Φακοί για m4/3

Καλύτερα μου δείχνει να τραβάς στα 200 και να κροπάρεις. Σε κάθε περίπτωση βλέπω αρκετή λεπτομέρεια, δοκίμασε να ανοίξεις λίγο διάφραγμα στα 300, το 8 είναι μάλλον πολύ κλειστό για τα μηχανάκια μας...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Τραβηξα και σε πιο ανοιχτά διαφράγματα Δημήτρη στα 300mm, η αίσθηση που έχω μέχρι τώρα είναι οτι μέχρι και τα 250mm ο φακός τα παει πολύ καλά και ανοιχτός αλλά στα 300mm θέλει 1-2 στοπ πιο κλειστός. Άλλωστε ο λόγος αγοράς του δεν ήταν τα 300mm όπως ήδη έχω πεί, θα είμαι ικανοποιημένος αν έχω πολύ καλή απόδοση όπως βρήκα στα 100mm και στα 200mm. Όπως και να ειναι δεν περιμενα σε τέτοια απόσταση σούπερ απόδοση, πρέπει ο στόχος να γεμιζει τουλάχιστον το 50% του κάδρου για να βγει κάτι πολυ καλύτερο, στην προκειμένη δεν γέμιζε ουτε το 20% και έτσι έχω κροπαρει ΠΑΡΑ πολύ, υπερβολικά θα έλεγα, το ΣΚ ελπίζω να βρω χρόνο να κάνω περισσότερες πιο κοντρολαρισμενες δοκιμές.

H Laowa βάλθηκε να το τερματίσει : https://www.43rumors.com/venus-optics-officially-announces-the-new-laowa-4mm-f-2-8-fisheye-mft/

4mm.jpg

Δοκίμασα τον Lumix 100-300 ΙΙ στην ΕΜ1.2 , μέχρι και f9-10 η ριπή της μηχανής δεν επηρεάζεται (τουλάχιστον δεν είδα διαφορά από τον mzuiko 12-100), τα παει μια χαρά και σε CAF, πολύ καλά νέα, καμία σχέση με τον παλιό 100-300 ή τον Lumix 35-100 mki που είχα και η ριπή επηρεαζόταν από f4-4.5 (δυστυχώς δεν ευρισκα για το συγκεκριμένο καθόλου πληροφορίες για την χρήση του και ειδικά σε σωματα Olympus, τυχαία σήμερα έπεσα σε νήμα που επιβεβαιώνει οτι ο φακός δουλεύει καλά και σε CAF στην ΕΜ1.2 https://www.mu-43.com/threads/d500-vs-e-m1-ii-fw-2-0-for-auto-cross.98128/).

Έκανα και ένα ακόμη μίνι συγκριτικό το ΣΚ με τον 4/3 Zuiko 50-200/2.8-3.5, η οπτική απόδοση του Lumix από τα 100mm έως και τα 150mm είναι εφάμιλλη και κοντά είναι και η φωτεινότητα στις εστιακές αυτές (μισό στοπ διαφορά), στα 200mm o παλιός είναι σίγουρα καλύτερος σε οξυτητα από f4.0-4.5 και ειδικά όσο το θέμα ξεμακραίνει. Οι διαφορες όμως εϊναι τέτοιες που μάλλον δεν δικαιολογούν να κρατώ και τους δυο φακούς οπότε λέω να βάλω τον παλιό 4/3 για πώληση να τον χαρεί και κάποιος που έχει την όρεξη να κουβαλά 1 κιλό και θέλει τοπ IQ και max φωτεινότητα στα 200mm (eq. 400mm). Έτσι θα περνω πιο συχνά μαζί και τον 150/2 :operator: .

Βέβαια οποίος αντέχει οικονομικά πάει κατευθείαν στον νέο LEICA 50-200 που στα 2-3 review που εχω δεί παρουσιάζεται εφάμιλλος και ίσως καλύτερος του παλιού 4/3 50-200mm.

Ακόμη ένα review : http://www.photographyblog.com/reviews/panasonic_leica_dg_vario_elmarit_50_200mm_f2_8_4_0_asph_power_ois_review/sharpness_2/

Last edited:

Συγκριτικό του νέου LEICA 50-200/2.8-4 με και χωρίς τους δυο πολ/στες 1.4Χ,2.0Χ με τους LEICA 200/2.8, 100-400 : http://www.photobyrichard.com/revie...-elmarit-50-200mm-f-2-8-4-0-asph-lens-review/, με εξαιρεση την απόδοση στα άκρα με τον διπλασιαστή βλέπω πολύ καλή απόδοση στο συγκριτικό.

Πολύ κοντά στον prime, όπως λέει και ο Wong σε πραγματικές συνθήκες μάλλον απαρατήρητες οι διαφορές.

Υ.Σ. Βλέποντας και τις "κανονικές" φωτογραφίες δεν έχω ξαναδεί τόσο καλά jpeg από m4/3 σε iso 3200/6400, κοιτάω και ξανακοιτάω μήπως έκανα λάθος αλλά όχι, είναι πράγματι έτσι - το είχα παρατηρήσει και στα δείγματα του dpreview αλλά εδώ επιβεβαιώνεται...

Μαζική ανανέωση f/w φακών της Pany σχετικές με lens position resume function δυνατότητας που υπάρχει σε τελευταία μοντέλα μηχανών της εδώ.

Ολοκληρώθηκε το τεστ του m.Zuiko 17/1,2 από το imaging resource: https://www.imaging-resource.com/ne...-review-best-wide-angle-for-micro-four-thirds

με δυο λόγια λένε ότι είναι ο καλύτερος ευρυγώνιος του συστήματος (αλλά η τιμή τσουχτερή στα ~1200). Προσωπικά δεν τον θεωρώ και τόσο ευρυγώνιο, τα 35mm (FF) είναι σχεδόν νορμάλ πλέον, οπότε σε αυτά τα επίπεδα τιμής θα προτιμούσα τον panaleica 12/1,4 - ή τον πολύ φθηνότερο 15/1,7 τον οποίο έχω. Μόνο αν χρειάζεσαι (?) την έξτρα φωτεινότητα μπορεί να έχει ενδιαφέρον...

Ήταν δεδομένο η Olympus στην τριάδα των pro να ριξει οτι τεχνογνωσία έχει σε φακούς, δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό. Όμως δεν είναι φακοί για καθημερινή χρήση εκτός και αν είσαι επαγγελματίας με εξοπλισμό m43 και θέλει στεγανός φακούς με max φωτεινότητα. Δρόμο π.χ. με τον 17αρη/1.2 όσο καλός και αν είναι με το μέγεθος του, βάρος ακυρώνει λίγο τον σκοπό, αρχιτεκτονικό, τοπίο πάλι δεν είναι τόσο ευρύς για αυτό έρχεται σύντομα και ο 12/1.2.

Προσωπικά ο μόνος φακός που με τραβάει ως ερασιτέχνη για αγορά είναι ο 45/1.2, στο πορτρέτο είναι πολύ σημαντικό να εχεις τη δυνατότητα έξτρα διαχείρησης του βάθους πεδίου. Γιαυτο έχω πάρει τον Notricton 1.2 και ο μόνος λόγος που θέλω να τον αλλάξω είναι η στεγανότητα και η καλύτερη συνεργασία με τα δυο σωματα Olympus που έχω. Το βάρος του/μέγεθος όμως πολλές φορές με κάνει να μην τον έχω στην τσάντα και σίγουρα είναι αποτρεπτικός λόγος να τον πάρω μαζί σε ταξίδι που θα πάω.

Θα ήθελα ένα φακό ο οποιος να σου χαρίζει ένα αξιοπρεπες bokeh και να σου δίνει λεπτομερεια όταν cropareis - ζουμαρεις την φωτογραφία σου... Δεν ξέρω προς τα που να προσανατολιστω...

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Οι απαιτήσεις μου στος φωτογραφιες είναι κυρίως φωτογραφιες διακοπών... Δλδ τοπία, κτίρια και μερικά πορτραίτα. Πιστεύετε ότι ο 12-40 pro θα καλύψει αυτές τις ανάγκες?

