Φακοί για m4/3

Ο Pancake 14-42 αν πέσεις σε καλή κόπια είναι πολύ οξύς και φτάνει τον 12-40 PRO μου. ΑΝ δεν μου έδειχναν δείγματα δεν θα το πίστευα.
Επίσης υπάρχει βίντεο του Rob Trek που δείχνει 17mm f1.8 vs 14-42mm EZ που φαίνεται στα δείγματα πόσο καλός είναι.
Δες το βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=2NAfyV7UcPQ

Ισχύει οτι ο 14-42 είναι εξαιρετικά οξύς (σε κάποια σημεία ξεπερνά και τον 12-40 σύμφωνα με το imaging-resource.com). Ωστόσο είναι σημαντικό να πουμε πως μιλάμε όχι για τον EZ αλλά για τον 14-42 II R. Τον II R χρησιμοποιεί και ο Rob Trek στο παραπάνω βίντεο (δες τι γραφει στα στοιχεια του Lightroom στο 4:59 του βιντεο)

Παρόλο που τα παιδιά έχουν άλλη γνώμη προσωπικά θα σου πω, όπως λέω και σε όλους όσους ασχολούνται με το m4/3, μακριά από τον 12-32. Ναι θα κερδίσεις στο βάρος/όγκο, ίσως είναι και πιο οξυς στα 12mm άλλα θα χάσεις την αδιαβροχοποίηση, θα έχεις χειρότερη σταθεροποίηση αφού έχεις την em5 και θα πρέπει να χρησιμοποιείς την χειρότερη σταθεροποίηση του φακού, θα χάσεις σε εύρος ζουμ, θα χάσεις το macro, ο 12-32 από τα 20mm και πάνω είναι μέτριος στην καλύτερη και χειρότερος από τον 12-50, δεν έχει δαχτυλίδι εστίασης και καλή τύχη να εστιάσεις το βράδυ με τον 12-32 ειδικά με σώμα Olympus, αδύνατον, έχει τεράστιο θέμα στην εστίαση το βράδυ. Και σαν κερασάκι στην τούρτα είναι δεδομένο ότι σε ζέστη θα σου ξεκολλήσει το δαχτυλίδι μπροστά στον 12-32. 3 φακοί πέρασαν από τα χέρια μου και στους 3 ξεκόλλησε το μπροστινό μέρος. Τέλος η εμπειρία χρήσης του 12-32 είναι αστεία, νιώθεις ότι κρατάς παιχνίδι και όχι φακό καμία σχέση με τον 12-50. Θα σου έλεγα πάρε τον 12-32 μόνο αν τραβάς μέρα και σε 16-20mm και κυρίως μην πουλήσεις και κράτα και τον 12-50, απλά στα γράφω αυτά για να ξέρεις τι συμβαίνει. Από εκει και πέρα εσύ αποφασίζεις.

Ακριβώς αυτό θέλω. Να έχω έναν ελαφρύ φακό, που με την em5 (τώρα πια mark ii) να μου δίνει αίσθηση ότι έχω μηχανή κόμπακτ.

Εντάξει, για αρκετά χρόνια δούλεψα τον 12-50. Κι αυτός για φωτογράφηση ημέρας ήταν, καλό το (σχεδόν) macro του, αλλά είχα πάντα την αίσθηση ότι είχα τηλεφακό επάνω στη μηχανή λόγω όγκου και έπρεπε να κουβαλάω την τσάντα ακόμη και αν δεν ήθελα να έχω μαζί μου άλλον φακό.

Εννοείται πως δεν θα τον δουλέψω βράδυ. Έχω φωτεινούς prime για τη δουλειά αυτή.

Επίσης είναι αρκετά σημαντική για μένα η εστιακή απόσταση των 12mm (24mm σε full frame, δηλαδή στα όρια του υπερευρυγώνιου)

Παίζει πάντως και ο 14-42 ΙΙR

Αν είναι έτσι τότε προχώρα το, απλά στα επισήμανα αυτά για να ξέρεις τι να περιμένεις και να μην απογοητευτείς.
Ο 14-42 είναι καλός άλλα τα 28mm που ξεκινάει δεν είναι αρκετά ευρυγώνιο για μένα. Γούστα είναι αυτά βέβαια.

Ως υπενθύμιση αναφέρω ότι μια λύση που δίνει ψευδομάκρο σε όλους σχεδόν τους φακούς, είναι οι macro tubes με κόστος περίπου 20-30 για κάποιο αξιόπιστο set π.χ. meike.

Κανονικά αυτό πάει στο "τι παραλάβαμε σήμερα", αλλά α)παρέλαβα πριν μερικές μέρες, β)έχω στα χέρια μου την... τριάδα (όχι την αγία), οπότε είπα να τους βάλω στην σειρά υπόπτων προς αναγνώριση:

IMG_20210125_185938 - Copy.jpg

Η νέα άφιξη (στην μέση) είναι... παλιά, αφού ο 45-175/f4-5,6 είναι στο κουρμπέτι από το... 2011. Για όσους δεν τον ξέρουν, υποτίθεται ότι είναι βιντεοκεντρικός φακός, αφού έχει ηλεκτρονικό ζουμ με κουμπί + το κλασσικό δαχτυλίδι, το οποίο είναι κι αυτό ηλεκτρικό. Δεν κυκλοφορεί πολύ σε σχέση με τους 45-150 που τους βρίσκεις στα περίπτερα, αλλά έπεσα σε ένα κομμάτι σε κατάσταση καινούριου με καλή τιμή, και είπα να τον δοκιμάσω. Καλός ο μικρούλης 35-100 -που "σκοτώνει" σε όλες τις εστιακές - αλλά θέλω λίγο παραπάνω reach χωρίς να κουβαλάω το "γαϊδούρι" 100-300 που όταν ανοίξει μοιάζει με μικρό μπαζούκας:

IMG_20210125_190038 - Copy.jpg

Ο νέος... παλιός, ζουμάρει εσωτερικά, παίρνει φίλτρα 46mm - ίδια με τους περισσότερους φακούς μου, και η αμφιβολία που είχα για το ηλεκτρικό ζουμ μου πέρασε μόλις ενεργοποίησα την μνήμη - σβήνεις την μηχανή, την ξανανάβεις και το βρίσκεις... όπου το είχες αφήσει. Δεν σου αρέσει? Το απενεργοποιείς και ξεκινάει πάντα στα 45mm.
Η κατασκευή είναι η γνωστή πολύ καλή για την κατηγορία τιμής, και μάλιστα ο συγκεκριμένος είναι made in Japan.

Ωραία όλα αυτά, αλλά οπτικά τι λέει? Έκανα μερικά τεστ, και συνοπτικά είδα τα εξής:

- Στα 100mm οι τρεις φακοί είναι ισοδύναμοι - πολύ καλοί με βάση τις δικές μου απαιτήσεις. Ο μικρός 35-100 κανονικά θα έπρεπε να πάσχει εδώ όντας τερματισμένος, αλλά δεν "μασάει" - είναι ένα πλαστικό φακουδάκι - μινιατούρα, σχεδόν toy lens, αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα! Μάλλον το καλύτερο VFM του συστήματος - ή έχω πέσει ΣΤΟ κομμάτι.

- Στα 150mm που με ενδιαφέρουν στην πραγματικότητα (με τα άλλα 25 έως τα 175 ως bonus) οι δυο είναι επίσης ισοδύναμοι, οπότε καλά πήγε.

- Στα 175mm βλέπω κάποια διαφορά, όχι τραγική, αλλά είναι εκεί - κυρίως στις γωνίες. Ο "μεγάλος" μέχρι τα 250+ είναι πάρα πολύ καλός φακός, τιμά τα χρήματα που έχεις δώσει.

Στα πρώτα τεστ η σταθεροποίηση του "νέου" δεν ήταν καλή, αλλά μου 'κοψε να τσεκάρω το firmware. Ήθελε αναβάθμιση για να συνεργαστεί με το IBIS της μηχανής, και μετά από αυτό βελτιώθηκε τουλάχιστον 1-2 στοπ, ανάλογα με την εστιακή και... τους καφέδες που είχα πιει.

Όλα τα παραπάνω με διαφράγματα τέρμα ανοιχτά και λήψεις στο χέρι, με θέματα στα 30 έως ~100 μέτρα. Από εκεί και πέρα υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες, ατμόσφαιρα, χέρι του φωτογράφου κ.λπ.

Ανακάλυψα τον τροχό? Όχι βέβαια, αλλά ο μεσαίος χωράει στο τσαντάκι της tamrac φορεμένος στην GX9, μαζί με τον 12-32 και άλλον ένα μικρομεσαίο φακό - π.χ. τον 42,5/f1,7 ή τον Laowa 7,5/f2. Και αν τον βάλεις σε ένα μικρό messenger bag δεν θέλει το... μισό για πάρτη του (όπως ο 100-300). Οπότε σίγουρα θα μείνει μαζί μου, κι αν κάποιος άλλος αρχίσει να πιάνει σκόνη, θα κουνήσει μαντηλάκι... :flipout:

Υ.Σ. Υπάρχουν πολλά αρχεία, αν χρειαστείτε κάτι μου λέτε.

Δημήτρη με γειες,

να ρωτησω στα 150mm έχει κλείσει διάφραγμα f5.6 ?

αν ναι σε σχέση με τον 100-300mm θα έχει λογικά και μισό με ένα στοπ διαφορά στην φωτεινότητα.

Καλορίζικος ο φακός Δημήτρη να τον χαρείς!! Βέβαια έμπλεξες τώρα με 3 φακούς!! Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες. Μόνο τον Panasonic 100-300 έχω δοκιμάσει από αυτούς τους 3 και να πω την αλήθεια δεν μου είχε πολυαρέσει ειδικά με τα λεφτά που έκανε και τον όγκο που έπιανε στην τσάντα, άλλα περι ορέξεως!

Ευχαριστώ σας, πράγματι ο 45-175 ήδη στα 80mm έχει κλείσει στο f5 και στα 150 πάει στο f5,5. Είναι καθαρά φακός ημέρας (ή τρίποδου), αλλά από την άλλη με αυτό το μέγεθος και διάμετρο Φ46 δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός.

Νίκο δίκιο έχεις για το "τριο", τουλάχιστον ένας θα πάει σε άλλα χέρια, προς το παρόν πειραματίζομαι και το σκέπτομαι. Θεωρητικά ο "μεσαίος" καλύπτει το 99% των αναγκών μου, αλλά θέλω να τον τεστάρω εξαντλητικά πριν αποφασίσω. Ως γνωστόν μετράει και το συγκεκριμένο κομμάτι, ειδικά στους φτηνούς φακούς...

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ευχαριστώ σας, πράγματι ο 45-175 ήδη στα 80mm έχει κλείσει στο f5 και στα 150 πάει στο f5,5. Είναι καθαρά φακός ημέρας (ή τρίποδου), αλλά από την άλλη με αυτό το μέγεθος και διάμετρο Φ46 δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός.

Νίκο δίκιο έχεις για το "τριο", τουλάχιστον ένας θα πάει σε άλλα χέρια, προς το παρόν πειραματίζομαι και το σκέπτομαι. Θεωρητικά ο "μεσαίος" καλύπτει το 99% των αναγκών μου, αλλά θέλω να τον τεστάρω εξαντλητικά πριν αποφασίσω. Ως γνωστόν μετράει και το συγκεκριμένο κομμάτι, ειδικά στους φτηνούς φακούς...

