ευχαριστώ πολύ όλους, λόγω επαγγέλματος ίσως είναι και ο μόνος φακός που θα βγάλει λόγω χρήσης τα χρήματά του (σε καμιά εικοσαετία όμως με την ροή που έχουμε

)
Σήμερα και εχθές προσπάθησα να κάνω στο πόδι συγκρίσεις με κάποιους φακούς που ήδη έχω σε κοινές εστιακές , δυστυχώς όπως είπα δεν έχω πια άλλο φακό από 7-11mm (με εξαιρεση το M.Zuiko 8/1.8 fisheye) οπότε οι συγκρίσεις περιορίστηκαν σε εστιακές από 12-18mm. Πάντα κάνω συγκρίσεις και σε κοντινά 2-4μ (χώρος ενός συνήθους δωματίου) και σε μακρινά θεματα 8μ - άπειρο (κτίρια, τοπίο κλπ.) γιατί έχω διαπιστώσει σημαντικές διαφορές στην απόδοση των ευρυγώνιων (και όχι μόνο) φακών. Δοκίμασα λοιπόν τρεις φακούς, τον M.Zuiko 12-100/4, τον Lumix 12-32/3.5-5.6 και τον LEICA 15/1.7, δεν θα βάλω δείγματα να κουράσω δεν έχουν κανένα φωτογραφικό ενδιαφέρον, θα αναφέρω μόνο παρατηρήσεις για όσους έχουν κάποιους από τους φακούς.
Με τον εξαιρετικό για κιτ 12-32 σε εστιακή από 12-14mm ήταν σχεδόν ίδιοι σε οξυτητα κέντρο - άκρα ενώ στα 18mm υπερείχε ελαφρά ο 12-32 στα άκρα και LEICA ο 8-18 έπρεπε να κλείσει στο f5.6 για να τον ακολουθήσει. Σε γεωμετρία ο 12-32 ήταν καλύτερα διορθωμένος και αυτό με ενόχλησε, ήταν κάτι που δεν το περίμενα.
Σε παρόμοια σύγκριση στα 12-14mm με τον M.Zuiko 12-100mm Pro είδα ελαφρά καλύτερη οξύτητα από τον Pro αλλά όχι κάτι που θα δει κανεις εύκολα, στα 18mm πάλι ο 8-18mm θέλει να κλείσει 1-2 κλικ το διάφραγμα για να πιάσει τον Pro στα άκρα.
Τα παραπάνω συγκριτικά αποτελέσματα μαρτυρούν για εμένα την αρκετά καλή απόδοση του LEICA σε ένα κομμάτι εστιακών που φοβόμουν ότι θα υστερούσε δηλ. στο λιγότερο ευρυγώνιο άκρο του, μιας και για εμένα ο φθηνός 12-32/3.5-5.6 όσο και ο Pro 12-100/4 έχουν από τις καλύτερες αποδόσεις m43 φακών στο ευρυγώνιο 12-14mm μαζί με τον M.Zuiko 12-40/2.8 αφού είναι κυρίως βελτιστοποιημένοι εκεί.
Με τον μονοεστιακό όμως LEICA 15/1.7 είχα λίγο διαφορετικά αποτελέσματα, στα μακρινά η απόδοση των δυο φακών ήταν εξίσου κοντά αλλά στα κοντινά ο 15/1.7 έδειξε τα δόντια του, ακόμη και ανοιχτός ήταν αρκετά οξύτερος τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα.
Τελος προσπαθώντας να ελέγξω (έχοντας δεί πολλά τα μάτια μου λόγω field curvature) και τις υπόλοιπες εστιακές δηλ. από το υπέρ ευρυγώνιο 8mm έως και τα 12mm πήρα αρκετά δείγματα στα 8mm,9mm,10mm,11mm με ανοιχτό και κλειστό διάφραγμα και είδα τα εξής :
Α)Στα 8mm o φακός δείχνει από f2.8 αρκετά καλός , ισοδύναμος σε απόδοση ακόμη και στα άκρα και με ένα κλικ στο διάφραγμα πιάνει σχεδόν την max απόδοση. Μπορώ να τον εμπιστευτώ άνετα.
Β) Στα 9 mm όμως διαπίστωσα δυο hot spot (δική μου ορολογία δανειζόμενη από την IR φωτογραφία) , δυο σχεδόν κάθετες μικρές περιοχές, αρκετά κοντά στα άκρα που πέφτει σημαντικά η οξυτητα. Εύκολα με κροπ μπορούν να κοπούν αλλά δεν είναι ευχάριστο να το βλέπεις. Κόκκινο πανί η εστιακή αυτή, δεν έχω όρεξη να κροπάρω χωρίς λόγο, θα προσπαθήσω να την αποφεύγω. Συνήθως τέτοια πτώση σε οξυτητα την βλέπεις σε ένα φακό σε κάποιο από τα δυο εστιακά άκρα του π.χ. στον δικό μου Lumix 7-14mm υπηρχε πολύ μικρότερη στα 14mm , στον 12-32 μετά τα 25mm , στον 12-40mm μετά τα 30mm.
Γ) αμέσως έλεγξα τα 10mm και τα 11mm και ευτυχώς εκεί από κέντρο έως και άκρα είναι τζετ. Το ευχάριστο είναι ότι τα 11mm ήταν λίγο πιο Sharp ή ισοδύναμα με τα 12mm ακόμη και από αυτά τα 12mm του 12-100/4 Pro.
Αυτά για αρχή, θα κάνω κι άλλες δοκιμές ειδικά στα flare (που ήταν και το αδύναμο σημείο του 7-14/4) και στο CA, συνολικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την συνολική απόδοση του φακού, το προβληματάκι στα 9mm είναι εύκολα αντιμετώπησιμο και χαίρομαι που έκατσα και δοκίμασα όλες τις εστιακές και το βρήκα οπότε και ξέρω πως να το αποφύγω. Αν θα ήθελα κάτι καλύτερο θα ήταν καλύτερη απόδοση στην αυτόματη διόρθωση γεωμετρίας.
Kαι ένα πρώτο δείγμα απο τα τεστ (σε χαμηλό φωτισμό με αργή ταχύτητα κλείστρου, οι παίχτες είναι σε κίνηση) :
ΥΣ
Εκανα και κάποιες δοκιμές διπλα διπλα με το fisfeye 8/1.8 στα 8mm και είδα σχεδόν ίδια απόδοση και στα κοντινά και στα μακρινά και παρότι το fisheye έχει σαφως ευρύτερη κάλυψη αν κάνω defish αυτόματο (με το Olympus Viewer) πέρνω πάλι ευρύτερο κάδρο απο τα 8 mm αλλά έχει μειωθεί η οξύτητα στα άκρα του τα οποία θέλουν πλέον περισσότερο κροπάρισμα και έτσι καταλήγω πάλι σε κάδρο πολύ κοντά στα 7-8mm