Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Πολυ βινιέτα βλέπω μέχρι και 5.6 : http://myolympus.org/E-M1_II/laowa_7_5_lens/ , τα ακρα επίσης φτιάχνουν σε f4 , απο αυτα που βλέπω σε όλα τα δείγματα για αρχιτεκτονική φωτό πρέπει να κλείσεις διαφραγμα, άρα μένω με τον Lumix 7-14/4.
Επϊσης η φωτεινότητά του εϊναι άχρηστη για αστροφωτογράφηση μιας και δίνει χρωματικές εκτροπές και αρκετό coma. Κατα αλλα μια χαρα φακουδακι αν κανείς θέλει ένα μικρό υπερευρυγώνιο και χρήση φίλτρων.

O πρωτος μου φωτεινος prime στο m43 παρεληφθη σημερα.
Panasonic Lumix 42.5mm 1.7.
Πρωτες εντυπωσεις απο μερικες γρηγορες ληψεις στη G6 (που τελικα αποφασισα να κρατησω μεχρι νεωτερας) :
Παγωτο ... :tongue:

Ευχαριστώ πολύ.
Το m43 μέχρι τώρα το είχα για παιχνίδι.
14-42, 12-32, 12-60 kit είχα δοκιμάσει έως σήμερα.
Με κάτι τέτοιους φακούς όπως ο 42.5 1.7, βλέπω ότι μπορεί να γίνει κάτι πολύ παραπάνω.
Που να μπορούσα να πάω και ψηλότερα ... ;)
Παρομοιαζω την D750 με 50ρι πολυβόλο, και την G6+42.5 με Uzi

Πάρε και έναν 20/1,7 δανεικό για δοκιμή (κι αμα τον επιστρέψεις γράψε μου... ). Λίγο αργή εστίαση και κάπως περίεργη εστιακή, αλλλά είναι το ψιλοψεχασμένο αστέρι με όλα τα νεα μοντελάκια που έχουν κυκλοφορήσει μετά από αυτόν.

Το αργό AF με αποτρέπει.
Καταλαβαίνεις γιατί.
Η μικρή μου (μόνιμο και αποκλειστικό θέμα μου πλεον) περπατάει. ...

Θα ήθελα κάποιον φωτεινό γύρω στα 28- 35mm (FF equivalent ) για all around, αλλά τα που χρειάζονται είναι αρκετά, και αυτή την περίοδο ...

Πάντως με βλέπω να ριζωνω εδώ.

Θα συμφωνησω με τον Δημήτρη, ο 20/1.7 εϊναι φακός που δεν πρέπει να λείπει για φωτογραφική χρηση απο χρήστη m43 ασχέτως της ταχύτητας του, εγω εχω βολευτεί και την εστιακή του συνδιαστικά με τον 15/1.7

Πολύ τίμιος είναι για τα λ7 του , VFM, αλλά δεν έχει σταθεροποίηση παρά το μέγεθός του που δεν είναι καθόλου μικρό για prime m43, ποιότητα κατασκευής όχι η καλύτερη (πολύ πλαστικό), στο μόνο που υπερισχύει του 20/1.7 είναι η ταχύτητα εστίασης. Επισης θέλει και τσεκάρισμα η κοπια μιας και ενος φίλου ηταν ανοιχτος οκ και με 1-2 κλικ πιο κλειστό διάφραγμα είχε θέματα οξύτητας οπότε τον πούλησε και πήρε τον Sigma 30/1.4 που παρά το μέγεθός του (παρόμοιο με του 25/1.7) είναι άλλη κλάση.

Lumix 20 1.7 II ή Lumix 14 2.5 ΙΙ για all around χρήση ;

Μεταξύ των 2 καλύτερος (οξύτερος) ο 20άρης με τα γνωστά προβλήματα στην ταχύτητα εστίασης. Γιά φακό "δρόμου-περιπάτου" προτιμώ τον Ολυ 17 f/1.8 , που όμως είναι "κομματάκι" ακριβότερος. Ο 14άρης καλύτερα συνδυάζεται με μικρότερο σώμα πχ GM1 γιά τσέπη ή τσαντάκι.

Προσπαθώ να αποφύγω τον 20ρη λόγω αργού AF.
Η all around χρήση που ζητώ, σίγουρα θα συμπεριλαμβάνει την αποθανατιση της ταχέως κινούμενης 15μηνης κόρης μου, κι όχι μόνο ακίνητα τοπία.
Ένας 28mm έως 35mm FF equivalent με γρήγορο AF υπάρχει στο σύστημα ;
Η σταθεροποιηση δεν είναι απόλυτο must (απλά καλοδεχούμενη) και η τιμή έως ~300 (+/-) με ΦΠΑ

Για τον 20αρη τα εϊπαμε και ισχυουν τα ιδια και για την πρωτη και για τη δευτερη εκδοση του φακοϋ ελαχιστες διαφορές κοσμητικες κυρϊως με μια εξτρα επίστρωση στον ΙΙ για αντανακλάσεις και λιγο πιο δυνατο κοντραστ που στην τελική απο τα τεστ μαλλον έκοψε ελαφρώς την οξύτητα στα ακρα. Τον βρίσκεις απο 200-270 περίπου.

Ο 14/2.5 πιο μικρός ακόμη, είναι ταχϋς σε εστίαση και οξύς στο κέντρο αλλά τα ακρα θέλουν 1-2 κλικ να στρώσουν τουλάχιστον, ο 12-32 που έχεις στα 14 mm είναι καλύτερος και σε οξύτητα στα άκρα και σε γεωμετρϊα και σε CA ακόμη και ανοιχτός τελείως, εϊναι φυσικά πιο σκοτεινός 1 στοπ περιπου. Τον βρίσκεις απο 130-200

Ο 17/1.8 είναι σχετικά καλός και αρκετά ταχύς και αθόρυβος αλλά υποδεέστερος του 20/1.7 σε IQ , αν τον βρεις μτχ. σε κόστος έως 300 τον τσιμπάς.

Ο 19/2.8 Sigma με τιμή γύρω στα 150 είναι επίσης αξιοπρεπής λϋση αν το 2.8 δεν σε αποτρέπει.

Ο mzd 25/1.8 μικρός αρκετά, σταθερή αξια και τον βρίσκεις μτχ. γύρω στα 250 , ειναι καλύτερος απο τον Lumix 25/1.7 που καινουργιος έχει 180 . Ο καλύτερος 25αρης και σε σχετικά καλή τιμή (εξαιρείται φυσικά ο 25/1.2) με AF θεωρώ οτι είναι ο LEICA 25/1.4, τον βρίσκεις μτχ. απο 300-400

Όπως πιθανώς θα ξέρεις έχω μεταξϋ άλλων τον 14/2.5 , τον 20/1.7 και τον 25/1.4 , πριν αποφασίσεις για καποια αγορά θα σου έλεγα να τους δοκιμάσεις όποτε θελησεις και να αποφασίσεις μόνος σου τι σου κανει και τι όχι για all around χρήση. Προσωπικά δυο χαρακτηριστικά κοιτώ πλεόν και κρατώ έναν prime φακό, είτε νάχει πολύ μικρό βάρος μεγεθος για πολύ ειδικές κατστάσεις μεταφοράς είτε ναχει καλή έως εξαιρετική απόδοση όταν ο φακός είναι στο Max δίαφραγμα ανοιχτός ή το πολύ ένα κλικ μετά, γιαυτό σου ανεφερα και εγω και ο Δημήτρης τον 20/1.7 που τα συνδιαζει και τα δύο, αν είχε και ταχϋτητα εστίασης σπιντάτη πιθανώς να είχα δώσει ήδη και τον εξαιρετικό LEICA 25/1.4.

Last edited:
Τροφή για σκέψη. ..

Υ.Γ.: Οι μόνοι φακοί m43 που έχω είναι ο Lumix 12-60 3.5/5.6 & ο Lumix 42.5 1.7.

Όπως και στο FF, έχει μείνει μόνο ο Tamron 24-70 2.8 Di VC.

Ότι άλλο υπήρχε έχει πουληθεί.

Last edited: