Εχω εδώ και λίγες μέρες τον Panasonic 14mmf2,5 και είπα να γράψω κάποιες σκέψεις για όσους τυχόν τους ενδιαφέρει, σε πρώτη φάση ο φακός είναι κυριολεκτικά μινιατούρα, ότι πιο μικρό έχω δει σε φακό και πανάλαφρος, ειδικά με μικρά σώματα είναι super Compact και κάνει την μηχανή τσέπης. Η κατασκευή του είναι καλή με μεταλλικό mount, ο υπόλοιπος είναι πλαστικός άλλα με καλή αίσθηση, εστιάζει γρήγορα και αθόρυβα, σαν ποιότητα εικόνας είναι απλά καλός, στο κέντρο είναι αρκετά sharp, άλλα στα άκρα μας τα χαλάει κάπως, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει μπόλικη βινιέτα τέρμα ανοιχτός και έχει και αρκετή παραμόρφωση. Πρέπει να πας τουλάχιστον στο f4 για να έχεις καλά άκρα. Σαν σύνολο δίνει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα άλλα όχι σε επίπεδα καλού prime φακού. Η ποιότητα εικόνας δηλαδή θυμίζει ποιότητα ενός μέτριου-καλού zoum φακού και μέχρι εκει. Το μεγάλο πλεονέκτημα όπως είπα βέβαια είναι το μέγεθος του, ειδικά σε συνδυασμό με μικρά σώματα κάνει το όλο πακέτο Compact, και η φωτεινότητα του f2,5 σε συνδυασμό με το IBIS των μηχανών βοηθάει και πολύ σε Low light. Αν τον βρει κάποιος μέχρι 100 ευρώ και έχει και κάποιο μικρό σώμα να τον συνδυάσει τα αξίζει τα λεφτά του, απλά μην περιμένει ότι ο φακός θα βάλει φωτιά στα Charts όσον αφορά την ποιότητα εικόνας.
Υ.Γ. Σε σχέση με τον Panasonic 20mmf1,7 που επίσης έχω οι διαφορές είναι οι εξής, ο 14mm είναι πιο μικρός, πιο ελαφρύς και εστιάζει πολύ πιο γρήγορα και αθόρυβα, σε ποιότητα εικόνας όμως χάνει κατά κράτος από τον 20αρη. Ο 20αρης έχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε όλο το κάδρο ακόμα και τέρμα ανοιχτός και είναι Must για κάθε χρήστη m43 μηχανή, εφόσον την παλέψει με την εστίασή του. προσωπικά θα τους κρατήσω και τους 2 καθώς ο καθένας τους έχει και την ανάλογη χρήση.