Φακοί για m4/3

Ο Βλάσης με κάλυψε 100%, οι ζούμ και οι panny 15/1,7 - 20/1,7 καθώς και ο zuiko 75/1,8 είναι γνωστοί, αλλά ο τελευταίος κοστίζει σχεδόν όσο οι 3 προηγούμενοι. Τον sigma 60/2,8 τον έχω και είναι εξαιρετικός, μικρός και ελαφρύς (και βρίσκεται εύκολα στα ~180-200 από warehouse deals).

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το γλυκο με τον 75/1.8 όμως θα σας το χαλασω, στοιχιζει ακριβά γιατι είναι φορτωμένος πολυ γυαλί (εξ ου και η τοπ απόδοση) και δεν καθόλου ελαφρυς για prime (τον έχω). Αν βαλεις και το hood μακραινει κιαλλο. Ελαφρυς ειναι ο μακρο 60/2.8 και ο Σιγμα 60/2.8. Στα αλλα τα ίδια εγραψα και του πρότεινα ως light set 9-18,12-32,35-100 και 1-2 μικρους γρηγορους σε AF prime ακομη και στα βραδυνά.

Νικο τον 45/1.8 για κλειστους χώρους που έγραψα εννουσα θεατρα, μουσικες σκηνές, παιδικές εκδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις όπου τον θεωρώ μοναδική φθηνη επιλογή με σχετικά καλό IQ . Για τον 12-40 σε σχεση με τον 12-60 δεν μοιράζομαι την ιδια άποψη (ειναι διαφορετικοι φακοί) , θα συμφωνήσω 100% για την χρήση πιο φωτεινων αλλά καλών prime απο f2.8, δυστυχως δεν υπάρχει κανενας prime με την αποδοση του 12-40/2.8 στα 12mm εκτός απο τον ακριβό Leica 12/1.4 και οι περισσότεροι prime αν τους συγκρινεις μαζί του στα 2.8-5.6 είναι χειρότεροι. Αλλά έτσι κιαλλιως ο Στεργιος βρίσκει μεγαλο τον φθηνο πλαστικό 12-60 οποτε δεν εχει νοημα η συγκριση με τον σαφως βαρυτερο 12-40.

Παιδιά είναι ότι αρέσει στον καθένα και όπως βολεύεται, προσωπικά ο 12-32 (τον έχω) έχει θέμα με εστίαση το βράδυ και τα 64mm που πάει δεν με καλύπτουν. Προτιμώ με διαφορά μάλιστα τον panasonic 12-60 ή τον Olympus 12-40 και ας είναι μεγαλύτεροι.
Ο 35-100 πάλι πάει μέχρι τα 200mm που επίσης δεν με καλύπτουν σαν ευρος τηλεφακού, θέλω τουλάχιστον μέχρι τα 300mm.
Για τον sigma 60mm θεωρώ ότι καλύτερα είναι να πάρει κάποιος στα ίδια λεφτά τον Olympus 45mmf1,8. Σφαίρα εστίαση, f1,8 και πιο ''εύκολο'' εστιακό εύρος από τα 120mm του Sigma.
Ευτυχώς το σύστημα έχει προτάσεις για όλους!!!

Πράγματι, και πολλοί από αυτούς είναι σχετικά οικονομικοί οπότε μπορείς να έχεις "επικαλύψεις", χρησιμοποιώντας ότι σε βολεύει ανάλογα με τον τύπο της εξόρμησης...

Πράγματι, και πολλοί από αυτούς είναι σχετικά οικονομικοί οπότε μπορείς να έχεις "επικαλύψεις", χρησιμοποιώντας ότι σε βολεύει ανάλογα με τον τύπο της εξόρμησης...

Ετσι ακριβώς κάνω με τους ευρυγώνιους ζουμ. Αν θέλω κάτι μικρό και σε μέρα πάω με τον 12-32, αν θέλω κάτι με πιο μεγάλο εύρος άλλα χωρίς να ξεφύγω πολύ σε βάρος με τον Panasonic 12-60, αν θέλω Maximum ποιότητα και ταυτόχρονα δεν με νοιάζει το βάρος/όγκο και ίσως χρειαστώ και λίγο Low light πάω με τον 12-40. Τους 12-32 και 12-60 τους είχα πάρει τόσο φτηνά που αξίζει να τους έχω έστω και αν αλληλοκαλύπτονται με τον 12-40.

Υ.Γ. Άσχετο άλλα πήρα και τον 7artisans 7,5mmf2,8 Fisheye φαίνεται καλός για τα λεφτά του και ήθελα έναν Fisheye για να παίξω λιγάκι, τον αναμένω από εβδομάδα και θα γράψω κάποιες εντυπώσεις.

Τα πάντα είναι θέμα προτιμήσεων.
Εγώ π.χ μετά από ένα μικρό κύκλο σε κοντούς ζουμ και primes έχω καταλήξει πως οι βασικοί φακοί μου είναι οι 12-60 και 45 1.8.
Με καλύπτουν (με βάση αυτά που φωτογραφίζω) στο 90% των περιπτώσεων και αυτό μου αρκεί.
Χάνω το πολύ τέλε που σπάνια χρειάζομαι και το χαμηλό iso στα βραδυνά (στον ζουμ) αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.
Ούτε είμαι διατεθιμένος να αλλάζω 3-4 φακούς σε κάθε φωτογραφική εξόρμηση. Πιο πιθανό είναι να πάρω μια 2η μικρή m43 και να της κουμπώσω τον ένα από τους 2 φακούς και να αλλάζω μηχανές πάρα να πάρω και άλλο φακό.
Ήδη ο 20 1.7 και ο 35-100 κάθονται. Να προσθέσω και άλλους στην τσάντα;

Έχεις ένα δίκιο, π.χ. και εγώ τον 35-100 όταν τον είχα ανάθεμα αν τον έβαλα πάνω στην μηχανή 5-10 φορές...ουσιαστικά κάλυπτα το μεγαλύτερο εύρος του με τον 12-60 και αν ήθελα κάτι παραπάνω έκανα Crop, οπότε τον έδωσα με συνοπτικές διαδικασίες και πήρα τηλεφακό που να πάει στα 300mm για να έχει νόημα να έχω τηλεφακό.
Γενικότερα είναι και το τι φωτογραφίζει και πως βολεύεται ο καθένας, πάντως όπως λες δεν έχει και πολύ νόημα να πας για φωτογράφιση και να αλλάζεις 4-5 φακούς, ίσως για αυτό με έχει βολέψει ο Panasonic 12-60 πάει από σχετικά ευρυγώνιο έως Mid Τηλεφακός με αξιοπρεπέστατη ποιότητα εικόνας και αδιαβροχοποίηση, αυτός και ένας φωτεινός Prime όπως λες και έχεις καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό για τις φωτογραφικές σου ανάγκες.

Τον τίτλο "One lens to rule them all" εγώ θα τον έδινα στον 12-100/4pro.

Tον συμπληρώνω και με 8/1.8pro fisheye, 25/1.2pro και 300/4pro και είμαι κομπλέ από το m4/3.

Εντάξει Γιάννη, αλλά ένας φακός σου κοστίζει όσο σχεδόν όλο μου το σύστημα

Και το κυριότερο είναι γκουμούτσες, ενώ ο 12-60 είναι πολύ μαζεμένος για το εύρος που δίνει...

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Πραγματικά μικρός μόνο ο 12-32 είναι.

Από κει και μετά προτιμώ τον 12-100, αφού θεωρώ μικρή τη διαφορά με τους δύο 12-60.
Ένα δάχτυλο στον έναν, δυο δάχτυλα στον άλλον.
Σκοπός να μην προεξέχει ο φακός. Αφού προεξέχει, τι και αν είναι 4 δάχτυλα, τι 5, τι 6 μήκος, κερδίζοντας και τα 60-100mm κάλυψη.

tHkk3f.jpg

https://camerasize.com/compact/#692.569,692.625,692.613,ha,t

TZO πέρα από ότι είπε και ο Δημήτρης ότι μιλάμε πλέον για άλλα ποσά καθώς μόνο ο 12-100 κοντεύει να κάνει όσο στοιχίζει όλο το σύστημά μου m4/3 (όπως και οι άλλοι 3 φακοί που ανέφερες)!! Δεν συμφωνώ ότι είναι μικρή διαφορά. Ο απλός Panasonic 12-60 είναι και αισθητά πιο μικρός και κυρίως έχει τεράστια διαφορά σε βάρος, 210 γρ. VS 561 γρ. Για μένα είναι τεράστια διαφορά και είναι αισθητή αν έχεις την μηχανή όλη την μέρα στο χέρι και φωτογραφίζεις.
Το βασικό βέβαια είναι το κόστος του που είναι εντελώς απαγορευτικό, τον απλό Panasonic 12-60 τον είχα πάρει σε αστεία τιμή (160 ευρώ) ενώ για τον 12-100 θέλω μια περιουσία (Για τα δικά μου δεδομένα), προφανώς παρόλο την γκρίνια μου για το βάρος, αν κάποιος μου χάριζε τους 2 αυτούς φακούς με την λογική να επιλέξω μόνο έναν ε σαφώς θα επέλεγα τον 12-100!!

Συμφωνώ.
Αν δεν υπήρχε το θέμα της τιμής, ο 12-100 θα ήταν η πρώτη μου επιλογή.
Τώρα σαν best vfm θεωρώ τον 12-60.

Οπως το είπες ''αν δεν υπήρχε θέμα τιμής'', εκει είναι όλο το ζουμί!! Και επίσης έχοντας δουλέψει σχεδόν όλους τους ευρυγώνιους ζουμ σε m4/3, για μένα ο 12-60 κερδίζει εύκολα το Best vfm. Ακόμα και η κατασκευή του 12-60 δεν είναι φτηνιάρικη με μεταλλικό Mount και επένδυση μετάλλου πάνω στον φακό (δεν πλησιάζει βέβαια την ποιότητα κατασκευής pro φακού), ενώ σαν κερασάκι στην τούρτα είναι η αδιαβροχοποίηση που με έχει σώσει ουκ ολίγες φορές, μάλιστα προχτές είχα βγει μέσα στην βροχή για φωτογράφιση με αυτό τον φακό, έκανε κυριολεκτικά ''μπάνιο'' χωρίς να βγάλει κιχ!

Όλη μέρα κρατώ τον 12-100 και την Ε-M1II χωρίς κανένα πρόβλημα. Με τη μηχανή να κρέμεται από την τελική άκρη των αρθρώσεων του δείκτη μου κάνοντας τραμπάλα στον αέρα!
Πανάλαφρο είναι το σετάπ.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Οι μικροί λιλιπούτειοι φακοί είναι άψογο ταίρι για τις μικρές m43 μηχανές και οι μεγαλύτεροι για τις δυο ΕΜ1 που έχουν καλό γκριπ ή την ΕΜ5ΙΙ με διπλό γκριπ. Δεν διανοουμε να βάλω τον 12-32 στην ΕΜ1.2, είναι τελειως αταίριαστοι παρότι φωτογραφικα δεν θα έχω κανενα θέμα.

Ο 12-100 αν βάλεις το κόστος στην άκρη τα κάνει λίγο πολύ ολα και σωστά και στην ΕΜ1.2 δεν κουράζει καθόλου ακόμη και όλη την ημέρα όσο και αν φαίνεται παράξενο. Στην Penf έχω τον 8-18 σε ταξίδι και είμαι κομπλε. Ακόμη και βραδυνα θα πάρεις καλό με τον 12-100 και με χαμηλό ISO λόγω εξαιρετικής σταθεροποίησης. Αυτός ήταν ο λόγος που έδωσα τους δυο Pro 12-40 και 35-100/2.8 αφού το 1 στοπ το περνω με τo συνδιαστικό Ibis. Όπως έχουμε πει άλλωστε στα δυσκολα νυχτερινά με κίνηση θα βάλεις φωτεινό prime και ίσως δεν σε φτάνει.
Κανεις ζουμ δεν βοηθά σε extreme καταστάσεις low light. Και σίγουρα όλοι οι φακοί που συζητάμε δεν δίνουν ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε δεν έχουν νόημα και extreme συγκρίσεις ζυγαριάς ή τιμής.

ΥΣ
Βρε Νίκο προχθές σου έλεγα οτι ο 10-25/1.7 θα είναι 300γρ. πιο βαρύς από τον 12-100 και σε τιμή σημαντικά μεγαλύτερη παρόλα αυτά τον σκεφτόσουν για αγορά , φάσκεις και αντιφάσκεις μερικες φορές ...

Οι μικροί λιλιπούτειοι φακοί είναι άψογο ταίρι για τις μικρές m43 μηχανές και οι μεγαλύτεροι για τις δυο ΕΜ1 που έχουν καλό γκριπ ή την ΕΜ5ΙΙ με διπλό γκριπ. Δεν διανοουμε να βάλω τον 12-32 στην ΕΜ1.2, είναι τελειως αταίριαστοι παρότι φωτογραφικα δεν θα έχω κανενα θέμα.

Ο 12-100 αν βάλεις το κόστος στην άκρη τα κάνει λίγο πολύ ολα και σωστά και στην ΕΜ1.2 δεν κουράζει καθόλου ακόμη και όλη την ημέρα όσο και αν φαίνεται παράξενο. Στην Penf έχω τον 8-18 σε ταξίδι και είμαι κομπλε. Ακόμη και βραδυνα θα πάρεις καλό με τον 12-100 και με χαμηλό ISO λόγω εξαιρετικής σταθεροποίησης. Αυτός ήταν ο λόγος που έδωσα τους δυο Pro 12-40 και 35-100/2.8 αφού το 1 στοπ το περνω με τo συνδιαστικό Ibis. Όπως έχουμε πει άλλωστε στα δυσκολα νυχτερινά με κίνηση θα βάλεις φωτεινό prime και ίσως δεν σε φτάνει.
Κανεις ζουμ δεν βοηθά σε extreme καταστάσεις low light. Και σίγουρα όλοι οι φακοί που συζητάμε δεν δίνουν ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε δεν έχουν νόημα και extreme συγκρίσεις ζυγαριάς ή τιμής.

ΥΣ
Βρε Νίκο προχθές σου έλεγα οτι ο 10-25/1.7 θα είναι 300γρ. πιο βαρύς από τον 12-100 και σε τιμή σημαντικά μεγαλύτερη παρόλα αυτά τον σκεφτόσουν για αγορά , φάσκεις και αντιφάσκεις μερικες φορές ...

Ναι άλλα ο 10-25 είναι f1,7 και ξεκινάει από 20mm!! Με αυτόν ουσιαστικά πετάω ένα σκασμό φακούς και κρατάω μόνο αυτόν!!! με τον 12-100 πάλι θα θέλω ευρυγώνιο, πάλι θα θέλω prime κλπ. Ουσιαστικά ο 12-100 μου αντικαθιστά τον ζουμ 12-60 ή 12-40 και σε ένα μέρος τον τηλεφακό. Με λίγα λόγια δεν μπορώ να δικαιολογήσω τα λεφτά και το βάρος του όπως πιθανών να τα δικαιολογήσω με τον 10-25, όπου αν τον πάρω θα διώξω 4 φακούς (9-18, 12-40, 17, 25) και επιπλέον λογικά θα έχει και κορυφαία ποιότητα εικόνας, ίσως καλύτερη από τον 12-100.

Υ.Γ. Επιπροσθέτως πες το κόλλημα, άλλα με ενοχλεί το f4 στα 24mm την στιγμή που ο λιλιπούτειος 12-32 είναι πιο φωτεινός!! Και τα 24mm είναι ίσως το εστιακό μήκος που χρησιμοποιώ πιο πολύ σε ζουμ!

Κανέναν φακό σου δεν προβλέπω να αντικαθιστά αν κάνει δύο χιλιάρικα και!

Όποιος θέλει υπερευρυγώνιο ζουμ με 800 ευρώ καθαρίζει με έναν 7-14/2.8pro.

Εξάλλου τα 20-50mm σε αναλογία full frame καλύπτονται από πολλούς άλλους φακούς και από άλλα συστήματα ακόμα.
Η μοναδικότητα και υπεροχή ενός m4/3 συστήματος στο τελέ είναι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Συμφωνώ και ασχέτως τιμής το λέω πάλι. Δεν είναι φακός βραδινής βόλτας ο 10-25/1.7, αντίθετα με ένα 15/1.7 και ένα 20/1.7 στην τσέπη βραδάκι βολτάρεις άνετα.

Τα 10mm εξαιρετικά για να ξεκινάει ζουμ φακός και ειδικά με διάφραγμα 1.7 αλλά δεν θα δώσω min. 1.500 γιαυτο και μόνο και να κουβαλάω μαζί μου 1κιλο σχεδόν φακό. Αν ημουν επαγγελματίας θα ήταν η βασική μου επιλογή. Ακόμη και ο 7-14/2.8 για μένα που θέλω μαζί πάντα υπερευρυγωνιο ήταν στο όριο βάρους και γιαυτο τον σούταρα, δευτερευόντως δεν πέρνει φιλτρα κάτι που θεωρώ σούπερ απαραίτητο για φωτογραφία τοπίου.

Τοπ ποιότητα και ευχρηστία για φωτογραφία και βιντεο περνεις με ένα 8-18 και 12-60/2.8-4 ή 12-100/4 και συμπλήρωμα με prime στις εστιακές που βολεύει τον καθένα.
Σε τελε τέλος μια φθηνή και αξιόπιστη λύση είναι ο Lumix 100-300 ΙΙ εκτός και αν θέλει τοπ απόδοση οπότε βάζει πιο βαθιά το χερι στην τσέπη.