Φακοί για m4/3

Αν εξαιρέσουμε τις δυο μινιατούρες της panny και τον 35-100/2.8, είναι ο πρώτος ζουμ που μου "έκατσε καλά στο χέρι" - άσχετα με το ποιούς δουλεύω εξ ανάγκης. Πολλά τα λεφτά όμως...

Ο φακός είναι εξαιρετικός, δύσκολα βρίσκεις κάτι κακό πάνω του (πέρα ότι πάει γρήγορα στο f4), το θέμα είναι ότι πράγματι η τιμή που ζητάει είναι πάρα μα πάρα πολύ υψηλή...ειδικά από την στιγμή που πλέον βρίσκεις από σπασμένα κιτ τον Panasonic 12-60f3,5-f5,6 στα 250 ευρώ που έχει το ίδιο εστιακό εύρος, είναι αρκετά καλός σε ποιότητα κατασκευής και γρήγορος και αθόρυβος σε εστίαση....σίγουρα χάνεις 1 stop φωτεινότητας και κάπως χειρότερη ποιότητα εικόνας άλλα δεν ξέρω αν δικαιολογείται η τόση μεγάλη διαφορά στην τιμή...με μια τιμή γύρω στα 600-650 ευρώ θα τον αγόραζα σίγουρα!! Μην ξεχνάμε ότι πλέον μπορείς να βρεις και τον Olympus 12-40f2,8 σε άριστη κατάσταση ίσως και κάτω από 600 ευρώ, οπότε η αποστολή του Pansonic 12-60f2,8-f4 είναι πάρα πολύ δύσκολη....

Last edited by a moderator:
τα 1000ε είναι πολλά σα νούμερο αλλά δε νομίζω να υπάρχει επαφή με τον παλιό 12-60. Παίρνεις πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (το βλέπω και στον 100-400 που έχω), splash proof και λειτουργία μέχρι -10c πράγματα πολύ σημαντικά και που προσωπικά θα τα χρειαστώ.

τα 1000ε είναι πολλά σα νούμερο αλλά δε νομίζω να υπάρχει επαφή με τον παλιό 12-60. Παίρνεις πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (το βλέπω και στον 100-400 που έχω), splash proof και λειτουργία μέχρι -10c πράγματα πολύ σημαντικά και που προσωπικά θα τα χρειαστώ.

Και ο απλός 12-60 είναι αδιάβροχος και έχει ήδη αρκετά καλή κατασκευή, αθόρυβος και σφαίρα σε εστίαση και με αρκετά καλή ποιότητα εικόνας σε όλο το εύρος...σίγουρα ο καινούριος είναι καλύτερος σε όλους τους τομείς άλλα πληρώνεις σχεδόν τα 4απλά...είναι τεράστια η χρηματική διαφορά....είναι ένα ποσό που πρέπει να είσαι πολύ σίγουρος όταν το δίνεις και πρέπει να ξέρεις ακριβός για ποιο λόγω τα δίνεις...π.χ.. αν το να τραβάς φώτος σε ακραίες πολικές θερμοκρασίες είναι σημαντικό για κάποιον έ σαφώς δικαιολογείται απόλυτα η τιμή του φακού. Σε κάθε περίπτωση θέλει πολύ σκέψη η αγορά ενός τέτοιου φακού...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ειχα τον 12-60 κιτ και εχω δοκιμασει τον 12-60/2.8-4 , ειναι αλλοι φακοί σε πολλά μικρά πραγματάκια, το μόνο κοινό που έχουν είναι η μοντούρα, η κοινή εστιακή και οτι ειναι στεγανοί ...αν αξιζει η διαφορά θα το κρίνουν αυτοί που πληρώνουν το κατι παραπάνω για αυτα τα μικρά πραγματάκια (χρώμα, contrast, μποκε, αντοχή στο CA που εχει ο κιτ, βινιέτα, αποδοση στό τελέ κλπ.) ... επίσης μην συγκρίνετε τιμές απο σπασμένο κιτ ή μτχ. φακών που είναι ηδη στην αγορά πανω απο ένα εξάμηνο με τιμή στο κουτί ενός νέου φακού, οι διαφορές στην τιμή αυτή την στιγμή αδικούν προφανώς τον νέο φακό, είμαι σίγουρος ότι μεσα απο τα κιτ της GH5 θα βγεί φθηνότερος και φυσικά όταν αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως θα υπάρχουν και σε καλές τιμές μτχ. κομμάτια, αυτη την στιγμή στο κουτί του στοιχιζει περίπου οσο και οι 12-40/2.8 , 12-35ΙΙ στο κουτί τους.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ειχα τον 12-60 κιτ και εχω δοκιμασει τον 12-60/2.8-4 , ειναι αλλοι φακοί σε πολλά μικρά πραγματάκια, το μόνο κοινό που έχουν είναι η μοντούρα, η κοινή εστιακή και οτι ειναι στεγανοί ...αν αξιζει η διαφορά θα το κρίνουν αυτοί που πληρώνουν το κατι παραπάνω για αυτα τα μικρά πραγματάκια (χρώμα, contrast, μποκε, αντοχή στο CA που εχει ο κιτ, βινιέτα, αποδοση στό τελέ κλπ.) ... επίσης μην συγκρίνετε τιμές απο σπασμένο κιτ ή μτχ. φακών που είναι ηδη στην αγορά πανω απο ένα εξάμηνο με τιμή στο κουτί ενός νέου φακού, οι διαφορές στην τιμή αυτή την στιγμή αδικούν προφανώς τον νέο φακό, είμαι σίγουρος ότι μεσα απο τα κιτ της GH5 θα βγεί φθηνότερος και φυσικά όταν αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως θα υπάρχουν και σε καλές τιμές μτχ. κομμάτια, αυτη την στιγμή στο κουτί του στοιχιζει περίπου οσο και οι 12-40/2.8 , 12-35ΙΙ στο κουτί τους.

Κοίταξε δυστυχώς κρίνουμε με την υπάρχουσα τιμή και καλός ή κακός τον απλό Panasonic 12-60 και τον Olympus 12-40 τον βρίσκεις σε εξαιρετικές πλέον τιμές...σίγουρα με τον καιρό θα βρίσκεις και τον νέο Panasonic 12-60 σε καλή τιμή, απλά αυτή την στιγμή δεν είναι η διαφορά απλά ''κάτι παραπάνω'' από τον απλό κιτ. Τον απλό 12-60 τον βρίσκεις από σπασμένα κιτ 250 ευρώ VS 1.000 ευρώ του νέου 12-60.....είναι τεράστια διαφορά (προς το παρών)....σαφώς ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

Φίλε Καραμέλα θα διαφωνήσω μαζί σου προσπαθείς να συγκρίσεις μήλα με πορτοκάλια επειδή απλά και τα δύο είναι φρούτα. Από την μία έχουμε τον βασικός φακό κιτ ζουμ της εταιρίας και από την άλλη τον κορυφαίο της. Όπως προείπε και ο Κώστας αυτές οι μικρές ή μεγάλες διαφορές που έχουν είναι που μας δίνουν ένα ξεχωριστό προϊόν το οποίο το μόνο που μοιράζετε με τον κιτ είναι το εστιακό εύρος, μην ξεχνάμε κιόλας ότι το Leica στην ούγια από μόνο του δίνει μια προστιθέμενη αξία αλλά και το κυριότερο ότι απευθύνονται σε τελείως διαφορετικό αγοραστικό κοινό.

Πρέπει να αρχίσουμε να κρίνουμε τα προϊόντα σύμφωνα με το τι μας προσφέρουν και τι ανάγκες μας καλύπτουν σε συνάρτηση πάντα με την τιμή τους και όχι μόνο από την τιμή.

Φίλε Καραμέλα θα διαφωνήσω μαζί σου προσπαθείς να συγκρίσεις μήλα με πορτοκάλια επειδή απλά και τα δύο είναι φρούτα. Από την μία έχουμε τον βασικός φακό κιτ ζουμ της εταιρίας και από την άλλη τον κορυφαίο της. Όπως προείπε και ο Κώστας αυτές οι μικρές ή μεγάλες διαφορές που έχουν είναι που μας δίνουν ένα ξεχωριστό προϊόν το οποίο το μόνο που μοιράζετε με τον κιτ είναι το εστιακό εύρος, μην ξεχνάμε κιόλας ότι το Leica στην ούγια από μόνο του δίνει μια προστιθέμενη αξία αλλά και το κυριότερο ότι απευθύνονται σε τελείως διαφορετικό αγοραστικό κοινό.

Πρέπει να αρχίσουμε να κρίνουμε τα προϊόντα σύμφωνα με το τι μας προσφέρουν και τι ανάγκες μας καλύπτουν σε συνάρτηση πάντα με την τιμή τους και όχι μόνο από την τιμή.

Θα σου κάνω μια απλή ερώτηση αν σου δώσω 2 φώτος τραβηγμένες με τους 2 αυτούς φακούς στο ίδιο εστιακό μήκος και διάφραγμα και στις τυπώσω ή στις βάλω σε θέαση στην οθόνη του υπολογιστή στο 100% χωρίς ατελείωτα ζουμ κλπ. θα καταλάβεις από ποιο φακό είναι πια??? 99 στους 100 δεν θα καταλάβουν τίποτα και εκει κρύβεται το ζουμί. Τώρα αν τραβάς σε ειδικές συνθήκες, είσαι άτομο που σε μια φώτο αντί να την κοιτάξει συνολικά και σφαιρικά, κάνει ατελείωτο ζουμ για να δει τα Pixel, τρέχει στις γωνίες για να δει πως είναι, ψάχνει στα σκοτεινά σημεία θόρυβο, κοιτάζει κατευθείαν το exif αρχείο κλπ. ε τότε κάτι δεν κάνουμε καλά, χάνουμε το δάσος και κοιτάμε το δέντρο...Αν κάποιος είναι σε αυτή την ''φάση'' μάλλον κοιτάει λάθος σύστημα καθώς μια FF μηχανή εξαϋλώνει οποιαδήποτε m4/3 όσον αφορά τον αισθητήρα. Κάποτε το έκανα και εγώ αυτό, άλλα έβλεπα ότι σε τίποτα δεν με ωφελούσε, πλέον προσπαθώ να κοιτάζω σφαιρικά μια φώτο και να βελτιώνομαι στην σύνθεση του κάδρου, στον τρόπο που τραβήχτηκε μια φώτο κλπ. κλπ....προσπαθώ (όχι πάντα) να επενδύσω σε γνώση, βιβλία, σεμινάρια κλπ. παρά σε πανάκριβους φακούς. Τώρα αν μια φώτο έχει και μια ελαφριά βινιέτα ε δεν θα πεθάνουμε έχουμε και τόσα προγράμματα επεξεργασίας να διορθώσουμε κάποια πράγματα...πλέον σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι φακοί και αισθητήρες έχουν φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και ένας κιτ φακός με έναν πανάκριβο φακό ζουμ δεν απέχουν τόσο πολύ όσο στο παρελθόν και κυρίως όσο θέλουμε να πιστεύουμε, οι διαφορές είναι στις λεπτομέρειες και αν είσαι επαγγελματίας ή έχεις βαθύ πορτοφόλι ε τότε αξίζει η αγορά ενός φακού όπως ο 12-60f2,8-f4 για όλους τους υπόλοιπους μην κοροιδευόμαστε είναι υπερβολή και απλά θα ψάχνουν Pixel pixel να βρουν διαφορές για να δικαιολογήσουν την αγορά του....

Για να σε προλάβω είχα τον Olympus 12-40f2,8 και ποτέ δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω την αγορά του, δεν έβγαζα καλύτερες φώτος σε σχέση με τους κιτ φακούς, κουβαλούσα ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο φακό, το εύρος του δε με κάλυπτε, είχα δώσει ένα σωρό χρήματα και το f2,8 δεν επαρκούσε ούτε για Low Light ούτε για ρηχό βάθος πεδίου....οπότε τον πούλησα...με τον Pnasonic 12-60 βρήκα την υγειά μου, φτηνός, μικρός, ελαφρύς με καλό εύρος, ποιοτικός, αδιάβροχος και με αθόρυβη σφαίρα εστίαση...τι άλλο να ζητούσα...ε αν θέλω καλύτερη ποιότητα εικόνας, Low light ή ρηχό βάθος πεδίου επιστρατεύω τους Panasonic 25mmf1,4 ή Olympus 45mmf1,8 και τα έχω όλα αυτά και σε βαθμό που δεν πλησιάζει κανένας φακούς ζουμ....για αυτό το λόγο λέω ότι ένας πανάκριβος φακός ζουμ δεν ξέρω αν αξίζει η αγορά την στιγμή που με τα χρήματα που κάνει Pnasonic 12-60f2,8-f4 αγοράζεις τον Panasonic 12-60f3,5-f5,6 και τους Panasonic 25mmf1,4 και Olympus 45mmf1,8, για να μην πω ότι σου περισσεύουν και χρήματα αν τους βρεις σε καλές τιμές μεταχειρισμένους...!!!!

Ως VFM είναι αναμφισβήτητο νομίζω ότι οι φθηνές εκδόσεις των φακών είναι παρασάγγες εμπρός. Λίγοι top φακοί αξίζουν πραγματικά τα λεφτά τους, κι αυτοί είναι ως επί το πλείστον primes. Αλλά περί ορέξεως...

Για να σε προλάβω είχα τον Olympus 12-40f2,8 και ποτέ δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω την αγορά του, δεν έβγαζα καλύτερες φώτος σε σχέση με τους κιτ φακούς, κουβαλούσα ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο φακό, το εύρος του δε με κάλυπτε, είχα δώσει ένα σωρό χρήματα και το f2,8 δεν επαρκούσε ούτε για Low Light ούτε για ρηχό βάθος πεδίου....οπότε τον πούλησα...με τον Pnasonic 12-60 βρήκα την υγειά μου, φτηνός, μικρός, ελαφρύς με καλό εύρος, ποιοτικός, αδιάβροχος και με αθόρυβη σφαίρα εστίαση...τι άλλο να ζητούσα...ε αν θέλω καλύτερη ποιότητα εικόνας, Low light ή ρηχό βάθος πεδίου επιστρατεύω τους Panasonic 25mmf1,4 ή Olympus 45mmf1,8 και τα έχω όλα αυτά και σε βαθμό που δεν πλησιάζει κανένας φακούς ζουμ....για αυτό το λόγο λέω ότι ένας πανάκριβος φακός ζουμ δεν ξέρω αν αξίζει η αγορά την στιγμή που με τα χρήματα που κάνει Pnasonic 12-60f2,8-f4 αγοράζεις τον Panasonic 12-60f3,5-f5,6 και τους Panasonic 25mmf1,4 και Olympus 45mmf1,8, για να μην πω ότι σου περισσεύουν και χρήματα αν τους βρεις σε καλές τιμές μεταχειρισμένους...!!!!

Χε χε .. είσαι κορυφαίος γκρινιάρης :worshippy:

https://www.idealo.de/preisvergleic...umix-dc-gh5-kit-12-60-mm-leica-panasonic.html

Στα 600 χρεώνεται ως κιτ ;) .. κάνε υπομονή ..

Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να μηδενίζεις την αξία του ενός (ή των δύο για τους 12-35/f2.8) στοπ περισσότερης φωτεινότητας !!. Εντάξει δεν επαρκεί ουτε το f/2.8 αλλά άλλο να τραβας σε ISO6400 με τον κιτ άλλο sta 3200 άλλο στα 1600 με τους f/4.0 f/2.8 ..

Να ρωτήξω .. έχει ο απλος 12-60 συμβατότητα με Dual IS2 ??.

https://www.idealo.de/preisvergleic...umix-dc-gh5-kit-12-60-mm-leica-panasonic.html

Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να μηδενίζεις την αξία του ενός (ή των δύο για τους 12-35/f2.8) στοπ περισσότερης φωτεινότητας !!. Εντάξει δεν επαρκεί ουτε το f/2.8 αλλά άλλο να τραβας σε ISO6400 με τον κιτ άλλο sta 3200 άλλο στα 1600 με τους f/4.0 f/2.8 ..

Μα δεν τους μηδένισα, είπα ότι είναι εξαιρετικοί φακοί άλλα δεν αξίζουν τα 1.000 ευρώ που ζητάνε, στα 600 ευρώ είπα και εγώ ότι θα τον αγόραζα. Η τιμή που βγαίνει με τον κιτ είναι και η πραγματική αξία του φακού από εκει και πάνω απλά πληρώνεις υπεραξία και είναι για αυτούς που τα έχουν ή για τους ανυπόμονους. Το 1 stop φωτεινότητας πάντα είναι χρήσιμο, άλλα αν δεν με καλύπτει σε low light ένας απλός κιτ δεν θα με καλύψει ούτε ο 12-60f2,8-f4 έτσι και αλλιώς σε Low light έχουμε τους φωτεινούς prime!! Μια σταλιά φακουδάκια και χωράνε ακόμα και σε τσέπη!!! Τώρα αν κάποιος γενικότερα τραβάει κυρίως σε Iso 3200-6400 ε μάλλον λάθος σύστημα επέλεξε!!!

Υ.Γ. Ναι είμαι πολύ γκρινιάρης άλλα δεν τρώω κουτόχορτο ούτε θα υποστηρίζω τις πολιτικές καμιάς εταιρίας. Δεν έχω μετοχές καμιάς εταιρίας και όταν βλέπω ''κουλά'' πράγματα τα χώνω ανεξαρτήτως εταιρίας...το M4/3 μου αρέσει αρκετά άλλα δεν σημαίνει ότι θα συμφωνώ με ότι κάνουνε οι Olympus/Panasonic...και αν δω κάποια στιγμή ότι με καλύπτει καλύτερα κάποιο άλλο σύστημα έχω φύγει κατευθείαν για εκει....κυρίως είχα σύστημα Sony και Nikon άλλα άρχισαν να μην με καλύπτουν και επιπλέον άρχισα να κοιτάζω και άλλα πράγματα και το γύρισα σε m4/3.....
Από όσο ξέρω και ο απλός 12-60 υποστηρίζει Dual is, δεν ξέρω αν υποστηρίζει το 2 δεν έχω πλέον σύγχρονη μηχανή Panasonic...αν κάποιος ξέρει ας μας ενημερώσει....

Προωπικά διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως...
εχεις δει τον 12-60/3.5-5.6 πόσο CA δϊνει στο ευρυγώνιο? τί γεωμετρική παραμόρφωση ακομη και στα διορθωμένα jpeg ? ναι έχει αρετές αλλά έχει και καποια σημαντικά μειονεκτήματα και τα έχουμε γραψει ήδη, ότι ειναι VFM ειδικά μέσα απο σπασμένα κιτ κανείς δεν το αμφισβητεϊ και γιαυτο τον έχουμε προτείνει ηδη ...

Οκ δηλ. στα 12mm σε low light ποιον φακό θα κανεις χρήση ? Στα 14mm ? στα 17mm ? τον 25/1.4 ? ή θα τα σκάσεις και για φωτεινό ευρυγώνιο και θα κουβαλας τελικά 4-5 φακούς?
Οποιος παει σε φωτεινους prime μένει μόνο σε 1-2 αν τον καλύπτουν μαζί με ένα πολυχρηστικό σκοτεινό κιτ όπως ο 12-60 για καθημερινή χρηση, είναι μια επιλογή σεβαστή αλλά όχι για όλους.

σε αυτες λοιπόν τις εστιακές ο 12-40/2.8 ισοπεδώνει σε απόδοση οποιοδηποτε prime συγκριθεί μαζί του σε ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά και χωρίς pixel peeping (εκτος φυσικά απο το βαθος πεδίου) και είναι και στεγανός ενω όλοι οι prime που ανεφερες αλλά και όσοι κυκλοφορούν σχεδόν δεν είναι, αντε πηγαινε να καλύψεις μια εκδήλωση βραδυ με f3.5-5.6 χωρις flash η με ένα prime ή αλλάζοντας prime και τα ξαναλεμε ... ιδια καλή οπτική απόδοση με τον 12-40/2.8 δίνει απο όσα βλέπουμε και ο νέος πιο φωτεινός LEICA 12-60 διευρύνοντας και το εστιακό εϋρος απο 40-60mm. Αντίστοιχα στέκεται και ο 12-100/4 με οπτική αποδοση που πλησιαζει ή και ξεπερνά τους prime. Αυτό πληρώνεις σε αυτούς τους φακούς και αναλογα με τις ανάγκες του και την τσέπη του ο καθένας ψωνίζει.

ναι έχει συμβατότητα, τογραψα ηδη Ηλϊα ότι ο φακός μέσα απο το κϊτ της GH5 θα βγεϊ πολυ φθηνότερος σχεδόν στην τιμή του 12-40/2.8 ... σε ενα δίμηνο τρίμηνο θα πωλείται στα 600-700 max και αν κοβεις και τιμολόγιο ως επαγγελματίας θα είναι Best Buy (όπως και ο παλιός 12-60 στα 4/3) λόγω των χαρακτηριστικών που συνδιαζει και κυρίως του ότι είναι πολύ ελαφρύς και ταιριαζει πολύ στο σύστημα.

