Φακοί για m4/3

Τον έχω και είναι πολύ καλός, φρόντισε να ελέγξεις το κομμάτι που θα παραλάβεις (αυτό ισχύει για όλους τους φακούς) και να έχεις συνεννοηθεί για αντικατάσταση αν βγει "λεμόνι". Εναλλακτικά ο m.zuiko 40-150/f4-5,6 φθηνότερος, εντελώς πλαστικός αλλά πολύ καλός για τα λεφτά του - τον είχα αλλά τον έδωσα (2 φορές), λόγω έλλειψης σταθεροποίησης και "φθηνής" αίσθησης.

Για legacy φακούς δες εδώ: https://avclub.gr/forum/showthread.php/106884-Mirrorless-Center-Φακοί-Σώματα-Αξεσουαρ-Legacy-Reviews

...και ρίξε μια ματιά στους κινέζους (meike, 7artisans, opteca... ), ένας opteca 85/f1,8 που πήρα πριν κάμποσο καιρό με 100 "ξυρίζει" - βαρύς και δύσκολος φακός αφού μπαίνει με adapter από canon EF -> m4/3, αλλά αν μπεις στον κόπο σε ανταμείβει...

Last edited:
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Επίσης ο Lumix 45-175 powerzoom πολύ καλός αλλά δυσεύρετος και με πιο τσιμπημένη τιμή

Σε φθηνό legacy δες ένα καλοδιατηρημένο OM 50/1.8 ΜC ή ένα Μ42 Helios 58/2.0 , δοκίμασε τους πρώτα γιατί από κόπια σε κόπια θα δεις οπτικές διαφορές αλλά και πιθανά θεματάκια π.χ. να δουλεύει σωστά το διάφραγμα, καθαρές λεπίδες, ομαλο δαχτυλίδι εστίασης κλπ. Με κλειστά μάτια αν βρεις περνεις τον ΟΜ 100/2.8 αποδίδει πολύ καλά σε σώμα m43 όπως και ο macro ΟΜ 50/3.5.

Είναι φακοί αποκλειστικά για βίντεο και δεν είναι καθόλου φθηνοί, made in Japan με ότι αυτό σημαίνει κατασκευαστικά, αλουμινένιο σώμα με διάφραγμα 9 λεπιδων. Δεν ξέρω κάν αν υπάρχει Ελλάδα επίσημος αντιπρόσωπος :slapface:και όμως υπάρχει (https://www.planitario.gr/catalogse...wIVzZkbCh0D_wSeEAAYASAAEgKRXvD_BwE&p=2&q=Kowa), νομίζω είναι τέσσερις οι φακοί και βγαίνουν και σε πράσινάκι εκτός από μαύρο και ασημϊ: Kowa PROMINAR 8.5mm F2.8, Kowa PROMINAR 12mm F1.8, Kowa PROMINAR 25mm F1.8, Kowa 90mm f/2.5 Macro

ΥΣ ο 12/1.8 δείχνει ενδιαφέρον και ο πρόσφατος macro που δεν ξέρω αν κυκλοφόρησε ακόμη στην παραγωγή

Last edited:
Δεν ξερω κατα ποσο εχουν σχεση με την παλαια εταιρεια θρυλο.

Οτι ειναι ακριβοι ειναι ναι. Γιατι λες οτι ειναι μονο για βιντεο ?

Πιθανον να ειναι ταμαμ για την νεα BMPC

Γιατί είναι χειροκινητοι φακοί και θα προτιμηθούν όπως και οι Voigtlander που έχουν κινηματογραφικά χαρακτηριστικά από τους βιντεαδες, παρόλα αυτά έχουν διπλό μηχανισμό διαφράγματος , με κλικ και χωρίς

Η ίδια εταιρία είναι βγάζει και κυάλια και έβγαζε από το 1954 κινηματογραφικούς φακούς.

Δεν ειναι κινηματογραφικο χαρακτηριστικο το να ειναι χειροκινητο και το διαφραγμα και η εστιαση.

Κινηματογραφικο χαρακτηριστικο ειναι να εχει πχ ενσωματωμενο δαχτυλιδι εστιασης για να χειριζεται η εστιαση απο follow focus ειτε μηχανικο ειτε με μοτερ.

Προσφατα ετυχε να πιασω στα χερια μου για δοκιμη τους παλαιους -δεκαετιας 80- αναμορφικους φακους της εταιρειας και επαθα λιγο για αυτο και τους ψιλοτσεκαρα να δω τι βγαζουν ακομα.

Προφανώς και δεν είναι και δεν ενοούςα ακριβώς αυτό, στο m43 υπάρχει πληθώρα ποιοτικών φακών AF με εξαιρετικά οπτικά, εξαιρετικο μποκέ, υπέρ φωτεινών με f1.2, μερικοί μάλιστα όπως η σειρά mzuiko pro έχουν ειδικό μηχανισμό για να μετατρέπουν το δαχτυλίδι εστίασης σε χειροκίνητο μεγαλύτερης ακρίβειας. Τα μοτέρ εστίασης τους είναι ταχύτατα, μεγάλης ακρίβειας και αθόρυβα ακόμη και για χρήση βίντεο.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγορασει κανεις ένα φακό χιλιάρικου και πάνω, βαρύτερο, με φωτεινότητα χειρότερη και να χάσει και το πλεονέκτημα της αυτόματης εστίασης (ακόμη και αν δεν του είναι σούπερ απαραίτητο) αν δεν έχει κάποια άλλα ειδικά χαρακτηριστικά ο φακός. Το πρώτο λοιπόν και πιο εμφανές είναι εφοσον οι φακοί αυτοί είναι χειροκινητοι να έχουν όσο το δυνατόν πιο καλό δαχτυλίδι εστίασης, π.χ. καμία σύγκριση δεν έχει το δαχτυλιδι του Voigtlander 25/0.95 με αυτό του LEICA Notricton 45/1.2 που επίσης έχω, είναι επίσης πολύ καλυτερο ακομη και από το ειδικό δαχτυλιδι της σειράς mzuiko pro (έχω τον 12-100/4).

Αυτό λοιπόν το εκτιμούν κυρίως οι βιντεαδες που θέλουν ακρίβεια και ομαλότητα στην εστίαση χωρίς γρήγορα πηδήματα και κάποιοι σκληροπυρηνικοί φωτογράφοι πενηντάρηδες και πάνω όπως εγώ που μελαγχολούν τα φοιτητικά τους χρόνια:flipout:

Βέβαια όταν αναφέρθηκα σε κινηματογραφικά χαρακτηριστικά εννοούσα κυρίως την οπτική απόδοση των φακών (π.χ.ο Voigtlander μου έχει σχεδιαστεί με τελειως διαφορετική απόδοση στην φωτεινά σκοτεινά και θυμίζει στο μποκέ FF φακό ακόμη και στα πιο κλειστά διαφραγματα, με starbursts από f1.4). Δεν ενοουσα προφανώς οτι είναι εξιδικευμενοι φακοί Cine με follows focus υποδοχέα κλπ. (γιατί και αυτοί υπάρχουν για m43 αλλά ξεκινάνε από 3000 οι τιμές τους) αλλά οτι τα χαρακτηριστικά τους θα τα εκτιμήσουν κυρίως όσοι ασχολούνται με το βίντεο.

Last edited:

Ένας εξειδικευμένος macro από την meike με 1.5:1 μεγενθυνση :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Δεν με ενθουσίασε ο 50-200. Θα προτιμούσα τον Olympus.

Ειδικά τώρα που έπεσε ένα πεντακοσάρικο ο 200/2.8 κι έφτασε τα 2500 ευρώ, τα 1800 ευρώ του 50-200 μου φαίνονται υπερβολικά.

Ακόμη και να πλησίαζε σε οπτική απόδοση και AF o συνδυασμός Canon 200+Metabones τον συνδυασμό G9+PanaLeica 200/2.8 (πολύ αμφιβάλω), με τίποτα δεν θα έφτανε την απόδοση της διπλής σταθεροποίησης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Πραγματι δεν περίμενα να είναι υποδεέστερος του 40-150 από 40-100mm, κρατώ μια επιφύλαξη για την κόπια (το λέει και ο ϊδιος) μιας και αντικρουόμενα αποτελέσματα είδα και σε διαφορα τεστ του LEICA 8-18mm, στα 150mm όμως δείχνει καλύτερος και πιθανόν να είναι και στα 200mm vs του 40-150mm+1.4X (προσωπικά έχω δει οτι το TC ρίχνει σημαντικά την ποιότητα του 40-150 στα ανοιχτά διαφραγματα). Άλλωστε η αγορά αυτών των φακών συνήθως γίνεται για το τελε και όχι το ευρυγώνιο τμήμα των εστιακών και εκεί ενδιαφέρει πρωτίστως η απόδοση τους.
Κατι που δεν είδα στο τεστ στα συγκριτικά παραδείγματα που έβαλε ειναι το μποκέ με νευρώδες κοντινό background, εκεί ο 40-150 ξέρω οτι δεν τα παει καθόλου καλά και ήθελα να δω πως αποδίδει ο LEICA έστω και με το πιο κλειστο διάφραγμα (πιστευω οτι θα είναι καλύτερος αλλά θα ήθελα να το επιβεβαιωσω κιόλας)

Και συμφωνώ τα 1800 είναι υπερβολικά, όταν ο φακός ισσοροπησει στα 1300-1400 που θεωρώ είναι η λογική τιμή του θα είναι μια καλή αγορά για όποιον θέλει ένα πιο χρηστικό τηλεφακό από τον 40-150 ο οποίος τελευταία έχει ριξει και τιμουλα. Ο LEICA 200/2.8 είναι άλλη κλάση φακός, ανάλογος του mzd pro 300/4.

Last edited:
Βρε παιδια σε εναν 25αρη m zuiko που πήρα είχε σκόνη μέσα από το μπροστινό κρύσταλλο :(

Είναι συχνό φαινομενο;

Last edited:
Χάλια φωτογραφία... sorry
dfa7aaecf374ca60d3107bdb227b7492.jpg

Βρε παιδια σε εναν 25αρη m zuiko που πήρα είχε σκόνη μέσα από το μπροστινό κρύσταλλο :(

Είναι συχνό φαινομενο;

δεν είναι Normal να έχει σκόνη ο φακός αλλά ο συγκεκριμένος δεν είναι WR αρα μπορεί να συμβεί αν είναι μτχ. και έχει παει σε χώρο με πολυ σκόνη. Παρόλα αυτά αν η σκόνη είναι μόνο στο μπροστινό οπτικό στοιχείο δεν θα την δεις σχεδόν ποτέ (εκτός και αν τραβάς με κλειστά διαφραγματα πάνω από f16 που η φωτό είναι σούπα από diffraction), κάνε μια δοκιμή μόνος σου κλείνοντας σταδιακά τα διάφραγμα να δεις ποτέ βλέπεις κάποιο μαύρο στίγμα. Το πρόβλημα είναι σημαντικό αν η σκόνη είναι στο πίσω οπτικό στοιχείο, εκεί την βλέπεις στην εικόνα πολύ πιο εύκολα.

Καλημέρα Κώστα,
Όχι δεν τραβάω σχεδόν ποτέ πάνω από f16.
Και σε μερικές φωτογραφίες που τράβηξα χθες δεν είδα κάτι.
Ναι τον πήρα μεταχειρισμένο από Γερμανία, και ο πωλητής δεν είχε αναφέρει κάτι.
Πολύ με ενοχλεί όταν δεν γίνεται full disclosure σε αγγελία, και στεναχωρήθηκα...
Οπότε θα τον στείλω πισω.
Απλά μου κάνει εντύπωση γιατί ο φακός δεν είναι ούτε 3 μηνών αγορασμένος από Γερμανικό Αμαζον..
Απ την άλλη αν είναι να γίνει κάτι, μια στιγμή χρειάζεται.

Μου άρεσε πολύ το άψογο af, και το μέγεθος του.
5mm πιο μεγάλος από τον 7artisans

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Είναι συνηθισμένο να έχουν λίγη σκόνη οι φακοί αν δεν είναι wr, 99% δεν επηρεάζει την φωτογραφία. Μάλιστα οι περισσότεροι επαγγελματίες πωλητές μεταχειρισμένων τύπου amazon, mpb κ.λ.π. το γράφουν καλού - κακού κι ας είναι πεντακάθαρος ο φακός.

Καταλαβα...
Απλά με ενόχλησε που δεν μου το είπε..
Ειμαι κι εγώ λίγο "ψειρας"
Οπότε καλύτερα καινουργιο την επόμενη φορά.
Άλλος ένας λόγος -weather sealing- να μην δώσω τον 12-50 :)

Ευχαριστώ πολύ