Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

θα το έκανα κι όχι μόνο γι αυτό το φακό αλλά μόλις πλήρωσα 4.000 ευρώ για εγχείρηση στο αριστερό πόδι του πιτσιρικά. Να είμαστε καλά.

Καλοτράβηχτος ο φακός. Είναι ο ελάχιστα μτχ. από το insomnia?
Δεν πειράζει , έχει προτεραιότητα! Καλή ανάρρωση!

Τον πήρα από τον Σταβρινακη στα 750. Δεν μπόρεσα να διακρίνω κανένα ίχνος χρήσης, ήταν λες και βγήκε από το κουτι. Έχει άλλον έναν ιδιο πάλι άψογο, με ελάχιστα σημαδακια στο παρασολει.

Επίσης ο άνθρωπος με άφησε να κάνω ένα μικρό field test στην 28ης Οκτωβρίου.

Σκεφτόμουνα να πάρω έναν φακό σχετικά φωτεινό (τουλάχιστον f2,8) σε απόσταση τουλάχιστον 120mm σε FF, σε αυτά που ζητάω υπάρχει ο φοβερός Olympus 75mmf1,8 άλλα λόγω βάρους και κυρίως κόστους τον απορρίπτω, υπάρχει και ο Sigma 60mm2,8 άλλα δεν ξέρω δεν με τρελαίνει, παρόλαυτά ήμουν έτοιμος να τον πάρω, άλλα μπήκε στην εξίσωση ο Olympus 60mmf2,8 macro και σκέφτομαι μήπως πάρω αυτόν για την δουλειά που θέλω και ταυτόχρονα τον έχω και σαν macro φακό που δεν έχω στο σύστημα m4/3. Είναι σε χρήματα που κουτσά στραβά τα αντέχω άλλα τον έχει κανένας να μου πει κάποια γνώμη? Αξίζει η χρηματική υπέρβαση σε σχέση με τον Sigma 60mmf2,8? Σε εστίαση ξέρουμε πως είναι γιατί ακούω διφορούμενες απόψεις.

Υπαρχει και ο νεοτευκτος sigma 56mm f1,4.

Σωστά!! Πολύ μπλέξιμο, το θέμα είναι ότι αν είναι να πάω στα 300+ ευρώ θα ήθελα κάτι που να εξυπηρετεί πιο πολλές ανάγκες όπως ο Olympus 60mmf2,8 Macro.
Πάντως ο sigma 56mm1,4 θα έχει ωραίο ξεφοντάρισμα!! Θέλει σκέψη το πράγμα!!

Τα 300gr του 75άρι αποτρεπτικά σίγουρα δεν ειναι! Το κόστος ναι.

Εγω προσωπικά επειδή έχω ένα σώμα και δεν σκοπεύω να κουβαλάω 2-3, δεν μου αρέσει να αλλαζω συνέχεια φακούς , προσανατολίζομαι σε zoom φακούς λόγο flexibility.

H λογική ειναι απλή, για 2.8 σε αυτά τα εστιακά μήκη, θες αρκετά παραπάνω λεφτά και είναι πιο μεγάλοι / βαριοι.

Εσύ απ'ότι θυμάμαι εχεις 2 σώματα, οπότε μπορείς να εχεις εναν prime κουμπωμένο και ενα zoom στον αλλο πχ.

Ο 60mm ειναι φοβερός ,σε καλή τιμή, αν σε βολέψει το θέμα prime ,χτύπα τον!

Καλά ναι τα 300γρ. δεν είναι τόσο θέμα του 75mm, η τιμή από την άλλη δεν χωνεύεται!!
Για πιο 60αρη αναφέρεσαι? για τον Sigma ή τον macro Olympus που ανέφερα?

Καλά ναι τα 300γρ. δεν είναι τόσο θέμα του 75mm, η τιμή από την άλλη δεν χωνεύεται!!
Για πιο 60αρη αναφέρεσαι? για τον Sigma ή τον macro Olympus που ανέφερα?

Τον olympus ! Μονο και μονο το 1:1 macro τον κανει δελεαστικοτατο.

Τον olympus ! Μονο και μονο το 1:1 macro τον κανει δελεαστικοτατο.

Αυτό σκέφτομαι και εγώ, με έναν φακό έχω και Πορτρέτα, και ρηχό βάθος πεδίου, και mini τηλεφακό και low light με το f2,8 και το IBIS και κυρίως Macro 1x1...φαίνεται κελεπούρι ο φακός, και γενικά μου αρέσουν φακοί πασπαρτού που κάνουν πάνω από 1 δουλειά χωρίς να στοιχίζουν μια περιουσία!!

Αυτό σκέφτομαι και εγώ, με έναν φακό έχω και Πορτρέτα, και ρηχό βάθος πεδίου, και mini τηλεφακό και low light με το f2,8 και το IBIS και κυρίως Macro 1x1...φαίνεται κελεπούρι ο φακός, και γενικά μου αρέσουν φακοί πασπαρτού που κάνουν πάνω από 1 δουλειά χωρίς να στοιχίζουν μια περιουσία!!

👍👍;)

αν δεν εχεις και κατι να ειναι κοντά σε macro εννοειται! Ποιους αλλους φακους εχεις τωρα?

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αυτό σκέφτομαι και εγώ, με έναν φακό έχω και Πορτρέτα, και ρηχό βάθος πεδίου, και mini τηλεφακό και low light με το f2,8 και το IBIS και κυρίως Macro 1x1...φαίνεται κελεπούρι
ο φακός, και γενικά μου αρέσουν φακοί πασπαρτού που κάνουν πάνω από 1 δουλειά χωρίς να στοιχίζουν μια περιουσία!!

τους έχω και τους δυο φακούς.

Σχεδόν ολα ισχύουν Νίκο από αυτά που γράφεις αλλά δυστυχώς όχι ολα, ο 60/2.8 macro είναι καλύτερος σε απόδοση από τον Sigma 60/2.8 με τους δυο φακούς ανοιχτούς και κλειστούς, είναι ελαφρύς , είναι στεγανός κάνει macro 1:1 εξαιρετικο (αν και είναι overkill πέρα 1:2) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ως κοντος τηλεφακός μέσω του περιστροφικού διακόπτη που επιλέγεις που θα επιτρέψεις να δουλευει ο φακός (μόνο κοντά , μόνο μακριά ή σε όλο το φασμα). Ως macro πέφτει λίγο σε απόδοση στα κλειστά διαφραγματα σε σχέση με τον παλιό 50/2 macro που είχα (εκείνος ήταν και πολύ καλός σε πορτρετο).

Και εκεί κάπου τελειώνουν τα συν γιατί στην πράξη δεν είναι καθαρά πορτρετοφακός αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να σκοτώσεις τον 45/1.8 και κρατησεις τον macro αν σε βολεύει η εστιακή ,

ο 75/1.8 ειναι άλλη κλάση οπτικά και στο ξεφονταρισμα του αλλά και στο bokeh του που είναι πολύ καλυτερο, είναι ταχύτερος και το f1.8 είναι ιδανικό για χρήση τηλεφακού σε χώρους με χαμηλό φωτισμό όπου ολα τα συστήματα εστίασης των ακάθρεπτων υποφέρουν. Το μειονέκτημα του είναι (εκτός της τιμης) οτι δεν είναι στεγανός.

👍👍;)

αν δεν εχεις και κατι να ειναι κοντά σε macro εννοειται! Ποιους αλλους φακους εχεις τωρα?

Είχα πολλούς άλλα έκανα αυτές τις μέρες ένα καλό ξεσκαρτάρισμα και τώρα έχω μετρητά για νέες αγορές!!
Αυτή την στιγμή έχω τον Panasonic 12-60f3,5-f5,6 - Olympus 25mmf1,8 - Olympus 17mmf1,8 - Olympus 45mmf1,8 - Panasonic 45-150f4-f5,6 - Olympus 9-18 - 7artisans 7,5mmf2,8 (Αυτόν τον περιμένω μέσα στην εβδομάδα).
Βασικά μου λείπει ένας Macro και ένας φωτεινός φακός πάνω από τα 100mm..

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

τους έχω και τους δυο φακούς.

Σχεδόν ολα ισχύουν Νίκο από αυτά που γράφεις αλλά δυστυχώς όχι ολα, ο 60/2.8 είναι καλύτερος σε απόδοση από τον Sigma 60/2.8 με τους δυο φακούς ανοιχτούς και κλειστούς, είναι ελαφρύς , είναι στεγανός κάνει macro 1:1 εξαιρετικο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ως κοντος τηλεφακός μέσω του περιστροφικού διακόπτη που επιλέγεις που θα επιτρέψεις να δουλευει ο φακός.

Και εκεί κάπου τελειώνουν τα συν γιατί στην πράξη δεν είναι καθαρά πορτρετοφακός , ο 75/1.8 ειναι άλλη κλάσση οπτικά και στο ξεφονταρισμα του αλλά και στο bokeh του που είναι πολύ καλυτερο, είναι ταχύτερος και το f1.8 είναι ιδανικό για χρήση τηλεφακού σε χώρους με χαμηλό φωτισμό όπου ολα τα συστήματα εστίασης των ακάθρεπτων υποφέρουν. Το μειονέκτημα του είναι (εκτός της τιμης) οτι δεν είναι στεγανός.

Ευχαριστώ Κώστα για την απάντηση, με κάλυψες μια χαρά!!
Προφανώς ο 75mmf1,8 είναι άλλη κλάση!!! Απλά λίγο το κόστος (πολύ μάλλον!!) και λίγο ότι δεν έχει Macro όπως ο 60mm με αποτρέπουν από την αγορά του...αν είχα τα χρήματα μάλλον θα έπαιρνα και τους 2. Σε πρώτη φάση θα πάρω τον 60mm και ανάλογα αν μου κάτσει καλά ίσως στο μέλλον σκεφτώ και τον 75mm.
Για την εστίαση του 60mm τι γνώμη έχεις?? Καθώς διαβάζω ότι δεν είναι και πολύ γρήγορη, ενώ σαν κατασκευή είναι πολύ πλαστικούρα ή δείχνει ποιοτικός?
Ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Η εστίαση του ως macro είναι μια χαρά , πολύ ταχύτερος από τον παλιό μάκρο 50/2 , ποτέ οι μάκρο δεν είναι πολύ γρήγοροι φακοί ,

Ως τηλεφακός αν τον αφήσεις να δουλεψει σε όλο το εύρος από πολύ κοντά έως μακριά δεν είναι πολύ γρήγορος, αν όμως τον βάλεις να δουλεψει με το κουμπακι μόνο ως τηλεφακός είναι μια χαρά , τουλάχιστον αυτό θυμάμαι μιας και εδώ και καιρό δεν τον δουλεύω ως τηλεφακό οπότε κρατώ μια επιφύλαξη για την ταχύτητα. Αν θέλεις βρισκόμαστε και τον δοκιμάζεις το ΣΚ όπως και τον 75/1.8.

Ευχαριστώ για την πρόταση Κώστα, δεν θέλω να σε ενοχλήσω άλλα αν καταφέρω να βρεθώ στα μέρη σου θα ήθελα να τους δω τους φακούς!
Πάντως μου έχει λείψει ένας native macro φακός 1:1....είχα και τον 12-50 άλλα ουσιαστικά δεν ήταν σοβαρό το Macro του Και γενικά ήταν και Soft.
π.χ. Πριν μερικές μέρες σε βροχή προσπάθησα να βγάλω κοντινά θέματα άλλα αποτυχία, πόσο καλύτερα θα τα είχα καταφέρει με έναν Macro. Τα δείγματα παρακάτω με τον Panasonic 12-60 κατευθείαν από την Em1 jpeg.

44485800284_3ff76acbc0_b.jpg
[/url]P9306257 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

30268366617_acb2649db8_b.jpg
[/url]P9306254 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

43394392780_b970b3b8a1_b.jpg
[/url]P9306253 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

43394399750_22dac99098_b.jpg
[/url]P9306248 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

45207368701_2069eccfdc_b.jpg
[/url]P9306242 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

44485809094_3bc2eb9ce2_b.jpg
[/url]P9306241 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Ε δεν τα λες και μάκρο αυτα... ακομα και το γομάρι ο 40-150 φτανει πιο κοντα σε μακρο :p

Ξυρίζει ο ατομος ομως. Out of camera jpeg.

PA090016 by sfortis1, on Flickr

Πραγματι για ψευδομακρο είναι άριστος ο 40-150/2.8 και ειδικά για έντομα από λίγο πιο μακριά περίπου στα 50 εκ. από το γυαλί, με 0.21x (1:4.8) μεγενθυνση ή 0.42x (1:2.4 in 35mm eq), μοναδικό του μειονέκτημα είναι το bokeh του οταν έχει δύσκολο background πίσω.

O 60/2.8 είναι πραγματικός macro αλλά σε 1:1 θέλει εξαιρετικη τεχνική παρόλη την καλή σταθεροποίηση των σωμάτων και κανονικά για άριστα αποτελέσματα τρίποδο, σε 1:2 όμως άνετα δουλεύεις στο χερι. Φθηνός σχετικά γύρω στα 330 και εξαιρετικος macro είναι ο νέος 30mm/3.5 , δεν είναι στεγανός αλλά ο μοναδικός που φθάνει σε macro 2:1 που είναι υπερβολικό για συνήθη macro φωτογραφία.

Γενικα το macro και το τελε είναι τα δυνατά σημεία του συστήματος, στο macro βοηθούν πολύ και έξτρα λειτουργίες των σωμάτων και ειδικά των ΕΜ1 όπως το focus bracketing και το focus stacking με όσους φακούς το κάνουν. Ο 40-150/2.8 και ο 60/2.8 υποστηρίζουν focus stacking, Σακη δοκίμασε το στο χερι π.χ. με f2-8-3.5 λίγο μεγάλη ταχύτητα κλείστρου όμως έξω για να προλάβει να βγάλει 8φωτο και να πάρεις ένα jpeg , χωρίς να εχεις αλλάξει πολύ θέση.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Πραγματι για ψευδομακρο είναι άριστος ο 40-150/2.8 και ειδικά για έντομα από λίγο πιο μακριά περίπου στα 50 εκ. από το γυαλί, με 0.21x (1:4.8) μεγενθυνση ή 0.42x (1:2.4 in 35mm eq), μοναδικό του μειονέκτημα είναι το bokeh του οταν έχει δύσκολο background πίσω.

O 60/2.8 είναι πραγματικός macro αλλά σε 1:1 θέλει εξαιρετικη τεχνική παρόλη την καλή σταθεροποίηση των σωμάτων και κανονικά για άριστα αποτελέσματα τρίποδο, σε 1:2 όμως άνετα δουλεύεις στο χερι. Φθηνός σχετικά γύρω στα 330 και εξαιρετικος macro είναι ο νέος 30mm/3.5 , δεν είναι στεγανός αλλά ο μοναδικός που φθάνει σε macro 2:1 που είναι υπερβολικό για συνήθη macro φωτογραφία.

Γενικα το macro και το τελε είναι τα δυνατά σημεία του συστήματος, στο macro βοηθούν πολύ και έξτρα λειτουργίες των σωμάτων και ειδικά των ΕΜ1 όπως το focus bracketing και το focus stacking με όσους φακούς το κάνουν. Ο 40-150/2.8 και ο 60/2.8 υποστηρίζουν focus stacking, Σακη δοκίμασε το στο χερι π.χ. με f2-8-3.5 λίγο μεγάλη ταχύτητα κλείστρου όμως έξω για να προλάβει να βγάλει 8φωτο και να πάρεις ένα jpeg , χωρίς να εχεις αλλάξει πολύ θέση.

Πήγα να ενεργοποιήσω το stacking χθες, αλλα μπήκα το μενού και ήταν απενεργοποιημενο. Εντάξει λεω, λογικό να μην υποστηρίζει focus stacking ο 40-150.
Τωρα που το ξαναείπες μου ηρθε η φλασιά οτι ημουν σε manual focus ... doh

Να σου πω ρε συ Κωστα, το "set number of shots" μου ειναι πάντα greyed out. Τι πρέπει να κανω για να το αλλάξω αυτο?

ΟΚ για να μου απαντήσω, διάβασα οτι είναι πάντα 8 καρέ με ηλεκτρονικό κλείστρο στο focus stacking, χωρις δυνατότητα αλλαγής.

Και με τον 40-150 δουλεύει εξαιρετικά. Θα το δοκιμάσω και εξω.

Μονο πανω δεξιά σε ενα μικρό σημείο δε κατάφερε να το διορθώσει για κάποιο λογο!

PA100036 by sfortis1, on Flickr

Υπάρχουν και τα extension tubes με τα οποία υπό προϋποθέσεις παίρνεις ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Από την εμπειρία μου δουλεύουν ικανοποιητικά με εστιακά μήκη πάνω από 90-100mm - ανάλογα και με τις ικανότητες του εκάστοτε φακού βέβαια...

mini prehistorical monster by Dimitrios Pikros, on Flickr

Σακη όπως το είπες το focus stacking είναι μόνο για αυτόματη δημιουργία ενός κροπαρισμενου λίγο jpeg από 8 φωτό, σώνονται και τα raw όμως άμα θες να παίξεις στον υπολογιστή. Αν πας για focus bracketing σε αφήνει να ορίσεις μέχρι 999 φωτό για ενωμα στην ΕΜ1.2 , δεν θυμάμαι στην παλιά ΕΜ1 πόσες.
Αυτό που μπορείς να επεμβεις επίσης είναι το βήμα (αποσταση) που θα κινηθεί ο φακός που δυστυχώς δε+ μεταφράζεται σε κάτι απτό αλλά εξαρτάται από την εστιακή του φακού, το διάφραγμα που εχεις επιλέξει κλπ.

Ρίξε μια ματιά και εδώ: https://cameras.olympus.com/stack/en/

Και εδώ θα βρεις χρήσιμους πίνακες : https://www.dpreview.com/forums/thread/4047991