Ισχύει Δημήτρη καθώς στους φτηνούς φακούς είναι και θέμα τι κομμάτι θα σου κάτσει, αν σου κάτσει καλό αυτομάτως ο φακός αποκτά άλλη αξία!! Αν είναι καλό κομμάτι πάντως προσωπικά θα κράταγα μόνο το νέο σου απόκτημα 45-175, λίγο πολύ κάνει ότι και οι υπόλοιποι (ξεκινάει και πιο ευρυγώνια σε σχέση με τον 100-300 και έχει και πιο τελε σε σχέση με τον μικρούλι) και δεν είναι και τόσο τέρας, λίγο πολύ τα κάνει όλα.....βέβαια όπως είπες σωστά εξαρτάται τι κομμάτι θα σου κάτσει.

Υ.Γ. Θεωρώ επίσης ότι και οι 3 είναι φακοί ημέρας, τώρα θα έχουν κάποιες διαφορές μισό stop εδώ και εκει άλλα δεν νομίζω ότι είναι κάτι τόσο δραστικό, θα πρέπει να τα σκάσει κάποιος και να πάει σε τηλεφακό με σταθερό f2,8 για να έχει και καλή απόδοση το βράδυ ή σε άλλο σύστημα με πιο μεγάλο αισθητήρα. Με f4 ή f5,6 και ειδικά σε τηλεφακό ξεχνάς τα βραδινά σε σύστημα m43, ίσως μόνο σε σταθερά θέματα και αν έχεις τρομερά σταθερό χεράκι και τρομερό IBIS μηχανής.

Aν κοιτάξεις τις επικαλύψεις των εστιακών των τριών φακών σου - αν φυσικά κρατησεις το νεο κομμάτι - αυτός που περισσευει ειναι ο μικρός 35-100, πες μου σε πιο σκουπιδοτενεκε θα τον ρίξεις να περάσω μια βολτα. :flipout:

ο 100-300 ειναι ο πιο <μικρός> ποιοτικος m43 τηλεφακος σχετικά μεγαλου ευρους, VFM τηλεφακός ειδικά η έκδοση ΙΙ που ειναι και στεγανος, η χρήση του όμως είναι πιο ειδική, συνήθως > απο 150mm εστιακή, εκει οι ποιοτικές επιλογές ειναι λίγες και ακριβές και ο συγκεκριμενος είναι μια επιλογή που δεν σπας τον κουμπαρα ενώ κρατας πολυ καλό IQ και σε μακρινά θέματα.

βεβαια πολλοι κανουν χρηση τηλεφακου εκτος απο σπόρ/δραση/αγρια ζωη και σε τοπία, δρόμο , αρχιτεκτονικό κλπ. οπότε θα σου ελεγα να τον κρατήσεις αν το φωτογραφικό σου στυλ / θεματολογία είναι υπο συνεχή αίρεση

Δεν είχα ξαναδουλέψει με power zoom, και συνεχίζοντας το... field test, είδα κάποια χαρακτηριστικά τα οποία ίσως είναι χρήσιμα γενικώς για αυτό το είδος φακών. Εκτός από την μνήμη εστιακής, μπορείς να τον ρυθμίσεις να κάνει step zoom, σε προκαθορισμένα βήματα. Ο συγκεκριμένος έχει 45-60-75-100-150-175, που προσωπικά με βολεύουν αντί να παλεύω να τον "φέρω" εκεί που θέλω. Άλλη μια ρύθμιση είναι η απενεργοποίηση του δαχτυλιδιού του zoom, οπότε δουλεύει μόνο με το κουμπί που έχει στο σώμα - το οποίο επίσης βρήκα χρήσιμο ώστε να μπορώ να τον κρατήσω σταθερό, χωρίς να αλλάξω εστιακή κατά λάθος. Αυτά δουλεύουν και στα 2 σώματα panasonic (GX9-GM1) που διαθέτω, ενώ δεν έχω κάποιο σύγχρονο σώμα olympus για δοκιμή.

Nα πω ότι στην τελευταία βόλτα μου τον είχα φορεμένο στην μικρή GM1 που δεν έχει ibis, με την οποία συνεργάζεται καλά αφού έχει μικρή διάμετρο (μικρότερη του 45-150), και αν ενεργοποιήσεις τα παραπάνω χαρακτηριστικά, έχεις συμπαθητική εργονομία που επιτρέπει να τραβάς άνετα στα 175mm (350 σε FF) με χρόνους ~1/100 - η και πιο αργούς με κάποια προσοχή.

Βρήκα και ένα αγαπημένο μου... test theme - έναν πέτρινο τοίχο - και μπόρεσα να κάνω κάποιες λήψεις από τα περίπου 10 μέτρα. Έτσι επιβεβαίωσα τις αρχικές εντυπώσεις: πολύ καλό κέντρο σε όλες τις εστιακές - ακόμα και στα 175 (από αυτήν την απόσταση), όπου όμως έχω κάποια πτώση απόδοσης στις γωνίες. Στα 150 και κάτω είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα. Στην επόμενη θα κουβαλήσω και τον 100-300 για "επιτοίχιο" συγκριτικό.

https://youtu.be/hmt9XT_o1Pc

Για όσους ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο φακό να πω δυο λόγια παραπάνω από αυτά που αναφέρθηκαν στο βίντεο.

Δουλεύει μια χαρά και με τους φθηνους κινεζικούς ανταπτορες απλά δεν εχεις την στεγανότητα του ΜΜF3. Καλό είναι όμως να διαλέξει κανεις μεταλλική κατασκευή (αν έχει επιλογή) οταν ψωνίσει μιας και ο φακός είναι βαρύς.

Το δαχτυλιδι για τριποδι αφαιρείται και ο φακός γίνεται πολύ ελαφρύτερος (γύρω στα 150γρ μείον) για χρήση στο χερι με σχεδόν ίδιο βάρος με τον 40-150/2.8.

Αν έχει επιλογή στην αγορά ας διαλέξει την βερσιον ΙΙ του φακού (SWD), έχει τις εξής διαφορες: πολύ πιο γρήγορο ΑF , δυνατότητα να αλλάζεις με το δαχτυλιδι την εστίαση χειροκίνητα ταυτόχρονα με το AF, οπότε μπορείς να κανεις και χειροκίνητο prefocus και τοτε ο φακός καρφώνει πιο γρήγορα, έχει άλλο hood πιο μεγάλο και βαθύ αλλά με πορτακι για να χειριστείς CPL και τέλος έχει καλυτερο bokeh από την πρώτη βερσιον.

Είναι ο πιο φωτεινός ζουμ του συστήματος από 150-200mm (εξαιρεση αποτελούν οι μονοεστιακοι) και αποδίδει εξαιρετικά και με ανοιχτό διάφραγμα στην εστιακή αυτή (και όχι μόνο)

Όσο τεστ έχω κάνει με mzuiko 40-150/2.8 pro μαζί με τον 1.4Χ όπου ο φακός γίνεται 70-210mm/4 μου έδωσαν υποδεέστερα αποτελέσματα σε οξυτητα κέντρο άκρα στα ανοιχτά διαφραγματα από τον 50-200SWD/2.8-3.5 , ετσι όπως θα χρησιμοποιηθεί συνήθως ο φακός σε σπορ/δράση για να μην ανεβεί πολύ το ISO και να εχεις υψηλές ταχύτητες κλείστρου. Επίσης εδώ να πώ οτι η χρήση του 50-200 με τον δικό του 1.4Χ είναι από πλευράς οξύτητας εξαιρετικη, είναι σαν να μην εχεις βαλει πολ/στη , καμία σχέση με το αντίστοιχο νέο σετ όπου ο πολ/στης 1.4Χ ρίχνει αισθητά την ποιότητα εικονας στα ανοιχτά διαφραγματα του εξαιρετικού κατά τα αλλά 40-150/2.8.

Η εξωτερική επίστρωση του φακού ναι είναι ντεμοντέ (ποιοτικό λάστιχο γύρω από τα δαχτυλίδια) , όπως το λέει και το βίντεο σε σχέση με τους νέους pro φακούς, αλλά του παλιού φακού αποδυκνύεται στην πράξη πως είναι πολύ πιο λειτουργική, ο φακός δουλεύεται τον χειμώνα χωρίς να παγώνει το χεράκι σου και γραπώνεται πιο εύκολα σε αλλαγές φακών (μου έχει φύγει φακός από το χερι γιατί γλιστράνε σαν διάολοι οι νέοι pro).

Ολα τα παραπάνω ισχύουν αφού πρώτα ο χρήστης τσεκάρει και καλιμπραρει για εστίαση μια φορά τον 50-200 στην μηχανή του μέσα από το σχετικό μενού.

https://youtu.be/hmt9XT_o1Pc

Για όσους ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο φακό να πω δυο λόγια παραπάνω από αυτά που αναφέρθηκαν στο βίντεο.

Δουλεύει μια χαρά και με τους φθηνους κινεζικούς ανταπτορες απλά δεν εχεις την στεγανότητα του ΜΜF3. Καλό είναι όμως να διαλέξει κανεις μεταλλική κατασκευή (αν έχει επιλογή) οταν ψωνίσει μιας και ο φακός είναι βαρύς.

Το δαχτυλιδι για τριποδι αφαιρείται και ο φακός γίνεται πολύ ελαφρύτερος (γύρω στα 150γρ μείον) για χρήση στο χερι με σχεδόν ίδιο βάρος με τον 40-150/2.8.

Αν έχει επιλογή στην αγορά ας διαλέξει την βερσιον ΙΙ του φακού (SWD), έχει τις εξής διαφορες: πολύ πιο γρήγορο ΑF , δυνατότητα να αλλάζεις με το δαχτυλιδι την εστίαση χειροκίνητα ταυτόχρονα με το AF, οπότε μπορείς να κανεις και χειροκίνητο prefocus και τοτε ο φακός καρφώνει πιο γρήγορα, έχει άλλο hood πιο μεγάλο και βαθύ αλλά με πορτακι για να χειριστείς CPL και τέλος έχει καλυτερο bokeh από την πρώτη βερσιον.

Είναι ο πιο φωτεινός ζουμ του συστήματος από 150-200mm (εξαιρεση αποτελούν οι μονοεστιακοι) και αποδίδει εξαιρετικά και με ανοιχτό διάφραγμα στην εστιακή αυτή (και όχι μόνο)

Όσο τεστ έχω κάνει με mzuiko 40-150/2.8 pro μαζί με τον 1.4Χ όπου ο φακός γίνεται 70-210mm/4 μου έδωσαν υποδεέστερα αποτελέσματα σε οξυτητα κέντρο άκρα στα ανοιχτά διαφραγματα από τον 50-200SWD/2.8-3.5 , ετσι όπως θα χρησιμοποιηθεί συνήθως ο φακός σε σπορ/δράση για να μην ανεβεί πολύ το ISO και να εχεις υψηλές ταχύτητες κλείστρου. Επίσης εδώ να πώ οτι η χρήση του 50-200 με τον δικό του 1.4Χ είναι από πλευράς οξύτητας εξαιρετικη, είναι σαν να μην εχεις βαλει πολ/στη , καμία σχέση με το αντίστοιχο νέο σετ όπου ο πολ/στης 1.4Χ ρίχνει αισθητά την ποιότητα εικονας στα ανοιχτά διαφραγματα του εξαιρετικού κατά τα αλλά 40-150/2.8.

Η εξωτερική επίστρωση του φακού ναι είναι ντεμοντέ (ποιοτικό λάστιχο γύρω από τα δαχτυλίδια) , όπως το λέει και το βίντεο σε σχέση με τους νέους pro φακούς, αλλά του παλιού φακού αποδυκνύεται στην πράξη πως είναι πολύ πιο λειτουργική, ο φακός δουλεύεται τον χειμώνα χωρίς να παγώνει το χεράκι σου και γραπώνεται πιο εύκολα σε αλλαγές φακών (μου έχει φύγει φακός από το χερι γιατί γλιστράνε σαν διάολοι οι νέοι pro).

Ολα τα παραπάνω ισχύουν αφού πρώτα ο χρήστης τσεκάρει και καλιμπραρει για εστίαση μια φορά τον 50-200 στην μηχανή του μέσα από το σχετικό μενού.
Μήπως έχει δοκιμάσει κανείς τον lumix leica 50 200; Φαίνεται να είναι μια πιο σύγχρονη έκδοση αυτού του φακού.

Στάλθηκε από το SGP611 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τον έχω στην λίστα μου εδώ και πολύ καιρό για να αντικαταστησει τον Zuiko 50-200/2.8-3.5 SWD που έχω. Ίσως είναι ο μόνος φακός που μου λείπει (αν μπορώ να πω κάτι τέτοιο) :slapface: . Τυχόν αγορά του μελλοντικά μπορεί να με οδηγήσει να αποχωριστώ το πολυεργαλείο 12-100/4 που έχω κολλημένο στην EM1.3 και αντικατάσταση του από τον νέο μικρό 12-45/4 ώστε να έχω ένα μικρότερο και ελαφρύτερο καθημερινό σετ και ένα επίσης ποιοτικό φωτεινό ζουμ τηλεφακό να καλύπτει τις υπόλοιπες εστιακές έως τα 200mm.

Είναι πιο ελαφρύς και μικρός φακός από τον παλιό 4/3 φακό, πιο ευρύς χωρίς πολ/στη από τον 40-150/2.8 αφού φτάνει έως και τα 200mm που για εμένα είναι βασική προϋπόθεση και τέλος δεν είναι τόσο σκοτεινός όσο ο Lumix 100-300II που επίσης έχω. Από τα τεστ που έχω δει και διαβάσει είναι και εφάμιλος οπτικά με τον παλιό Zuiko και τον 40-150/2.8 και έχει φυσικά ταχύτερο και αθόρυβο μοτέρ από τον παλιό φακό και δίνει γρηγορότερη ριπή με ανοιχτά/κλειστά διαφραγματα.

Το μόνο μειονέκτημα του για εμένα είναι η συνεργασία του με σώμα Olympus αφού δυστυχώς δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρον όλα τα χαρακτηριστικά του σώματος και του φακού π.χ. η σταθεροποίηση του δεν δουλεύει συνδιαστικα και χάνω λειτουργίες από το σώμα όπως το Procapture L και το focus stacking της ΕΜ1.3. Για εσένα βέβαια που εχεις την G9 είναι ταμάμ αν σε ενδιαφέρει ένας ποιοτικός φωτεινός ζουμ γιατί λειτουργεί συνδιαστικα η σταθεροποίηση. Δέχεται φυσικά και τους αντίστοιχους πολ/στες της Panasonic.

Παρόλα τα μειονεκτήματα που ανέφερα για τη συνεργασία του με σώμα Olympus τον έχω στο μάτι γιατί με καλύπτει σε ολα τα υπόλοιπα, δυστυχώς όμως κινείται σε απαγορευτικές τιμές (γύρω στα 1500 ) για το budjet που θέλω να διαθέσω.

Δεν τον έχω πετύχει σε προσφορά στο εξωτερικό, όσο για Ελλάδα δεν ξέρω αν έχει έρθει κιόλας. Αντιθετα περυσι μου έκατσε ο LEICA 200/2.8 σε προσφορά με τον 1.4Χ ΤC , πιο εξειδικευμένος τηλεφακός, πολύ πιο ακριβός με πολύ γυαλί και απίστευτο IQ από f2.8, άλλης κλάση φακός από τους ζουμ που συζητάμε. Αλλά δεν είναι φακός να τον εχεις μαζί πάντα όπως ο LEICA 50-200.