Φακοί Nikon Ζ mount

Βλέπω ο μαμά Ζ 85 είναι 470 γραμμάρια. Δεν είναι μεγάλη διαφορά από τον Viltrox 85 που είναι 540.
Ίσως όμως να είναι το φίλτρο μικρότερο , το μήκος κλπ. Όλα μετράνε, είδα ο viltrox έχει 72αρι φιλτρο. Θέλει υπομονή και πολύ ψάξιμο το FF γιατί η τσάντα γεμίζει πολύ γρηγορα

Εχω τον 50αρη Nikon που είναι φαντασικός, άλλα κάποιες φορές θα ήθελα κάτι πιο ευρυγώνιο άλλα χωρίς να δώσω μια περιουσία, για αυτό τον σκέφτομαι...
Ίσως κοίταζες και τον πιο ευρυγώνιο από τα 35μμ και οικονομικό Nikon z 28mm στα 250-300 ευρώ καινούριος.

Ίσως κοίταζες και τον πιο ευρυγώνιο από τα 35μμ και οικονομικό Nikon z 28mm στα 250-300 ευρώ καινούριος.
Ναι τον έχω δει και αυτόν, απλά επειδή είναι 2,8 με χαλαει καπως να δώσω σχεδόν 300 ευρώ για prime που είναι 28mm.

• Like
Reactions: Highpriest
Βλέπω έβγαλε και η Yongnuo..

Yongnuo Full Frame YN85MM F1.8Z DF DSM
Έχει και 2 φακούς η Meike στα 85mm. Τον απλό 1,8 που διάβασα σχετικά καλά λογια και είναι φτηνός, κάπου 250 ευρώ και έβγαλε και έναν νέο με 1,4 αυτές τις μέρες αλλά δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτόν.

Ναι τον έχω δει και αυτόν, απλά επειδή είναι 2,8 με χαλαει καπως να δώσω σχεδόν 300 ευρώ για prime που είναι 28mm.
δεν είναι κακό το f/2,8 στα 28mm κάνει δουλίτσα για τον ερασιτέχνη και ο συγκριμένος φακός είναι και compact εκτός αν θες τον sigma f/1,4 (f mount) που τον βρίσκεις σε λογική πλέον αλλά είναι τούβλο. η συγκεκριμένη γωνία βέβαια δεν είναι για όλους, θα μου πεις και ποια είναι...

δεν είναι κακό το f/2,8 στα 28mm κάνει δουλίτσα για τον ερασιτέχνη και ο συγκριμένος φακός είναι και compact εκτός αν θες τον sigma f/1,4 (f mount) που τον βρίσκεις σε λογική πλέον αλλά είναι τούβλο. η συγκεκριμένη γωνία βέβαια δεν είναι για όλους, θα μου πεις και ποια είναι...
Ισχύει αυτο που λες, απλά δεν μου πάει να πάρω έναν φακό prime σε εστιαση απόσταση που καλύπτεται από τον κιτ φακό που έχω 24-70f4 και απλά να κερδίσω ένα stop. Έχω διαβάσει reviews και λένε καλά λόγια, είναι και μικρουλης. Είμαι και λίγο περίεργος και με ενοχλεί και το πλαστικό mount που έχει…. Αν τον έβρισκα μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση μέχρι κανένα 180ευρω μπορεί να τον σκεφτόμουν, αλλά μέχρι εκεί.

Άνετα αγοράζω plastic-fantastic, και με έναν prime είναι αλλιώς... αν σου αρέσουν τα 28 go for it! απλά ψαξτο λίγο με τις τιμές.

Άνετα αγοράζω plastic-fantastic, και με έναν prime είναι αλλιώς... αν σου αρέσουν τα 28 go for it! απλά ψαξτο λίγο με τις τιμές.
Απλά θα τον ήθελα λίγο πιο φωτεινό, ένα f2 όπως είναι ο 40αρης και ας ήταν και λίγο πιο μεγάλος. Τέλος πάντων αν βρεθεί κάποια στιγμή σε πραγματικά καλή τιμή θα το σκεφτώ.

Στα 550€ απο Αμαζον βγαίνει συνεχώς ο L mount . Και τεντώνει τα 45,Μpx της S1r

Το θέμα στο FF δεν είναι τι πληρώνεις αλλά συνδυασμός με το τι είσαι πρόθυμος να κουβαλας .Αν ο native στοιχίζει 2 κατοσταρικα παραπάνω και είναι σημαντικά ελαφρύτερος πας σε αυτόν.
Εκτός αν το σώμα είναι ελαφρύ και δεν σε ενοχλεί που ο φακός έχει επιπλέον 180 γραμμάρια από τον native. Κι εγώ πάντως εάν είχα μηχανή του ενός κιλού θα κυνηγούσα ελαφρύτερους φακούς όπως κι εσείς

• Like
Reactions: karamela
Εκτός αν το σώμα είναι ελαφρύ και δεν σε ενοχλεί που ο φακός έχει επιπλέον 180 γραμμάρια από τον native. Κι εγώ πάντως εάν είχα μηχανή του ενός κιλού θα κυνηγούσα ελαφρύτερους φακούς όπως κι εσείς
Σωστό είναι αυτό αλλά το ζητούμενο είναι να το βλέπεις σφαιρικά σε σχέση με το συνολο των φακών που θα σε καλύψουν προσωπικά στο FF. Γιατί το σώμα είναι ένα και πιάνει μια θέση στην τσάντα ενω οι φακοί πολλές. Αν πρόκειται για αγορά ενός φακού μόνο το πολύ δυο και δεν υπάρχει άλλη επιλογή στο σύστημα προχωράς με κλειστά μάτια για μια διαφορα βάρους 150γρ.

Αν όμως θέλεις μετα και ένα macro και ένα τελε έστω σκοτεινό και ένα πιο ευρυγώνιο για τοπία και ένα ελαφρύ φωτεινό για κάθε μερα γιατί ο βασικός κιτ είναι σκοτεινός αρχίζει και ζορίζει η οποιαδήποτε αύξηση βάρους σε σχέση με ένα άλλο FF φακό ίδιας περίπου ποιότητας

Σου φέρνω παράδειγμα το σύστημα που εγώ επελεξα, υπάρχουν όπως είπα σώματα πολύ ελαφρύτερα στο σύστημα L στα 24Mpx αλλά ηξερα εξαρχης οτι δεν είναι το κριτήριο το σώμα στην χρηστικότητα του συστήματος FF

ετσι πριν μπω στο σύστημα (ασχέτως που βρήκα σε προσφορά το σώμα) μελέτησα προσεκτικά τους φακούς που θα ήθελα να δοκιμάσω να δω αν θα με καλύψουν σε πολύ συγκεκριμένα φωτογραφικα σενάρια, μην ψάχνω μετά τι θα πάρω τοσο από πλευράς κόστους οσο και από πλευράς βάρους. Τα υπόλοιπα τα καλύπτω εύκολα με το μικρό σύστημα που συνάμα επικαλύπτει και το FF όταν η φορητότητα είναι Νο1 παράγων.

Όλη η σειρά L native φακών φωτεινότητας f1.8 18mm/1.8, 24mm/1.8, 35mm/1.8, 50mm/1.8, 80mm/1.8 καθώς και οι αντίστοιχοι Sigma f2-2.8 της Sigma σειρά contemporary είναι φακοί στα 280-350γρ, αυτός σημαντικός λόγος για να με βαλει σε σκέψεις να δοκιμάσω το FF. Και η δεύτερη επιλογή μου σε φακό στο ευρυγώνιο έγινε πάλι με βάση το βάρος με τον 14-28mm στα 345γρ. , υπάρχουν σαφώς καλύτερες και βαρύτερες επιλογες (όπως σε ολα σχεδόν τα συστήματα) αλλά δεν θα κινηθώ ποτέ μα ποτέ προς αυτές τις επιλογές ασχέτως του βάρους του σώματος που θα κρατώ. Με ενδιαφέραν ποιοτικές λύσεις χαμηλού βάρους οδό το δυνατόν

Ξεφύγαμε όμως από το θέμα μας με τον παραλληλισμό που έφερα , που είναι η η επιλογή φακου Z στα 75-85mm με φωτεινότητα f1.8

πραγματι και σε βάρος και μέγεθος ο native φακός της Νικον δεν είναι πολύ διαφορετικός από τον Viltrox σε μέγεθος βάρος , υποστηρίζει μόνο μικρότερο 67αρι φίλτρο εναντι 72mm του Viltrox , είναι κατατι ελαφρυτερος και πιο στενός αλλά μακρύτερος, αρα στην τσάντα θα πιάσει περίπου τον ίδιο χώρο (εξαρτάται αυτό και από το hood που σε αυτές τις διαμέτρους μετράει) . Η τιμή του σε προσφορά είναι στα 750ευρω έναντι 400ευρω του Viltrox.

Aν ο φακός θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για πορτρέτο ή για το κεντρικό του τμημα δεν έχει νόημα κάποιος να κοιτάξει πέρα από τον Viltrox. Αν θα χρησιμοποιηθεί ανοιχτός και για άλλες εφαρμογές θα πρέπει να κοιτάξει κανεις αναλυτικά τα τεστ τους για την περιφέρεια άκρα και να αποφασίσει αν αξιζει η διαφορα κόστους.

Last edited:
Κώστα για να το τελειώσουμε εδώ. Καταρχάς δεν θέλουν όλοι 10 φακούς, π.χ. Ο 18, 25, 35, macro, sigma κλπ. Που ανέφερες δεν με απασχολούν καν. Και στο m43 με 2-3 φακούς ήμουν. Χοντρικα τον περισσότερο καιρό θα βγαίνω έξω μόνο με τον Nikon 24-70f4 που είναι και μαζεμένος και δεν έχω σκοπό να τον αλλάξω με κάτι πιο φωτεινό και τέλος. Θέλω και έναν ultra wide τον 14-30f4 και ίσως πάρω τον 85αρη αλλά θα τον χρησιμοποιώ σπάνια και θα τον κουβαλάω ακόμα πιο σπάνια για αυτο θέλω κάτι φτηνό. Τηλεφακο δεν αγοράζω όπως δεν είχα παρει και στο m43. Αν προκύψει ανάγκη θα δανειστώ από φίλους.

Οποτε με αυτά σαν εξίσωση, για μένα το βάρος και ο όγκος του σώματος παιζουν τεράστιο ρόλο.

Στα της Panasonic η μόνη μηχανή που ταιριάζει καπως στα θέλω μου είναι η η S5II αλλά είναι και πιο βαριά και μεγάλη από την Z5, έστω και λίγο αλλά κυρίως είναι πανάκριβη με κόστος 2.000+ όποτε ούτε για πλακα. Η S5 με contrast εστιαση και σκόπευτρο χαμηλής ανάλυσης ούτε που να μου την χαρίζανε.

Οποτε μέχρι να βγάλει η Panasonic ή κάποιος άλλος FF μηχανή με βάρος max τα 700γρ. Με υψηλής ανάλυσης σκόπευτρο κλπ. με τιμή Max τα 700-800 ευρώ, η Nikon Ζ5 θα είναι βασιλιάς και η Nikon θα τσιμπάει όλο το χαρτί καθώς είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που σέβεται τον καταναλωτή και προσφέρει εκπτώσεις και σε βαλάντια για έναν ερασιτέχνη.

Οι εποχές που έδινα ένα σκασμό λεφτά για σώματα έχουν παρέλθει. Πελον δίνω μέχρι 800-900 Ευρώ. Οποιος μου προσφέρει σώμα πλήρες με σκοπευτραρα σε αυτά τα χρήματα θα έχει την προσοχή μου. Μηχανές στα 1.500 και 2.000 ευρώ δεν κοιταζω καν και ας είναι και medium format και με 100mp ανάλυση. Ακόμα και στην Olympus για την OM1 που είναι εταιρία που μου αρέσει δεν διάβασα καλά καλά review, με το που είδα την τιμή σταμάτησε να με ενδιαφέρει ακόμα και στο ελάχιστο η μηχανή, αν την ρίξουν σε 3ψηφιο νούμερο, γιατί για μένα τόσο αξίζει με m43 αισθητήρα το ξανασυζητάμε.

Στο m43 Νίκο μου είχες ένα 12-100mm αρα είχες και τηλεφακό από 24mm έως τα 200mm τουλάχιστον , ο 85mm τελειώνει εκεί σε FF, big difference στο τελε με αυτό που είχες. Κανεις δεν σου είπε να αλλάξεις σύστημα αν αυτό συμπερανες.

Εσυ ξέρεις τις δικές σου ανάγκες , μια συζήτηση δεν αφορά εσένα μόνο, είναι και άλλοι νέοι χρήστες και θα έχουν τους δικούς τους προβληματισμούς στην πορεία όπως τους είχα και εγώ.

Στο m43 Νίκο μου είχες ένα 12-100mm αρα είχες και τηλεφακό από 24mm έως τα 200mm τουλάχιστον , ο 85mm τελειώνει εκεί σε FF, big difference στο τελε με αυτό που είχες. Κανεις δεν σου είπε να αλλάξεις σύστημα αν αυτό συμπερανες.

Εσυ ξέρεις τις δικές σου ανάγκες , μια συζήτηση δεν αφορά εσένα μόνο, είναι και άλλοι νέοι χρήστες και θα έχουν τους δικούς τους προβληματισμούς στην πορεία όπως τους είχα και εγώ.
Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, όλα έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Προφανως ο 12-100 στο m43 και sharp ήταν και μεγάλο εύρος μου έδινε, αλλά πλέον δεν μου φτάνουν μόνο αυτά ή να το πω αλλιώς έχουν αλλάξει οι ανάγκες και ήθελα και αλλά πράγματα ή κάτι διαφορετικό, ενώ δεν με ευχαριστούσε και το σώμα που είχα και για να πάω στην OM1 που θα με κάλυπτε σε ενα βαθμό ήθελα μια μικρή περιουσία λεφτά που δεν μπορώ και δεν θέλω να δώσω. Για αυτο το λογο έφυγα κιόλας.

Πλεον στο σύστημα FF της Nikon έχεις με μόλις 800 ευρώ ένα μικρό και μαζεμένο σχετικά σώμα σε FF αλλα που είναι και αρκετά καλά εξοπλισμένο, μια πρόταση δηλαδή που δεν την βρισκεις εκεί έξω με τις τιμές σε όλα τα σύστημα να έχουν πάει στον θεό.

Με κατάλληλο ψάξιμο βρισκεις και τους φακούς που θέλεις και σιγά σιγά το σύστημα ενισχύεται και με άλλους. Στην τελική οπως ειπα αν κάποιος θέλει 10 φακούς για να είναι ικανοποιημένος προφανώς ας κοιτάξει κάπου άλλου π.χ. Στο σύστημα e mount FF της Sony που έχει τεραστια γκάμα φακών πλέον.

ξαναβάζω το θέμα από την αρχή που είναι: η χρυσή τομή κόστους/εικόνας για 85mm Z mount & με δεδομένο ότι ο native μας πέφτει ακριβός (ναι υπάρχουμε κι εμείς εδώ μέσα) εάν αξίζει η αγορά από 3ο κατασκευαστή και αν ναι ποιόν

ξαναβάζω το θέμα από την αρχή που είναι: η χρυσή τομή κόστους/εικόνας για 85mm Z mount & με δεδομένο ότι ο native μας πέφτει ακριβώς (ναι υπάρχουμε κι εμείς εδώ μέσα) εάν αξίζει η αγορά από 3ο κατασκευαστή και αν ναι ποιόν
Νομίζω με τον viltrox θα είσαι μια χαρά.
Οι υπόλοιποι που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι άγνωστη ποσότητα. Ο Viltrox έχει δοκιμαστεί.

• Like
Reactions: Binis
Νομίζω με τον viltrox θα είσαι μια χαρά.
Οι υπόλοιποι που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι άγνωστη ποσότητα. Ο Viltrox έχει δοκιμαστεί.
Ισχύει πάντως διάβασα καλά λόγια οπου έχω βρει χρήστες και reviews τόσο για τον Meike 85mmf1,8 και και τον Yognuo 85mm…..ειδικά ο Meike είναι και αρκετά πιο φτηνός. Πάντως και εγώ με την σειρά μου θα έπαιρνα τον Viltrox, αλλά θα περιμένω να δω και τον νέο 85mm1,4 που μόλις έβγαλε η Meike τι αξίζει.

Με τιμή όσο οι μισθοί ενός καλούτσικα αμοιβόμενου Έλληνα για έναν χρόνο (15.500$ στις Η.Π.Α.), αυτό έλειπε να μην είναι (σχεδόν) τέλειος - Ο Chris τα λέει αναλυτικά, αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα γέλια μου όταν τον είδα να προσπαθεί να χειριστεί το... μπαζούκα! Χαρά στο κουράγιο του...