Φακοί για m4/3

Είχα τον panny 12-35/2,8 και τον έδωσα. Παρότι σαφώς μικρότερος από τον 12-40 δεν με βόλεψε το μέγεθος - προτιμώ το βάλε - βγάλε! Οπτικά όπως είπε και ο Γιάννης, δεν θα χάσεις τίποτα...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ακομη και ενα 12-40/2.8 ή 12-35/2.8 να παρεις αν κανεις βραδυνη φωτογραφηση θα σου χρειαστει ενας πιο φωτεινος φακος. Ποιοτικά στα κοινά διαφραγματα οι pro φακοι ειναι εξισου καλοι με τους μονοεστιακους οπως ο 17/1.8 αν οχι καλυτεροι.

Αν δεν χρειαζεσαι την αδιαβροχοποιηση και εχεις τον χρονο να αλλαζεις φακους μην αγοράσεις ζουμ pro φακο, κρατα τον πολυ καλο 12-32 για την ημερα και επένδυσε τα 850 στον mZuiko 45/1.8 (ή στον ακριβότερο Πανυ 42.5/1.7) για πορτρετα, και σε 1-2 prime στις εστιακες που σου αρέσουν στο ευρυγωνιο, π.χ. Πανυ 15/1.7 και 20/1.7 (η προταση μου) ή mzuiko 17/1.8 και Panasonic 25/1.7 (εναλλακτικά 25/1.4)

συμφωνω κι εγω... αυτο κανω αλλωστε τωρα .

Στο παρελθον ειχα τους pany 12-35 kai 35-100... εξαιρετικοι φακοι , αλλα ακομα και το 2.8 , ειδικα σε m4/3 ειναι "λιγα" για βραδυ και καλο ξεφονταρισμα.

Eτσι αποφασισα αυτη τη φορα , να παρω τον πολυ καλο 14-140 ΜΚΙΙ για γενικης χρησης φακο και 3 prime.

το βαλε-βγαλε, σκοπευω να το "λυσω" (αν μπορεσω) με ενα δευτερο σωμα αργοτερα , ισως μια πανυ gx80 .

Σε γενικές γραμμές το 90% των φωτογραφιών μου τη μέρα είναι με τον 12-32.
Όταν πέσει το βράδυ ή σε εσωτερικό χώρο με χαμηλό φωτισμό αναλαμβάνει συνήθως ο 25/1.7 .
Ο 35-100 μπαίνει μόνο σε κάποιες λίγες ομολογουμένως καταστάσεις που χρειάζομαι τηλεφακό.

Γενικά δεν είμαι όλη την ώρα στο βάλε-βγάλε φακό.
Απλά έτυχε στις διακοπές να θέλω να μπω σε μνημεία π.χ εκκλησίες (που απαγορεύεται το φλας) και ενώ είχα πάνω τον 12-32, έβαζα για 10 λεπτά τον 25αρη και μετά ξανά τον 12-32 όταν έβγαινα έξω.
Γιατί κακά τα ψέματα ο νορμάλ φακός δεν είναι για τοπία-μνημεία που ακόμα και τα 12mm ζορίζονται να τα χωρέσουν όλα κάποιες φορές και θα μου άρεσε να κουβαλάω αν γίνεται 1 μόνο φακό κάνοντας τις απαραίτητες υποχωρήσεις βέβαια (zoom/ευκολία+όγκος vs φωτεινότερος+μικρό μέγεθος/αλλαγές φακών).

Γιαυτό σκέφτηκα ή να πάω σε καλύτερο zoom ή να πάρω πιο ευρυγώνιο prime.
Σε prime η ιδανική επιλογή νομίζω είναι ο 15/1.7 αλλά στις τιμές που παίζει δεν μπορώ να ανέβω οπότε η πιο λογική και οικονομική επιλογή για prime μάλλον είναι ο 20/1.7 δίνοντας ίσως τον 25/1.7 γιατί είναι αρκετά κοντά τα 2 εστιακά μήκη χωρίς βέβαια να είναι τα ίδια.

συμφωνω κι εγω... αυτο κανω αλλωστε τωρα .

Στο παρελθον ειχα τους pany 12-35 kai 35-100... εξαιρετικοι φακοι , αλλα ακομα και το 2.8 , ειδικα σε m4/3 ειναι "λιγα" για βραδυ και καλο ξεφονταρισμα.

Eτσι αποφασισα αυτη τη φορα , να παρω τον πολυ καλο 14-140 ΜΚΙΙ για γενικης χρησης φακο και 3 prime.

το βαλε-βγαλε, σκοπευω να το "λυσω" (αν μπορεσω) με ενα δευτερο σωμα αργοτερα , ισως μια πανυ gx80 .

Αυτό το σκέφτομαι και εγώ και μάλιστα για την ίδια μηχανή ή εναλλακτικά τη ΕΜ 10 ΙΙ...

...το βαλε-βγαλε, σκοπευω να το "λυσω" (αν μπορεσω) με ενα δευτερο σωμα αργοτερα , ισως μια πανυ gx80 .

Είχαμε ρίξει πολύ γέλιο με Γερμανούς φίλους που τους έκανα φωτο-ξενάγηση στην Ακρόπολη έχοντας τις GX7, GM5 χωρίς να αλλάζω φακούς... Κουβαλάγανε κάτι τέρατα Canon και ζηλέψανε άσχημα, μετά λίγο καιρό μου σκάσανε μύτη με LX100 στην Λειψία...

αυτο ειναι το μεγαλο κερδος των m4/3 ....πολυ μικρα σωματα, πολυ μικροι φακοι .Μπορεις να εχεις 2 μηχανες με φακους πανω σου , χωρις να το "καταλαβαινεις" .

Σε γενικές γραμμές το 90% των φωτογραφιών μου τη μέρα είναι με τον 12-32.
Όταν πέσει το βράδυ ή σε εσωτερικό χώρο με χαμηλό φωτισμό αναλαμβάνει συνήθως ο 25/1.7 .
Ο 35-100 μπαίνει μόνο σε κάποιες λίγες ομολογουμένως καταστάσεις που χρειάζομαι τηλεφακό.

Γενικά δεν είμαι όλη την ώρα στο βάλε-βγάλε φακό.
Απλά έτυχε στις διακοπές να θέλω να μπω σε μνημεία π.χ εκκλησίες (που απαγορεύεται το φλας) και ενώ είχα πάνω τον 12-32, έβαζα για 10 λεπτά τον 25αρη και μετά ξανά τον 12-32 όταν έβγαινα έξω.
Γιατί κακά τα ψέματα ο νορμάλ φακός δεν είναι για τοπία-μνημεία που ακόμα και τα 12mm ζορίζονται να τα χωρέσουν όλα κάποιες φορές και θα μου άρεσε να κουβαλάω αν γίνεται 1 μόνο φακό κάνοντας τις απαραίτητες υποχωρήσεις βέβαια (zoom/ευκολία+όγκος vs φωτεινότερος+μικρό μέγεθος/αλλαγές φακών).

Γιαυτό σκέφτηκα ή να πάω σε καλύτερο zoom ή να πάρω πιο ευρυγώνιο prime.
Σε prime η ιδανική επιλογή νομίζω είναι ο 15/1.7 αλλά στις τιμές που παίζει δεν μπορώ να ανέβω οπότε η πιο λογική και οικονομική επιλογή για prime μάλλον είναι ο 20/1.7 δίνοντας ίσως τον 25/1.7 γιατί είναι αρκετά κοντά τα 2 εστιακά μήκη χωρίς βέβαια να είναι τα ίδια.

Aν ψαχνεις ευρυγωνιο κατω απο 14mm φωτεινο για αρχιτεκτονικα θεματα κλπ θα τα σκασεις για mzuiko 12/2 ή θα περιοριστεις σε χειροκινητη εστιαση Samynag 12/2 ... εκει δικαιολογει την αγορα του ενας ζουμ με f=2.8 αν και παλι υπαρχει διαφορα 1 στοπ. Αυτος ειναι ενας λογος που κρατω τον 12-40/2.8 εναντι του SHG 14-35/2 που έχω, η εστιακη απο 12-14mm σε συνδιασμό με την φωτεινότητα, ναι μπορω να αλλαξω σε φακο πιο ευρυγωνιο π.χ. Panasonic 7-14/4 αλλα πάλι δεν θα εχω φωτεινο ευρυγωνιο (εκτος αν τα σκασω για τον βαρυτερο Ολυμπους 7-14/2.8). Εκει σε ακινητα θέματα ξεφευγω με την καλη σταθεροποιηση της μηχανης αλλά αυτο δεν είναι πάντα λύση.

ο 20αρης ειναι εξαιρετικος για να αντικαταστησει νορμαλ 25mm (50mm) και ευρυγώνιο 17mm(35mm), μεγαλο του οπλο το μικρο μεγεθος τσεπης και η καλη τιμη που τον βρισκεις, αλλα στην ουσια δεν θα λυσει το προβλημα που περιγραφεις, θα χρειαστεις και αλλο πιο ευρυγωνιο φωτεινο φακο, αν δεν μπορεις να διαθεσεις για τον 15/1.7 δες τον κατα πολυ φθηνοτερο αξιοπρεπη pancake Panasonic 14/2.8 (αν και στα 14mm θα έχεις μονο ενα στοπ κερδος απο τον 12-32).

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Πάντως οι primes (και στο Μ4/3) είναι περισσότερο για χαλαρές βόλτες και για ατομικά φωτογραφικά projects. Αν πρόκειται να καλύψεις ένα γεγονός ή να κάνεις ένα ταξίδι, ή έστω να κάνεις ένα photo trip στη φυση, πολλές φορές θα σε αφήσουν ακάλυπτο. Δηλαδή θα χάσεις φωτογραφίες που αλλιώς θα τις είχες. Έτσι οι λύσεις είναι και πάλι δυο. Ή μια μηχανή με τον κλασικό 14-140/150 ή δυο μηχανές μια με ευρυγώνιο και μια με τηλεφακό (κατά προτίμηση 2.8 για να είναι πάντα γρήγορο το AF). Επίσης βλέπω μια δυσκολία στο Μ4/3 να μας δώσει φακούς πραγματικά υπερευρυγώνιους (δηλαδή κάτω από το 12...) όπως έχουν το σύστημα της FUJI και της SONY A το μικρό (οριακά το δεύτερο).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Υπαρχουν οι LUMIX 7-14/4, mzuiko 7-14/2.8, mzuiko 9-18/4.5.6, fisheye mzuiko 8/1.8, fisheye LUMIX 8mm/3.5, fisheye mZuiko 9mm/8 σε native m43 εκτος τους SAMYANG ...

Εννοειται οτι μονο με primes δεν καθαρίζεις γιαυτο ειπαμε να κρατησει και 1-2 κιτ ή οπως έκανε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ενα 14-140, το ιδιο έπραξα και εγω, παροτι εχω ενα καράβι φακούς πηρα και ενα mzuiko 14-150 II για οταν θελω να εχω μαζι μου ενα φακο παντός καιρού και στην τσεπη τον 20/1.7 ... βεβαια δεν ξερω αν θα καταφερω να συμβιβαστώ με την οπτική αποδοση ενος 10Χ φακου :slapface:

Η πρώτη έκδοση του 14-150 που είχα ήταν μια χαρά, όχι στα επίπεδα των primes και των κορυφαίων ζουμ - κανείς δεν περιμένει κάτι τέτοιο - αλλά ικανοποιητικότατη. Οι λόγοι που τον έδωσα είναι άλλοι, πρώτον δεν με κάλυπτε το κάτω άκρο του - ήθελα τα 24mm, και δεύτερον προτιμώ να έχω την GM5 με τον 12-32 στην (μεγάλη) τσέπη και τον 45-150 (ή τον όποιο "μακρύ" ζουμ) στην άλλη, ή σε μια τσάντα ή... πουθενά!
Με τους 14-140/150 η τσέπη δεν παίζει, η τσάντα ανάλογα (την τσάντα).
Κατάληξη, οι ζουμ είναι πάντα απαραίτητοι και πιο "καθημερινοί". Οι primes για πιο ιδιαίτερες καταστάσεις, εξαιρέσεις υπάρχουν - για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Να πω ότι ο 14-140 mkii ειναι πολύ μικρός κι ελαφρύς , ίδιος σχεδόν σε μέγεθος με τον prime sigma 30mm 1.4, πολύ καλος οπτικα, καλύτερος από τον προηγούμενο σε όλα και λίγο φωτεινότερος !

http://m43photo.blogspot.gr/2013/08/lumix-g-hd-14-140mm-f35-56-review.html

άρα με αυτόν κι έναν prime είμαι καλυμμένος για πολλές περιπτώσεις.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Βαρέθηκα να τον έχω τόσους μήνες στο καλάθι, τελικά ενέδωσα και τον παρήγγειλα.
200 ευρώ μαζί με μεταφορικά από amazon.co.uk.
Φακός 70-200eq. σε τόσο μικρό μέγεθος και με 136γρ. βάρος θα έχει ενδιαφέρον.

Θα συνοδεύσει την GF7+12-32.

μολις εφτασε και ο pany 42.5mm f/1.7 !

Πολυ μικρος κι ελαφρυς, κατασκευαστικα πολυ καλυτερος απο τον 25mm 1.7 της pany.
Eυτυχως ερχεται μαζι με σκιαστρο και μαλακη θηκη καλης ποιοτητας, μπραβο Pany!

Εχει και OS αλλα προτιμω αυτο της oly.
Αν ομως παρω καποιο σωμα της Pany θα ειναι πολυ χρησιμο.

IMAG0094_1.jpg

Last edited:
Εχει πολυ ωραιο γραψιμο και bokeh.
Εχει λιγο CA στο 1.7 που δε διορθωνεται αυτοματα στην Oly, αλλα ευτυχως φευγει μ ενα κλικ στο post.
Ειναι επισης λιγο soft στο 1.7 αλλα απο το 2 και πανω διορθωνεται πολυ .

Eχει λιγη βινιετα τερμα ανοιχτος, αλλα οχι κατι ενοχλητικο, που εξαφανιζεται απο 2.8 και πανω.

Εχει πολυ μικρη minimum εστιακη αποσταση (30cm περιπου) που τον κανει ιδανικο για "ψευτο macro" ...

Screen Shot 2016-05-10 at 13.08.27 by John Spirou, on Flickr

Last edited by a moderator:

ΓΙΑΝΝΗ εισαι ο πρώτος απο όσους ξέρω κάτοχος του φακου, περιμένω απο εσένα αναλυτικό τέστ...

οπα με πρόλαβες ...:drool:

εστιαζει πολυ γρηγορα και με ακριβεια.
Ακομα και στο βιντεο ειναι πολυ γρηγορος και ομαλος στην εστιαση, πιο πολυ και απο τον μικρο 25mm 1.7 kai oly 17mm 1.8 !

ακουγεται ενα πολυ μικρο ανοιγοκλειμα κλειστρου κατα την εστιαση, οπως και με τον αλλο pany 25mm 1.7 αλλα οχι κατι ενοχλητικο.
Ευτυχως δεν ακουγεται καθολου στο βιντεο....

Last edited by a moderator: