Φακοί για m4/3

θα συμφωνήσω με τον Κώστα ότι ο Panasonic 20mmf1,7 είναι εξαιρετικά οξύς, ποιοτικότατος, φωτεινός μια σταλιά και σχετικά οικονομικός....ΑΛΛΑ όπως λέει και ο Ηλίας και εγώ έχω 2 παιδάκια (3 και 5 χρονών) που τρέχουν σφαίρα και ο φακός αυτός δυστυχώς δεν κάνει....και εγώ σαν κύριο θέμα έχω πλέον τα παιδιά και αυτός ο φακός δυσκολεύει πάρα πολύ την κατάσταση....οι περισσότερες m4/3 δεν έχουν καλό Caf οπότε στηρίζεσαι στο σφαίρα saf και πολλές φορές στο touch to shoot από την οθόνη, με αυτό τον φακό παρόλο που δεν είναι πολύ αργός στην εστίαση, μέχρι να πατήσεις στην οθόνη και μέχρι να εστιάσει πάει πέταξε το πουλάκι, με αποτέλεσμα θολή φώτο.....δεν είναι χάλια η εστίαση του απλά δεν κάνει για παιδιά....αν κάποιον τον παίρνει οικονομικά θα πρότεινα τον Olympus 17mmf1,7...σφαίρα εστίαση, φωτεινός, καλό εστιακό μήκος, ποιοτική κατασκευή και αξιοπρεπή ποιότητα εικόνας...

Υ.Γ. Άσχετο και off topic, προς το παρών αποχώρησα από το σύστημα m4/3 μιας λόγω παιδιών όπως ανέφερα θέλω πλέον καλό CAF τόσο σε βίντεο όσο και σε φώτος, αγόρασα μια sony A6000 και μια Α6300 για αυτή την δουλειά. Κάποια στιγμή και όταν πλέον θα έχει καλό CAF και 4k και σε χαμηλού κόστους μηχανές θα ξαναεπιστρέψω μιας και προτιμώ το m4/3 από το σύστημα της Sony.

Μην ξεχνάμε ότι η Panasonic σε όλες τις - τελευταίες - μηχανές της έχει και τον λεγόμενο "ευπροσάρμοστο" τύπο εστίασης AFF, που κατά την άποψή μου είναι καλύτερος γιά φωτογραφία απρόβλεπτα κινούμενου στόχου, όπως τα παιδιά, από τον AFC, που προορίζεται λίγο-πολύ γιά "προβλέψιμες" διαδρομές του στόχου και βίντεο. Ο 20άρης δεν είναι συμβατός με τους τύπους αυτούς εστίασης......

εγω ειχα στα 4/3 τους 14/2.5 20/1.7 25/1.4 και 45/1.8
για μενα ο 20/1.7 ειναι καλος οπτικα αλλα δεν μου κανει το καδρο του
ο 14/2.5 ειναι ο αγαπημενος μου φακος, γιατι μαρεσει το καδρο του, ειναι μικρος και γρηγορος και τον εχω ακομα με την gx1
ο 25/1.4 ηταν πολυ καλος φακος οπτικα, αλλα πηρα την fuji Με τον 35/1.4 οποτε τον εδωσα
και ο 45/1.8 ειναι οτι πρεπει για headShots, τον εχω ακομα, Πολυ καλος και τερμα ανοιχτος, οτι τραβαω σε studio με αυτο ειναι
για μενα παρε ενα 25μμ αν θες πορτρετα απο μεση και πανω η ολοσωμα, νομιζω ολοι φακοι καλοι θα ειναι
και ο 14 ειναι τοσο φτηνος πια που απλα παρτον να εχεις, για εξω ειναι οτι πρεπει:)

απλα δεν ειναι για κλασσικα πορτρετα να ξερεις....κανει για ολοσωμα εξω να φαινεται και το background ... ε κλασσικο 28μμ στο ΦΦ δηλαδη:)

Ο 14/2,5 είναι τρομερά βολικός φακός, τον είχα και μετάνιωσα που τον έδωσα όταν πήρα τον - φοβερό και τρομερό - 15/1,7 που είναι sharp από άκρη σε άκρη τέρμα ανοιχτός κι έχει δαχτυλίδι διαφράγματος, αλλά δεν είναι pancake. Ήταν too much όμως να έχω αυτούς τους 2 + τον 12-32 ο οποίος εκτός από βολικός, και πολύ καλός οπτικά στα 12-18 έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της καλής σταθεροποίησης.

Ο 12-32 πολύ καλός , αλλά το 3.5, η έλλειψη δαχτυλιδιου και η αδυναμία εστίασης το βράδυ, είναι deal breaker.
Ο 15 1.7 έχει διπλάσια τιμή από τον 14 2.5, άρα μάλλον πάω δαγκωτος για κει.
(Και μετά, ή θα δώσω ηρεμιστικά στην κόρη μου ή θα πάω για σώμα με πιο γρήγορο AF :flipout: )
Αλήθεια ο 14 2.5 (και ο 42.5 1.7) είναι συμβατός με το DFD ;

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ο 14/2.5 ειναι φακός 450 που βγήκε ως κϊτ με καποιες GM/GF και η τιμη του επεσε στα τάρταρα κάτω απο 200 απο σπασμένο κίτ. Αν θές φθηνό 28αρι σε μινιόν συσκευασία αυτος ειναι η επιλογή σου , αλλά μέρα landscape με τον 12-32 θα τραβάς αφου εχει πολϋ καλυτερα ακρα , επίσης τα 2/3 στοπ του 14/2.5 το κερδίζεις με την σταθεροποίηση στον 12-32, αυτο που όντως δεν παλεύεται στον 12-32 είναι οτι δεν εχει δαχτυλιδι manual εστιασης για όταν δεν καταφέρνεις να εστιάσεις.

DFD μόνο η καινουργια γενια, να σου πώ επίσης οτι αν αλλαξεις σώμα και πας σε μεγαλύτερο σώμα π.χ. G80 o 14αρης θάναι σαν καπακι πανω της και δεν πολυταιριάζει, αντίθετα στα μικρα σωματάκια είναι κουφέτο.

o 14 2.5 πώς πάει απο ταχύτητα autofocus ? σαν τον 20mm ή καλύτερα τα πράματα.

εγώ λόγω καλοκαιριού τσίμπησα εναν Πανυ 12-60 (τον f3.5) και είναι πραγματικά πολύ καλός είδικα στα λεφτά του απο σπασμένο κίτ ειναι τέλειος!

Και γράφει ωραία (καλύτερα απο ολους του κίτ φακούς εκτός του 18-55 της Fuji - φακός κιτ αναφοράς) και πολύ γρήγορος στο φόκους (πολύ γρηγορότερος απο τον Fuji 18-55)
Αν βάλεις και την αδιαβροχοποίηση και το IS είναι νομίζω ο καλύτερος zoom φακός για m4/3 στην οικονομική κατηγορία.

Αυτοί η πλειάδα φακών με κάνει να μην μπορώ να φύγω απο τις m4/3... μεγάλη υπόθεση οι φακοί..

(Και μετά, ή θα δώσω ηρεμιστικά στην κόρη μου ή θα πάω για σώμα με πιο γρήγορο AF :flipout: )

Αντί γιά ηρεμιστικά στο κορίτσι γιά ψάξε το ενδεχόμενο φωτογράφησης 4Κ/6Κ. Δεν μπορεί σε μιά ριπή κάποια/κάποιες θα βγούν εστιασμένες.....

o 14 2.5 πώς πάει απο ταχύτητα autofocus ? σαν τον 20mm ή καλύτερα τα πράματα.

εγώ λόγω καλοκαιριού τσίμπησα εναν Πανυ 12-60 (τον f3.5) και είναι πραγματικά πολύ καλός είδικα στα λεφτά του απο σπασμένο κίτ ειναι τέλειος!

Και γράφει ωραία (καλύτερα απο ολους του κίτ φακούς εκτός του 18-55 της Fuji - φακός κιτ αναφοράς) και πολύ γρήγορος στο φόκους (πολύ γρηγορότερος απο τον Fuji 18-55)
Αν βάλεις και την αδιαβροχοποίηση και το IS είναι νομίζω ο καλύτερος zoom φακός για m4/3 στην οικονομική κατηγορία.

Αυτοί η πλειάδα φακών με κάνει να μην μπορώ να φύγω απο τις m4/3... μεγάλη υπόθεση οι φακοί..

Ο 14άρης είναι τσακμάκι, καμμιά σχέση με τον 20άρη. Πράγματι οι m4/3 φακοί ανανεώνονται σε ρυθμό πολυβόλου!

Οντως ειναι μια επιλογή το photo 4K έστω και με την μισή αναλυση σε jpeg, αλλα το συναντάς μόνο σε νέα σώματα Panasonic γενιας 2016-17, όμως το CAF είναι πιο αργό στο 4K γενικά και νομίζω ότι το ίδιο ισχυει και στο photo 4K, αν το αντικεϊμενο μετακινηθεί παράλληλα δεν θαχεις θέμα εστίασης μιας και σε SAF εϊναι αμεση η αρχική εστίαση, θα προτιμούσα ομως σε αυτή την περίπτωση την κλασσική ριπη με RAW και ας είναι μικρότερη, για περα δώθε ακατάπαυστα όμως είναι πιο δυσκολα τα πράγματα, αν είναι πρόσωπο ανοιγεις το face detection και το CAF και κυνηγάς.

ΥΣ
Ο 14αρης εϊναι σπίρτο καμια σχεση με τον 20αρη.

είχα τον 14ρη και τον πούλησα. Πολύ αργότερα πήρα τον 12-32 και συγκρίνοντας φωτογραφίες δε βλέπω να μου λείπει κάτι, μάλλον το αντίθετο...

Έχω την αίσθηση ότι ο 12-32 είναι πιο οξύς και φυσικά πιο...ευρύς!

δεν είδες διαφορά σε ταχύτητα απο φ2.5 σε f3.5 του 12-32 ?!

Παιδιά μην μπερδεύουμε τον κόσμο που μας διαβαζει, το 2.5 και 3.5 δεν αλλάζουν, άρα θα υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα του κλείστρου όταν οι δύο φακοί είναι ανοιχτοί, αλλά το γραψα απο την αρχή οτι ο 12-32 έχει πολύ καλυτερα ακρα ακόμη και σε συγκριση με f4 του 14αρη (εχω δοκιμάσει απο δύο κόπιες έκαστων), σε ταχύτητα εστίασης ημέρα και οι δϋο είναι ισοδύναμοι σε ταχύτητα εστίασης, βράδυ ο 14αρης είναι γρηγορότερος και έχει δαχτυλιδι εστίασης. Επίσης ο 12-32 έχει σταθεροποίηση και του δίνει ένα επιπλέον στοπ στο min αλλά όχι σε κινούμενο αντικείμενο.
Όποιος έχει ηδη τον 12-32 δεν ξέρω αν χρειαζεται τον 14αρη μιας και η διαφορά στο μέγεθος είναι μικρή (εκτος και αν έχει σώμα GM) και η διαφορά στην φωτεινότητα όχι τόσο μεγάλη που να τον δικαιολογεί, το οτι τον βρίσκεις φθηνό δεν ειναι δικαιολογία εκτος και αν κανείς πουλήσει τον 12-32 γιατί έχει τον 12-60 (όπως π.χ. ο Ηλίας) που είναι εφάμιλος σε IQ αλλά μεγαλύτερος σε μέγεθος, πιο χρηστικός όμως λόγω εύρους εστιακών.

Last edited:
αυτό που είπε ο kbouk, σε ευρυγώνιο δε ξέρω αν η διαφορά 3.5-2.5 είναι "χρήσιμη". Με τις δυνατότητες των αισθητήρων νομίζω ότι η διαφορά είναι ανεπαίσθητη. Το βλέπω και από τα δείγματα που έχω.

Απλά επειδή στο μυαλό μου είχα κι εγώ την αίσθηση ότι prime φακός=καλύτερος οπτικά από αντίστοιχους ζουμ ο 12-32 έρχεται να καταρρίψει αυτή μου τη σκέψη.

Δε θεωρώ την αγορά του 14/2.5 σωστή από καμία άποψη, εκτός αν κάποιος καίγεται για δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης (έναντι του 12-32 πάντα), αν και πάλι δε ξέρω πόσο χρήσιμη είναι η χειροκίνητη εστίαση σε φακό 14mm.

Έχοντας τον 12-60 3.5/5.6 και τον 42.5 1.7, νομιζω πως η απόκτηση του 12-32 είναι κάπως πολυτέλεια. <br>
Με όλα όσα διάβασα , αποφάσισα να μείνω προς το παρόν σε αυτά που ήδη έχω, γιατί περιμένω και τις εξελίξεις στο μέτωπο των FF, όπου η D750 μου δέχεται πιέσεις, και πρέπει να κάνω διαχείριση του ήδη σφιχτού budget μου, για να προλάβω τις εξελίξεις του άμεσου μέλλοντος.

Έχοντας τον 12-60 3.5/5.6 και τον 42.5 1.7, νομιζω πως η απόκτηση του 12-32 είναι κάπως πολυτέλεια. <br>
Με όλα όσα διάβασα , αποφάσισα να μείνω προς το παρόν σε αυτά που ήδη έχω, γιατί περιμένω και τις εξελίξεις στο μέτωπο των FF, όπου η D750 μου δέχεται πιέσεις, και πρέπει να κάνω διαχείριση του ήδη σφιχτού budget μου, για να προλάβω τις εξελίξεις του άμεσου μέλλοντος.

πολύ σωστά, ο 12-32 έχει νόημα σε μικρό σώμα και φυσικά όταν δεν έχεις τον 12-60! (μα καλά, δε μπορεί να βγάλει και η olympus έναν...12-60 σαν της pana???)

Νομϊζω ότι μόλις σου γλιτώσαμε min 150 :music-smiley-005: τα οποία μπορεί να πάνε κάπου αλλοϋ μελλοντικά, όπως σου είπα και σε π.μ. η επιλογή των φακών είναι και θέμα σώματος, αν παρεις μετα ενα πολύ καλύτερο σώμα π.χ. μια G80 ο 14αρης είναι παράταιρος και δεν θα σου δώσει την διαφορά στην εικόνα που θα πάρεις με ένα 15/1.7, 20/1.7, 25/1.4. Ο 12-32 εννοείται ότι δεν χρειαζεται αν έχεις τον 12-60.

οι δύο prime φακοί που μπορούν σχετικα φθηνά να σε καλύψουν και σε ταχύτητα εστίασης αν τους βρείς σε ευκαιρία κάποια στιγμή μτχ. είναι με σειρά χαμηλότερης τιμής ο mzd 25/1.8 και δευτερευόντως ο mzd 17/1.8.

Last edited: