Φακοί για m4/3

Πολύ ιδιαίτεροι φακοί, πέραν της τιμής θέλουν προσοχή στον χειρισμό. Από την επαφή μου με τον zuiko 25/1,2 είδα ότι όποιος νομίζει ότι ξαφνικά θα γίνει σούπερ φωτογράφος, είναι βαθειά νυχτωμένος. Δίνουν φοβερές δυνατότητες μεν αλλά...

Last edited:
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Η άμεση σύγκριση των τριών φωτεινών πορτρετοφακών του συστήματος με αρκετά δείγματα : http://songmatin.blogspot.gr/2017/11/lensmzd-45mm-f12-pro-vs-leica-dg-425mm.html

ο νέος M.Zuiko δείχνει να έχει το ωραιότερο μποκέ που η OLYMPUS οναμάζει χαρακτηριστικά ως «feather», προσωπικά αν ήταν AF θα διάλεγα τον Voigtlander 42.5/1.2 γιατί παρότι δεν είναι ο οξύτερος είναι ο πιο μαζεμένος, πιο φωτεινός με μαλακό γράψιμο που σε πορτρέτο δεν με χαλάει, δίνει πολύ πιο γρήγορα εντυπωσιακά spikes και έχει φοβερά κοντινότερο πλάνο - μεγαλύτερη μεγενθυνση από τους άλλους δυο. Το μεγαλύτερο του μειονέκτημα λογικά είναι το πιο έντονο CA (αν και δεν τον είδα μεγαλύτερο των αλλων) και το πιο έντονα ελλειψοειδες σχήμα των φωτεινών (θεωρητικά) κύκλων στην περιφέρεια στα ανοιχτά διαφραγματα. Α είναι και ο φθηνότερος....

Στον M.Zuiko 45/1.2 περίμενα καλύτερη διαχείρηση στο flare κατά τα αλλα δείχνει άριστος όπως και ο Notictron, μικρές διαφορες βλέπω μεταξϋ τους αφού σε κάθε φωτό είναι σχεδόν ισοδυναμοι , ίσως ο LEICA να έχει οξύτερο άκρα ανοιχτός.

ο βασικός λόγος που πολλές φορές δεν πέρνω μαζί τον LEICA 42.5/1.2 είναι το τεράστιο hood, δεν βολεύει ούτε ανάποδα στον φακό αφού μπορεί να φύγει αν η βίδα δεν είναι τέρμα σφιγμένη και να χάσεις τον φακό από τα χέρια σου αφού τον σκεπάζει όλο και φυσικά όταν το τοποθετείς εμπρός κάνει τεράστιο τον φακό. Θα ακολουθήσω την συμβουλή του Κων/νου και θα περνώ σκέτο τον φακό μέχρι να βρω κάτι πιο μαζεμένο.

Last edited:

Νέος φακός 200mm με f/2.8 aperture θα ανακοινωθεί στις 8 Νοέμβρη απο την Panasonic με υπογραφή Leica, θα έχει φυσικά POWER OIS stabilization ωστε να δίνει συνδιαστικά 6.5 στοπ στην νέα G9. Περισσότερα στο https://www.43rumors.com/ft5-leaked-first-image-new-panasonic-g9-200mm-f2-8-lens/

200mm-Leica.jpg

Λογικά θα ακολουθήσει και κάποιος πολ/στής 1.4X TC ώστε ο νέος φακός αν έχει πολύ καλό IQ να δίνει ένα ακόμη prime περίπου 280mm/4 για να ανταγωνιστεί κατα κάποιο τρόπο τον M.Zuiko 300/4, οπτικά με τον πολ/στη σίγουρα θα είναι ελαφρως υποδεέστερος σε IQ αλλά με λιγότερα χρήματα θαχει κανεις δυο καλούς και γρήγορους σε εστίαση φωτεινοϋς prime.

Την λύση αυτή έχω ακολουθήσει και εγώ με τον παλιό 4/3 SHG 150mm/2 και έχω έτσι άλλους δύο μονοεστιακούς : ένα 225mm/2.8 (με τον 1.4X ΕC) και ένα 300/4 (με τον 2.0 ΕC) με μόνο μου σοβαρό μειονέκτημα την ελαφρώς χαμηλότερη ταχύτητα εστίασης και ριπής σε σχέση με τους αμιγώς m43 φακούς.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Λογικές επιλογές έκανες. Εγώ λειτούργησα πιο πολύ με το συναίσθημα και πήγα κατευθείαν στον 300/4. Σήμερα τον παρέλαβα.
Περιμένω και τον 1.4x από βδομάδα.
Κι αυτά χωρίς να έχω σώμα m4/3, χαχα! :cool:

Πρώτη δοκιμή εντός σπιτιού και μου πετάχτηκαν τα μάτια έξω.
Στην ελάχιστη απόσταση εστίασης (μόλις 1,4μ.!) και τέρμα ανοιχτός στο f/4, απίστευτη οξύτητα και κοντράστ.
Κι αυτό με μια αρχαία Ε-PM1 12MP!

