Φακοί για m4/3

Το καλό πάντως είναι πως τα μικρά φακουδάκια δεν στερούνται σε IQ και μπορείς έτσι πάντα να έχεις μαζί σου ένα αξιόλογο κιτ με μικρό όγκο και βάρος.

Εμένα το κιτάκι που με έχει βολέψει αφάνταστα είναι η GM1 σε συνδυασμό με τον 12-32 και τον 20/1,7 σχεδόν ξεχνάς ότι το έχεις μαζί σου και σε IQ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους 25/45/60 και τον 12-40 που συνήθως μένουν σπίτι.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κανέναν φακό σου δεν προβλέπω να αντικαθιστά αν κάνει δύο χιλιάρικα και!

Όποιος θέλει υπερευρυγώνιο ζουμ με 800 ευρώ καθαρίζει με έναν 7-14/2.8pro.

Εξάλλου τα 20-50mm σε αναλογία full frame καλύπτονται από πολλούς άλλους φακούς και από άλλα συστήματα ακόμα.
Η μοναδικότητα και υπεροχή ενός m4/3 συστήματος στο τελέ είναι.

Μα δεν είπα ότι θα τον αγόραζα σίγουρα, απλά είναι ο μόνος φακός που με έχει ενθουσιάσει έτσι εδώ και χρόνια και ο μόνος που θα με έβαζε στο τρυπάκι να κάνω χρηματική υπέρβαση με την λογική ότι θα μου αντικαθιστούσε κάμποσους φακούς. Γενικότερα σαν χρήματα δίνω μέχρι 200-250 ευρώ για φακό Prime Και άντε 350-400 το πολύ και αυτά για φακό ζουμ, ήδη ο 12-40 είναι μεγάλη υπέρβαση οικονομική για μένα και ο ακριβότερος φακός που έχω πάρει εδώ και πολλά χρόνια, και δεν νιώθω ότι δικαιολογεί το υψηλό κόστος του σε σχέση με τον Panasonic 12-60 (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια που δεν κάνω μεγεθύνσεις τρελές, ούτε ψάχνω σε γωνίες καθώς δεν βρίσκω νόημα σε αυτό).
Ακόμα και ο Panasonic 15mm που αναφέρεται συχνά πυκνά μου είναι εντελώς εκτός από τα οικονομικά όρια που έχω θέσει.
Σε κάθε περίπτωση ότι αρέσει στον καθένα και ανάλογα και με το τι σηκώνει και η τσέπη του.

Υ.Γ. Ο 7-14 που ανέφερες ούτε είναι τόσο φωτεινός f2,8 vs f1,7 και πάει μόλις στα 28mm έναντι τα 50mm του 10-25..με λίγα λόγια καμία σχέση..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καλημέρα παιδιά.

Εγώ τώρα που σκέφτομαι να μπω στον κόσμο των m4/3 φακών, έχω βρει μια Olympus OM-D E-M1 + Olympus M. Zuiko Digital 45mm 1.8 σε καλή τιμή.

Αν κάνω το βήμα αυτό, μετά θα ήθελα έναν Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1.8 για all around.

Και έναν Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm 4.8-6.7 II για wildlife (μένω δίπλα σε υδροβιότοπο) και sports (δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετά γρήγορος για sports).

Επίσης κάπου διάβασα ότι ο Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4.0-5.6 Mega O.I.S. είναι πολύ καλύτερος από τον παραπάνω, ισχύει?

Σίγουρα αν δεν υπήρχε θέμα χρημάτων Θα έπαιρνα τους παρακάτω:

Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm 1:8

Olympus M.Zuiko Digital ED 7‑14mm 2.8 PRO

Olympus M.Zuiko Digital ED 40‑150mm 2.8 PRO

Επιπρόσθετα με τον 75mm 1:8 επειδή είναι γρήγορος, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και για sports?

Τέλος έχω μείνει εντυπωσιασμένος με την απόδοση του Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2, υπάρχει φακός m4/3 με αντίστοιχα αποτελέσματα?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Τέλος έχω μείνει εντυπωσιασμένος με την απόδοση του Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2, υπάρχει φακός m4/3 με αντίστοιχα αποτελέσματα?

Mε 300/4pro ίσως και καλύτερα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καταρχήν αν εχεις βρει σε καλη τιμή την ΕΜ1 παρτην μιας και σημερα παραμενει ενα εξαιρετικό σωμα με χαρακτηριστικα που δεν βρισκεις στο 500αρικο. Τσεκαρε κλικ , το hidje (δεξι συνηθως που πολλοι κρεμανε μονοπατα την μηχανη με βαρυ φακο) , το EVF για τυχον στιγματα και την πισω ροδελα αν χανει σε κλικ , ηταν τα 3 τρωτα σημεια σε καποια αρχικα κομμάτια.

Επειδη το σωμα ειναι ΑW καλο ειναι να περνεις τηλεφακους AW ειδικα για την χρηση σε υδροβιοτοπους κλπ. οπου η αδιαβροχοποιηση μπορει να χρειαστεί. Απο τους φακους που ανεφερες μοονο ο Olympus M.Zuiko Digital ED 7‑14mm 2.8 PRO και ο Olympus M.Zuiko Digital ED 40‑150mm 2.8 PRO ειναι. Αλλά ειναι και λίγο ακριβοί.
Τον 75/1.8 μπορεις να τον χρησιμοποιησεις ανοιχτό τελειως για σπορ σε κλειστους χωρους (γυμναστηρια, θεατρα, ...) για να μην ανεβαζεις ISO, η εστιαση του δεν ειναι της κλασης των pro αλλα είναι αρκετα γρηγορος με εξαιρετικό IQ.

Αντι του mzuiko 100-300 ΙΙ προτεινω τον Lumix 100-300II, η βερσιον 2 ειναι AW. Και οι δυο ομως ειναι σχετικά σκοτεινοι φακοί. Εναλλακτικά σου προτείνω τον παλιο 4/3 50-200/2.8-3.5 που είναι πολύ πιο φωτεινος φακος με καλυτερο IQ, αλλά θελει ανταπτορα 4/3 σε m43. Ακομη και με την αγορα ανταπτορα και πιθανή αγορά TC 1.4Χ και 2.0Χ που υπάρχουν θα σου βγει φθηνότερα απο τον 40-150/2.8 και θα έχεις μεγαλύτερο ευρος εστιακων και επιλογων.

Οτι αλλο θελεις ρωτας.

Ευχαριστώ για την απάντηση, θα μελετήσω όσα μου έγραψες.

Αν θέλεις link με δείγματα από κάποιον τηλεφακό πες μου, έχω και τον Lumix 100-300 ΙΙ , τον Zuiko 50-200SWD και παλιότερα είχα τον mzuiko 100-300 ΙΙ ενώ έχω δανειστεί και δοκιμασει αρκετες φορές τον 40-150/2.8 pro.

Καλημέρα.

Ο 4/3 50-200/2.8-3.5 που προτείνεις ποιό πάνω είναι εξαιρετικός από ότι είδα.

Μόνο ένα αρνητικό σχόλιο βρήκα: << autofocus takes several seconds even in broad daylight and for indoors forget about using it. Τhe lens is very sharp when you focus manually>> Δεν ξέρω βέβαια αν αληθεύει ή αν όντως είναι αρνητικό.

Αν μπορείς δώσε links με τον αντάπτορα που χρειάζεται για την ΕΜ-1.

Επίσης από τους τηλεφακούς που προτείνεις αν έχεις χρόνο δώσε links με δείγματα. Οι διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες; Θα τις καταλάβει ένας αρχάριος όπως εγώ;

Καταλαβαίνω ότι ο 40-150/2.8 pro σίγουρα είναι άλλη κατηγορία. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι συνετό να δώσω τόσα χρήματα ωσάν αρχάριος ακόμα.

Τέλος, οι παρακάτω φακοί μπαίνουν στην EM-1; Αν ναι, ποιούς αντάπτορες χρειάζονται;

Olympus OM 55mm f1.2

Voigtlander 35mm f1.4 MC

Ξεκινάω ανάποδα να σου απαντώ :

O Voigtlander 35mm f1.4 MC αν είναι μοντουρα Μ θέλει ανταπτορα LEICA M σε m4/3 και ο ΟΜ 55/1.2 αντίστοιχα ΟΜ σε m4/3, οι ανταπτορες είναι χωρίς επαφές και ξεκινάνε από 15 στο eBay οι φθηνοί κινεζικοι που θα κανεις μια χαρά τη δουλειά σου, αν τους πάρεις από εδώ υπολόγισε κανενα 25-30 αλλά θεωρητικά θα μπορείς να τον βάλεις άμεσα στο σώμα και θα ελέγξεις τυχόν τζόγο που μπορεί να παίζει σε κακής ποιότητας ανταπτορα.
Προσοχή οι δυο φακοί σου θα διπλασιαστούν σε εστιακή λόγω m43 κροπ δηλ. Θα γίνουν 70mm και 110mm αντίστοιχα και θα σου καλύψουν άνετα το πορτρέτο και τυχόν βραδυνα μιας και η μηχανή παρέχει βοηθήματα για χειροκίνητη εστίαση όπως μεγενθυνση σε παράθυρο έως και 14X και focus peaking. Επιπλέον οι φακοί σου στην ΕΜ1 μπορούν να δηλωθούν στο σχετικό μενού της σταθεροποίησης και άμεσα να έχουν σταθεροποίηση έως και 4 stop.

Ο 4/3 50-200/2.8-3.5 που προτείνεις ποιό πάνω είναι εξαιρετικός από ότι είδα.

Μόνο ένα αρνητικό σχόλιο βρήκα: << autofocus takes several seconds even in broad daylight and for indoors forget about using it. Τhe lens is very sharp when you focus manually>> Δεν ξέρω βέβαια αν αληθεύει ή αν όντως είναι αρνητικό.

Πάμε τώρα στους τηλεφακούς που σου πρότεινα. Για τον 40-150/2.8 είναι ο native m43 φακός της OLYMPUS που συνδιάζει φωτεινότητα, ταχύτητα εστίασης και καλό IQ. Αν κάποιος διαθέτει τα χρήματα και τον εξυπηρετεί η εστιακή τον πέρνει και ξεμπερδεύει. Συνδυάζεται με τον 1.4 X EC και γίνεται 56-210mm/4 . Όμως μαζί με το 1 stop φωτεινότητα με τον πολλαπλασιαστη χάνει (κατά τη δικη μου άποψη και από τεστ που έχω κάνει σε 2-3 κοπιες) και IQ στο f4 και πρέπει να κλείσει άλλο ένα στοπ για να αποκτήσει την ποιότητα που έχει χωρίς τον πολλαπλασιαστή. Γιαυτο και ποτέ δεν τον αγόρασα ως τηλεφακό και κράτησα τον αξιόπιστο 50-200mm/2.8-3.5 ο οποιος χωρίς πολλαπλασιαστή καλύπτει αψογα τόσο σε ποιότητα όσο και σε φωτεινότητα αλλά και εύρος έως 200mm. Να πω εδώ οτι ο 50-200 στο f=3.5-5.6 είναι καλύτερος στα 200mm από τον 40-150mm στα 210mm σε f=4-5.6 και έχω δοκιμασει 2 και 3 κοπιες 40-150.
Eπι πλέον ο 50-200 μπορεί να συνδυαστεί και με δυο πολλαπλασιαστές τους 1.4X και 2.0Χ αυξάνοντας κατά πολύ την εστιακή του με κόστος βεβαια οτι χάνει 1 και 2 stop αντίστοιχα. Ειδικά με τον 1.4X κρατάει κατά 90% και το ίδιο επίπεδο σε IQ. Ο 50-200 έχει βγει σε δυο εκδόσεις την παλιά (τον βρίσκεις μτχ. γύρω στα 350-450 ) και την πιο νέα με ταχύτερο μοτέρ SWD (400-650 ) έχουν και κάποιες ακόμη διαφορες στο hood , στο bokeh ....Ο ανταπτορας που χρειάζεσαι είναι ένας εκ των MMF-1 ,-2, -3, ο τελευταίος είναι αδιαβροχος και πιο ακριβός και αυτός που πωλείται πια ως καινούργιος γύρω στα 180 . Υπάρχουν βέβαια και third party Viltrox κλπ. με κόστος 50 περίπου αλλά δεν είναι στεγανοί και δεν θα τους εμπιστευόμουν για βαρύ φακό.

Πάμε στα αρνητικά τώρα σε μια σύγκριση με τον 40-150/2.8 , είναι βαρύτερος κατά 200-300 gr, ανάλογα αν φοράς το δαχτυλιδι στήριξης (εγώ δεν το βάζω σχεδόν ποτέ πάρα μόνο αν θέλω στήριξη σε τριποδο). Στην τσάντα και οι δυο πιάνουν περίπου τον ίδιο χώρο με εξαιρεση το hood του 50-200 που είναι φαρδύ ακόμη και αν το εχεις φορεμένο ανάποδα. Στην ταχύτητα εστίασης ο 40-150 είναι σαφώς ταχύτερος όπως και σε ριπή αλλά ο 50-200 SWD (και μονο) έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό οτι μπορεί με το δαχτυλιδι χειροκίνητης εστίασης να προεστιάσεις κοντά στο θέμα και τοτε θα κλειδώσει γρηγορότερα η εστίαση ακόμη και από τον 40-150.

Το σχόλιο που διάβασες για πολλά δευτερόλεπτα κλειδώματος της εστίασης δεν ισχύει για την ΕΜ1 και ΕΜ1.2 αλλά για όλες τις άλλες m43 μηχανές που δεν έχουν υβριδική εστίαση PDAF. Ο φακός εστιάζει σε καλό φως άμεσα, απλά μπορεί να θέλει μια ρύθμιση ακρίβειας στο σχετικό μενού της μηχανής. Όσο πέφτει το φως ναι αρχίζει και πέφτει η απόδοση στη ταχύτητα αλλά αυτό συμβαίνει σε όλους τους φακούς ακόμα και στους m43.

Για να μην σε κουράζω αν είσαι ΑΘΗΝΑ μπορείς να τον δοκιμασεις και να δεις μέγεθος και με τον ανταπτορα. Μάλιστα επειδή έχω και τον SHG 150/2 και δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για μακρινές εξορμήσεις πια τον βγάζω σπάνια βόλτα, οπότε θα χαρεί να δείξει τι μπορεί να κάνει :twoguns:

ΥΣ
μολις βρω χρόνο θα σου βάλω εδώ και λινκ , αν θες μπες μια στο νήμα wild life και κάπου θα βρεις από τη λίμνη Ιωαννίνων δικές μου με πουλιά με τον 50-200.

σου βάζω link από τον χειρότερο συνδιασμό του 50-200 με τον 2.0X που πέφτει κατατι και το IQ του φακού για να πάρεις μια ιδέα : https://www.dpreview.com/forums/post/58346922

ενα δεύτερο τεστ σε κοντινά όμως πλάνα (υπόψην όσο απομακρύνεσαι οι διαφορες των Pro φακών 50-200,40-150/2.8,150/2,300/4 μεγαλώνουν από τους πιο απλούς φθηνότερους ζουμ 70-300,100-300) : https://www.mu-43.com/threads/shoot-out-olympus-75-300-vs-50-200-swd-w-ec-14-vs-300-4.100452/

και στο link που σου βάζω θα βρεις διαφορες στις ριπές : https://www.mu-43.com/threads/e-m1-vs-e-m1-mk-ii-burst-rates-with-four-thirds-lenses.89602/

Last edited:
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Το νήμα wild life το έχω επισκεφτεί, απλά υπέροχες οι φωτογραφίες εκεί.

Δυστυχώς είμαι μακριά από την Αθήνα.

Σίγουρα θα ήταν πολύ ωραία να μπορούσα να δω από κοντά αυτά που συζητάμε.

...και εμένα με τρώει για τον 40-150pro. Σε ΜΤΧ βεβαια γιατι καινούργιος ξεφεύγει.

Στην αρχή ελεγα να παρω τον φτηνό 40-150ED αλλα απο δείγματα που είδα δεν... εχει αυτή την φτηνή "τηλεφακουδήλα" ειδικά οσο πας στο μέγιστο zoom.

Βεβαια ειναι μεγάλος και βαρύς, αλλα οταν βλέπω τους αντίστοιχους FF παρηγοριέμαι :)

...και εμένα με τρώει για τον 40-150pro. Σε ΜΤΧ βεβαια γιατι καινούργιος ξεφεύγει.

Στην αρχή ελεγα να παρω τον φτηνό 40-150ED αλλα απο δείγματα που είδα δεν... εχει αυτή την φτηνή "τηλεφακουδήλα" ειδικά οσο πας στο μέγιστο zoom.

Βεβαια ειναι μεγάλος και βαρύς, αλλα οταν βλέπω τους αντίστοιχους FF παρηγοριέμαι :)

κι εμένα με τρώει. Τα 900 ευρώ που έχει στο e-infin είναι η χαμηλότερη τιμή που έχω βρει (μτχ. included).

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

κι εμένα με τρώει. Τα 900 ευρώ που έχει στο e-infin είναι η χαμηλότερη τιμή που έχω βρει (μτχ. included).
Είναι σεβαστό ποσό, τα αξίζει όμως τα λεφτά του. Μαζί με τον 12-40 είμαι φουλ καλυμμένος. Το σκέφτεσαι για e-infin?

Κομπλέ :)

Έχω ενθουσιαστεί!
b97fcdad973fbe54d7c8678b37d3d9cf.jpg

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Είναι σεβαστό ποσό, τα αξίζει όμως τα λεφτά του. Μαζί με τον 12-40 είμαι φουλ καλυμμένος. Το σκέφτεσαι για e-infin?

θα το έκανα κι όχι μόνο γι αυτό το φακό αλλά μόλις πλήρωσα 4.000 ευρώ για εγχείρηση στο αριστερό πόδι του πιτσιρικά. Να είμαστε καλά.

Καλοτράβηχτος ο φακός. Είναι ο ελάχιστα μτχ. από το insomnia?