Φακοί για m4/3

Καλή Χρονιά σε όλους.
Ο Panasonic 42.5mm f1.7 γιατί αργεί τόσο; Δεν τον βλέπω στα μεγάλα φωτομάγαζα.
Θα τον είχα παραγγείλει απ'έξω, αλλά θέλω δόσεις με πιστωτική.

Κώστα, γιατί κατά την γνώμη σου γίνεται αυτό;

Δεν εχω ιδεα, καταρχήν δεν νομιζω να παρακολουθούν στενά την αγορά και να καταγράφουν το τι ζητά ο χρήστης, επίσης εξαρταται και απο τους τομείς που δραστηριοποιείται μια εταιρία και τι βάρος ρίχνει στον καθε ένα...
Πολυ σημαντικό ρόλο πάντως στα στοκ, στο ανέβασμα τιμων κλπ. παίξανε και τα CC αλλα απο παλια υπηρχε θεμα με την ευελιξία της Intertech όσο και με τις τιμές της, να φανταστείς ο 7-14/4 πουλιόταν 1.5 χρονο εξωτερικο πριν έρθει Ελλάδα όταν εγω τον πήρα, βεβαια απο τοτε έχουν γίνει γιγάντια βήματα στη διαθεση προϊόντων στην ελληνική αγορά ειδικά και μετα την επιτυχία κάποιων μηχανών στον τομέα του βίντεο (GH3,GH4).

Προσωπικά έχω περάσει απο καναδυό καταστήματα και έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον εδω και καιρό για τους 2 συγκεκριμένους φακους και παρότι πηραν μπροστα μου τηλ. στην εταιρία να ρωτήσουν για τυχόν πρόβλεψη τιποτε δεν συνέβη στη συνέχεια.

Last edited:
Διέρευσαν απο μπροσουρα γερμανικού περιοδικού προς κυκλοφορία στο 43rumors τα τελικά του χαρακτηριστικά του mZuiko 300mm/4 και είναι και επίσημα ο βαρύτερος και πιο ακριβός m43 φακός (εως να ανακοινωθει η τιμή του PanaLeica 100-400mm).

300mm f/4.0 IS PRO (600mm equivalent)
17 lenses in 10 groups
140cm close focusing distance
77mm filter
93x227mm, 1475g
In lens stabilization (up to 6 stops!) και για χρηση με σώματα Panasonic
weather sealed
Price: 2600 Euro
Shipment in March

Aπο την έκθεση Photoplus που ειχε δειγματιστεί πρωτότυπο :

oly300.jpg

O little Tuna 4/3 SHG 150mm/2 (1610γρ)+ ΕC-20 (226γρ) + adaptor MMF3 (42γρ)* ζυγίζει συνολικά 1878γρ για συγκριση, αρα με το νεο φακό έχουμε μια οικονομία 400 περιπου γραμ. στο βάρος, βεβαια στην περίπτωση αυτη γινεται και χρήση της καθαρης εστιακής του φακού χωρις τον πολ/στη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στο ίδιο γερμανικό περιοδικό δόθηκαν και τα χαρακτηριστικά (αλλά όχι η τιμή) του Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6,3 Power OIS
weather sealed
20 lenses in 13 groups
72mm filter size
83x172mm (size) and 985g (weight)
Price and shipment start to be determined

Απο την ιδια έκθεση ένα πρωτότυπο του φακού:
pl100-400-1.jpg

Πολυ ελαφρύτερος και πιο μικρός σε μεγεθος ο 100-400mm, σαφως πιο χρηστικός με τεράστιο εύρος εστιακής για τηλεφακό, με κόστος όμως τουλάχιστον 1 στοπ στα 300mm, απομένει να δουμε την ποιοτητα εικόνας των 2 φακών. Υποψιάζομαι ότι στην Panasonic θα έχουν ρίξει σημαντικό βάρος στην απόδοοσή του στα 300mm για ευνόητους λόγους.

Last edited:
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

τον ειχα παλια (την βερσιον της Leica με την Digilux3), εξαιρετικος φακος αλλα σε μοντουρα 4/3, θελεις εξτρα AF ανταπτορα Olympus ή Panasonic (αξιας περιπου 150-200ευρω), λόγω παλιας τεχνολογιας η εστιαση σε SAF στα νεα σωματα m43 θα ειναι πολυ αργη (σε CAF δεν υπαρχει), όχι πάντα επιτυχης και με μπολικο θορυβο που τον κανει ακαταλληλο ειδικα για βιντεο αν κανεις την χρησιμοποιει κατα την διαρκεια λήψης, προτιμότερη αντιστοιχη επιλογή στα 4/3 η αγορά του αδιαβροχου Zuiko 14-54 II (τον βρισκεις μτχ. στα 250-300ευρω) που ειναι συμβατος με CDAF εστιαση. Επίσης ο Panasonic δεν ειναι αδιαβροχος, η σταθεροποιηση όμως του φακού λογικά θα δουλευει (πιστευω και στο βιντεο) όπως και το δαχτυλιδι διαφράγματος που έχει επάνω.

Last edited:
thank you gentlemen, εχω αρχίσει το ψάξιμο για πιο γρήγορο/φωτεινό φακό για τα ζιζάνια μου :)

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

προτιμότερη αντιστοιχη επιλογή στα 4/3 η αγορά του αδιαβροχου Zuiko 14-54 II (τον βρισκεις μτχ. στα 250-300ευρω) που ειναι συμβατος με CDAF εστιαση.

Εάν εξαιρέσουμε τον μεγάλο όγκο του Zuiko 14-54/2,8-3,5 (4/3) μαζί με τον αντάπτορα αξίζει ο κόπος να ασχοληθείς μαζί του σαν εναλλακτική του native 12-40/2,8 μιας και στο ebay πλέον παίζουν δημοπρασίες και κάτω τον 200 ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εάν εξαιρέσουμε τον μεγάλο όγκο του Zuiko 14-54/2,8-3,5 (4/3) μαζί με τον αντάπτορα αξίζει ο κόπος να ασχοληθείς μαζί του σαν εναλλακτική του native 12-40/2,8 μιας και στο ebay πλέον παίζουν δημοπρασίες και κάτω τον 200 ?

H γνωμη μου ειναι ναι αν ζυγισεις τα υπερ και κατα και ξερεις τι ψαχνεις παντα σε σχέση με τα χρήματα που θα δωσεις. Καταρχην το βαρος των δυο φακων ειναι εφαμιλο, και ο ογκος - το συνολικο μηκος απλα μεγαλωνει κατα 2εκ περίπου λογω του παναλαφρου αδιαβροχου ανταπτορα MMF3 (42γρ). Τα πλεονεκτηματα του 12-40 ειναι τα 12mm, η καλυτερη αποδοση στο ευρυγωνιο 14mm-18mm, το σταθερο διαφραγμα, η ταχυτερη εστιαση και η ησυχη λειτουργια του σε βιντεο.
Τα πλεονεκτηματα του 14-54mm ειναι τα εξτρα 40-54mm που μπορουν να σε βοηθησουν σε πορτρετο, η λιγο καλυτερηεπιδοση στο τελέ, το σχεδον σταθερο διαφραγμα εως και τα κοινα 40mm (περιπου f=2.8=3.0), η χρηση του με EC-14,EC-20, η χαμηλή τιμή του σε μτχ. για την ποιοτητα του και η πολυ καλη λειτουργία του με σωματα m43 αν βρεις την εκδοση ΙΙ που ειναι συμβατη σε CDAF και εστιαζει σχετικα γρηγορα και με ακριβεια. Η εκδοση Ι που ειναι πολυ πιο αργη σε εστιαση ειναι συμβατη και με τα Olympus macro ring flash, η ΙΙ θελει ανταπτορα αλλα ειναι ακομη πιο φθηνή (μτχ. παιζουν σε τιμές κατω απο 200ευρω).

thank you gentlemen, εχω αρχίσει το ψάξιμο για πιο γρήγορο/φωτεινό φακό για τα ζιζάνια μου :)

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο κατέληξα και πήρα τον Panasonic 25mm f1/7 http://www.skroutz.gr/s/7457295/Panasonic-Lumix-G-25mm-f-1-7.html?from=most-popular&keyphrase=25+mm+f1.7.
Για τα λεφτά του πολύ τίμιος φακός και φαντάζομαι πως σε σώμα Panasonic θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα από ότι εγώ σε σώμα Olympus.
Αρκεί να συμβιβαστείς με το σταθερό εστιακό μήκος...

Ανακοινώθηκε ο Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6,3 Power OIS
weather sealed
20 lenses in 13 groups
72mm filter size
83x172mm (size) and 985g (weight)
Συρόμενο hood, focus limiter, σπαστό δαχτυλίδι για τριπόδι,

Εξαιρετική κατασκευή δείχνει, μου θυμίζει έντονα τον εκπληκτικό PanaLeica 14–150mm που ειχα στα 4/3, πολυ ελαφρύς με τεράστιο εύρος εστιακής για τηλεφακό, με αρχικό κόστος γύρω στα 1800$, αν τα οπτικά του έχουν λίγο απο Leicα και δινουν το IQ που νομίζω με ανοιχτο διαφραγμα θα πουλήσει τρελλά (τουλάχιστον εγώ θα ψωνίσω ένα, σήμερα έβαλα 1 ευρω κουμπαρά, απομένουν άλλες 1799 ημέρες ...:music-smiley-005:)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ανακοινώθηκε και επίσημα ο Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS Pro, ο πρώτος φακός OLYMPUS με ενσωματωμένη σταθεροποιηση η οποία στα νεώτερα σώματα ΕΜ1 και ΕΜ5 ΙΙ θα δίνει συνδιαστικά με την σταθεροποίηση του σώματος συνολικά 6 στοπ κέρδος (στα υπολοιπα σώματα Ολυ,Πανυ δυστυχως θα δούλευει η σταθεροποιηση ειτε του φακου ειτε του σωματος κατεπιλογή του χρήστη). Συμφωνα με την OLYMPUS είναι ο καλύτερος φακός που έχει βγαλει μέχρι σήμερα, καλύτερος και απο τον 300mm/2.8 SHG που κόστιζε 7500ευρω.

Ενα preview στο dpreview: http://www.dpreview.com/articles/8479457172/olympus-m-zuiko-digital-ed-300mm-f4-is-pro-a-closer-look

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ενα δείγμα της συνδιαστικής σταθεροποίησης φακού - σωματος (6 στοπ) περνούμε στο σχετικο review του http://www.imaging-resource.com/new...lympus-300mm-f-4-m.zuiko-pro-is-now-a-reality όπου υπάρχουν φωτο με ταχύτητες κάτω απο 1/30᾽᾽.

Δεν έχω καμμιά πρόθεση ν' αμφισβητήσω το πόσο καλοί είναι οι μακροί αυτοί φακοί, αλλά τους βρίσκω τελείως, μα τελείως, εκτός κλίμακος μεγέθους γιά ένα σύστημα ακάθρεπτων μηχανών που έχει αναπτυχθεί με γνώμονα το μικρό μέγεθος και βάρος, την φορητότητα και γενικά την ευχρησία. Προσωπικά αν είχα ψωνιστεί με το άθλημα του bird watching ή άλλης αγριοπανίδας θα είχα επιλέξει FF μηχανές με πολύ περισσότερες ευκαιρίες επιλογής φακών, σωμάτων και ποιότητα φωτογραφίας κυρίως! Ακόμα και τον πολύ καλό 40-150 PRO m.Zuiko θεωρώ τερατώδη σε μέγεθος, για να τον έχει κανείς μαζί του σε μιά τσαντούλα "λογικών" διαστάσεων μαζί με 1-2 μικρούς σε καθημερινή ( όσο επιτρέπουν οι ασχολίες μας ) εξόρμηση.
Αν λάβω υπόψη ότι πολλοί συμφορουμίτες ζητούν μηχανές και φακούς σε σύνολο να μπαίνει σε "τσέπη" (λίγο ξεχειλωμένη προφανώς) δεν μπορώ, παρά να συμπεράνω οτι οι νέοι αυτοί φακοί πολύ δυσκολα θα πιάσουν πάνω από μονοψήφια νούμερα πωλήσεων στη χώρα μας.....

Δεν νομίζω ότι απευθύνεται σε πολλούς ερασιτέχνες αυτός ο φακός - ειδικά στην χώρα μας με την κατάσταση που επικρατεί. Αλλά οι εταιρείες δεν κινούνται - μόνο - με βάση τους ερασιτέχνες (και δη τους Έλληνες). Φτιάχνουν κάποιους που απευθύνονται σε λίγους, ενώ παράλληλα ανεβάζουν και το image της εταιρείας - άσχετα αν (όπως λες κι εσύ) προσωπικά βολεύομαι με τον 12-32+ τον 45-150 και μερικούς primes (η εκκαθάριση των λοιπών zoom ξεκίνησε με την βοήθεια του Κώστα και συνεχίζεται...).

Καλά κι εγώ την e-pl5 με γνώμονα το μέγεθος την πήρα όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι.

Από την άλλη μεριά πιστεύω ότι εταιρίες σαν την olympus δε βγάζουν προϊόντα "έτσι", έχουν τμήματα έρευνας κλπ κλπ.

Πολλά πράγματα δε θα τα αγοράζαμε εμείς αλλά προφανώς και η αγορά υπάρχει.

ερώτηση αρχάριου, μου προτείνατε φακό για πορτρέτα τον 45mm.

Γιατί πορτραίτο με 45 mm και όχι τον 25mm?

οταν τραβάω π.χ με τον κιτ φάκό τον γιό μου με την γυναίκα μου αγκαλία,
γιατί να μην πάω στα 20mm που έχει και πιο ανοιχτο aperture για φώς? Τι κερδίζω αν την τραβήξω στην άκρη του φακού στα 42mm αλλά με πιο αργό διάφραγμα.

Συγνώμη αν ακούγετε χαζη η ερώτηση μου αλλά μου έχει κολλήσει στο μυαλό αυτό το πράμα..

Μπορεί οι φακοί αυτοί να φαίνονται αρχικά εκτός φιλοσοφίας των m43 αλλά για εμένα μου φαίνεται ότι μπαίνουν και σε άλλα χωράφια (sports photography και bird watching). Πιστεύω ότι με τέτοιους φακούς τα m43 γίνεται ακόμα ποιο πλήρης και μπορεί να γίνει ελκυστικό για περισσότερους επαγγελματίες.

Πρόσφατα πήγα ταξίδι με EM1, 17mm και 45mm για μικρό βάρος και μετά τράβηξα αγώνες μπάσκετ με ΕΜ1, 12-40,40-150 pro. Δηλαδή με την ίδια μηχανή μπορώ να κάνω και δουλειά και ταξίδι,εξορμήσεις κτλ. Σίγουρα αυτοι οι φακοί δεν απευθύνονται για ερασιτεχνική χρήση και εγώ τους κοιτάω κυρίως για δουλειά (sports photography).

Όσο για την ποιότητα εικόνας πόση διαφορά να έχει d4s (16mp - 11fps) με 600mm f4 και EM1 (16mp-11fps) στα 600mm f4, για sports photography / bird watching; Αν πάμε με dxo - view, με τους τοπ φακούς ας πούμε βγάζουν 10mp sharp εικόνες; Σίγουρα μικρή διαφορά θα έχουν 1-2mp. Τα πρακτορεία μου ζητάνε 1mb ανά φωτογραφία που βγαίνει το πολύ 6mp εικόνα σε καλή ανάλυση και θα τυπωθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ακόμα λιγότερο για web.

Για να καλήξω, σε χρήματα και βάρος σε βολεύει ακόμα και για sports photography / bird watching οι νέες προσθήκες φακών, εκτός αν έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις και είσαι διατεθημένος να πληρώσεις τα περισσότερα χρήματα και να αντέξεις το βάρος. Και φυσικά αν αντέχει η τσέπη σου να έχεις 2 συστήματα FX για δουλειά και m43 για εξορμήσεις.

ερώτηση αρχάριου, μου προτείνατε φακό για πορτρέτα τον 45mm.

Γιατί πορτραίτο με 45 mm και όχι τον 25mm?

οταν τραβάω π.χ με τον κιτ φάκό τον γιό μου με την γυναίκα μου αγκαλία,
γιατί να μην πάω στα 20mm που έχει και πιο ανοιχτο aperture για φώς? Τι κερδίζω αν την τραβήξω στην άκρη του φακού στα 42mm αλλά με πιο αργό διάφραγμα.

Συγνώμη αν ακούγετε χαζη η ερώτηση μου αλλά μου έχει κολλήσει στο μυαλό αυτό το πράμα..
...Ρίξε μιά ματιά στο αρθράκι του (Νορβηγού) Fr. Glockner εδώ: http://m43photo.blogspot.gr/search?q=+Portrait+lens που αφορά το θέμα που σε απασχολεί. Είναι, νομίζω, αρκετά διαφωτιστικό.

Last edited: