Φακοί Nikon F Mount (DSLR)

Re: Αναζήτηση φακού για Nikon

Καλησπέρα παιδιά, αξίζει να αγοράσω (μεταχειρισμενο φυσικά) τον tamron 35-210 sp zoom για τη Nikon d3200..;; Δεν έχω βρει αρκετές πληροφορίες για το φακό στο ίντερνετ γιαυτό και ρωτάω εδώ που είστε πιο έμπειροι..Τον θέλω κυρίως για φωτογραφίες στη φύση όπου τα 55mm του κιτ δεν με καλύπτουν...
Αν τον έχει χρησιμοποιησει κάποιος ας μου πει 2 λόγια..Ευχαριστώ.

Καλησπέρα παιδιά, αξίζει να αγοράσω (μεταχειρισμενο φυσικά) τον tamron 35-210 sp zoom για τη Nikon d3200..;; Δεν έχω βρει αρκετές πληροφορίες για το φακό στο ίντερνετ γιαυτό και ρωτάω εδώ που είστε πιο έμπειροι..Τον θέλω κυρίως για φωτογραφίες στη φύση όπου τα 55mm του κιτ δεν με καλύπτουν...
Αν τον έχει χρησιμοποιησει κάποιος ας μου πει 2 λόγια..Ευχαριστώ.

Για φύση τα 210 μπορεί να μην σου αρκούν. Εγώ έχω τον 70-3000 Ταμρον με σταθεροποίηση και είμαι υπερευχαρηστημένος

Προς το παρόν βρήκα έναν αντάπτορα (μου τον έστειλε δωρεάν ένα παλικάρι, καλή η ώρα του) για έναν παλιό φιλμάτο φακό 75-150(112.5-225 σε crop) με σταθερό f/4. Έχει κάποια θέματα βέβαια (μειωμένη οξύτητα/contrast) σε ανοιχτά διαφράγματα αλλά με τις σωστές ρυθμίσεις τα καταφέρνει αρκετά καλά. Επίσης πάει γύρω στα 750γρ και μου φαίνεται αρκετά βαρύς σε σχέση με τον κιτ που χρησιμοποιώ τώρα...
Αν δω ότι θα μου χρησιμεύσει αρκετά αυτό το εστιακό μήκος και αντέχω το...βάρος, ίσως να αγοράσω στο μέλλον κάποιον τηλεφακό.
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Last edited:

όχι. Το AF Fine Tune είναι διαδικασία που ενσωματώνει η ΝΙΚΟΝ από τη σειρά 7ΧΧΧ και πάνω. Στις 5300/5500 δεν ρυθμίζεται .

Ευχαριστω Βλάση! Κι αν μας τύχει τέτοια περίπτωση, τι μπορούμε να κάνουμε;
Παιδιά είμαι σε αναζήτηση και εξετάζω διάφορες περιπτώσεις και σενάρια, όπως καταλαβαίνετε!!

Last edited:

sigma 17-70 for all.
Βλάση βλέπω συχνά να προτείνεις τον sigma και 17-7 σε pentax mount βέβαια, τον οποίο τον έχω προς πώληση βέβαια εδώ και ένα χρόνο. Μάλλον πρέπει να ασχοληθώ παραπάνω μαζί του όταν τελειώσω με κάτι εξετάσεις που δίνω το άλλο Σ.Κ.. Πρακτικά τον έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε ένα ταξίδι στο Βέλγιο.

Αν ο συγκεκριμενος φακός ή κάποιος άλλος πχ sigma 17-50 f2.8 ή tamron 17-50 f2.8, έχει θέμα με back/front focus, μπορώ να το ρυθμίσω από την μηχανή;
(d5300 ή d5500)
δεν ξέρω αν σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει το dock της sigma.

εγω θα προτεινα τον Tamron 17-50 f2.8 Di II XR VC Asph IF
δεν εχει το ζουμ του σιγμα, αλλα ειναι 2.8, πολυ καλος στο ευρυγωνιο, ενω ο σιγμα χανει αρκετα μεχρι τα 20-22mm
ειναι και πιο φθηνος

Απάντηση: Re: Αναζήτηση φακού για Nikon

εγω θα προτεινα τον Tamron 17-50 f2.8 Di II XR VC Asph IF
δεν εχει το ζουμ του σιγμα, αλλα ειναι 2.8, πολυ καλος στο ευρυγωνιο, ενω ο σιγμα χανει αρκετα μεχρι τα 20-22mm
ειναι και πιο φθηνος

Κώστα η έκδοση χωρίς το VC είναι καλύτερη.

Τον είχα κι ήμουν απόλυτα ικανοποιημενος από αυτά που μπορούσε να μου δώσει. Το μόνο μείον για μένα είναι πως το AF του είναι κάπως αργό, θορυβώδες, και γυρνάει το δαχτυλίδι.

ναι η εκδοση χωρις vc ειναι καλυτερη, αλλα και με το vc δεν ειναι τραγικη, απλα σε καθυστερη λιγο
αν και νομιζω σε αυτα τα mm δεν χρειαζετε τοσο το vc, vr
Ηλια, δεν θυμαμαι να ηταν τοσο ενοχλητικος...

Όταν τον είχα με ενοχλούσε μόνο το δαχτυλίδι που γύριζε κατά την εστίαση.
Όταν τον άλλαξα κατάλαβα και τα υπόλοιπα.
Αν αγνοησεις αυτά όμως, είναι πολύ καλό vfm.
Δεν είναι δα και προς θάνατο.

Βλάση βλέπω συχνά να προτείνεις τον sigma και 17-7 σε pentax mount βέβαια, τον οποίο τον έχω προς πώληση βέβαια εδώ και ένα χρόνο. Μάλλον πρέπει να ασχοληθώ παραπάνω μαζί του όταν τελειώσω με κάτι εξετάσεις που δίνω το άλλο Σ.Κ.. Πρακτικά τον έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε ένα ταξίδι στο Βέλγιο.

δεν ξέρω αν σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει το dock της sigma.

ναι στην περίπτωση του sigma μπορεί να βοηθήσει το dock το οποίο όμως αγοράζεται χωριστά. Για τους tamton/nikon δεν υπάρχει λύση. Οι δυο σειρές d5xxx/d7xxx είναι ίδιες μηχανές με διαφορετικές δυνατότητες, έτσι ώστε να έχει λόγο κάποιος να αγοράζει το ακριβότερο μοντέλο. Μέσα σε αυτά που τις διαφοροποιούν είναι και το af fine tune.

Για τον 17-70 τώρα. Είναι μέσης κλάσης φακός, ο οποίος όμως μπορεί να αναδείξει αυτά που δίνει ο αισθητήρας των 18-24 μέγα, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν πλέον οι κιτ φακοί και κάποιοι υπερζουμ. Γι αυτό και τον προτείνω. Για τις ΝΙΚΟΝ υπάρχει πλέον και ο 18-140 που είναι μια χαρά φακός και η τιμή του έπεσε σε λογικά επίπεδα.

Απάντηση: Re: Ερώτηση για χρήση "παλιών" φακών Nikon

"Ξεθάβω" αυτό το θέμα για να μην ανοίγω καινούργιο. Η ερώτηση στην περίπτωσή μου είναι αν το autofocus του TAMRON AF 28-105mm 1:4-5,6 (IF) που έχω στην παλιά αναλογική NIKON F50 θα μπορεί να δουλέψει με την D3300. Το ρωτάω γιατί σήμερα πήγα στη MEDIAMARKT με τον tamron στο χέρι και τον δοκίμασα στο κατάστημα επι τόπου στην 3300 αλλά τζίφος, το έψαξε και ο πωλητής χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η παλιά F50 έχει ένα κουμπάκι στο σώμα που επιλέγεις AF και M, στην 3300 το αντίστοιχο κουμπάκι είναι πάνω στο φακό κιτ που φορούσε (28-55). Μήπως η παλιά F50 έχει το μοτέρ εστίασης στο σώμα και όχι στον φακό όπως οι καινούργιες ? Όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να το βρώ πουθενά. Και κάτι άλλο τώρα που παρατήρησα όταν κούμπωσα το tamron στην 3300 είναι ότι σαν να άλλαξαν οι αποστάσεις του ζουμ απο το τέρμα κλειστό ως το τέρμα ανοιχτό, μου φάνηκε ότι ζουμάριζε περισσότερο.

Re: Ερώτηση για χρήση "παλιών" φακών Nikon

οχι, δεν δουλευει στην 3300
η μηχανη σου εχει af μονο με ηλετρονικους φακους τυπου G (με εσωτερικο μοτερ)
Επισεις πρεπει να ξερεις οτι τα mm για την μηχανη σου ειναι 1:1,5 δλδ ενα φακος 50mm στην μηχανη σου ειναι 75mm
αρα ο φακο σου ειναι 52-157mm περ.
εννοειτε οτι σε mf δουλευει μια χαρα

Last edited:
Απάντηση: Re: Ερώτηση για χρήση "παλιών" φακών Nikon

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον αλλά να πώ ότι την D3300 δεν την αγόρασα ακόμα, πήγα στο κατάστημα με τον παλιό φακό μου πρώτα για να δοκιμάσω και να σιγουρευτώ ότι θα δουλεύει.

Re: Ερώτηση για χρήση "παλιών" φακών Nikon

Από οτι λένε τα παιδιά πού ξέρουν εδώ, επειδή είμαι κι εγώ στό ψάξιμο, τέτοιοι φακοί χωρίς μοτέρ δουλεύουν με af σε μοντέλα d7000-7100 καί πάνω πού έχουν μοτέρ στό σώμα.

Με ποιο σώμα;
Έχεις εξωτερικό flash ; Σου χρειάζονται πραγματικά τα 200mm ;
Ποιο φακό έχεις τώρα ;
Ποιο είναι το budget σου ;
Δώσε παραπάνω πληροφορίες .