Κώστα σαφώς ο καθένας με τις ανάγκες του, το ξανάγραψα βέβαια ότι ΕΙΧΑ τον 12-40f2,8 και δεν είδα αυτές τις τόσο κραυγαλέες διαφορές στην ποιότητα εικόνας που αναφέρεις...όπως το γράφεις είναι και λες ο φακός είναι μέρα με την νύχτα με τον απλό κιτ πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση (τουλάχιστον κατά την δική μου γνώμη)....καλώς ή κακώς πλέον αν δεν δοκιμάσω κάτι μόνο μου δεν εμπιστεύομαι κανένα γιατί πλέον ζούμε στην εποχή της υπερβολής....
Στα 12mm που αναφέρεις πόση διαφορά έχει το 2,8 με το 3,5?? Τίποτα....
Επαγγελματίας δεν είμαι και εκδηλώσεις δεν φωτογραφίζω, αν το έκανα πίστεψε με θα είχα FF Και δεν θα ''έπαιζα'' με το m4/3....δεν είναι τυχαίο ότι το 99% των επαγγελματιών φωτογράφων έχει Nikon/Canon...μην λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια....
Δεν είπα ότι 1-2 prime με ένα φακό σαν τον 12-60 τον απλό είναι η ενδεδειγμένη λύση, είναι όμως το ΚΑΛΥΤΕΡΟ vfm, αν πάρεις τον 12-40 έχεις ξοδέψει όλο το Budget σου και αν θες Low light ή ρηχό βάθος πεδίου τι κάνεις?? Σκας και άλλα λεφτά για να πάρεις και Prime φακούς??...ναι οκ αν είχαμε απεριόριστα χρήματα μόνο Pro φακούς θα αγοράζαμε, άλλα από την στιγμή που δεν έχουμε, ένας φακός σαν τον απλό Panasonic 12-60 με 1-2 primes σου κάνουν την δουλειά σου και πολύ οικονομικά...
Τέλος πάντων συμφωνούμε ότι διαφωνούμε προσωπικά έχω εντελώς την αντίθετη άποψη από σένα όσον αφορά τους φωτεινούς ζουμ του m4/3 και θεωρώ ότι χωρίς παρεξήγηση ότι υπερβάλλεις λίγο όσον αφορά την απόδοσή τους και ειδικά στο σημείο ότι ισοπεδώνει prime φακούς όπως π.χ. ο Panasonic 25mmf1,4, δηλαδή είσαι σε θέση χωρίς pixel peeping να διακρίνεις διαφορά στην ποιότητα εικόνας υπέρ του 12-40 σε σχέση με τον Panasonic 25mmf1.4???? Τι να πω, χωρίς ίχνος ειρωνείας αν μπορείς μπράβο σου, τεράστιο ταλέντο...άλλα και έτσι να να είναι όταν θες Low light και ρηχό βάθος πεδίου τι κάνεις??? Καλή τύχη με το f2,8 και τον μικρό αισθητήρα του συστήματος m4/3..
Οπως και να έχει κάθε άποψη σεβαστή, προσωπικά το τελειώνω εδώ νομίζω κατανοήσαμε όλοι τις ανάγκες του καθενός μας..

Επειδή μου έκανε εντύπωση η γεωμετρική παραμόρφωση που ανέφερες (σε Ca ξέρω ότι υστερεί ο 12-60) ανέτρεξα σε παλιά αρχεία του 12-40 και εκει βλέπω παραμόρφωση παρόμοια με του 12-60 σε Jpeg, λέω κάτι δεν πάει καλά...μέχρι που κοιτάζω τα 2 reviews παρακάτω που επιβεβαιώνουν αυτά που βλέπω, ότι ο 12-40 έχει γεωμετρική παραμόρφωση παρόμοια με τον 12-60..... οπότε δεν ισχύει αυτό που λες ότι ο 12-40 είναι καλύτερος από τον 12-60 σε αυτό τον τομέα......
http://www.lenstip.com/392.6-Lens_r...Digital_12-40_mm_f_2.8_ED_PRO_Distortion.html
http://www.lenstip.com/487.6-Lens_r..._f_3.5-5.6_ASPH._POWER_O.I.S._Distortion.html

Επίσης το Dxo βγάζει συνολικά ανώτερο τον Panasonic 25mmf1,4 από τον Olympus 12-40, το αναφέρω γιατί είπες ότι ο 12-40 ισοπεδώνει τους Primes στα ίδια εστιακά μήκη...

https://www.dxomark.com/Lenses/Comp...onic-Leica-Summilux-DG-25mm-F14__1233_0_450_0

Last edited:

Τον LEICA 25/1.4 τον έχω και είναι απο το στολίδια του συστήματος και ένας απο τους φακούς που έβαζα όταν ήθελα να πάρω ίδια απόδοση αλλά πολϋ καλύτερο μποκέ απο τον 12-40, στα ακρα δεν είναι όμως καλύτερος του 12-40/2.8, στο κέντρο όντως είναι ελάχιστα στο 2.8 (δες lenstip) και ακόμη καλύτερος ο Voigtlander 25/0.95 που επίσης έχω, αυτό και μόνο του δείχνει ποσο καλός φακός είναι ο 12-40 , καλύτερος στο 2.8 στα 12mm απο τον 12/2 που στοιχίζει 700 , αυτο απο μόνο του δικαιολογεί την αγορά του γιατί τα 12mm είναι το ατού και το δύσκολο σε απόδοση εστιακό μηκος. Η γεωμετρική του παραμόρφωση εϊναι θεωρώ καλύτερη απο του 12-60 κιτ (κατα την γνώμη μου) αλλά δεν έχω κάνει και τεστ δίπλα δίπλα γιατί τον είχα δώσει τον 12-40.
Όταν χρειαστείς να κανεις κροπ όμως το κανεις άφοβα γιατί έχει περίσσεια ανάλυσης και μικροκοντραστ που δεν τον έχουν με τίποτε οι κιτ ζουμ, εκεί βλέπεις την αξία ενός καλού ζουμ και όχι στο pixel peeping.
Οκ για να ακριβολογήσουμε δεν είναι καλύτερος απο τους 2-3 τοπ prime (θα λεγα σχεδόν ισοδύναμος) αλλά σου έκανα την συγκριση με prime για να καταλαβεις ότι δεν είναι εύκολη η κατασκευή ποιοτικών ζουμ με καλή φωτεινότητα και μικρό βάρος όπως ο 12-60/2.8-4.5, o 12-35/2.8 και ο 12-40/2.8 και να θέλουμε να στοιχίζουν όσο και οι κιτ ζουμ.
Όσο για εκδηλώσεις δεν αναφερόμουν σε επαγγελματία , εκδήλωση είναι και ένα παιδικό πάρτι κλπ. εκεϊ δεν βολευει πάντα ένας prime 25αρης ούτε να ανεβαίνεις σε ISO με ένα σκοτεινό ζουμ.
και φυσικά εγώ μιλώ γενικά και όχι για εμένα, απο φακούς παραέχω πολλοϋς (πολύ περισσότερους απο όσους χρειάζομαι) και μπορώ να καλύψω τα παντα είτε με μικρούς prime είτε με φωτεινούς ζουμ, αλλά αν ξεκινούσα σήμερα ένας 12-40 ή ακόμη καλύτερα ένας 12-60/2.8-4.0 θα ηταν ο πρώτος φακός που θα προσπαθούσα να αγόραζα και μετά ένας μικρός 20/1.7 ή ένας 15/1.7.

και επειδή μας διαβάζουν και αρκετοί η κουβέντα μας σίγουρα απασχολεί πολλούς χρηστες του συστήματος, δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην επιλογή ενος καλού φωτεινού ζουμ ή 2-3 καλών prime , είναι τι βολευει τον καθένα , τι παραχωρίσεις θέλει να κάνει και τί λ7 διαθέτει.

Last edited:
Κοίταξε Κώστα όσον αφορά το Crop δεν πολυσυμφωνώ και εξηγούμε. Με τον 12-60 λόγω μεγαλύτερου εύρους γλιτώνεις κάπως το Crop οπότε δεν σου χρειάζεται σε τέτοιο βαθμό όπως με ον 12-40, από εκει και πέρα αν κάποιος κάνει πολύ συχνά Crop τότε ή κάνει κάτι λάθος με το κάδρο του ή απλά χρησιμοποιεί λάθος φακό. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος χρειάζεται πολύ Crop απλά επιλέγει άλλο σύστημα, υπάρχουν πολλά συστήματα με μεγαλύτερο αισθητήρα και μεγαλύτερες αναλύσεις για πολύ καλύτερο Crop από το m4.3...Από εκει και πέρα ε αν κάτσει και κάποια φορά να χρειαστείς Crop οκ είναι καλύτερος ο 12-40 εκει άλλα δεν είναι για μένα σοβαρός παράγοντας.

Επίσης δεν κατάλαβα ότι με τις εκδηλώσεις εννοούσες και παιδικά πάρτι. Συγγνώμη, άλλα μιας και το ανέφερες τα παιδικά πάρτι είναι το στοιχείο μου. Λόγω παιδιών πηγαίνω πολύ συχνά σε παιδικά πάρτι (εχτές πήγα σε άλλο ένα). Σε παιδικό πάρτι δεν υπάρχει περίπτωση να την βγάλεις καθαρή με f2,8 χωρίς Flash και με τον μικρό αισθητήρα του M4.3. Τα παιδιά τρέχουν πάνω κάτω ατελείωτα, ο φωτισμός είναι πολλές φορές προβληματικός και αν πες ότι πείσεις κάποια παιδιά να στηθούν, κουνάνε πόδια χέρια ατελείωτα, εκει ούτε με f1,8 ή f1,4 κάνεις δουλειά εκτός και αν έχεις FF....άλλα και να σου κάτσει καλά με f2,8 και πάλι θα έχεις συνεχώς iso πάνω από 3200....εκει λοιπόν έχεις ένα Flash. Για αυτό το λόγο έχω το Olympus Fl-600r Και με τον απλό 12-60 κάνεις παπάδες...έχω και τον 25mmf1,4 για ώρες ανάγκης άλλα την πολύ δουλειά την βγάζει ο 12-60 με το Flash.

Οσον αφορά τις τιμές των καλών ζουμ δεν είπα να κάνουν όσο οι απλοί κιτ, άλλα και ο 12-40 και ο καλός Panasonic 12-60 αξίζουν γύρω στα 600 ευρώ.. δεν είναι τυχαίο ότι τόσο τους χρεώνουν σαν κιτ, και βγάζουν και κέρδος, όπως και δεν αξίζει ο απλός 12-60 450-500 ευρώ που τον πουλάνε σκέτο, η τιμή του είναι γύρω στα 250-300 ευρώ, τώρα αν κάποιοι θέλουν να πληρώνουν υπεραξία ή δεν τους νοιάζει οκ δικαίωμά τους, άλλα το ξαναλέω η πραγματική τιμή τους είναι γύρω στα 600 ευρώ και του απλού 12-60 250 το πολύ 300.

Από εκει και πέρα προτείνεις να ξεκινήσει κάποιος ένα σύστημα με τον 12-40 και τον 15..αυτοί οι φακοί καινούριοι κάνουν 1.500 ευρώ!!! Δεν έχει πολύς κόσμος τέτοιο Budget, οι περισσότεροι με το ζόρι ξεπερνάνε τα 1.000 ευρώ συνολικά για φακούς, μηχανή κλπ. Ναι αν τα έχεις σαφώς και εγώ με αυτούς θα ξεκίναγα, άλλα για τους περισσότερους που δεν έχουν αυτά τα χρήματα προτείνω να ξεκινήσουν με έναν καλό κιτ φακό, ύστερα κάποιον Prime φακό όπως ο Panasonic 20mm ή ο Panasonic 25mmf1,7 ή ο Olympus 45mmf1,8....και καπάκι ένα Καλό Flash όπως το Nissin i40, χτυπάει και έναν φτηνό τηλεφακό όπως ο Olympus 40-150 και είναι έτοιμος για τα πάντα...από εκει και πέρα να βρει χρήματα ή θέλει κάτι παραπάνω κινείται ανάλογα....

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το πακέτο σε προπαραγγελία δίνει τιμη για τον φακό γκουχ γκουχ 200 .... ή μηπως είναι τιμή για το σώμα μόνο ? :operator:https://www.amazon.de/gp/product/B01N7RRGLS/ref=pe_23451_182475171_em_1p_1_ti?th=1

Είναι ο απλός 12-60 δυστυχώς....γιατί έπαθα ένα σοκ και κόντεψα να πατήσω αγορά..!!!χαχα