Φακοί για m4/3

εκεί τον υπολόγιζα από τιμή (ο SHG Zuiko 14-35/2 με τέτοια τιμή βγήκε το 2008) , η διάθεση του χωρίς να είναι φιξαρισμενη θα πέσει πολύ κοντά στην τριετία από την έλευση της GH5 κάτι που σημαίνει οτι η GH6 δεν θα αργήσει ακόμη πολύ.

Δηλαδη να πρεπει να δωσει ενας υποψηφιος αγοραστης 5000 για καμερα και εναν φακο Μ4/3. Εξωπραγματικο ως ιδεα και μονο.

Αν επιμεινει σε αυτην την τιμολογιακη πολιτικη η Πανυ την βλεπω συντομα να χαλαρωνει το m4/3 για τα ματια του FF.

Σε αυτή τη τιμή Παίρνει κανείς 18-35 με metabones και μένουν ρέστα και για τον 50-100...

αν έχω καταλαβει καλά τι ακριβώς φακός θα είναι και επιβεβαιωθώ (και έχει βαλει το χεράκι της και η LEICA) δεν νομίζω οτι η τιμή θα είναι θέμα, ο 14-35/2 που είχα κονιορτόποιούσε οτι άλλο φακό δοκίμαζα στα σωματα εκείνη την εποχή αλλά και μετέπειτα στο m43, μόνο με εξαιρετικούς ακριβούς prime μπορούσε να συγκριθεί ειδικά σε bokeh και πάλι τους έβαζε τα γυαλιά. Και τούτος εδώ είναι πιο φωτεινός, νεωτερη σχεδίαση και πολύ πιο ευρυγωνιος αφού ξεκινα από 20mm (σε FF).

πραγματι πολλά ψωνίζεις με 2500 , το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν ανάλογες τρίτες λύσεις αλλά ποσο ανώτερος θα είναι συνολικά ο συγκεκριμένος φακός από οτιδηποτε άλλο κυκλοφορεί σε m43, πρωτίστως οπτικά αλλά και σε ταχύτητα εστίασης σε φωτό και βίντεο και εν γένη συμβατότητα με τις ιδιαίτερες ψηφιακές λειτουργίες των επαγγελματικών Panasonic m43 σώματων (6k photo, pixel shift, ριπή, σταθεροποίηση, post focus, focus stacking, βίντεο κλπ.). Λόγω μεγέθους βάρους είναι εμφανές οτι θα αποτελεί reference φακό του συστήματος, καθαρά επαγγελματική λύση που θα αντικαθιστά σε ευχρηστία και απόδοση min 3-5 prime (10-12-14-17-25). Οικονομικά αν το δεις μόνο 2 prime να προσθέσεις π.χ. ο 12/1.4 ξεκίνησε με τιμή 1300$, σου μένουν παλι και ρέστα ...:music-smiley-005: ακομη και σε βάρος να τους υπολογίσεις ο καθένας τους θα ήταν min 300-400γρ γυαλί , αρα πάλι οικονομία θα εχεις.

Ευχάριστη εκπληξη ο νέος Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7, παρότι ακόμη δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί απο specs που αναρτήθηκαν εμφανίζεταιι το βάρος του φακού στα 700γρ περίπου και προτεινόμενη αρχική τιμούλα κάτω απο διχίλιαρο (1800$)

Specs:

Lens construction: 17 elements in 12 groups (3 aspherical lenses, 4 ED lenses, 1 UHR lens)
Mount: Micro Four Thirds mount
Focal length: f=10-25mm (35mm camera equivalent 20-50mm)
Aperture type: 9 diaphragm blades / Circular aperture diaphragm
Maximum aperture: F1.7
Minimum aperture: F16
Closest focusing distance: 0.28m / 0.92β€²
Maximum magnification: Approx. 0.14x / 0.28x (35mm camera equivalent)
Diagonal angle of view: 94° (Wide) – 47° (Tele)
Dust and splash resistant: Yes*
*Dust and Splash Resistant does not guarantee that damage will not occur if this lens is subjected to direct contact with dust and water.
Recommended operating temperature: -10°C to 40°C (14°F to 104°F)
Filter size: φ77mm
Maximum diameter: φ87.6mm / 3.45β€³
Overall length: Approx. 128mm / 5.04β€³ (from the tip of the lens to the base side of the lens mount)
Weight: Approx. 690g / 24.34oz (excluding lens cap, lens rear cap and lens hood)
Model number: H-X1025

Πολύ ευχάριστα τα νέα Κώστα, από την αρχή τον σκεφτόμουνα τον φακό, το βάρος του δεν είναι αποτρεπτικό και η αρχική τιμή του σχετικά λογική, πιθανότατα να τον βρίσκεις στα 1.500 ευρώ ύστερα από λίγο καιρό. Με αυτό τον φακό θα βγάλω με το καλημέρα σε αχρηστία 4 φακούς (olympus 9-18, olympus 25mmf1,8, olympus 17mmf1,8 και olympus 12-40). ''one ring/lens to rule them all''....και μάλιστα έναν πιο φωτεινό φακό και με καλύτερα οπτικά + αδιάβροχο.....Shut Up And Take My Money:elefant:

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Δεν είναι φακός ελαφρύς για καθημερινή λύση αλλά στον επαγγελματία κυρίως θα λύσει τα χέρια ημέρα, βράδυ σε event και οριακά κάνει και πορτρέτο. Η ποιότητα είμαι σίγουρος θα είναι κορυφαία. Με το ευρυγώνιο άκρο θα καλύψει οριακά και αρχιτεκτονικό, τοπίο. Με λίγα λόγια φακός πασπαρτού που θα καταργήσει πολλούς φακούς και θα αποσβέσει τα χρήματα που θα δαπανήσει κανεις αρχικά.

Ειδικά με σωματα όπως η G9/GH5/EM1X που έχουν καλό γκριπ και ικανό μέγεθος θα ταιριάξει λουκούμι ως παντός καιρού σετ. Φοβερή αναβάθμιση για το σύστημα εκεί που πόναγε στους πολύ φωτεινούς ζουμ. Πάλι σε έξοδα θα μπούμε !

Εδώ Κώστα κουβάλαγα σε ταξίδι Nikon D700 με 24-70f2,8 κουμπωμένο πάνω ή 70-200F2,8 και δεν είχα πρόβλημα, με την Em1 σαν σετ με τον 10-25 πιάνεις 1.200γρ. μια χαρά!!! προσωπικά και για καθημερινή χρήση μου κάνει!! Ε θα κρατήσω και τον Panasonic 12-60 για πιο μεγάλο εύρος και για κάτι πιο ελαφρύ, άλλα με τον 10-25 νομίζω ότι ίσως να είναι ο καλύτερος και ο πιο πασπαρτού φακός που έχω δει. Όπως είπες λογικά θα κάνει τα πάντα, από τοπίο, πορτραίτο, night κλπ. και κυρίως όλα με κορυφαία ποιότητα και χωρίς να αλλάζεις φακούς. Απορώ μάλιστα πως δεν είχε βγει ένας τέτοιος φακός τόσο καιρό!! Δεν είναι απλά αναβάθμιση για το σύστημα ο φακός αυτός, είναι λόγος να μπεις στο σύστημα!!!...τα σκας μια φορά για αυτόν και δεν ξανασχολείσαι....ε άμα θέλει κάποιος παίρνει και έναν πάμφθηνο Pansonic 12-32 και τον Panasonic 35-100 και είναι έτοιμος για όλα. Πλήρες σύστημα!!

Υ.Γ. Η τιμή του δε, μου φαίνεται λογική για αυτά που μπορεί να κάνει ο φακός, εδώ σκάμε χίλια+ ευρώ για μονοεστιακό φακό!! π.χ. Olympus 17mmf1,2 1.200 ευρώ και 400 γρ. βάρος.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Παρέα με τον φακό προς το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν μαζί και δυο νέοι πολλαπλασιαστες , 1.4Χ και 2.0Χ που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την χρηστικότητα του , απορίας άξιο γιατί οι υπάρχοντες για τους τηλεφακούς δεν είναι συμβατοί και αν οι νέοι θα αντικαταστήσουν τους παλιους (1-1.5 χρόνο περίπου κυκλοφορούν)

Πηγή https://www.43rumors.com/ft5-new-le...ens-and-the-new-1-4x-and-2-0x-teleconverters/

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Παρέα με τον φακό προς το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν μαζί και δυο νέοι πολλαπλασιαστες , 1.4Χ και 2.0Χ που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την χρηστικότητα του , απορίας άξιο γιατί οι υπάρχοντες για τους τηλεφακούς δεν είναι συμβατοί και αν οι νέοι θα αντικαταστήσουν τους παλιους (1-1.5 χρόνο περίπου κυκλοφορούν)

Με τον 2.0Χ πολλαπλασιαστή πας σε εύρος 20mm-100mm...καθόλου άσχημα!! Ψιλοκαταργείς και τηλεφακό και τον 45mmf1,8. Βασικά δεν χρειάζεσαι άλλο φακό!!! Tιμούλες για αυτούς ξέρουμε?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Μπα και η τιμή του φακού δεν είναι ακόμη διασταυρωμένη, τέλος του μήνα βγαίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

@karamela Πολλά τα λεφτά για φακό καθημερινής χρήσης, θα σου βγει τσάμπα εάν δώσεις όλους τους άλλους που ανέφερες, μία στραβή όμως (πτώση, αστοχία υλικού) και μένεις με τον 12-60.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

@karamela Πολλά τα λεφτά για φακό καθημερινής χρήσης, θα σου βγει τσάμπα εάν δώσεις όλους τους άλλους που ανέφερες, μία στραβή όμως (πτώση, αστοχία υλικού) και μένεις με τον 12-60.

Πολλά μεν, άλλα έχεις ένα φακό τρομερό για όλα και καθάρισες, το προτιμώ από το να κουβαλάω 4-5 φακουδάκια, να αλλάζω φακούς κλπ. και να μην έχω και το αποτέλεσμα και την αδιαβροχοποίηση που θα έχω με τον 10-25....πάντα έχω έτσι και αλλιώς backup φακούς και άλλες μηχανές/συστήματα οπότε και στραβή να κάτσει οκ, πάει στο service και υπομονή!!!
Βέβαια αυτά τα γράφω αφού δούμε reviews και αν ισχύει η αρχική τιμή των 1.800 ευρώ. Αν πάει αρχική τιμή στα 2.500 ευρώ που ακούγεται απλά δεν, θα μείνω με αυτά που έχω.

Τα teleconverteres είναι L-mount απ´ότι διαβάζω?

Χμ δίκιο εχεις, έχει λογική αυτό μιας και ήδη υπάρχουν τα TC στο m43 mount από την Πανυ, είναι συμβατά με τους LEICA 200/2.8 και 50-200/2.8-4 , απομένει να δούμε αν θα είναι και με τον νέο φακό.

Καθημερινό φακό δε τον λες τον 10-25/1.7 για ερασιτέχνη με τίποτε λόγω κοστους αλλά και βάρους για ένα σύστημα σαν το m43, εκτός και αν μιλάμε για κάποιον που θέλει το Max ΙQ σε όλες τις δυνατες εστιακές που καλύπτει και ταυτόχρονα σχετικά καλό ξεφονταρισμα. Αυτό από νορμαλ - ευρυγωνιους ζουμ m43 φακούς μόνο αυτός θα το έχει συνδιαστικα και γιαυτο θα είναι φακός game changer για το σύστημα (κατά τη γνώμη μου). Θέμα αστοχίας υλικού δεν το συζητώ για τετοια κατηγοριας φακού, ο σοβαρός επαγγελματίας κρατά πάντα και ένα backup ζουμ φακό π.χ. ένα 12-100/4 που κάνει και άλλα πράγματα ή ένα prime πιο φωτεινό όπως και backup σώμα.

Μιλώ από εμπειρία έχοντας τον 12-100/4 ως φακό καθημερινής χρήσης στην ΕΜ1.2 και τον συγκρίνω με τους Pro prime 25/1.2 και 45/1.2 επίσης σε καθημερινή ημερήσια χρήση για να δείξω τι εννοω. Διαφορες στο IQ ημέρα θα βρω ελάχιστες για να δικαιολογούν το έξτρα κουβαλημα κάποιου από τους δυο για καθημερινή χρήση, αν όμως πάω να ξεφονταρω ημέρα ενα θέμα το f4 είναι πολύ περιοριστικό, ακόμη και το f2.8 του 12-40 pro ή του Πανυ 12-35. Μια φωτό δρόμου έβγαλα ημέρα τελευταία με τον 25/1.2 και ήταν εμφανές αυτό αμέσως, με θέμα στα 7-8μ και ανοιχτό διάφραγμα στον φακό (δειτε τη στο Flickr) , την έχω βαλει στην Gallery αλλά επειδή αρκετοι δεν διαβάζετε την αντίστοιχη κατηγορία την βάζω και εδώ. Αν την είχα βγάλει με τον 12-100/4 σε οξυτητα θα ήταν εφάμιλλη αλλά η εικόνα θα ήταν πολύ πιο flat και τελειως διαφορετική. Σε τοπίο αυτό είναι επιθυμητό αλλά όχι στο συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα εδώ το θέμα μου είναι αρκετά μακριά.

Working day (1st May) by Costas Boukouvalas, on Flickr

Last edited:
Bildschirmfoto-2019-05-25-um-10.26.18.png

Επιπλέον χαρακτηριστικά ειδικά για βίντεο, stepless aperture ring, ειδική μέριμνα στο μηχανισμό αυτόματης εστίασης για εξάλειψη focus breathing και τραβηχτο δαχτυλιδι clutch χειροκίνητης εστίασης αλλά OLYMPUS Pro , επιτέλους η Panasonic αντιγράφει κάτι που έχει αποδειχθεί πετυχημένο στους Ολυμπους Pro φακούς . Κλείδωσε και η τιμή στα 1797$ : https://www.43rumors.com/panasonic-10-25mm-f-1-7-now-officially-listed-at-focuscamera/