Μπορεί οι φακοί αυτοί να φαίνονται αρχικά εκτός φιλοσοφίας των m43 αλλά για εμένα μου φαίνεται ότι μπαίνουν και σε άλλα χωράφια (sports photography και bird watching). Πιστεύω ότι με τέτοιους φακούς τα m43 γίνεται ακόμα ποιο πλήρης και μπορεί να γίνει ελκυστικό για περισσότερους επαγγελματίες.
Πρόσφατα πήγα ταξίδι με EM1, 17mm και 45mm για μικρό βάρος και μετά τράβηξα αγώνες μπάσκετ με ΕΜ1, 12-40,40-150 pro. Δηλαδή με την ίδια μηχανή μπορώ να κάνω και δουλειά και ταξίδι,εξορμήσεις κτλ. Σίγουρα αυτοι οι φακοί δεν απευθύνονται για ερασιτεχνική χρήση και εγώ τους κοιτάω κυρίως για δουλειά (sports photography).
Όσο για την ποιότητα εικόνας πόση διαφορά να έχει d4s (16mp - 11fps) με 600mm f4 και EM1 (16mp-11fps) στα 600mm f4, για sports photography / bird watching; Αν πάμε με dxo - view, με τους τοπ φακούς ας πούμε βγάζουν 10mp sharp εικόνες; Σίγουρα μικρή διαφορά θα έχουν 1-2mp. Τα πρακτορεία μου ζητάνε 1mb ανά φωτογραφία που βγαίνει το πολύ 6mp εικόνα σε καλή ανάλυση και θα τυπωθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ακόμα λιγότερο για web.
Για να καλήξω, σε χρήματα και βάρος σε βολεύει ακόμα και για sports photography / bird watching οι νέες προσθήκες φακών, εκτός αν έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις και είσαι διατεθημένος να πληρώσεις τα περισσότερα χρήματα και να αντέξεις το βάρος. Και φυσικά αν αντέχει η τσέπη σου να έχεις 2 συστήματα FX για δουλειά και m43 για εξορμήσεις.