Φακοί Nikon F Mount (DSLR)

Re: Απάντηση: ΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΝ ΓΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Δεν νομίζω ότι ένας μάκρο φακός που δουλεύεται ανοικτός στο 2.8 είναι τόσο πρόβλημα για πορτρέτο. Ήδη είναι οξείς βέβαια και στο 2.8, αλλά δεν έχουν και μεγάλη διαφορά από, για παράδειγμα, τον Samyang κλειστό 2 στοπ στο 2.8. Εξάλλου τώρα με την ψηφιακή φωτογραφία δεν έχει την ίδια σημασία το πράγμα... γιατί το οξύ και σκληρό μαλακώνει, το αντίθετο δεν γίνεται.

Ειδικά ας πούμε ο 90ρης της Τάμρον, θα ήταν πολύ καλή επιλογή και για πορτρέτο. Σε APS μηχανές, γιατί όχι και ο νέος της 60ρης, που είναι και πολύ γρήγορος (f/2)

:ernaehrung004: Ευχαριστώ send!

Re: ΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΝ ΓΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Να σαι καλά φίλε..θα παω να δω και αυτον..Αν παω σε κάποιο κατάστημα θα μου δώσουν λετε για την μηχανή μου 2-3 φακούς για δοκιμάσω και να διαλέξω;; :smash:
Προφανώς εντός του καταστήματος θα εννοείς! Εννοείται ότι θα στους δώσουν, αρκεί να τους έχουν.

Προφανώς εντός του καταστήματος θα εννοείς! Εννοείται ότι θα στους δώσουν, αρκεί να τους έχουν.

Ελα όμως που μια φορά μου είπαν...''είναι στο κουτί τους και δεν μπορώ''!!!! :BDGBGDB55:

Δε μιλάμε για super market ηλεκτρονικών, αλλά για καταστήματα φωτογραφικών ειδών. Εκεί δε νομίζω ότι παίζει τέτοια απάντηση!

Απάντηση: Re: ΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΝ ΓΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Φίλε μου πάμε πολύ......!!
nikkor 50mm f/1.8 D αξίζει με το παραπάνω τα χρήματα του και σε σώμα 1,6 γίνεται 80άρης. Μπορεί να βγάλει πολύ καλές ποιότητες κ με τιμή 1/4 + των υπολοίπων.
άν δε κάνω λάθος είναι ο πιό οικονομικός Prime της Nikon
http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=687

http://www.kenrockwell.com/nikon/5018daf.htm
http://www.amazon.com/Nikon-50mm-Nikkor-Digital-Cameras/dp/B00005LEN4

Re: Απάντηση: Re: ΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΝ ΓΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Ευχαριστώ φίλε μου για το χρόνο σου...Ναι τον εχω δει οτι είναι πολύ χαμηλά σε τιμή γιαυτο ελεγα τον 50mm 1.8 G .......

Λοιπόν για να μην σας ζαλίζω

Nikon 50mm f/1.8 G
Nikon 35mm f/1.8 DX
Nikon 50mm f/1.4 G

Ti λέτε για εναν απο αυτους;

Απάντηση: ΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΝ ΓΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Καλύτερα ο 35ρης, εάν τον θες για "πορτραίτα" εσωτερικού χώρους στις γιορτές. Οι 50ρηδες δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό, και ανοικτοί γενικώς πάσχουν, άσχετο το ότι στο 2.8 απογειώνονται

Για μένα Nikon 50mm f/1.4 G. Για πορτραίτο (κεφάλι-μπούστο) και χαμηλό/φυσικό φωτισμό (εσωτερικών χώρων) κρατώντας κάποια σχετική απόσταη απο το θέμα, μην αίσθάνεται άβολα.
Στην 700 σολάρει..

Re: Απάντηση: ΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΝ ΓΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Δεν νομίζω ότι ένας μάκρο φακός που δουλεύεται ανοικτός στο 2.8 είναι τόσο πρόβλημα για πορτρέτο. Ήδη είναι οξείς βέβαια και στο 2.8, αλλά δεν έχουν και μεγάλη διαφορά από, για παράδειγμα, τον Samyang κλειστό 2 στοπ στο 2.8. Εξάλλου τώρα με την ψηφιακή φωτογραφία δεν έχει την ίδια σημασία το πράγμα... γιατί το οξύ και σκληρό μαλακώνει, το αντίθετο δεν γίνεται.

Ειδικά ας πούμε ο 90ρης της Τάμρον, θα ήταν πολύ καλή επιλογή και για πορτρέτο. Σε APS μηχανές, γιατί όχι και ο νέος της 60ρης, που είναι και πολύ γρήγορος (f/2)

Eδω θα διαφωνισω (λιγο) με τον Τασο.
Τον ταμρον τον ειχα (νομιζω οτι τον εχει και ο Τασος) και σαν φακος μακρο ειναι εξαιρετικος ΑΛΛΑ ειναι λιγο 'σκληρος' για μενα.
ΣΑν φακους πορτρετου (για μενα παντα με την μικρη μου εμπειρια στον τομεα αυτον) θεωρω τον 70-200 και μετα τον σιγμα τον 85μμ.
(βεβαια ξεφυγαμε τελειως απο το προυπολογισμο σου & η συζητηση ειναι 'θεωρητικη' αλλα.... )
Για να προσγειωθουμε ligo κοιτα τον 50μμ (εναν απο τους f1.4 & f1.8) και αν εχεις καλο ματι τον samy 85.
Οπως και ναχει παντως να ξερεις οτι στην περιοχη f1.4-f2.8 το DOF ειναι εξαιρετικα ρηχο.

(Σημερα δεινω τον δικο μου τον 50αρι. Αν δεν φυγει μεχρι αυριο να σε υπολογιζω?)

Σε κροπ μηχανη για εσωτερικες ληψεις ειδικα παιδιων θα προτιμουσα κατι σε 35mm παρα στα 50... εχοντας στη δικη μου κροπ εναν 28mm και εναν 85mm κρινω οτι ειμαι καλυμμενος για οτιδηποτε και δεν βλεπω που θα με εξυπηρετουσε ο 50ρης (επειδη εχω φακο στα 85, αν δεν ειχα, παλι δεν πιστευω να επερνα κατι στα 50, τα θεωρω πολυ κοντινα στα 28 ποσο μαλλον στα 35)....

Ωστοσο σε FF κρινω οτι τα 50mm ειναι απαραιτητα...

Funfundachzig (85) για FF.
Nά έχει λίγη συμπίεση η προοπτική, να έχει bokeh και την απαραίτητη ψυχολογική απόσταση απο το θέμα...
Ο 50mm για μένα δεν έχει λόγο ύπαρξης με την αδιάφορη προοπτική του, αποτελεί κατάλοιπο της εποχής που οι στάνταρντ φακοί συνόδευαν απαραιτήτως τα σώματα.
Σήμερα ίσως είναι θέμα γοήτρου και εγωισμού για τις εταιρείες, "τον φτιάχνω γιατί μπορώ"!!!
Έχασε η βενετιά βελόνι αν μείνουμε χωρίς τον πενηντάρη.
Πορταίτο κλασσικό= short telephoto
Πορταίτο ελεύθερο, απο ευρυγώνιο μέχρι τηλεφακό και αφήνετε την φαντασία και το ταλέντο να δημιουργήσουν.

Βέβαια για τα DX σώματα είναι ok o 50
Kαι το λέω εγώ που έχω 3 πενηντάρηδες αλλά ούτε θυμάμαι που τους έχω καταχωνιάσει..

Βέβαια για τα DX σώματα είναι ok o 50
Kαι το λέω εγώ που έχω 3 πενηντάρηδες αλλά ούτε θυμάμαι που τους έχω καταχωνιάσει..

Εγώ τέτοιους έχω πάνω από 20, ίσως καμιά 25ριά (εάν βάλουμε μέσα και κάτι 55ρηδες μάκρο). Μια ντουζίνα και βάλε μετράω ήδη στα δύο συρτάρια δα στα αριστερά μου :flipout:

Για κροπ σώμα προτιμούσα 80ρηδες-95ρηδες. Σε FF 100-135. Αλλά δεν υπάρχει κανόνας. Για ολόσωμο και να γράφει και λίγο ο περιβάλλων χώρος, νομίζω τα 35 με 40mm είναι τα ιδανικά (FF μιλάμε πάντα).

Και εγώ είμαι υπέρ για "κλειστό" πορτρέτο σε ff απο 85-135mm focal length(ή το αντίστοιχο σε crop). Σου δίνει τη δυνατότητα να απομονώσεις το πορτρέτο σου ειδικά σε χώρους όπως το σπίτι απο άσχετα αντικείμενα (πχ καρέκλες, καλοριφέρ κλπ).
Τώρα για πιο ανοικτά ή ομαδικά πορτρέτα ή αν θέλεις να φαίνεται και το περιβάλλον εκεί θα πήγαινα σε zoom 24-70 σε φφ ή 17-50 για crop.

Απάντηση: Re: ΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΝ ΓΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Send....δεν μου send κανενα 50mm φακό απο το συρταράκι σου να δω τι θα κάνω και εγώ;;;;; :BDGBGDB55:

Δυστυχώς δεν θα σου έκανε κανένας, φίλε μου. Ακόμη και οι Νίκκορ που έχω, είναι χειροκίνητοι και λόγω του μοντέλου που βλέπω πως έχεις, δεν θα φωτομετρούσαν καν, στο Μ θα τους δούλευες και με εξωτερικό φωτόμετρο.

Φακός για Nikon D90

Έχω την Nikon D90 με τον φακό 18-105 VR που ήταν με την αγορά. Επίσης έχω και τον Nikon 50mm 1.8d.
Θέλω να πάρω έναν φακό ζουμ και σκέφτομαι τι θα ήταν λογικό να ψάξω με βάση το ότι έχω ήδη τους παραπάνω.
Σκεφτόμουν 70-200 VR ή 70-300 VR της Nikon και κυρίως τον δεύτερο για να έχει αισθητή διαφορά από τον 18-105 που έχω.
Μια άλλη σκέψη είναι το να πάρω έναν με f/2.8 χωρίς VR π.χ. Tamron 70-200.
Προς τα που πιστεύετε ότι πρέπει να πάω;
Ευχαριστώ.

Απάντηση: Φακός για Nikon D90

Θα προτιμούσα ότι φτηνότερο απλά με VR επειδή οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά ίσως και αν το αξίζει να μαζέψω και να πάω max για τον πιο φτηνό f/2.8 70-200 π.χ. τον Tamron που ανέφερα.
Θέλω να κερδίσω σε ζουμ για φωτογραφίες κυρίως του πιτσιρικά που έχουμε (από μακριά όταν παίζει ή στη θάλασσα γιατί από κοντά πάντα βλέπει εσένα και ξεχνάει το παιχνίδι). Επίσης στην περιοχή που μένω όποτε έχει αέρα υπάρχουν αρκετοί με windsurf πάντα το σκεφτόμουνα για έναν φακό που να με βοηθήσει στο να μπορώ να τον αξιοποιήσω και σε τέτοιες περιπτώσεις (sport).