Φακοί για m4/3

Και μόλις νυχτώσει τον βγάζεις μην και χρειαστείς χειροκίνητη εστίαση την οποία δεν διαθέτει και σε κρεμάσει.
Όσο χάρηκα με το iq του, τόσο χαλάστηκα που δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες έναν στολισμένο χριστουγεννιάτικα κήπο.

O 12-32 φταίει που δεν εχει δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης αλλά οι ακάθρεπτες μηχανές με CDAF φταίνε γιατι εστιάζουν πίσω ή αλλού με με έντονο φωτισμό , είναι γνωστό προβλημα, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του λένε στο χωριό μου. Με το σταυρόνημα των Πανυ όμως (σημειακή εστίαση και άμεσο τσεκάρισμα) το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σπάνιο.

Ο Ναθαναήλ αναφέρθηκε στον 12-35/2.8 όχι στον 12-32 και αυτός όμως είναι τελείως διαφορετικό ζούμ απο τον 12-200. Θαύματα δεν γίνονται, απο αυτα που διάβασα στο review καταλαβαινω ότι ο φακός αποδίδει αρκετά καλά απο 12-100mm εστιακή (πολύ καλύτερα απο τους κιτ) και μέτρια απο εκεί και πάνω (όπως περίπου οι κίτ φακοί και οι 14-150 , 70-300 στο τελέ άκρο). Αν αυτό αρκεί ή όχι στον καθένα που ψάχνει ένα καθημερινό travel φακό δεν το ξέρω. Δειχνει καλύτερος σε ΙQ απο τον 14-150 ΙΙ ειδικά στο κάτω άκρο και έως τα 100mm, έχει πολύ καλό ευρυγώνιο 12mm (πολύ σημαντικό) και καλύπτει έστω και μέτρια εστιακές τηλεφακού (100-200mm). Αν λογικευτεί η τιμή του και δοθεί μέσα σε πακέτα με τα νέα σώματα θα είναι μια ακόμη πρόταση για τον ερασιτέχνη εφόσον αποφασίσει να το πλαισιώσει και με καναδυό αξιόλογους μικρούς prime.

Νέο αίμα και απο την panasonic.
LEICA DG VARIO - SUMMILUX 10-25mm f/1.7
Bildschirmfoto-2019-02-28-um-08.32.53.png

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

O 12-32 φταίει που δεν εχει δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης αλλά οι ακάθρεπτες μηχανές με CDAF φταίνε γιατι εστιάζουν πίσω ή αλλού με με έντονο φωτισμό , είναι γνωστό προβλημα, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του λένε στο χωριό μου. Με το σταυρόνημα των Πανυ όμως (σημειακή εστίαση και άμεσο τσεκάρισμα) το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σπάνιο.

Ο Ναθαναήλ αναφέρθηκε στον 12-35/2.8 όχι στον 12-32 και αυτός όμως είναι τελείως διαφορετικό ζούμ απο τον 12-200. Θαύματα δεν γίνονται, απο αυτα που διάβασα στο review καταλαβαινω ότι ο φακός αποδίδει αρκετά καλά απο 12-100mm εστιακή (πολύ καλύτερα απο τους κιτ) και μέτρια απο εκεί και πάνω (όπως περίπου οι κίτ φακοί και οι 14-150 , 70-300 στο τελέ άκρο). Αν αυτό αρκεί ή όχι στον καθένα που ψάχνει ένα καθημερινό travel φακό δεν το ξέρω. Δειχνει καλύτερος σε ΙQ απο τον 14-150 ΙΙ ειδικά στο κάτω άκρο και έως τα 100mm, έχει πολύ καλό ευρυγώνιο 12mm (πολύ σημαντικό) και καλύπτει έστω και μέτρια εστιακές τηλεφακού (100-200mm). Αν λογικευτεί η τιμή του και δοθεί μέσα σε πακέτα με τα νέα σώματα θα είναι μια ακόμη πρόταση για τον ερασιτέχνη εφόσον αποφασίσει να το πλαισιώσει και με καναδυό αξιόλογους μικρούς prime.

