιγα σιγα και βρηκα και τον filter holder και ενα φιλτρο 2Α και έχω πια εδω και λίγο καιρό στον φακό φορεμένη την απαραίτητη όπως εγω ονομάζω <εξάτμιση>,

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

GH4 + Panasonic 7-14

KpewoH.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

αν έβλεπες την φωτο σε σωμα Ολυ θα ηταν πολυ χειρότερη, πίστεψε με, τις περισσοτερες φορες αν εισαι προσεκτικός στην οθονη σου μπορεις να το αποφύγεις γιατι ελέγχεις την γωνια προσπτωσης των φωτεινών πηγών, αλλα οχι παντα,
ειναι το μονο μειονεκτημα του φακου και επίσης δεν εχει σταθεροποιηση κατι που εμενα στην ΕΜ1 δεν με απασχολεί.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Για φωτογραφία, και να με παρακαλούσαν δεν θα τον ξαναγόραζα τον Panasonic 7-14.
Είναι εφιάλτης όταν είναι flare-magnet o υπευρυγώνιος. Ο 7-14 δεν παλεύεται με το flare, είτε έξω στον ήλιο, είτε σε εσωτερικούς χώρους με τεχνητό φωτισμό.
Πλέον βρήκα την υγειά μου με τον Sony FE16-35, που και να τον ζορίσεις δεν θα σου βγάλει flare.

Για λήψη βίντεο σε glidecam βολεύει ο 7-14.

https://www.youtube.com/watch?v=4qFydfyJm0I