Φακοί ΟΜ και λοιποί χειροκίνητοι σε m4/3 και άλλες mirrorless, τους έχετε δοκιμάσει?

Απάντηση: Re: Φακοί ΟΜ και λοιποί χειροκίνητοι σε m4/3 και άλλες mirrorless, τους έχε

Βρήκα έναν Zuiko OM 50/1,8 στα 40$ με τα μεταφορικά από πωλητή της προκοπής και είπα να δοκιμάσω, μια και η χειροκίνητη εστίαση στην OM-D δείχνει εύκολη. Κάποιοι φίλοι μου συστήσανε τον 1,4 αλλά πρώτον είναι ακριβοί, και δεύτερον από τα δείγματα που είδα ο 1,8 μου δείχνει πιο οξύς. Εντυπώσεις αφού παραλάβω...

Δημήτρη αν η κόπια είναι καλή θα ενθουσιαστείς με το αποτέλεσμα και θα ψαχνεις να αγοράσεις και άλλον χειροκίνητο.
Καταρχην να πω οτι μετα απο 3-4 κοπιες εχω μια τις τελευταιες και καλυτερες βερσιον του ΟΜ 50mm/1.8.

Στο παρελθον μόλις εμφανιστηκε ο m4/3 Ζuiko 45mm/1.8 και τον αγορασα μου ζητήθηκε απο φίλο να κάνω ένα μίνι συγκριτικό με τον ΟΜ 50mm/1.8, του οποίου μεταφέρω παρακάτω κάποια συμπεράσματα (το σώμα που έγινε το τεστ ήταν η GH2 και χρησιμοποιήθηκε τρίποδας ).

Kοινα σημεια των 2 φακων, και οι δυο ειναι μικροι, ελαφριοι, εστιαζουν ο ΟΜ στα 45εκ, ο m4/3 στα 50εκ, ο ΟΜ βέβαια θελει ανταπτορα αλλα ακομη και ετσι το συνολικο μεγεθος και βαρος δεν ξεφεύγει πολυ (οσο του παλιού 4/3 Zuiko 50mm/2 με ανταπτορα).

Ενα τεστακι του ΟΜ μπορεί κανείς να βρει και στο slrgear (http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1279) αλλα δεν θα το δεχθω σαν τοσο αξιοπιστο στην αναλυση και οξυτητα γιατι η βερσιον του φακου που δοκιμασαν ειναι πολυ νεα (ουτε καν MC παροτι λενε οτι ειναι) και δεν εχει καμια σχεση με την αποδοση της τελευταιας παραγωγης.

Γνωρίζουμε ολοι απο τα τεστ που έχουμε δεί αλλά και από δειγματα του mZuiko 45mm/1.8 οτι ειναι ενας πολυ οξύς φακος, ακομη και ανοιχτος τελειως στο κεντρο ειναι οξύτατος, με ωραιο κοντραστ, χρωματα, γλυκό μποκέ και μικρη γεωμετρικη παραμορφωση. Μολις κλεισει κανείς το διαφραγμα και σταδιακά φτασει την τιμη f=2.8 (που ειναι και η αντιστοιχη πρωτη τιμη που εχει ο ΟΜ μετα το f=1.8) η οξυτητα του φακού αυξανει κι αλλο στο κεντρο και ισσοροπει με τα ακρα του που πλέον υπολειπονται πολυ λιγοτερο.

Ε! λοιπόν ο ΟΜ 50mm/1.8 για εμενα αποτελεσε ευχαριστη εκπληξη, ανοιχτος στο f=1.8 δίνει ελαφρως λιγότερο κοντραστ απο τον μ4/3, με πολυ ομορφα χρωματα και πολυ καλη αποδοση συνολικά.

Στο κεντρο εδειχνε να υπολειπεται ελαχιστα στην οξυτητα, που κατα την γνώμη μου οφειλονταν στο μειωμενο κατάτι κοντραστ ενώ λιγο πιο εξω απο το κεντρο, στην περιφέρεια και για μεγαλη επιφανεια ηταν λιγο πιο οξυς απο τον m4/3 (ναι κι ομως) και τέλος στα ακρα εχανε απο αυτον. Πολυ ομαλη αποδοση όμως απο το κεντρο στα ακρα.
Μολις μάλιστα κλεισει κανείς ενα στοπ το διαφραγμα στο f=2.8, αυξανει κατακορυφα την αποδοση του και στο κοντραστ και οι δυο φακοι παρουσιαζουν ακομη μικροτερες διαφορες.

Απλα δεν περιμενα οι διαφορες να ειναι τοσο μικρες και με την πρωτη ευκαιρια θα επαναλαβω το τεστ (δεν το επανέλαβα να πώ), οι περισσοτεροι φωτεινοί ΟΜ δινουν καλα αποτελεσματα συνηθως πανω απο 1-2 στοπ κλειστοι, εδώ ο φθηνος ΟΜ 50mm/1.8 αποτελει εξαιρεση αφού τα παει περιφημα απο f=1.8 και δειχνει να τους διαψευδει (π.χ. τα γραμματακια στον ανεμοθωρακα του scooter που ελαβε μέρος στο τέστ και που ηταν μπροστα απο το σημειο εστιασης αλλα και αλλα σημεια στην σελλα, ηταν λιγο πιο καθαρα στον ΟΜ παροτι αυτος θεωρητικα λόγω εστιακής αποστασης εχει ελαφρως πιο ρηχο βαθος πεδιου - ενώ στα ακρα η πλαστιγγα εγερνε υπερ του μ4/3).

Last edited:
Πολύ ικανοποιημένος σε 50ρη έχω μείνει από τον Nikkor τον 1.4, ιδίως την παλιά έκδοση (πριν το Ai), τον S.C Auto. Ικανοποιητικό γράψιμο ήδη από ανοικτός, εξαιρετική απόδοση στο φ/2.8.
Και φυσικά τον κλασικό 50ρη 18 της Νίκον. Πολύ φθηνός ο δεύτερος, και πρέπει να έχω ...3 παραλλαγές του.

Last edited:
Φακοί να φάνε και οι κότες. Όρεξη νάχεις να ψάχνεις στο ιμπέϊ. Pentax-K, Takumar, Industar, Pentacon, Μamiya μερικές από τις εταιρίες που βρίσκεις μοναδικά φακουδάκια σε προσιτές τιμές. Ενδεικτικά τα ονόματα έτσι όπως μου ήρθαν στο μυαλό...

Πάντως πρίν 3 χρόνια αγόρασα από το e-bay έναν smc Super takumar 50/1.4 για την pentax k-x μου και μπορώ να πώ ότι ο φακός ξυρίζει όπου και να τον έχω χρησιμοποιήσει και μπορώ να πω ότι το equiv 75mm δεν είναι οτι πιο βολικό για γενική χρήση αλλά σχεδόν δεν τον βγάζω από πάνω.Πάντως σε λυπεί που πλέον δεν κατασκευάζονται έτσι οι φακοί ( τουλ σε γηινες τιμες).

Re: Απάντηση: Φακοί ΟΜ και λοιποί χειροκίνητοι σε m4/3 και άλλες mirrorless, τους έχε

Zuiko 135mm f/4.5 MACRO + Auto-Tube 65-116:

P9223038

Zuiko 135mm f/2.8 MC:

P9163635

Πως κατάφερες και εκανες τέτοια εστίαση ? ΓΙΑ ΜΈΝΑ ΤΕΛΟΙΕΣ

λοιποί χειροκίνητοι .... εδώ βάζω και γω πρώτα δείγματα από παλαιό φτηνό ρωσικό φακό τον jupiter 8 όλες στο χέρι χωρίς πολλά πολλά , έτσι για δοκιμήDSC00143.jpgDSC00142.jpgDSC00122.jpgDSC00138.jpgDSC00140.jpg

Jupiter 8 έχω, αλλά είναι από τηλεμετρική Kiev, οπότε ο προσαρμογέας για m4/3 στοιχίζει όσο... ο 45/1,8!

φυσικά θα μπορούσαν να διορθωθούν να φωτιστούν τονιστούν και τα λοιπά , άλλα εάν ένας τόσο φθηνός φακός έχει τέτοια απόδοση , οι ακριβοί φαντάζομαι θα κάνουν παπάδες....... στην δικιά μου οθονη δείχνουν μια χαρά ...

Δημήτρη στα πεταχτά στο χέρι , δες και 2 με παιδικα προσωπάκια στα πορτρέτα που έβαλα τώρα με ton 8 και τον jupiter 11

Ο φακός βιδωτός είναι ναι. Μ39 η αλλιώς Leica Thread Mount (LTM). Ήταν για τις τηλεμετρικες, σοβιετικες κόπιες των Leica. Θέλεις αντάπτορα Μ39 to μ4/3.