Αν θέλεις να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατευθυνση πες μας αρχικά ποια μηχανή εχεις Κώστα, τι φωτογραφίζεις συνήθως (σε ποια mm) και τι budget διαθέτεις.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αν θέλεις να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατευθυνση πες μας αρχικά ποια μηχανή εχεις Κώστα, τι φωτογραφίζεις συνήθως (σε ποια mm) και τι budget διαθέτεις.
Έχω την Olympus m10 mark iii. Τα mm τα οποία δουλεύω συνήθως είναι 14-25 περίπου και για πορτραίτο φτάνω μερικές φορές και τα 40. Δλδ δουλεύω τον κιτ φακό και τα σημεία που βλέπω να μην με καλύπτει είναι η καθαρότητα (sharpness) όπως επίσης και το γεγονός ότι θα τον ήθελα πιο φωτεινό μιας και μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογραφία το βράδυ. Όσο αφορά το budget παίζω το πολύ μέχρι 600 και κοιτάζω και από εξωτερικό αγορά για να βρω και πιο φθηνά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.
Υ. Γ. Κοιτούσα και τον olympus 12-40 pro και μιας και είναι αρκετά ακριβώς φακός θα ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα έχω το αποτέλεσμα που θέλω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ο mzd 12-40/2.8 και ο Lumix 12-35/2.8 είναι οι δυο φακοϊ πασπαρτού που καλύπτουν αψογα την εστιακή ποϋ θέλεις τοπίο, κτίρια κλπ. ειδικά ο 12-40 στα 40mm οριακά κάνει και πορτρέτο (θα βρεις δείγματα στην κατηγορία πορτρέτο από τον Γιάννη < johnmlrs >), είναι πιο οξύς και από μονοεστιακό στα 12mm wide open σε f2.8 τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Εστιάζει ταχύτατα ακόμη και σε close up θέμα στα 20-25εκ. Ο Lumix είναι πολύ κοντά σε IQ και πιο μαζεμένος σε μέγεθος. Yπαρχουν δυο εκδόσεις , η δεύτερη φρέσκια με πιο γρήγορο μηχανισμό εστίασης.
Υπαρχει επίσης και ο Lumix 12-60/2.8-4 που μπορεί να σε καλύψει ως πολυχρηστικός φακός με ακόμη μεγαλύτερο εύρος εστιακών, χάνεις το σταθερό 2.8 μόλις φύγεις από το ευρυγώνιο, έχει καλό IQ αλλά είναι ελαφρως υποδεέστερος στα άκρα από τον 12-40 στο ευρυγώνιο. Δεν είναι φθηνός φακός, στα 600 δυσκολα θα τον βρεις καινούργιο.

Για πορτρέτο αν θέλεις να πάρεις κάτι με πιο ρηχό βάθος πεδίου από f2.8 σε λογική τιμή ξεκινάς από τον mzd 45/1.8, αν τα μάτια σου σε βοηθούν και σου αρέσει η χειροκίνητη εστίαση ένα legacy 50/1.8 m42,OM με ανταπτορα είναι η οικονομική λύση για αρχή με ένα κόστος γύρω στα 50 .

Last edited:
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σου

Για μένα ο 12-40 της Olympus είναι must have φακός. Αν δεν σε ενοχλεί ο όγκος του και το βάρος του που ξεφεύγουν λίγο από τους μικρούς φακούς του m4/3, είναι εξαιρετική λύση, φωτεινός με σταθερό διάφραγμα 2,8, απόδοση φακού στα ίδια πλαίσια με prime φακό, τρομερή κατασκευή, ευρυγώνιος καθώς ξεκινάει από τα 24mm, εστιάζει σφαίρα και αθόρυβα και σε τιμή που παίζει μεταχειρισμένος κοντά στα 500 ευρώ πάνω κάτω.....θεωρώ ότι αν κάποιος θέλει να αναβαθμίσει τον βασικό του κιτ φακό ο 12-40 είναι η πιο σωστή επιλογή.

Καλησπέρα,

Έχω την m10 mark ii με τον m.zuiko 12-42 EZ και τον Panasonic 25mm f/1.7 . Αναζητώ φακό zoom σε εύρος 40-150 περίπου . Ο Panasonic H-FS45150AK Lumix G Vario 45-150mm αξίζει;

Άλλη πρόταση στο ίδιο, περίπου, εύρος;

Επίσης, από μη συμβατικούς φακούς - χειροκίνητους με αντάπτορα, τι επιλογές έχουμε; (όχι απαραίτητα μόνο για zoom, αλλά και για prime)