Φακοί για m4/3

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Mε δυο λόγια, θελω να πω οτι είναι συγκέντρωση πόρων, ανθρώπινου δυναμικού, έρευνας κλπ κλπ για κάτι που απευθύνεται σε πολύ περιορισμένη υποκατηγορία χρηστών του συστήματος.

Προφανώς και υπάρχουν αυτοί που αναφέρατε, και προφανώς και υπάρχουν και ανθρωποι που κάμερες όπως η EM1 X τους λύνει τα χέρια. Απλά νιώθω οτι η εταιρία με τέτοιες κινήσεις απομακρύνεται από αυτό που θα απέδιδε στο σύστημα μια εξτρά ανταγωνιστική όψη στα μάτια των περισσοτέρων (πχ έρευνα για ανάπτυξη ένος βελτιωμένου 12-40 κοντά f 2.0 ή ένος αισθητήρα που αν δε μπορεί να ξεπεράσει τα 20megapixel να έχει μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε iso και dynamic range)

Η αλήθεια είναι ότι το m43 σύστημα έχει πλέον μπουκώσει όσον αφορά τους φακούς, οπότε οι εταιρίες ψάχνουν τρυπούλες να χώσουν και άλλους παράλληλα. Και εγώ με την σειρά μου συμφωνώ ότι θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούν σε αυτά που έχουν, βελτιώνοντας ίσως την απόδοση των αισθητήρων, του AF, μειώνοντας με περαιτέρω ανάπτυξη και ανάλυση το κόστος κατασκευής των υπάρχων φακών και σωμάτων κατεβάζοντας έτσι τις τιμές που έχουν πάει στον θεό κλπ. παρά άλλος ένας φακός 12-40f4 που δεν έχει να προσφέρει ουσιαστικά τίποτα καινούριο που δεν το έχουμε ήδη στον 12-40f2,8, να πω ότι θα έβγαινε σε μια χαμηλή τιμή π.χ. 250-300 ευρώ άντε να την καταλάβαινα την κίνηση αυτή, όμως θα βγει πάνω από 600-700 ευρώ για έναν φακό σκοτεινό f4....

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Θα δούμε που θα κάτσει η τιμή μην προτρέχουμε, δεν έχει σημασία τόσο η τιμή κουτατος και εξηγώ τι εννοώ. Προβλέπω να έρχεται ως κιτ φακός με τις στεγανες μηχανές δηλ. ενας καλύτερος οπτικά 12-50 με IS όμως, στην ουσία θα είναι ένας Lumix 12-60 κιτ με σταθερό διάφραγμα. Εκεί λοιπόν στο πακέτο θα έρχεται σε φοβερά πιο οικονομική τιμή, υπολογίζω max 350 .

Tα πακέτα με τον 12-40/2.8 βγαίνουν πολύ ακριβά και πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση για να πέρνει ο πελάτης ένα αξιόλογο πακέτα οπτικά χωρίς να ματώνει. Αν είναι άριστος οπτικά λόγω φορητότητας μπορεί να συνδυαστεί για ημερήσια χρήση με ένα πολύ φωτεινό prime 1.2 για νυχτερινή, έτσι τα χρήματα που έξοικονομεις τα δίνεις πιο στοχευμενα εκεί που χρειαζονται (διαχείρηση DOF, ψηλά ISO) Προσωπικά και το f2.8 το βρίσκω οριακό πολλές φορές για χρήση πασπαρτού ημέρα, νύκτα. Όσο για τον 12-40/2.8 πιστευω με μια επανασχεδίαση θα μπορούσε να φορέσει και σταθεροποίηση, εδώ το έχει κάνει η Panasonic στον 12-35/2.8 και είναι μικρότερος σε όγκο βάρος.

Απογοητεύτηκα που δεν είδα στο roadmap του 2020 δυο φακούς : τον 12mm/1.2 prime και τον 100/2-2.8 macro

Πολύ ενδιαφέρον θα είναι ο τηλεφακός 100-400/5-6.3 IS, αναμένω να δω μέγεθος, οπτική απόδοση και τιμή. Έχω αποφύγει τον Leica 100-400 λόγω μεγέθους κυρίως, έλλειψης συνδιαστικής σταθεροποίησης και ασυμβατότητας με τη λειτουργία Procapture με την ΕΜ1.2. Έτσι έχω προτιμήσει τον στεγανό και οικονομικό Lumix 100-300 II που χώνεται άνετα σε τσάντα και συμπληρώνει τον 12-100/4 σε ημερήσια χρήση. Για δύσκολες συνθήκες αναλαμβάνουν δράση 50-200SWD/2.8-3.5, 150/2 με τους δυο ΤC.

Η επιστροφή μου στο σύστημα mft συνοδεύτηκε μεταξύ άλλων και απο την απόκτηση του Sigma 16mm f/1.4.
Επειδή εγώ τουλάχιστον τα πρώτα πράγματα που ζητάω απο έναν φωτεινό ευρυγώνιο prime είναι
1. Να εστιάζει απο μικρή απόσταση
2. Να είναι sharp τελείως ανοιχτός
3. Να είναι sharp όταν εστιάζει απο μικρή απόσταση και είναι τελείως ανοιχτός

βάζω μερικά δείγματα που έβγαλα με διάφραγμα f/1.4 και θεωρώ οτι ο συγκεκριμένος φακός τη δουλειά αυτή την κάνει καλά.
Πρώτες εντυπώσεις θετικές. Εννοείται οτι θα δοκιμαστεί και σε άλλα θέματα και συνθήκες.

SIGMA16-MMSAMPLE1-LO.jpg

SIGMA16-MMSAMPLE2-LO.jpg

SIGMA16-MMSAMPLE3-LO.jpg

Ενθαρρυντικά τα δείγματα, μακάρι να έβγαζε και πιο ευρυγώνιο - έστω και λιγότερο φωτεινό!

Σημερα είχα ορεξη για κουβέντα και πως ήρθαν τα πράγματα ρώτησα αν κινούνται στην ελληνική αγορά οι pro φακοί. Με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι τα νουμερα του τελευταιου μηνός δεν ήταν μικρά : Mzuiko 12-100/4 :18τεμ. , 25mm/1.2 : 9τεμ , 17mm/1.2 : 12τεμ, , 45mm/1.2 : 6τεμ, , 7-14/2.8mm/1.2 : 12τεμ, , 8mm/1.8 : 3τεμ, 12-40/2.8 : 14τεμ (και μαζι με σώματα).

Λέτε να μάθαν ότι θα ακριβύνουν και πήγαν ολοι ταμείο ? :music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

1. Να εστιάζει απο μικρή απόσταση
2. Να είναι sharp τελείως ανοιχτός
3. Να είναι sharp όταν εστιάζει απο μικρή απόσταση και είναι τελείως ανοιχτός
]

Εστίαση σε χαμηλό φωτισμό και ταχύτητά της .?

Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εστίαση σε χαμηλό φωτισμό και ταχύτητά της .?

Ναι.. φυσικά και αυτό (παρεμπιπτόντως ο συγκεκριμένος φακός τα πάει καλά).
Όμως δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με ξενερώνει όταν ένας φακός με ανοιχτό διάφραγμα μου δίνει εκεί soft αποτέλεσμα.
Πολύ καλή δουλειά η Sigma μ αυτόν το φακό. Sharp, φωτεινός, γρήγορος και σε πολύ καλή τιμή. Δεν τον λες βέβαια μικρό, αλλα για όσους μπορούν να κάνουν μια έκπτωση σ αυτό, αξίζει τον κόπο.

xkkTBLBK
P1000087-2-loxy.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αν δεν κάνω λάθος είχες και τον LEICA 15/1.7 , που έχει ελαφρώς διαφορετική εστιακή και φωτεινότητα, θα μπορούσες να γράψεις δυο λόγια για τις διαφορες τους κατά τη γνώμη σου στα κοινά διαφραγματ κλπ. ? εκτός φυσικά από το εμφανές οτι ο LEICA είναι αισθητά μικρότερος φακός ενω δεν είναι Wether resistance όπως νομίζω αναγράφεται ο Sigma.

ΥΣ
στο m43 σχεδόν όλοι οι φακοί έχουν ως κανονα σούπερ απόδοση στα ανοιχτά διαφράγματα και μειώνεται η απόδοση τους λόγω περιθλασης από f=8 και πάνω. Το pick τους (sweet point) συνήθως είναι γύρω στο f3.5-4.5 με εξαίρεση τους φωτεινούς prime που το πιάνουν γύρω στο f2-2.5. Βέβαια σημαντικό κριτήριο θα συμφωνήσω είναι η απόδοση στο τέρμα ανοιχτό διάφραγμα , εκεί στο κέντρο πρέπει ο φακός να είναι στο 80-90% του pick του και τα άκρα να μην έχουν σημαντική διαφορά πάνω από 20-40%.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Αν δεν κάνω λάθος είχες και τον LEICA 15/1.7 , που έχει ελαφρώς διαφορετική εστιακή και φωτεινότητα, θα μπορούσες να γράψεις δυο λόγια για τις διαφορες τους κατά τη γνώμη σου στα κοινά διαφραγματ κλπ. ? εκτός φυσικά από το εμφανές οτι ο LEICA είναι αισθητά μικρότερος φακός ενω δεν είναι Wether resistance όπως νομίζω αναγράφεται ο Sigma.

ΥΣ
στο m43 σχεδόν όλοι οι φακοί έχουν ως κανονα σούπερ απόδοση στα ανοιχτά διαφράγματα και μειώνεται η απόδοση τους λόγω περιθλασης από f=8 και πάνω. Το pick τους (sweet point) συνήθως είναι γύρω στο f3.5-4.5 με εξαίρεση τους φωτεινούς prime που το πιάνουν γύρω στο f2-2.5. Βέβαια σημαντικό κριτήριο θα συμφωνήσω είναι η απόδοση στο τέρμα ανοιχτό διάφραγμα , εκεί στο κέντρο πρέπει ο φακός να είναι στο 80-90% του pick του και τα άκρα να μην έχουν σημαντική διαφορά πάνω από 20-40%.

Ναι πράγματι είχα στο παρελθόν για ένα διάστημα τον Panaleica 15mm f/1.7. Ωραίος φακός, με πολύ καλή ποιότητα εικόνας, οξύς και σε εξαιρετικό μέγεθος. Η αλήθεια είναι ότι ήταν και τώρα η επιλογή μου και οι λόγοι που με έκαναν να επιλέξω τον Sigma είναι κυρίως το f/1.4 σε συνδυασμό με την ελκυστική τιμή και το γεγονός ότι είχα μείνει ευχαριστημένος από τον Sigma 56mm f/1.4 και θεώρησα ότι όλη η σειρά θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.
Έτσι πήγα στον Sigma κάνοντας έκπτωση όσον αφορά το μέγεθος για το φακό αυτόν.
Σε σχέση με τον Panaleica η ποιότητα εικόνας είναι πολύ παρόμοια, με ένα κλικ υπερ του Sigma κυρίως στα παρόμοια ανοιχτά διαφράγματα σε οξύτητα. Σε ταχύτητα εστίασης πάλι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Δεν θα κάνει κάποιος λάθος αν επιλέξει τον ένα ή τον άλλο. Ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα βάλει κανείς, θα μείνει πολύ ικανοποιημένος.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Πραγματι αυτή είναι η εικόνα που έχω και εγώ για τον PanaLeica σε σύγκριση με τον mzuiko Pro 17/1.2 που πήρα τελευταία, πριν στείλω στον τυχερό φίλο τον 15/1.7 εκανα ένα μίνι συγκριτικό και είδα μικρές διαφορες κυρίως στα ανοιχτά διαφραγματα στα άκρα και στην ποιότητα του bokeh. Μόνο έμπειρο μάτι θα βρει διαφορες , ο λιλιπούτειους 15/1.7 είναι κρυμμένο διαμάντι, αν ξαναβγεί σε βερσιον II με αδιαβροχοποιηση θα τον ξαναπάρω σε χρόνο dt.

μια βοήθεια για να μην ψαχνω όλο το νήμα
για φθηνό ευρυγώνιο 10mm-15mm και μεταξύ:
μεταχειρισμένου Olympus 9-18, 12-60 Panasonic(είναι αδιάβροχος; ), μεταχειρισμένων panaleica 15mm και sigma16mm(στο όριο) και panasonic 12-32
δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη λύση
τι θα προτείνατε;
Θα ήθελα το διάστημα 10-12 μα εκεί οι λύσεις είναι ακριβές.Γιαυτό κι ανεβαίνω ως τα 15mm
ευχαριστώ!