Κώστα ο 12-32 έχει κατά την γνώμη μου την χειρότερη εστίαση σε κακό φωτισμό που έχω δει σε οποιοδήποτε φακό στο m4/3, με το που πέσει η νύχτα ψαρεύει απίστευτα και απλά δεν εστιάζει σε πολλές περιπτώσεις. Είναι χειρότερος ακόμα και από τον ''αργό'' Panasonic 20mmf1,7.....είναι o βασικός λόγος που με έκαναν και τον έδωσα, έχω χάσει πάρα πολλές φώτος λόγω αυτού του θέματος, ενώ π.χ. ο πίτας Olympus 14-42 ΕΖ δεν έχει κανένα θέμα να εστιάζει το βράδυ και έχει και δαχτυλίδι manula focus αν τυχόν το χρειαστείς.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ο Kosmous δεν αναφέρθηκε σε κακό φωτισμό αλλά σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει γενικότερα και είναι ευπαθή όλα τα ακάθρεπτα m43 σώματα CDAF με παρα πολλους και ακριβούς φακούς που έχουν και έχουν δαχτυλίδι εστίασης. Πέραν τούτου συμφωνώ και το έχουμε γράψει πολλές φορές ο 12-32 σε σώμα Olympus με κακό φωτισμό ναί έχει θέμα εστίασης αλλά έτσι κιαλλιως είναι φακός κίτ που απλά τον κρύβεις στα βραδυνά. Το ότι εστιάζει ένας άλλος φκός κιτ της Olympus σε σώμα Olympus είναι μάλλον αναμενόμενο αλλά και πάλι θαυματα σε απόδοση δεν θα κάνει ο ΕΖ και παρότι μικρός δεν έχει τα 12mm.

ΟΜΩΣ το σημαντικό που αφορά τον 12-32 είναι ότι σε σώμα Pany για το οποία προορίζεται δεν έχει τόσο θέμα σε ασχημο φωτισμό γιατί έχουν πολύ καλύτερο CDAF με μεγαλύτερη ευαισθησία εστίασης έως και -3EV ακόμη και στα απλά σώματα (τις Olympus είναι κοντά στο -1ΕV). Το μέγεθός του σε συνδιασμό με την τιμή που τον βρίσκεις και την απόδοση σε καλή κόπια, τον κάνουν μαζί με τον μικρό 35-100 (κατα τη γνώμη μου) τους καλύτερους κίτ φακούς που έχουν βγεί στο σύστημα, έστω και με το μειονέκτημα που αναφέρθηκε και τής κατα περίπτωση αστοχίας - ξεκόλλημα του δαχτυλιδιού του ζουμ. Γιαυτούς τους λόγους έχω συνήθως 2 κόπιες 12-32 (παρόλο που έχω ένα κάρο καλύτερους φακούς) τώρα έχω μείνει με μια ασημί και ψάχνω μια καλή μαύρη,

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ο Kosmous δεν αναφέρθηκε σε κακό φωτισμό αλλά σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει γενικότερα και είναι ευπαθή όλα τα ακάθρεπτα m43 σώματα CDAF με παρα πολλους και ακριβούς φακούς που έχουν και έχουν δαχτυλίδι εστίασης. Πέραν τούτου συμφωνώ και το έχουμε γράψει πολλές φορές ο 12-32 σε σώμα Olympus με κακό φωτισμό ναί έχει θέμα εστίασης αλλά έτσι κιαλλιως είναι φακός κίτ που απλά τον κρύβεις στα βραδυνά. Το ότι εστιάζει ένας άλλος φκός κιτ της Olympus σε σώμα Olympus είναι μάλλον αναμενόμενο αλλά και πάλι θαυματα σε απόδοση δεν θα κάνει ο ΕΖ και παρότι μικρός δεν έχει τα 12mm.

ΟΜΩΣ το σημαντικό που αφορά τον 12-32 είναι ότι σε σώμα Pany για το οποία προορίζεται δεν έχει τόσο θέμα σε ασχημο φωτισμό γιατί έχουν πολύ καλύτερο CDAF με μεγαλύτερη ευαισθησία εστίασης έως και -3EV ακόμη και στα απλά σώματα (τις Olympus είναι κοντά στο -1ΕV). Το μέγεθός του σε συνδιασμό με την τιμή που τον βρίσκεις και την απόδοση σε καλή κόπια, τον κάνουν μαζί με τον μικρό 35-100 (κατα τη γνώμη μου) τους καλύτερους κίτ φακούς που έχουν βγεί στο σύστημα, έστω και με το μειονέκτημα που αναφέρθηκε και τής κατα περίπτωση αστοχίας - ξεκόλλημα του δαχτυλιδιού του ζουμ. Γιαυτούς τους λόγους έχω συνήθως 2 κόπιες 12-32 (παρόλο που έχω ένα κάρο καλύτερους φακούς) τώρα έχω μείνει με μια ασημί και ψάχνω μια καλή μαύρη,

Ναι η αλήθεια είναι ότι σε Olympus σώματα τον έχω δοκιμάσει μόνο και είχε πολύ σοβαρό θέμα με την εστίαση ακόμα και μέσα σε σπίτι εστίαζε αλλού για αλλού πολλές φορές. Κοίτα ο Panasonic 12-60 ο απλός εστιάζει σφαίρα με την Em1 ακόμα και σε βράδυ, οπότε μάλλον δεν είναι θέμα Panasonic άλλα θέμα φακού. Εντάξει δεν κρύβεις (πάντα) έναν σκοτεινό φακό ζουμ στο m4/3!! Σε βράδυ έξω σε σταθερά θέματα το IBIS κάνει παπάδες, με την παλιά em1 και τον 12-60 χτυπάω σχετικά άνετα 1 sec'' λήψη στο χέρι, και πανεύκολα 0,5 sec. Προφανώς άμα θέλεις κάτι με κίνηση αναγκαστικά πας σε φωτεινό φακό.

Νομίζω πάντως ότι τουλάχιστον σε Olympus μηχανές όχι -1EV, άλλα ούτε σε 0EV δεν εστιάζει σωστά ο 12-32, στις αρχές που δεν ήξερα τα χούγια του, μου έκατσε ταξίδι και βραδινή βόλτα με τον 12-32 και την em10II, ανάθεμα αν εστίασε σωστά σε 5-6 φωτογραφίες και είχα ρίξει τα ''καντήλια'' της ζωής μου!!!

10-25mmroadmap.jpg

Bildschirmfoto-2019-03-01-um-07.38.49.jpg

Ψοφαει το πραγμα.....αν το προτζεκτ S1/S1R πετυχει για την Πανυ βλεπω σιγα σιγα να αφηνει το πεδιο του m4/3 στην Οlympus να παιζει μονη της .

Βεβαια απο την αλλη θα σκεφθει κανεις οτι η γκαμα ειναι σχετικα υπερπληρης.

Τι αλλο να βγαλει κανεις ? Αν βγαλουν πιο φωτεινους και ακριβους φακους αυτοματα θα προκαλουν τους πελατες τους να πανε στο FF.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Bildschirmfoto-2019-02-28-um-09.16.35.jpg

Bildschirmfoto-2019-02-28-um-08.32.53.png

ενας και καίει ... δείχνει φακός FF δίπλα στον 8-18 μου

ΥΣ
η Olympus θα βγάλει μέσα στο 2020 την σειρά f1 :violent-smiley-030:

Teases.jpg

Η οποια που θα ειναι ποιοτικα και τιμολογιακα ?

Πανω απο την σειρα PRO ?

:SFGSFGS5: κανεις δεν ξέρει, συνέχεια της σειράς pro λογικά, απλά οι τιμές θα είναι :violent-smiley-008:, έτσι υπήρχε και η σειρά SHG στα 4/3 που οι φακοί ξεκίναγαν απο διχίλιαρο. Αν καταφέρουν να προμοτάρουν τα σώματα ως επαγγελματικά εργαλεία θα τους βγάλουν ειδάλως όχι, αφού δεν μπήκαν στο FF δεν έχουν αλλο δρόμο να ακολουθήσουν.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

αφού δεν μπήκαν στο FF δεν έχουν αλλο δρόμο να ακολουθήσουν.

Kαλα μην το λες.....αυτα εδω δεν θα τα σχεδιασανε για πλακα επειδη δεν ηξεραν τι να κανουν....

Καπου βαθια το σκεφτονται ακομα το θεμα ...

Αν η αγορα M4/3 συρρικνωθει τι θα κανουν θα πουλανε μονο compact καμερουλες ? Δεν μπορω να το πιστεψω για τετοια εταιρεια.

Τολμαει η pentax και δεν θα τολμησει η Olympus ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αν με ρωτάς εμένα η πρόβλεψη μου είναι οτι αν η αγορά συρρικνωθεϊ τόσο πολύ και δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον στο m43 ή θα το κλείσουν το μαγαζί ή θα πάνε πιο ψηλά όπως έκανε η Fuji ... δεν θα μπουν στο FF μιας και είναι πολλοι οι παίχτες και δεν προλαβαίνουν πια να ετοιμαστούν εκεί

οι πατέντες είναι πανω από 2 χρόνια βγαλμένες (τοτε μπορεί να το έψαχναν) πουλιούνται άλλωστε και σε άλλους κατασκευαστές ...

Αυτά όμως θα τα δούμε σε κανα δυό χρόνια, έως τοτε μιλάμε εδώ στο νήμα για τους m43 φακούς που είναι σίγουροι όπως ο φωτεινός zoom της Lumix. Aκόμη δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία που θα σκάσει μύτη, μόνο πρωτότυπα βλέπουμε στις εκθεσεις, θα φύγει και αυτός ο χρόνος πιστευω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

https://www.four-thirds.org/en/common/pdf/catalog2019_en.pdf

O πιο πλήρης κατάλογος που έχω βρεί για τους φακούς (και όχι μόνο) του συστήματος.

Εξακολουθεί η "βεντέτα" των Γιαπωνέζων με τους Κορεάτες: λείπουν samyang, walimex κλπ.

Βάζω ένα review από τον νέο 16.6Χ zoom 12-200mm, υπόψην οτι ο συγκεκριμένος φωτογράφος είναι Olympus Visionary και δουλεύει σχεδόν πάντα τα αρχεία του με το εγγενές προγραμμα της εταιρίας (OLYMPUS Viwer) και τα χρώματα που δίνει είναι πάντα εξαιρετικά, αυτή τη φορά τα εχει περάσει από το Capture pro: https://blog.mingthein.com/2019/02/27/review-the-2019-olympus-zd-12-200-f3-5-6-3/

Και το ephotozine συμφωνεί με τα λεγόμενα του Robin Wong στο δικό του review για τον 12-200 : https://www.ephotozine.com/article/...-12-200mm-f-3-5-6-3-lens-review-33328/verdict

Τα παλικάρια το e-photozine πέτυχαν ένα κομμάτι προπαραγωγής του πολυαναμενόμενου panaleica 10-25/f1,7 - το φόρεσαν σε μια G9 και γράφουν τις εντυπώσεις τους: https://www.ephotozine.com/article/panasonic-leica-dg-vario-summilux-10-25mm-f-1-7-asph-hands-on-33371

Και μερικές φωτογραφίες για τους τεμπέληδες (photos from e-photozine):

1000-Panasonic-Leica-10-25mm-f1-7-zoom-8_1552762099.jpg

Panasonic-Leica-10-25mm-f1-7-zoom-2_1552761999.jpg

Panasonic-Leica-10-25mm-f1-7-zoom-4_1552762034.jpg

γκουμούτσα με 77άρι φίλτρο είναι, αλλά αμα θες σταθερό 1,7 σε ευρυγώνιο με αντιστοιχία 20-50 σε FF (και να γράφει Leica) τι περιμένατε?

O φακός μου θυμίζει έντονα σε χαρακτηριστικά τον SHG 14-35mm/2 SWD (4/3) που είχα, περίπου 1 κιλό φακός τηλεκεντρικής σχεδίασης με 77αρι φίλτρο αρχική τιμή αγορας 2500$, όταν πήγα Νεα Υόρκη στο BH έφτασα στο τσακ να τον πάρω, τον αγόρασα τελικά μτχ. μετά 1-2 χρόνια όταν βγηκαν οι φήμες για οικονομικό σκάνδαλο της εταιρίας στα 1200ευρω και μου χάρισε υπέροχες φωτό. Ο γάμος του ανηψιού μου έχει μερικές απο τις καλύτερες. Αν ξεκίναγε απο τα 24mm θα τον κρατούσα (παρότι ήθελε συνδιασμό με αντάπτορα) αλλά το βάρος του ήταν πολυ περιοριστικό και παρέπεμπε σε χρήση επαγγελματία οπότε τον έδωσα με βαριά καρδιά.

Για τον Leica 10-25 δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη τιμή , κάτω από διχιλιαρο δεν τον βλέπω εύκολα.

Ο παλιός 14-35/2 δεν υπάρχει σε στοκ καινούργιος, μόνο από κανενα καμμένο 43κια μπορει να το βρεις (έχω φίλο που τον έχει κολλημένο στην ΕΜ1 και δεν τον αποχωρίζεται) :
https://www.skroutz.gr/s/2445321/Olympus-Zuiko-Digital-ED-14-35mm-1-2-0-SWD.html
https://robinwong.blogspot.com/2016/07/flirting-with-legendary-olympus-zuiko.html
https://www.imaging-resource.com/lenses/olympus/14-35mm-f2-ed-swd-zuiko-digital/review/

Ο sigma μπαίνει με booster ή και με απλό AF adapter, τον χρησιμοποιούν αρκετοι ειδικά σε βίντεο.