100% κροπ, χωρίς καθόλου επεξεργασία:

X3r3ey.jpg

7QITJN.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ο φακός απλά δεν υπάρχει , εξαιρετική επιλογή, ίσως είναι ένας από τους καλύτερους τηλεφακούς που κυκλοφορούν ανεξαρτήτως συστήματος, πήρα αλλά και είδα δείγματα την προηγούμενη βδομάδα από φίλο που τον έχει (είναι πουλάς με πολύ και καλό εξοπλισμό σε τηλεφακοϋς Νικον) και πείστηκα ότι είναι φακός εφάμιλος των legacy 4/3 σειράς SHG, στην ΕΜ1.2 κελαιδαει και σε ταχύτητα εστίασης, δεν μου φάνηκε άλλωστε καθόλου βαρύς για την εστιακή του λόγω πολύ καλού ζυγίσματος,

ΥΣ
ο SHG 150/2 μου εχει εξίσου εξαιρετικό IQ αλλά είναι 1.6kg και κοντόχοντρος οπότε με αρκετή δυσκολία τον κρατώ αν του φορέσω τον διπλασιαστή (300mm/4) λόγω μη σωστής κατανομής του βάρους, είμαι σίγουρος ότι στην περιπτωση αυτή ο διπλασιαστής θα ρίχνει και μια σκάλα τουλάχιστον το IQ

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το μόνο "αρνητικό" είναι ότι με δεσμεύει ο 300/4 σε Olympus σώμα, για να έχω το σημαντικό όφελος της συνδυαστικής σταθεροποίησης.

Δεν με πειράζει να πάρω μια Ε-Μ1ΙΙ αποκλειστικά για τον 300άρη, εξάλλου αυτός ήταν ο σκοπός μου, αλλά θα ήταν καλό να είχα την επιλογή και της νέας G9.

γνωμη μου παρε ΕΜ1.2 γιαυτον συγκεκριμένα τον φακό, η σταθεροποιηση του σώματος σε πολύ μακριους τηλεφακούς δεν έχει την ίδια απόδοση όσο με τους υπόλοιπους. βέβαια με καλό φως δεν θα την χρειατείς και μπορεις να την κλείνεις αλλά ο συγκεκριμένος φακός είναι απο μόνος του σημαντικός λόγος κατοχής ενός m43 σώματος ως ιδανικό ελαφρύ πακέτο για σπορ, wildlife σε συνδιασμό με τη λειτουργία pro-capture, το να περιορίσεις την χρήση του θα σε κάνει να τον πουλήσεις τελικά και θα είναι κρίμα (εκτός αν τον τσιμπήσω εγώ σε χαμηλή τιμή :drool1:) . Δευτερευοντως αν δεν κανω λάθος το focus stacking εντος της μηχανής γινεται μονο με τίς ΕΜ1,ΕΜ1.2 και επιλεγμένους φακούς mzuiko :

M.Zuiko ED 7-14mm f:2.8 PRO
M.Zuiko ED 12-40 f;2.8 PRO
M.Zuiko ED 40-150 f2.8 PRO
M.Zuiko ED 300mm f:4 IS PRO
M.Zuiko ED 8mm f:1.8 Fisheye PRO
M.Zuiko ED 30mm f:3.5 Macro
M.Zuiko ED 60mm f:2.8 Macro

όπου στην ανωτέρω λίστα λάμπει με την απουσία του ο Μ.Zuiko 12-100/4 pro (ακομη αναμένουμε firmware)

Last edited:
Έτσι θα κάνω, ναι, E-M1II για να έχω την πλήρη εμπειρία Olympus με τον 300/4.

Προς το παρόν έπιασα τα άκρα:
8/1.8 fisheye
300/4 + 1.4x teleconverter

Μένει ο 12-100/4 και κλείνω από Olympus.

Με το τελευταίο πιο πολύ προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να αντισταθεί στους 17-25-45 f/1.2, που είναι σκέτα λουκουμάκια.

ZCVqfn.jpg

http://cameras.olympus.com/zuiko/en/mzuikopro/

Η τιμή του Panasonic LEICA H-ES200 αρκετά αλμυρή στα £2,699 ( 3,099) μαζί με τον 1.4x Teleconverter (DMW-TC14).

Θελει λίγο προσπάθεια για να παρακολουθήσειι κανείς το βιντεάκι αλλά θα εκτιμήσει το μεγεθός του καλύτερα ενω θα πάρει μια γεύση της ταχύτητας εστίασης και θα δεί και κάποια λίγα δείγματα :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:

Review του Panasonic DG Vario-Elmarit 12-60 f2.8-4 από τον Robin Wong : https://blog.mingthein.com/2017/11/21/review-the-panasonic-dg-vario-elmarit-12-60-f2-8-4/

Όπως έχω πει αρκετές φορές η Panasonic στο lens roadmap της αναβιώνει έξυπνα την επιτυχημένη σειρά zoom φακών ΗG 4/3 της Olympus κατασκευάζοντας εξαιρετικούς φακοϋς και βάζοντας τους και την στάμπα της LEICA. Ελπίζω να είναι ίδια ποιοτικός και ο επερχόμενος 50-200.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Τον πήρα αλλά ούτε αυτός καθαρίζει όλη την μπουγάδα, μένουν οι δύσκολοι λεκέδες στα ασπόρουχα -βραδινές με ταχύτητα κλείστρου πάνω από 1/180 που με f4 θέλεις υψηλό ISO, εκεί μόνο οι παλιοϊ legacy SHG 14-35/2 και 35-100/2 μπορούν να σταθούν από ζουμ.