Φακοί για m4/3

Μακάρι Νίκο, γιατί με τον 14 σε ΕΜ5 πρώτης γενιάς τράβαγα σχετικά άνετα βράδυ. Με την ΕP-m2 δεν... ήταν υποτυπώδης η σταθεροποίηση.

Ερωτησούλα για όσους τον έχουν δουλέψει, βρήκα σε καλή τιμή έναν Panasonic 14mmf2,5 επειδή μιλάμε για φακό στα όρια της μινιατούρας και εστιακό μήκος που με βολεύει πολύ θεωρείται ότι αξίζει η αγορά του; Τον έχει δουλέψει κανείς;; Δεν είναι και ο πιο φωτεινός prime φακός αλλά αν είναι καλός οπτικά έλεγα να τον πάρω, απλά όσο έψαξα διαβάζω διφορούμενες απόψεις και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

Κυκλοφορει και ενας DJI 15mm σε συμπαθητικες τιμες και ειναι και weather sealed αν θυμαμαι καλα.

αν βρεθουμε σε κανα παρκο μπορεις να τον δοκιμασεις (δεν ειναι δικος μου)

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εχει εξελιχθει πολυ η τριαξονικη σταθεροποιηση απο την εποχη της Εpm2 , οι νεες PL φορουν την τριαξονική που εχει η σειρα ΕΜ10 και ειναι μια χαρά για γενική χρηση. Εγω ειχα προτιμήσει τον μικρο 12-32 λογω OIS γιατι τον δουλευα και σε σωμα Lumix που δεν ειχε σταθεροποιηση, o 14mm/2.5 δεν εχει ΟΙS. Στο κατοστάρικο ειναι σουπερ τιμή ειδικα αν ειναι ο ολομαυρος ή ο ασημι (ΙΙ)

Ο DJI 15mm ειναι copy-paste του Leica 15mm/1.7 με καποιες επιστρωσεiς μειον και άλλο firmware, κανεις τους δεν ειναι WR.

Ναι ισχύει αυτό που λέει ο Κώστας, μέχρι την pm2 και την pl6 το IBIS ήταν παλιό με 2-2,5 stop σταθεροποίηση, η pl7 και μετά είχαν το νέο 3axis που είχε η πρώτη em10 και έδινε 3,5 stop. H pl9 και pl10 χωρίς να είναι επίσημο μάλλον έχουν και άλλη βελτίωση που πλησιάζει τα 4stop, ίσως να οφείλετε στους νέους αλγόριθμους, τον επεξεργαστή δεν ξέρω να πω, άλλα με σιγουριά γράφω ότι αποδίδει σχεδόν το ίδιο με την πρώτη em1, τραβάς χεράτα στο ευρυγώνιο ακόμα και σε 1 sec.

Για τον DJI φαίνεται ενδιαφέρουσα πρόταση, άλλα που τον βρίσκεις για αγορά??? Επίσης αν είναι 50-70 ευρώ διαφορά από τον Leica 15mm δεν ξέρω αν αξίζει.

Ναι μπρε, πλάκα κάνω... Με τις φήμες για GX10 στον αέρα, σαφώς και περιμένω. Το έχω ρίξει στους φακούς προς το παρόν (με μια εξαιρεσούλα...).

Φιρί - φιρί το πάτε βρε άτιμοι, να βρεθώ και με τέταρτο μικρό σώμα m4/3... :flipout:

Εγώ είμαι σε απεξάρτηση χοντρή, έχω εδώ και ένα εξάμηνο μόνο ένα κανονικο m43 σώμα

Ευτυχώς όμως κάνει για 2-3, δεν μου λείπει κάτι :violent-smiley-030:

Και δυο υπέρυθρα σωματα αλλά αυτά δεν μετράνε στην εξίσωση :Banane0:

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Φιρί - φιρί το πάτε βρε άτιμοι, να βρεθώ και με τέταρτο μικρό σώμα m4/3... :flipout:

Όχι Δημήτρη κρατά γερά!!! Δεν σου χρειάζεται......μην κοιτάς που έχω καεί και αγοράζω ότι μου γυαλίσει....χαχα

Υ.Γ. Αυτή την στιγμή έχω σπίτι μια Sony rx10iv, Olympus pl8, Olympus pl9, Fuji xf10, Olympus em1, Nikon z50 και ίσως αύριο να έχω και μια Olympus em10iii......το ξεφτίλισα, η Olympus pl8 και η Nikon z50 έχω βρει ήδη αγοράστες γνωστούς μου και μέσα στην εβδομάδα θα φύγουν. Με την em1 όλο την διώχνω και όλο με μια em1 βρίσκομαι συνεχώς...χαχα

Υ.Γ. Άσχετο η z50 δεν μου άρεσε καθόλου, αν είχε ibis τουλάχιστον θα την κράταγα τώρα όχι, ούτε ωραία JPEG βγάζει. Βαριέμαι μάλιστα να κάτσω να γράψω σκέψεις και απόψεις όπως κάνω σχεδόν σε κάθε σώμα που παίρνω, αδιάφορη μηχανή.

Υπάρχει και το golden boy ο SWD ! με πιο γρήγορο μοτέρ από τον παλιό 50-200, καλυτερο δαχτυλιδι χειροκίνητης εστίασης που δουλεύει συνεχώς (ακόμη και με κλειστή την μηχανή) , πιο ποιοτικές επιστρώσεις στο μπροστινό γυαλί (που δίνουν καλυτερο contrast) και πολύ πιο στιβαρό κολλαρο/βάση για το τριποδι.

Kώστα τον έχεις αυτόν; ειμαι περίεργος αν εστιάζει καθόλου πάνω στη p4k με τον αντάπτορα.

Ναι τον έχω αλλά αν δεν έχει PDAF η μηχανή σου θα εστιάζει μεν, αλλά πολύ πιο αργά από οτι μπορεί.

Οπότε θες τον δοκιμάζουμε.

edit
Nα συμπληρωσω εδώ οτι πριν λίγες ημέρες για φίλο που είχε 4/3 φακούς και ήθελε να κάνει αγορά ΕΜ1.3 σύγκρινα τον ορίτζιναλ MMF3 αντάπτορα που έχω με τον αντίστοιχο και κατά πολύ φθηνότερο
Viltrox και φακό τον 50-200SWD, δεν είδα καμία διαφορα μάλιστα με τον Viltrox μου φάνηκε ελαφρά ταχύτερος. Ο MMF-3 παραμένει όμως ο μόνος στεγανός ανταπτορας για την σειρά 4/3.

Last edited:
Εχω εδώ και λίγες μέρες τον Panasonic 14mmf2,5 και είπα να γράψω κάποιες σκέψεις για όσους τυχόν τους ενδιαφέρει, σε πρώτη φάση ο φακός είναι κυριολεκτικά μινιατούρα, ότι πιο μικρό έχω δει σε φακό και πανάλαφρος, ειδικά με μικρά σώματα είναι super Compact και κάνει την μηχανή τσέπης. Η κατασκευή του είναι καλή με μεταλλικό mount, ο υπόλοιπος είναι πλαστικός άλλα με καλή αίσθηση, εστιάζει γρήγορα και αθόρυβα, σαν ποιότητα εικόνας είναι απλά καλός, στο κέντρο είναι αρκετά sharp, άλλα στα άκρα μας τα χαλάει κάπως, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει μπόλικη βινιέτα τέρμα ανοιχτός και έχει και αρκετή παραμόρφωση. Πρέπει να πας τουλάχιστον στο f4 για να έχεις καλά άκρα. Σαν σύνολο δίνει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα άλλα όχι σε επίπεδα καλού prime φακού. Η ποιότητα εικόνας δηλαδή θυμίζει ποιότητα ενός μέτριου-καλού zoum φακού και μέχρι εκει. Το μεγάλο πλεονέκτημα όπως είπα βέβαια είναι το μέγεθος του, ειδικά σε συνδυασμό με μικρά σώματα κάνει το όλο πακέτο Compact, και η φωτεινότητα του f2,5 σε συνδυασμό με το IBIS των μηχανών βοηθάει και πολύ σε Low light. Αν τον βρει κάποιος μέχρι 100 ευρώ και έχει και κάποιο μικρό σώμα να τον συνδυάσει τα αξίζει τα λεφτά του, απλά μην περιμένει ότι ο φακός θα βάλει φωτιά στα Charts όσον αφορά την ποιότητα εικόνας.

Υ.Γ. Σε σχέση με τον Panasonic 20mmf1,7 που επίσης έχω οι διαφορές είναι οι εξής, ο 14mm είναι πιο μικρός, πιο ελαφρύς και εστιάζει πολύ πιο γρήγορα και αθόρυβα, σε ποιότητα εικόνας όμως χάνει κατά κράτος από τον 20αρη. Ο 20αρης έχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε όλο το κάδρο ακόμα και τέρμα ανοιχτός και είναι Must για κάθε χρήστη m43 μηχανή, εφόσον την παλέψει με την εστίασή του. προσωπικά θα τους κρατήσω και τους 2 καθώς ο καθένας τους έχει και την ανάλογη χρήση.

Πραγματι Νίκο αυτά είναι τα υπέρ και τα κατά του μικρού Lumix pancake 14/2.5, λίγο πολύ σε είχα προετοιμάσει για το τι να περιμένεις.

Ζυγίζοντας τα συν και πλην που έγραψες τον τελευταίο που είχα πριν 2 χρόνια δεν τον κράτησα όταν τον σύγκρινα με τον μικρό επίσης φθηνό και πλαστικό 12-32 pancake, στα 14mm ανοιχτός σε f3.5 ο 12-32 ρίχνει στα αυτιά σε οξυτητα ειδικά στα άκρα στον 14αρη ακόμη και αν τον κλείσεις σε f4. Και σε παραμόρφωση καλύτερος ήταν ο 12-32.

Ο 12-32 έχει επίσης OIS οπότε στα μικρά Lumix σωματα (GF7/GX800) είναι θεωρώ πολύ πιο απαραίτητος από τον λίγο πιο φωτεινό 14αρη ενω εχεις συνάμα και ένα πιο ευρύ και χρηστικό φακό σε πολύ μικρό πακέτο. Ο 12-32 (τρεις βερσιον που είχα) ήταν και σε απόδοση πολύ κοντά στον 20αρη Lumix (σε κοινά διαφραγματα), οπότε ο 20αρης -που ερχόταν πάντα παρέα ως δεύτερος με μικρό σώμα - έμπαινε μόνο σε συνθηκες χαμηλού φωτισμού ή εκεί που η διαχείριση DOF ήταν απαραίτητη.

Καλημέρα, αυτός ο 12-32 απίστευτος φακός, εάν είχε δαχτυλίδι εστίασης για τα δύσκολα θα τον είχα ακόμη. Θα του είχα συγχωρέσει και το δαχτυλίδι μπροστά που ξεκόλλησε.

Πραγματι Κώστα , με ένα δαχτυλιδι θα ήταν πολύ χρήσιμος και στα βραδυνα, τοχω γράψει απειρες φορές για εμένα είναι φακός kit reference για να επιλέγεις μεγαλύτερους και ακριβότερους pro φακούς για άλλα χαρακτηριστικά που δεν συναντάς στους κιτ.

Μαζί με τον Lumix 20/1.7 και τον Lumix 42.5/1.7 εχεις την επιτομή της αρχικής φιλοσοφίας του m43 - που ασπάζεται ακόμη και σήμερα στωικά ο cacau :worshippy: - εξαιρετικη ποιότητα εικονας σε σύστημα σχεδόν τσέπης , πάντα σε συνδιασμό με ένα μικρό Lumix σώμα (είναι πιο μικρά από τις Pen)

Το ξεκολημένο δαχτυλιδι φτιαχνεται αν και εγώ δεν είχα πρόβλημα σε καμία κόπια του.

Παραδόξως ο μικρός 14άρης panny είναι πολύ πιο χρήσιμος με σώματα oly που έχουν IBIS, ενώ ο 12-32 που έχει καλή σταθεροποίηση, το βράδυ δεν εστιάζει καλά μερικές φορές. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στα σώματα panasonic, αφού με αυτά εστιάζεις από την οθόνη/σώμα.

Βάζοντας το χέρι πιο βαθειά στην τσέπη βέβαια, παίρνεις τον panaleica 15/1.7, που εκτός από τα τριπλάσια λ7, είναι και σχεδόν διπλάσιος σε μήκος από τους άλλους, αλλά όταν δεις αρχεία του σου φεύγει το σαγόνι - και εξακολουθεί να είναι πολύ "μαζεμένος"...

Έχω και τους τρείς, αλλά θα περιμένω να δω τι θα (και ΑΝ) ανακοινώσουν οι "dos caballeros" για να διώξω μερικούς φακούς που επικαλύπτονται εις διπλούν ή και τριπλούν! :chinscratch: