O 12-32 φταίει που δεν εχει δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης αλλά οι ακάθρεπτες μηχανές με CDAF φταίνε γιατι εστιάζουν πίσω ή αλλού με με έντονο φωτισμό , είναι γνωστό προβλημα, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του λένε στο χωριό μου. Με το σταυρόνημα των Πανυ όμως (σημειακή εστίαση και άμεσο τσεκάρισμα) το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σπάνιο.
Ο Ναθαναήλ αναφέρθηκε στον 12-35/2.8 όχι στον 12-32 και αυτός όμως είναι τελείως διαφορετικό ζούμ απο τον 12-200. Θαύματα δεν γίνονται, απο αυτα που διάβασα στο review καταλαβαινω ότι ο φακός αποδίδει αρκετά καλά απο 12-100mm εστιακή (πολύ καλύτερα απο τους κιτ) και μέτρια απο εκεί και πάνω (όπως περίπου οι κίτ φακοί και οι 14-150 , 70-300 στο τελέ άκρο). Αν αυτό αρκεί ή όχι στον καθένα που ψάχνει ένα καθημερινό travel φακό δεν το ξέρω. Δειχνει καλύτερος σε ΙQ απο τον 14-150 ΙΙ ειδικά στο κάτω άκρο και έως τα 100mm, έχει πολύ καλό ευρυγώνιο 12mm (πολύ σημαντικό) και καλύπτει έστω και μέτρια εστιακές τηλεφακού (100-200mm). Αν λογικευτεί η τιμή του και δοθεί μέσα σε πακέτα με τα νέα σώματα θα είναι μια ακόμη πρόταση για τον ερασιτέχνη εφόσον αποφασίσει να το πλαισιώσει και με καναδυό αξιόλογους μικρούς prime.
Ο Kosmous δεν αναφέρθηκε σε κακό φωτισμό αλλά σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει γενικότερα και είναι ευπαθή όλα τα ακάθρεπτα m43 σώματα CDAF με παρα πολλους και ακριβούς φακούς που έχουν και έχουν δαχτυλίδι εστίασης. Πέραν τούτου συμφωνώ και το έχουμε γράψει πολλές φορές ο 12-32 σε σώμα Olympus με κακό φωτισμό ναί έχει θέμα εστίασης αλλά έτσι κιαλλιως είναι φακός κίτ που απλά τον κρύβεις στα βραδυνά. Το ότι εστιάζει ένας άλλος φκός κιτ της Olympus σε σώμα Olympus είναι μάλλον αναμενόμενο αλλά και πάλι θαυματα σε απόδοση δεν θα κάνει ο ΕΖ και παρότι μικρός δεν έχει τα 12mm.
ΟΜΩΣ το σημαντικό που αφορά τον 12-32 είναι ότι σε σώμα Pany για το οποία προορίζεται δεν έχει τόσο θέμα σε ασχημο φωτισμό γιατί έχουν πολύ καλύτερο CDAF με μεγαλύτερη ευαισθησία εστίασης έως και -3EV ακόμη και στα απλά σώματα (τις Olympus είναι κοντά στο -1ΕV). Το μέγεθός του σε συνδιασμό με την τιμή που τον βρίσκεις και την απόδοση σε καλή κόπια, τον κάνουν μαζί με τον μικρό 35-100 (κατα τη γνώμη μου) τους καλύτερους κίτ φακούς που έχουν βγεί στο σύστημα, έστω και με το μειονέκτημα που αναφέρθηκε και τής κατα περίπτωση αστοχίας - ξεκόλλημα του δαχτυλιδιού του ζουμ. Γιαυτούς τους λόγους έχω συνήθως 2 κόπιες 12-32 (παρόλο που έχω ένα κάρο καλύτερους φακούς) τώρα έχω μείνει με μια ασημί και ψάχνω μια καλή μαύρη,
Η οποια που θα ειναι ποιοτικα και τιμολογιακα ?
Πανω απο την σειρα PRO ?
αφού δεν μπήκαν στο FF δεν έχουν αλλο δρόμο να ακολουθήσουν.
https://www.four-thirds.org/en/common/pdf/catalog2019_en.pdf
O πιο πλήρης κατάλογος που έχω βρεί για τους φακούς (και όχι μόνο) του συστήματος.
Βάζω ένα review από τον νέο 16.6Χ zoom 12-200mm, υπόψην οτι ο συγκεκριμένος φωτογράφος είναι Olympus Visionary και δουλεύει σχεδόν πάντα τα αρχεία του με το εγγενές προγραμμα της εταιρίας (OLYMPUS Viwer) και τα χρώματα που δίνει είναι πάντα εξαιρετικά, αυτή τη φορά τα εχει περάσει από το Capture pro: https://blog.mingthein.com/2019/02/27/review-the-2019-olympus-zd-12-200-f3-5-6-3/

We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.