Φακοί για m4/3

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί στο παρελθόν μια και κυκλοφορεί (θεωρητικά) από το 2016, αλλά είδα διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ (από το m4/3 rumors) και ασχολήθηκα λιγάκι. Με ένα σύντομο ψάξιμο τον βρίσκετε σε ευρωπαϊκά ebay με τελική τιμή κάτω από 200 , εδώ Ελλάδα δεν...

Ο λόγος περί του Mitakon Zhongyi 20mm f/2 4.5x Super Macro Lens for Micro Four Thirds:

20_2-1024x399.jpg

...ο οποίος προσφέρει μεγέθυνση 4,5Χ! Το βάθος πεδίου βέβαια είναι πιο λεπτό κι από τσιγαρόχαρτο, οπότε χρειάζονται οι κατάλληλες τεχνικές για να εκμεταλλευθεί κανείς τις δυνατότητές του. Κυκλοφορεί σε όλες σχεδόν τις γνωστές μοντούρες (Canonikon, Fuji, sony etc.)

Μια σύντομη παρουσίαση:

https://www.youtube.com/watch?v=7eQZ4DEcwM8

τον έψαξα και εγώ Δημήτρη εχθες, είναι πολύ εξειδικευμένος φακός για πολύ μεγάλες μεγενθύνσεις.

Ο Dave Pardue του IR πάει μια πρώτη "βόλτα" με τον m.zuiko 12-200 και γράφει τις εντυπώσεις του, ενώ έχει ανεβάσει και κάμποσα δείγματα: https://www.imaging-resource.com/le...-m.zuiko-digital-ed/review/#first-impressions

Γενικώς τον είδα θετικά διακείμενο με κάποιες επιφυλάξεις για το bokeh. Από τα δείγματα που είδα, η ποιότητα ΔΕΝ είναι η αναμενόμενη από φακό των 900$ άσχετα με το εύρος που καλύπτει. Εντάξει είναι σχετικά μικρός κι ελαφρύς, αλλά θα έλεγα ότι μάλλον δεν αξίζει ΑΥΤΑ τα λ7. Νομίζω ότι μπορεί κανείς να πάρει 2 φακούς με σχεδόν το 1/3 των χρημάτων, ίδιο συνολικά όγκο/βάρος και όταν μπαίνει κάπου να μην τον "κράζουν" για την γκουμούτσα. Ή να πάρει μια super zoom 1" και να κάνει την "τουριστική" δουλειά του εξίσου ικανοποιητικά με κλάσμα του όγκου/βάρους.

Όταν πέσει στο 500άρι (και βάλε) το ξανασυζητάμε...

Last edited:
η γνώμη μου ειναι ότι σύντομα θα τον δούμε σε πακέτα με μηχανή, οπότε εκεί θα σπάει το κίτ και θα βγαίνει πολύ πιο φθηνά.

Τα ίδια πιστεύω κι εγώ, είναι κλασσική περίπτωση φακού με επίσημη τιμή "στον Θεό", που κυκλοφορεί από σπασμένα κιτ και άλλα "κανάλια" μισοτιμής.

Και μια σύγκριση με τον "πρόγονο" 14-150/4-5,6:screenshot_31.jpg

...ο οποίος θα ήταν σαφώς προτιμητέος αν ξεκίναγε από τα 12mm.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ο Dave Pardue του IR πάει μια πρώτη "βόλτα" με τον m.zuiko 12-200 και γράφει τις εντυπώσεις του, ενώ έχει ανεβάσει και κάμποσα δείγματα: https://www.imaging-resource.com/lenses/olympus/12-200mm-f3.5-6.3-m.zuiko-digital-ed/review/#first-impressions

Γενικώς τον είδα θετικά διακείμενο με κάποιες επιφυλάξεις για το bokeh. Από τα δείγματα που είδα, η ποιότητα ΔΕΝ είναι η αναμενόμενη από φακό των 900$ άσχετα με το εύρος που καλύπτει. Εντάξει είναι σχετικά μικρός κι ελαφρύς, αλλά θα έλεγα ότι μάλλον δεν αξίζει ΑΥΤΑ τα λ7. Γενικώς νομίζω ότι μπορεί κανείς να πάρει 2 φακούς με σχεδόν το 1/3 των χρημάτων, ίδιο συνολικά όγκο/βάρος και όταν μπαίνει κάπου να μην τον "κράζουν" για την γκουμούτσα. Ή να πάρει μια super zoom 1" και να κάνει την "τουριστική" δουλειά του εξίσου ικανοποιητικά με κλάσμα του όγκου/βάρους.

Όταν πέσει στο 500άρι (και βάλε) το ξανασυζητάμε...

Όπως τα λες με τέτοια τιμή παίρνεις π.χ. μια sony rx10, panasonic fz1000/2000 και είσαι άρχοντας!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Στην έκθεση είδα απο κοντά τον νέο mzuiko 12-200, σχετικά ελαφρύς και μικρός για το εύρος του και δείχνει συνολικά πολύ πιο στιβαρή κατασκευή απο τον 14-150ΙΙ. Δεν προλαβαινα όμως να πάρω δείγματα. Νομίζω ο cacau κάτι έβγαλε.

Πίσω απο τζάμι υπάρχει και δείγμα από ένα θηριώδες λευκό mockup του νέου 150-400. Η τιμή θεωρώ ότι θα είναι πολύ ψηλή και ανάλογη των παλιών SHG 4/3 (300/2.8, 50-250/2.8).

Πράγματι καλοφτιαγμένος και συμπαγής φακός με ωραία αίσθηση. Έκατσε πολύ καλά στην EM1 που τον σταθεροποιεί με άνεση:

- στα 200mm (400FF) τέρμα ανοιχτός f6.3 με 1/60, ISO 1600

_4060265 - Copy by Dimitri Pikro, on Flickr

- Τα ίδια κι εδώ με 1/80

_4060267 - Copy by Dimitri Pikro, on Flickr

- Στα 45mm (90FF) f5.6 με 1/50, ISO1600

_4060287 - Copy by Dimitri Pikro, on Flickr

Η Venus Optics παρουσίασε πρόσφατα και τον 9mm f/2.8 Zero-D για m43 μηχανές, o φακός ήδη κυκλοφορούσε για APC-S μηχανές. Ο Laowa 9mm f/2.8 Zero-D έχει φίλτρο 49mm, είναι χειροκίνητης εστίασης, ζυγίζει μόλις 210γρ εστιάζει από 12εκ και είναι κατάλληλος και για drone αφού δεν ξεπερνάει τα 6 εκ. Τιμή γύρω στα 500$.

Last edited:
Tι διαολο η Sigma δεν ενδιαφερεται να βγαλει η ιδια αυτους τους φακους ?

Εκτος αν παιρνει ποσοστα ανα φακο ? δυσκολο...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Προφανώς πληρώνεται αδρά για τις σχεδιάσεις και παλιότεροι φακοί Zuiko στα 4/3 ήταν σχεδιασμένοι από την Sigma π.χ. ο 4/3 18-180mm

Μια walk around παρουσίαση του Sigma 16/1.4 από τον γνωστό Peter ForsgΓ rd:

https://youtu.be/Lj6i19c2SkE

Μου αρέσει ο τύπος γιατί χωρίς να είναι πολύ tech - oriented, κάποια στιγμή ξεφορτώνει τις λήψεις στο laptop και έχει μια πρώτη άποψη για το IQ του φακού.

πως καταφερνει να μιλαει τοσο πολυ και να λεει τοσο λιγα βεβαια....το μισο βιντεο ειναι ασχετο μπλα μπλα. Απο την μεση και μετα αν λεει κατι ενδιαφερον.

Και εγω τον εχω παρακολουθήσει και τον βρίσκω βαρετό όπως λέει ο Ναθαναήλ, συνήθως το πάω στο γρήγορο και ρίχνω μια ματιά στα δείγματα στο τελος.

Αντίθετα ο David Thrpe ειναι πολυ πιο ευχάριστος, παλιά καραβάνα και έχει δοκιμάσει πολλους φακούς m43

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...συνήθως το πάω στο γρήγορο και ρίχνω μια ματιά στα δείγματα στο τελος...

...να πω την αμαρτία μου με όλους το κάνω, ειδικά ότι αφορά βίντεο :flipout:

Υπερβολική τιμή, όσο καλός και να είναι.

Επίσης σε αυτά τα χρήματα έχεις πολλές επιλογές.

Θα μπορούσε να πουλήσει πολλά κομμάτια η Panasonic μόνο αν τον έβγαζε την ίδια εποχή με την μελλοντική GH6.