Φακοί για m4/3

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Παλιο συγκριτικο αλλα δεν εχει βγει και τιποτα αλλο της προκοπης μετα απο αυτο νομιζω.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καμία γνώμη Κώστα για τον Olympus 30mmf3,5 macro?..θέλω να πάρω έναν macro φακό και το σκέφτομαι. Δοκίμασα από γνωστό μου και τον Olympus 60mmf2,8 τρομερός, αλλά είναι λόγο ακριβός για μένα, λίγο μεγάλος και σε εστιαση που τον είδα σε em5ii ήταν σχετικά αργος. Για τον 30αρη διαβάζω ότι είναι γρήγορος σε εστιαση, αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμα καθώς τα 30mm είναι λίγο short για macro φακό. Αλλά είναι μαζεμένος, φτηνός και οπτικά καλός από ότι διαβάζω.

Καλός πρέπει να είναι , πολύ μικρός με μεγαλύτερη μεγένθυνση 1:1.25 από τον 60/2.8 και είναι σε σούπερ τιμή. Δεν τον έχω δοκιμασει όμως προσωπικά οπότε δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Με αποθάρρυνε το οτι δεν ήταν στεγανός παρότι θα μου ήταν πολύ χρήσιμος για το film scanning με το ΕS1 φορέα που έχω (δεν θέλει ανταπτορα).

Τον 60/2.8 θα τον αποχωριστω μονο για τον επερχόμενο mzuiko macro 100mm/2 pro (αν δεν ζητάνε τρελά λεφτά βέβαια). Αν κανεις χρήση του focus limiter ο 60αρης δεν είναι αργος.

Last edited by a moderator:
:worshippy: Εχεις δίκιο Αχιλλέα εξαιρετικοί φακοί και οι δυο που ανέφερες, σε αποζημιώνουν τα μάλα όσο τους κρατάς και τους χρησιμοποιείς.
.

Δεν μου κάνει εντύπωση Κώστα που γνωρίζεις τόσα πολλά, αλλά το ότι τα θυμάσαι με ξεπερνά !!!
Μακάρι να μπορούσα να θυμάμαι έτσι.

Κωστή μια βόλτα αν κάνω στις παλιές φωτό θέλοντας και μη μου τα θυμίζουν, σε μερικες μάλιστα δεν χρειάζεται να δω με τι φακό είναι τραβηγμένες, ξεχωρίζουν.

Εντάξει αλλά εσύ θυμάσαι ρυθμίσεις εργονομία τα πάντα.
Μπράβο σου, να έχεις υγεία να μας τα υπενθυμίζεις για πολλά χρόνια.

Ευχαριστώ παιδιά θα τα σκεφτώ θα δω και το βίντεο που ανέβασες Ναθ και θα αποφασίσω, βέβαια είναι τόσο φτηνός και μικρός ο Olympus 30mm που δεν νομίζω να κάνω λάθος επιλογή αγοράζοντάς τον. Πήρα και τον Sigma 60mmf2,8 θα τον δουλέψω λίγο και θα γράψω εντυπώσεις. Λιγουρεύομαι εδώ και καιρό και τον Olympus 12-45f4 άλλα δεν τον έχω βρει σε καλή τιμή ακόμα..

Υ.Γ. Σε ότι αφορά το m43 ο Κώστας είναι Βασιλιάς!! Γνωρίζει τρελές πληροφορίες, αναλύει ακόμα και τα πιο κουλά, και απαντάει πάντα σε ότι και αν τον ρωτήσεις, βασικότατος λόγος που είμαι εδώ στο Forum, προσωπικά νιώθω μια ασφάλεια έχοντας m43 ότι και αν μου κάτσει ή να συμβεί θα στραφώ εδώ και θα πάρω τις πληροφορίες που χρειάζομαι. Φυσικά πάντα με υγεία και να σε έχουμε εδώ Κώστα για κάμποσες δεκαετίες ακόμα!!

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με την σειρά μου....ετοιμάζω ένα φωτογραφικό project με θέμα περιβαλλοντικό πορτραίτο , είναι πρώην εργαζόμενοι σε εγκαταλελειμένο εργοτάξιο στην περιοχή μου. Αυτή τη στιγμή κάνω δοκιμές για να καταλήξω στην εστιακή που θα προτιμήσω- μια επιλογή μονο- και είμαι ανάμεσα στα 28mm και 35 mm . Οι φακοί που διαθέτω είναι ο summilux 25mm/1.4 και ο 12-40/2.8 της olympus . Εαν "κλειδώσω" τον 12-40 στις εστιακές 28mm η των 35 mm-αντιστοιχία full frame- θα έχω διαφορά σαν παραμόρφωση ή σαν προοπτική σε σύγκριση με έναν prime? Η ερώτηση δεν αφορά τα συνήθη συγκριτικά για ποιότητα εικόνας, φορητότητα και φωτεινότητα . Με ενδιαφέρει αποκλειστικά το κάδρο σαν γεωμετρία εαν θα έχω διαφορές καθώς θα υπάρχει ανθρώπινο πρόσωπο στα τρίτα της φωτογραφίας. Η μηχανή που θα χρησιμοποιηθεί θα ειναι η EM1-2.

Δεν θα δεις διαφορές σε παραμόρφωση ή προοπτική. Τουλάχιστον όχι ορατές αφού η μηχανή αλλά και οι editors (Lightroom κ.λπ.) εφαρμόζουν αυτόματα διορθώσεις και στις δυο περιπτώσεις.

Νίκο ο Sigma είναι πολύ "υποτιμημένος" φακός σε σχέση με την ποιότητά του, θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν δεν έπεσες σε κομμάτι "λεμόνι"...

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Δεν θα δεις διαφορές σε παραμόρφωση ή προοπτική. Τουλάχιστον όχι ορατές αφού η μηχανή αλλά και οι editors (Lightroom κ.λπ.) εφαρμόζουν αυτόματα διορθώσεις και στις δυο περιπτώσεις.

.

σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη, ήταν σημαντική για μένα αυτή η πληροφορία .

Δημήτρη Λεβέντη κάτι ακόμη συμπληρωματικά σε αυτό που σου είπε ο Δημητρης που είναι σωστό σε οτι αφορά τα περισσότερα προγράμματα RAW που διαβάζουν το metadata γεωμετρικής διόρθωσης των Jpeg

Την προοπτική που διορθώνεις εκ των υστέρων χειροκίνητα με προγραμμα και οφείλεται στη θέση του φωτογράφου σε σχέση με το θέμα (κεντρικό και περιφερειακό) μπορείς να την δεις και επι τόπου την ώρα της φωτογράφησης σε jpeg όμως μόνο. Πως ?

Με την λειτουργία keystone που μπορείς να την φορέσεις σε ένα πληκτρο για άμεση πρόσβαση και να διορθώνεις την προοπτική/γεωμετρία real time στο πεδίο και σε οριζόντιο και σε κάθετο άξονα ταυτόχρονα. Αν εχεις περιμετρικά άξονες που θες να κρατήσεις (αφού η φωτογράφηση θα γίνει σε εργοστάσιο) πιστευω θα σε βοηθήσει. Δυστυχώς δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλη ηλεκτρονική λειτουργία ταυτόχρονα π.χ. Hi res ή BKT

Προσοχή η διορθωση keystone εφαρμόζεται μόνο στο jpeg , το RAW όμως ξέρεις πλέον από το Jpeg που το βλέπεις την ώρα της φωτογράφησης στην οθόνη ποσο μπορεί να διορθωθεί εκ των υστέρων και τι θα μείνει μετά το κροπαρισμα

Καλή επιτυχία εύχομαι !

Δημήτρη Λεβέντη κάτι ακόμη συμπληρωματικά σε αυτό που σου είπε ο Δημητρης που είναι σωστό σε οτι αφορά τα περισσότερα προγράμματα RAW που διαβάζουν το metadata γεωμετρικής διόρθωσης των Jpeg

Την προοπτική που διορθώνεις εκ των υστέρων χειροκίνητα με προγραμμα και οφείλεται στη θέση του φωτογράφου σε σχέση με το θέμα (κεντρικό και περιφερειακό) μπορείς να την δεις και επι τόπου την ώρα της φωτογράφησης σε jpeg όμως μόνο. Πως ?

Με την λειτουργία keystone που μπορείς να την φορέσεις σε ένα πληκτρο για άμεση πρόσβαση και να διορθώνεις την προοπτική/γεωμετρία real time στο πεδίο και σε οριζόντιο και σε κάθετο άξονα ταυτόχρονα. Αν εχεις περιμετρικά άξονες που θες να κρατήσεις (αφού η φωτογράφηση θα γίνει σε εργοστάσιο) πιστευω θα σε βοηθήσει. Δυστυχώς δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλη ηλεκτρονική λειτουργία ταυτόχρονα π.χ. Hi res ή BKT

Προσοχή η διορθωση keystone εφαρμόζεται μόνο στο jpeg , το RAW όμως ξέρεις πλέον από το Jpeg που το βλέπεις την ώρα της φωτογράφησης στην οθόνη ποσο μπορεί να διορθωθεί εκ των υστέρων και τι θα μείνει μετά το κροπαρισμα

Καλή επιτυχία εύχομαι !

προβλέπεται Καθαρή Δευτέρα αύριο με το manual της Olympus παραμάσχαλα και το διαζύγιο τοιχοκολλημένο στην πόρτα.......σε ευχαριστώ για τις συμβουλές και την ευχή Κώστα !!! επαληθεύεται για άλλη μια φορά αυτά που γράφουν οι φίλοι λίγο παραπάνω για τις γνώσεις σου στο σύστημα

Νίκο ο Sigma είναι πολύ "υποτιμημένος" φακός σε σχέση με την ποιότητά του, θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν δεν έπεσες σε κομμάτι "λεμόνι"...

Δημήτρη τον δούλεψα λίγο τον Sigma 60mm το τριήμερο και σε σύγκριση με τον Olympus 45mm που επίσης έχω. Μικρούλης, καλή κατασκευή με μέταλλο έξω, περιλαμβάνει και καλή θήκη και σκίαστρο μαζί (ακούν κάποιοι??) περίεργο βέβαια design που ίσως ξενίζει κάποιους. Εστιάζει γρήγορα και αθόρυβα και ΠΟΛΥ sharp, θα έλεγα ότι είναι πιο sharp από τον 45αρη που έχω και τολμώ να πω ότι ίσως και να είναι ο πιο sharp φακός στο m43 από αυτούς που έχω. Ενω και σε ρηχό βάθος πεδίου κάνει καλή δουλίτσα λόγω των 60mm...θα έλεγα ότι έχει αντίστοιχο ρηχό βάθος πεδίου με τον 45αρη που είναι 1,8. Βασικά αν κάποιος την παλεύει με τα 60mm (120mm σε FF) ο φακός είναι κελεπούρι με την τιμή να είναι ελάχιστα πάνω από 100 ευρώ..Αξίζει να τον έχει κάποιος στον εξοπλισμό του.

Y.Γ. Να προσθέσω ότι ο φακός είναι και made in Japan, και παρακάτω μια ωραία περίληψη από το lenstip.com που περιγράφει ακριβώς τον φακό αυτό. ''I stopped believing in Santa Claus somewhere around 1978 but Sigma might make me start to believe in him again. Why? If several months ago somebody told me that for the price of about 200 USD you can get a lens produced completely in Japan, made mostly of metal, with outstanding resolution right from the maximum relative aperture, a device correcting most of the basic optical aberrations very well, with a hard case and a hood included in box (something that other brand name producers add only to lenses costing several thousands USD) and two-year warranty period which can be optionally extended to three years, I would tell them they were off their rocker. Sigma made that pipe dream come true because of their product I do feel it’s high time I started to believe in Santa Claus again!!''

Είναι φακός που είχα, τον έδωσα και το σκυλομετάνιωσα, σε σημείο που σκέφτομαι να τον ξαναπάρω μεταχειρισμένο αν τον βρω σε καλή τιμή (και ΟΧΙ δεν εννοώ τον δικό σου μόλις τον βαρεθείς... :flipout:).

Είναι φακός που είχα, τον έδωσα και το σκυλομετάνιωσα, σε σημείο που σκέφτομαι να τον ξαναπάρω μεταχειρισμένο αν τον βρω σε καλή τιμή (και ΟΧΙ δεν εννοώ τον δικό σου μόλις τον βαρεθείς... :flipout:).

Κοίτα είναι τόσο φτηνός που δεν ξέρω αν έχει νόημα να τον δώσω!!!χαχα....και τον 45αρη τον έχω καμιά 3ετια, δεν τον χρησιμοποιώ πολύ άλλα είναι τόσο φτηνός που έστω και λίγη χρήση να έχει αξίζει να τον κρατήσω μιας και μου έχει χαρίσει ορισμένες όμορφες φώτος. Και τον 60αρη λόγω εστιακού μήκους που δεν με βολεύει πολύ δεν θα έχει μεγάλη χρήση άλλα στα 105 ευρώ που τον πήρα αξίζει έστω και λίγες φώτος να βγάζω μαζί του κάθε τόσο.

Υ.Γ. Υπάρχει ο 60αρης στα 119 ευρώ στο γνωστό site που μας είπες Δημήτρη.

Υ.Γ. Επόμενο project είναι να πάρω ένα macro είτε τον Olympus 30mm είτε τον Panasonc 30mm και φυσικά τον Olympus 12-45f4 που δεν μπορώ να τον βρω με τίποτα κάτω από 420 ευρώ και αυτά μόνο από Grey market. Ιδανικά δεν θα ήθελα να δώσω για αυτόν πάνω από 400.

Λοιπόν ο Sigma 60/2.8 ήταν ο πρώτος Sigma από την φουρνιά f2.8 στο m43 που άξιζε, θυμάμαι η τιμή του (ΙΙ) έπαιζε στα 170-180 καινούργιος. Τον 19mm/2.8 και 30mm/2.8 που αρκετοι τσίμπησαν στις αρχές λόγω χαμηλής τιμής και έλλειψης γκάμας φακών δεν τους έχω σε εκτίμηση , δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Είχα τεστάρει την κόπια του Δημήτρη στην Πλάκα θυμάμαι και ο macro 60/2.8 μου ήταν οριακά καλύτερος. Είναι και στεγανός και macro και πιο μικρός οπότε για εμένα που τον είχα δεν γεννήθηκε ποτέ αμφιβολια ποιον να προτιμήσω παρότι ο macro ήταν πολύ πιο ακριβός τότε (δεν τον έβρισκες κάν μτχ.) . Άλλωστε είχα και μια σοβαρή ένσταση να κρατήσω τόσο άσχημο φακό όπως ο Sigma 60/2.8 αλλά αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί συνήθως αν η απόδοση είναι καλή.

Νίκο ισχύει αυτό που έγραψες για τον 45/1.8 , οριακά με τον 60/2.8 εχεις περίπου το ίδιο βάθος πεδίου με ένα βήμα πίσω , άλλος ένας λόγος που έδιωξα άμεσα τον 45/1.8 μόλις πήρα τον macro 60mm/2.8 , και εμένα η κόπια του 60/2.8 macro ήταν οξύτερη από δυο κοπιες του mzuiko 45/1.8 , με λιγότερες χρωματικές εκτροπές και σε DOF εφάμιλλη

Αν προσθέσεις κόστος για macro 30/3.5 και Sigma 60/2.8 αγοράζεις μτχ. τον 60αρη macro , μερικες φορές είναι πιο απλά τα πράγματα από οτι φαίνονται :music-smiley-005:

Ναι ο 60αρης sigma είναι ασχημούλης βρε παιδί μου, για αυτό έγραψα ότι η εμφάνισή του ξενίζει. Εχω δοκιμάσει τον sigma 19αρη και όπως έγραψες ήταν μέτριος, από αυτήν την τριάδα μόνο ο 60αρης αξίζει ειδικά πλέον που τον βρίσκεις ελάχιστα πάνω από 100 ευρώ. Για τον 45αρη το σκέφτομαι μήπως τον δώσω, λίγο πολύ τον καλύπτει ο 60αρης και με καλύτερη οπτική απόδοση, βέβαια άλλη εστιακή απόσταση τα 45mm και έχεις και το f1,8 για δύσκολες συνθήκες ακόμα και μέσα σε σπίτι. Θα δείξει. Θα κάνω και άλλες δοκιμές. Είναι χαμηλή βέβαια η τιμή του και δεν ξέρω αν αξίζει να τον πουλήσω.

Δίκιο έχεις καμιά φορά η φτήνια τρώει τον παρά, δίνεις από εδώ και από εκει και απλά θα μπορούσες να τα δώσεις απευθίας όλα μαζί και να κάνεις την δουλειά σου καλύτερα και πιο σωστά. Βέβαια ο Olympus 60mm είναι αρκετά ακριβός, δύσκολα τον βρίσκεις κάτω 360-380 ευρώ, ενώ ο 30αρης μαζί με τον sigma 60αρη συνολικά δεν θα μου πάνε πάνω από 270-280 μαζί + ότι δεν με είχε τρελάνει σε εστίαση ο 60αρης, δεν ξέρω πως είναι στις em1II/III άλλα σε em1 και em10III που τον δοκίμασα ήταν αργός ακόμα και με το focus limiter, όχι κάτι τραγικό μεν άλλα δεν έχει την σπιρτάδα άλλων φακών του συστήματος, και από τα reviews διαβάζω ότι ο Macro 30mm είναι αισθητά πιο γρήγορος σε εστίαση κάτω από όλες τις συνθήκες σε σχέση με τον 60αρη. Θα το σκεφτώ και θα δείξει.

Y.Γ. Ο 60αρης sigma είναι λίγο πιο παχύς άλλα αισθητά μικρότερος από τον Olympus 60mm και έχουν το ίδιο βάρος, δεν ξέρω αν ήθελες να γράψεις κάτι άλλο ή δεν κατάλαβα αυτό που έγραψες ότι είναι πιο μικρός ο Olympus.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Kαι ο 7.5mm ειναι διορθωμενος απλα ειναι και πολυ ευρυγωνιος.

Εγω παντως αν δεν ειχα κανεναν ευρυγωνιο απο αυτους θα επαιρνα σιγουρα τον 9αρη (εχοντας δοκιμασει και 9 και 7,5)

Οπτικα ειναι καλυτερος του 7,5 και αρκετα ευρυγωνιος για να καλυψει καθε αναγκη.

Να ρωτησω αν εχει κανενας και εντυπωσεις απο SLR Magic 25mm T0.95 HyperPrime Cine III (MFT Mount)?
Ειδα ενα video του καναλιου Media division και εντυπωσιαστικα.