Φακοί για m4/3

Δύο δείγματα από τον καινούργιο Samyang 50mm/f:1.2 τελείως ανοικτό. Σίγουρα έχει το βάθος πεδίου τσιγαρόχαρτο που ψάχνω εδώ και καιρό. Είναι ποιοτικά φτιαγμένος, με εξαιρετική αίσθηση και ακρίβεια στο δακτυλίδι εστίασης

sam50-1.2.jpgsam50-1.2a.jpg

Δύο δείγματα από τον καινούργιο Samyang 50mm/f:1.2 τελείως ανοικτό. Σίγουρα έχει το βάθος πεδίου τσιγαρόχαρτο που ψάχνω εδώ και καιρό. Είναι ποιοτικά φτιαγμένος, με εξαιρετική αίσθηση και ακρίβεια στο δακτυλίδι εστίασης

Νίκο, αν σου είναι εύκολο βάλε δείγμα από πλήρες κάντρο. Αυτές είναι κροπ! Κανένα πορτραιτάκι ίσως;
Ο φακός έχει πάμπολλες κριτικές, όλες όμως γιά APS-C (Sony & Fuji) γιά m4/3 τίποτα! Απολύτως τίποτα!!

Πλήρες είναι το κάδρο! Πορτρέτο δεν έχω τραβήξει ακόμα, επιφυλάσσομαι να το κάνω σύντομα. Επισυνάπτω μια "σχετική"
Όλες οι φωτο είμαι με Panasonic GX7portr.jpg

Πλήρες είναι το κάδρο! Πορτρέτο δεν έχω τραβήξει ακόμα, επιφυλάσσομαι να το κάνω σύντομα. Επισυνάπτω μια "σχετική"
Όλες οι φωτο είμαι με Panasonic GX7

Με παραπλάνησε το ότι προτιμάς το φορμά 3:2 ( ή κάνω λάθος; ). Πράγματι πολύ καλό ξεφοντάρισμα...!

το 3:2 το προτιμω και εγω τα τελευταια 2χρονια για να καδραρω σε jpeg και έχω και το full RAW για ολο το καδρο 4:3 εκει που θελω να το κρατησω ή να αλλάξω το κροπ, το κολπο ειναι οτι με το 3:2 έχεις σχεδον πληρη καλυψη στα περισσοτερα EVF (υπάρχουν και 16:9) που ακολουθουν αυτη την αναλογία (στην οθόνη δεν με απασχολει και τοσο αν χανω μια μικρη περιοχη σε 4:3 αλλά στο EVF ειναι πολυτιμο καθε χιλιοστό του). Και επειδή σχεδον 80% θα δουλεψω με το raw δεν χάνω τιποτε απο την κάλυψη του αισθητηρα.

Ο φακός δείχνει να γράφει πολυ καλά ανοιχτός τελείως, αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στα 380γρ., δεν ειναι απαγορευτικός ακόμη και για m43 αλλα θελει πολυ καλή όραση για να έχεις και πετυχημένη εστιαση όταν έχεις τόσο ρηχό βάθος πεδίου, αυτος είναι και ο λόγος που δεν παλευω τον χειροκίνητο Samyng 85/1.4 που έχω που δίνει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα ανοιχτός τελείως.

Last edited:
Το κύριο πρόβλημα γιά τηλεφακούς χειροκίνητης εστίασης, είναι πράγματι η εστίαση ας πούμε ενδεικτικά σε αποστάσεις >5~7μ και φυσικά και στο άπειρο, όταν αυτό δεν συμπίπτει με τον τερματισμό του δακτυλιδιού. Έχω κι' εγώ τον 85/1.4 σε έκδοση πένταξ με οπτικό φυσικά σκόπευτρο και το να εστιάσεις πάνω από 10 μ είναι λαχείο!

Έχω κι εγώ μια καλή κόπια OM 50/1,8 και είναι όπως τα λέτε. Τον χρησιμοποιώ αραιά και που για πορτρέτα, όπου το λίγο "φλου" είναι ποιητική αδεία... Με την GX7 βέβαια έχει βελτιωθεί η κατάσταση λόγω focus peaking.

Όντως το fp της GX7 βοηθά πολύ την κατάσταση, πάντα σε συνδυασμό με την παράλληλη μεγέθυνση. Τράβηξα ακριβώς 67 φωτο με τον χειροκίνητο Σάμι 50/1.2 και δεν έχασα ούτε μία

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

εχτες επαιζα με FP και μεγενθυνση με χειροκίνητη εστίαση στο βουτηρένιο δαχτυλίδι του Leica 15/1.7 στο μικρό EVF της GM5 :HTEHETH63: και όμως παρόλα τα χάλια που έχουν τα μάτια μου κατάφερα με άνεση να εστιασω στα 3-4μ σε χαμηλό φωτισμό δωματίου, που ναμουν 20χρόνια νεώτερος... αντε τωρα να το κανω αυτο με οπτικό σκόπευτρο :drummer:

Να πω μεγειές για το κόσμημα, ο δικός μου με έβαλε σε τριπάκι για τον 25/1,4 - αν είχε δαχτυλίδι διαφράγματος θα τον είχα ήδη χτυπήσει...

Δεν κάνει Κώστα .

Έχεις ακόμη την διεύθυνσή μου , η να στην ξαναστείλω ?

Και οξύτητα βλέπω, και συμπαθέστατο bokeh στα 100(200) με f6,3! Μεγειές είπαμε? :ernaehrung004:

edit: μπρέ πολλά ψώνια πέσανε, είσαστε "κακή παρέα"...

Last edited:

Και οξύτητα βλέπω, και συμπαθέστατο bokeh στα 100(200) με f6,3! Μεγειές είπαμε? :ernaehrung004:

edit: μπρέ πολλά ψώνια πέσανε, είσαστε "κακή παρέα"...

σε εμένα το λες?
ξεκίνησα με μια μηχανούλα και ένα φακό "που δε θα βγάζω ποτέ απο πάνω της" και κατέληξα με 2 μηχανές- 3 φακούς και θέλω να πάρω άλλον έναν φακό και μια........gx7 άτιμο focus-peaking!

Φιλική συμβουλή προς κάθε κατεύθυνση
Τα σώματα έρχονται και παρέρχονται, οι φακοί μένουν...

_1050284.jpg
Παιζοντας το πρωι με το γατάκι μου εβγαλα μερικά δειγματα με τον Leica 15/1.7, ειναι jpeg απο GM5 (δεν τον έχω βαλει σε μηχανή Olympus ακομη) με λιγο κροπ σε καποιες ...

https://www.dropbox.com/sh/eqr44dezqsinj42/AACZhGYK0ahjPgKP85Ayie1Aa?dl=0

Ο φακός μου αρέσει αρκετά, μεταλλικό περίβλημα, δείχνει ακόμη πιο ανθεκτικός απο τον Leica 25/1.4, ελαφρυ και ακριβές δαχτυλιδι διαφράγματος σε καλή θέση όπως οι παλιοί ΟΜ που έχω μπροστά στον φακό, πολύ καλή αίσθηση στο δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης, έχει σχεδόν ισοδυναμη απόδοση στο κεντρο με τα ακρα, απο f=1.7 είναι αρκετά οξύς αλλά απο f=2.5 και πανω θερίζει, ταχύτητα εστίασης στην GM5 ακαριαία, με το ενσωματωμένο hood ακομη και κοντρα στο φως του παραθυρου δεν ειδα flare ουτε εντονο CA, θέλω ομως να τον δώ σε πιο δυσκολες καταστασεις, λιγη βινιέτα δινει απο f1.7 εως f2.2, μετά δεν βλέπω να υπάρχει.

ωραιος... θα ηθελα να τον δουμε απεναντι στον oly 17mm 1.8 .

Εντωμεταξυ βρηκα σε καλη τιμη (μεσω ανταλλαγης) καινουργιο φακο απο κιτ ΕΜ1 , τον Olympus 12-40mm f/2.8 και θα τον τσεκαρω συντομα (μεσα στο ΣΚ ελπιζω) .

20160519_165928 by John Spirou, on Flickr

20160519_165941 by John Spirou, on Flickr