Κανονικά αυτό πάει στο "τι παραλάβαμε σήμερα", αλλά α)παρέλαβα πριν μερικές μέρες, β)έχω στα χέρια μου την... τριάδα (όχι την αγία), οπότε είπα να τους βάλω στην σειρά υπόπτων προς αναγνώριση:
Η νέα άφιξη (στην μέση) είναι... παλιά, αφού ο 45-175/f4-5,6 είναι στο κουρμπέτι από το... 2011. Για όσους δεν τον ξέρουν, υποτίθεται ότι είναι βιντεοκεντρικός φακός, αφού έχει ηλεκτρονικό ζουμ με κουμπί + το κλασσικό δαχτυλίδι, το οποίο είναι κι αυτό ηλεκτρικό. Δεν κυκλοφορεί πολύ σε σχέση με τους 45-150 που τους βρίσκεις στα περίπτερα, αλλά έπεσα σε ένα κομμάτι σε κατάσταση καινούριου με καλή τιμή, και είπα να τον δοκιμάσω. Καλός ο μικρούλης 35-100 -που "σκοτώνει" σε όλες τις εστιακές - αλλά θέλω λίγο παραπάνω reach χωρίς να κουβαλάω το "γαϊδούρι" 100-300 που όταν ανοίξει μοιάζει με μικρό μπαζούκας:
Ο νέος... παλιός, ζουμάρει εσωτερικά, παίρνει φίλτρα 46mm - ίδια με τους περισσότερους φακούς μου, και η αμφιβολία που είχα για το ηλεκτρικό ζουμ μου πέρασε μόλις ενεργοποίησα την μνήμη - σβήνεις την μηχανή, την ξανανάβεις και το βρίσκεις... όπου το είχες αφήσει. Δεν σου αρέσει? Το απενεργοποιείς και ξεκινάει πάντα στα 45mm.
Η κατασκευή είναι η γνωστή πολύ καλή για την κατηγορία τιμής, και μάλιστα ο συγκεκριμένος είναι made in Japan.
Ωραία όλα αυτά, αλλά οπτικά τι λέει? Έκανα μερικά τεστ, και συνοπτικά είδα τα εξής:
- Στα 100mm οι τρεις φακοί είναι ισοδύναμοι - πολύ καλοί με βάση τις δικές μου απαιτήσεις. Ο μικρός 35-100 κανονικά θα έπρεπε να πάσχει εδώ όντας τερματισμένος, αλλά δεν "μασάει" - είναι ένα πλαστικό φακουδάκι - μινιατούρα, σχεδόν toy lens, αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα! Μάλλον το καλύτερο VFM του συστήματος - ή έχω πέσει ΣΤΟ κομμάτι.
- Στα 150mm που με ενδιαφέρουν στην πραγματικότητα (με τα άλλα 25 έως τα 175 ως bonus) οι δυο είναι επίσης ισοδύναμοι, οπότε καλά πήγε.
- Στα 175mm βλέπω κάποια διαφορά, όχι τραγική, αλλά είναι εκεί - κυρίως στις γωνίες. Ο "μεγάλος" μέχρι τα 250+ είναι πάρα πολύ καλός φακός, τιμά τα χρήματα που έχεις δώσει.
Στα πρώτα τεστ η σταθεροποίηση του "νέου" δεν ήταν καλή, αλλά μου 'κοψε να τσεκάρω το firmware. Ήθελε αναβάθμιση για να συνεργαστεί με το IBIS της μηχανής, και μετά από αυτό βελτιώθηκε τουλάχιστον 1-2 στοπ, ανάλογα με την εστιακή και... τους καφέδες που είχα πιει.
Όλα τα παραπάνω με διαφράγματα τέρμα ανοιχτά και λήψεις στο χέρι, με θέματα στα 30 έως ~100 μέτρα. Από εκεί και πέρα υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες, ατμόσφαιρα, χέρι του φωτογράφου κ.λπ.
Ανακάλυψα τον τροχό? Όχι βέβαια, αλλά ο μεσαίος χωράει στο τσαντάκι της
tamrac φορεμένος στην GX9, μαζί με τον 12-32 και άλλον ένα μικρομεσαίο φακό - π.χ. τον 42,5/f1,7 ή τον Laowa 7,5/f2. Και αν τον βάλεις σε ένα μικρό messenger bag δεν θέλει το... μισό για πάρτη του (όπως ο 100-300). Οπότε σίγουρα θα μείνει μαζί μου, κι αν κάποιος άλλος αρχίσει να πιάνει σκόνη, θα κουνήσει μαντηλάκι...
Υ.Σ. Υπάρχουν πολλά αρχεία, αν χρειαστείτε κάτι μου λέτε.