Φακοί ΟΜ και λοιποί χειροκίνητοι σε m4/3 και άλλες mirrorless, τους έχετε δοκιμάσει?

Με βάλατε στο λούκι και αφού το νήμα είναι μόνο για m4/3 αναγκαστικά θα βγάζω καινούργιες, αρχής γενομένης από σήμερα.
Όλες οι φωτο είναι από το Βοτανικό, τραβηγμένες σήμερα το πρωί με την αγαπημένη μου Panasonic G2 και τον απιστέφταμπλ Olympus ΟΜ 50/3.5 Macro. Δεν είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα και η διακιολογία έχει να κάνει με το ότι φυσούσε και με το ότι είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με αυτόν τον συνδυασμό. Σημειωτέον ότι με αυτόν τον φακό είτε τραβάς με f:3.5 είτε με f:8+ έχει την ίδια απόδοση, ενώ σε κάθε περίπτωση το ρηχό βάθος πεδίου είναι παρόν (λογικό όταν το θέμα είναι πολύ κοντά)

P1010955A.jpgP1010973A.jpgP1010967A.jpgP1010982A.jpgP1010897A.jpgP1010911A.jpgP1010924A.jpgP1010926A.jpgP1010929A.jpgP1010965A.jpg

Τώρα που είδα όλα αυτά, με βάλατε κι εμένα στο λούκι, να αρχίσω το ψάξιμο. Λέω για αρχή να κοιτάξω τους εξής: 50/1.8 , 135/2.8 ή 3.5 και ίσως έναν "μακρύ" macro...

Δημητρη ασε τον 50/1.8.

Ψαξε τον 1,4 αν θες την γνωμη μου. Ηταν ο καλυτερος 50αρης ακομα και απο τον 1,2.

Στην επομενη μας συγκεντρωση που μπορει να ειναι και κοντα ;) θα στους φερω να τους δοκιμασεις . Μακρο εχω τον 50/3,5 που ειναι γενικως απο τα "διαμαντια" του οπλοστασιου μου. Στα 100mm με αρμοση ΟΜ εχω τον θρυλικο Kiron 105mmm.Καινουργιο του κουτιου .

εχω και τον 100αρη νομιζω οτι εχω και τον 135 αλλα δεν ειμαι βεβαιος πλεον :D.

Σιγουρα ο καλυτερος χειροκινητος 135mm που δοκιμασα και τελικα απεκτησα και μαλιστα δις ηταν ο Contax Zeiss Τ* 135mm.

Last edited:
Κάτοχος μιας e-pm1 προσφάτως. Ξέθαψα 3 φακούς από σύστημα Olympus OM10. (zuiko 50/1.8, sun actinon 200/3.3, sigma macro 28/2.8 multi coated). Αν μπορείτε να προτείνετε κάποιον αντάπτορα έτσι ώστε να πάρω μια γεύση με τους παραπάνω, π.χ. με αυτόν εδώ είμαι κομπλέ ή συνίσταται κάποιος άλλος; (εννοείται όσο γίνεται πιο φθηνός)

Βρήκα έναν Zuiko OM 50/1,8 στα 40$ με τα μεταφορικά από πωλητή της προκοπής και είπα να δοκιμάσω, μια και η χειροκίνητη εστίαση στην OM-D δείχνει εύκολη. Κάποιοι φίλοι μου συστήσανε τον 1,4 αλλά πρώτον είναι ακριβοί, και δεύτερον από τα δείγματα που είδα ο 1,8 μου δείχνει πιο οξύς. Εντυπώσεις αφού παραλάβω...

Βρήκα έναν Zuiko OM 50/1,8 στα 40$ με τα μεταφορικά από πωλητή της προκοπής και είπα να δοκιμάσω, μια και η χειροκίνητη εστίαση στην OM-D δείχνει εύκολη. Κάποιοι φίλοι μου συστήσανε τον 1,4 αλλά πρώτον είναι ακριβοί, και δεύτερον από τα δείγματα που είδα ο 1,8 μου δείχνει πιο οξύς. Εντυπώσεις αφού παραλάβω...

Έχω αλλάξει δύο-τρεις 50/1.8 και δύο 50/1.4, όσοι ήταν MC (Multi Coating) διέπρεψαν σε οξύτητα. Είναι αλήθεια ότι ένας MC 1.8 είναι πιο οξύς από έναν όχι MC 50/1.4 (σύγκριση σε ίδια διαφράγματα), όχι όμως και το αντίθετο. Σε γενικές γραμμές, ένας 50/1.8 είναι καλός φακός για πορτρέτα και must have για έναν γνήσιο Ολυμπάκια!

Νίκο με 40$ τι παίρνεις? Πείραμα είναι για να δω την αίσθηση και την ευκολία χρήσης, αν μου αρέσει θα ακολουθήσουν κι άλλοι...

Σωστός! Βλέποντας και κάνοντας φίλε Δημήτρη, οι αναλογικοί δίνουν άλλη αίσθηση στην εικόνα. Στη διάθεσή σου οι δικοί μου όποτε θελήσεις, αλλά με φειδώ γιατί μετά θα ..κολλήσεις:)