Φακοί Sony e-mount

Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Έκανα προγραμματισμένα ένα "μικρό" δώρο γενεθλίων στον εαυτό μου:

AOtfRO.jpg

Εξαιρετικός σε όλα του ο GM85/1.4, πλην του θορύβου από το μοτέρ της εστίασης.

πανέμορφος, με γειά! είναι η περίπτωση όπου το βάρος του φακού είναι ανάλογο με την ποιότητα εικόνας. Στο 2.8 πώς σου φαίνεται σε σχέση με τον 90?
Εγώ έχω ξεκινήσει ξεπούλημα εξοπλισμού για να μπορέσω να πάρω τον 24-70gm. Τα πρώτα ψευτοreviews λένε ότι συναγωνίζεται τους primes σε όλα τα εστιακά μήκη, και όχι primes της πλάκας, αλλά batis 25, sony zeiss 35, sony zeiss 55 κτλ.

Μεγειες!

Είναι μεγάλος αλλά δε φαίνεται παράταιρος...

Στα forums του dpreview υπάρχουν αρκετά posts για το αν αξίζει το μεγαλύτερο μέγεθος και το υψηλότερο κόστος συγκριτικά με τον batis

Μεγειες!

Είναι μεγάλος αλλά δε φαίνεται παράταιρος...

Στα forums του dpreview υπάρχουν αρκετά posts για το αν αξίζει το μεγαλύτερο μέγεθος και το υψηλότερο κόστος συγκριτικά με τον batis

αν δεν έχεις ibis πας καρφωτός για batis γιατί έχει σταθεροποίηση. Αν έχεις ibis και αντέχεις το επιπλέον βάρος, νομίζω ότι ο 1.4 έχει ένα αισθητό προβάδισμα. Κάπου διάβασα ότι έγιναν πολλές ακυρώσεις του batis 85 όταν άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα reviews του sony 85. Βέβαια πολλοί παραπονούνται για το θόρυβο και η τιμή είναι φαρμακείο
ps. Γιάννη χρόνια πολλά και για τα γεννέθλιά σου, δεν ξέρω πότε είναι, αλλά φαντάζομαι κοντά. Εγώ έχω κάνει δώρα γεννεθλίων προκαταβολικά μέχρι το 2025 για να δικαιολογήσω κάποιες αγορές :smile:

καλά αυτό με τις τιμές είναι πονεμένη ιστορία....

σε native ff φακούς υπάρχουν αρκετές επιλογές πλέον, αλλά οικονομικοί φακοί όχι και αυτό είναι πρόβλημα για κάποιον που θέλει να μπει στο σύστημα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ps. Γιάννη χρόνια πολλά και για τα γεννέθλιά σου, δεν ξέρω πότε είναι, αλλά φαντάζομαι κοντά. Εγώ έχω κάνει δώρα γεννεθλίων προκαταβολικά μέχρι το 2025 για να δικαιολογήσω κάποιες αγορές :smile:

τα προκαταβολικά δώρα είναι τα καλύτερα - αλλά για κάποιον λόγο εμείς πάντα τα ξεχνάμε :BDGBGDB55: αλλά υπάρχουν οι γνωστοί "περίεργοι" (ή μάλλον "περίεργες") που το παίρνουν εργολαβία να μας τα "θυμίζουν".... :furious3:

Γιάννη πολύχρονος και από μένα!

Eυχαριστώ. Χτες ήταν, με την αποστολή μέσω mailboxde μπορώ και να προγραμματίζω ποια μέρα γίνεται η παράδοση, χαχα.

Πολλά χρόνια ήμουν με τον Canon 85/1.2 με τις DSLR, τελευταία στο m4/3 με τον Nocticron 42.5/1.2, οπότε ήταν διακαής πόθος να αποκτήσω και τον αντίστοιχο native e-mount.
Aπ' ό,τι φαίνεται o GM τον πατάει τον Canon σε πολλούς τομείς, πλην του dreamy look που δίνει το 1.2.
Με τον GM85/1.4 το bokeh είναι κρεμώδες, αλλά στο σημείο εστίασης είναι εντυπωσιακή η ευκρίνεια ακόμη και από τέρμα ανοιχτός στο 1.4, οπότε παίρνει κανείς το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Για dreamy με καλύπτει ο Mitakon 50/0.95, οπότε ο GM85 ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα για τα 85mm.

Σε σύγκριση με τον FE90/2.8 macro η έκπληξη είναι ότι τον κοντράρει άνετα σε ευκρίνεια. Κάποιοι λένε ότι τον ξεπερνάει και μάλιστα σε όλο το κάδρο!

Πλήρους μεγέθους δείγμα τοπίου στο άπειρο @f/8:
FE85/1.4
FE90/2.8
http://eh-photo.de/blog/80

Eυχαριστώ. Χτες ήταν, με την αποστολή μέσω mailboxde μπορώ και να προγραμματίζω ποια μέρα γίνεται η παράδοση, χαχα.

Πολλά χρόνια ήμουν με τον Canon 85/1.2 με τις DSLR, τελευταία στο m4/3 με τον Nocticron 42.5/1.2, οπότε ήταν διακαής πόθος να αποκτήσω και τον αντίστοιχο native e-mount.
Aπ' ό,τι φαίνεται o GM τον πατάει τον Canon σε πολλούς τομείς, πλην του dreamy look που δίνει το 1.2.
Με τον GM85/1.4 το bokeh είναι κρεμώδες, αλλά στο σημείο εστίασης είναι εντυπωσιακή η ευκρίνεια ακόμη και από τέρμα ανοιχτός στο 1.4, οπότε παίρνει κανείς το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Για dreamy με καλύπτει ο Mitakon 50/0.95, οπότε ο GM85 ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα για τα 85mm.

Σε σύγκριση με τον FE90/2.8 macro η έκπληξη είναι ότι τον κοντράρει άνετα σε ευκρίνεια. Κάποιοι λένε ότι τον ξεπερνάει και μάλιστα σε όλο το κάδρο!

FE85/1.4
FE90/2.8

0 FE90/2.8 νομιζω ότι τα στα βραχια στο βαθος του τοπίου τα αποδίδει με καλυτερη ευκρίνεια και λεπτομερεια. Μικρες οι διαφορες φυσικα. Γενικα και σε όποια σημεία κοιτάζω στο τοπιο παντου ο FE90 ειναι λίγο πιο κρυστάλλινος.

Μήπως μπέρδεψες ποιο αρχείο αντιστοιχεί σε ποιον φακό; :p

Ω ναι μπερδεψα τα αρχεία!!! :slapface: αυτά που λεω για τον F90 ισχύουν για τον F85 sony.

Απάντηση: Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

FE85/1.4
FE90/2.8

Μεγιες και απο μένα!

Φοβερός ο GM85/1.4 με απιστευτο contrast & dynamic range! Μακάρι η Sony να βγάλει stabilized GM φακους στο μελλον γιατι οι σημερινοί απευθύνονται πιο πολυ σε full frame μηχανές με ibis. Το μονο μειον που εχουν ειναι το μέγεθος αλλα φαινεται να αφήνουν πισω τους Zeiss σε πολλες περιπτώσεις. Αν εχεις δείγματα απο φωτογραφίες ανέβασε να τις δούμε.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Ευχαριστώ.
Με την απόδοση που έχουν οι GM φαίνεται να απευθύνονται και σε crop αισθητήρες που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα πίξελ από τους ff.

O 85άρης GM υποψιάζομαι θα έχει πολύ καλή απόδοση σε crop μηχανή, αλλά μόνο σε απόδοση, γιατί κατά τα άλλα (βάρος, πιάσιμο, έλλειψη OSS) σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο ταίρι. Περισσότερο θα ταίριαζε ο Batis 85/1.8 σε κοινή χρήση ff/crop.

GM φακός με OSS θα είναι ο νέος FE70-200/2.8 GM, αλλά θα ζυγίζει 1,5 κιλό.
http://www.sony.gr/electronics/fakoi-gia-fwtografikes-mixanes/sel70200gm#product_details_default

Αν κρίνω πάντως από το μέγεθος των φακών είναι σχεδόν σιγουρο ότι θα βγεί σώμα E-mount α9/Α7 Master με σχεδίαση τύπου Α99, ώστε να υπάρχει ισορροπία. Βέβαια εκεί θα εξανεμιστεί πλήρως το πλεονέκτημα του μικρού βάρους/μεγέθους σε σχέση με τις επαγγελματικές DSLR
Και στις Α7 βέβαια με ένα Meike γκριπάκι των 50-60 ευρώ κάνεις δουλειά.

Last edited:

Eκεί ποντάρω κι εγώ, ότι θα βγει ένα pro e-mount σώμα, γι' αυτό και κρατιέμαι και δεν παίρνω α7rII.
Για μικρή θα κρατήσω την α7s.

Ο καινούριος Batis 18mm που ανακοινώθηκε, σε ποια τιμή αναμένεται?

Μια χαρά μας βρίσκω....
Να δεις που ξαφνικά θα φαίνεται φτηνός ο 16-35 f4

η τιμη του 50αρη , μαζι με τον 28αρη, εχω την εντυπωση οτι θα σπρωξει κι αλλο κοσμο προς τις A7x....

Αν βγαλει κι εναν ακομα 85αρη οικονομικο, θα δωσει αρκετα κινητρα γι αλλαγες.
Η τιμη του , ειδικα για αρχη, ειναι μια χαρα.
Μετα απο κανα χρονο θα τον βρισκεις φτηνοτερα ή μεταχ/νο σε καλυτερη τιμη.

Τωρα για το ποιος θα δωσει 800 για τον zeiss 55αρη, ο ιδιος που δινει για ενα καλωδιο ηχου 1000 ευρω!

εγώ έχω δώσει για τον 55αρη και δεν το έχω μετανιώσει ούτε 1".
ότι και να βγάλει η μηχανή με αυτό το φακό είναι ποίημα.