Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame
Θα ξέρω εννοώ ότι θα πάρω μια ιδέα από μια σύγκριση του Samyang 135/2 με τον GM85/1.4, έστω και με τη διαφορά εστιακού μήκους.
Θαύματα δεν γίνονται. Πάντα ένας zoom χάνει, όσο καλός και αν είναι, σε σύγκριση με άριστο prime.
Tα 85mm τα βρίσκεις αρκετά περιοριστικά; Αυτό θα το έλεγα εγώ για τα 135, όχι για τα 85.
Δώσε μου γρήγορους 35-85-135 και δεν χρειάζομαι κανέναν 2.8 24-70 & 70-200, που τους θεωρώ βαρετούς, τυπικούς-επαγελματικούς φακούς.
Συγκεκριμένα για τον GM85, έχουμε κι ένα άλλο όφελος, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αξιώσεις για τοπίο, όντας οξύτατος από άκρη ως άκρη.
Δεν είναι καθαρά πορτραιτοφακός δηλαδή.
Το βάρος είναι 820γρ. χωρίς να είναι κάνα μακρυνάρι. Ζυγίζεται καλά στο χέρι, ακόμη και σε mk1 σώμα. Τον δοκίμασα και στην α7s.
O GM24-70 έχει περίπου ίδιο βάρος (886γρ.) αλλά τα νιώθεις περισσότερο.
Δεν θεωρώ το βάρος λόγο να μην πάρει κάποιος τον GM85/1.4.
O GM70-200 θα ζυγίζει 1.480γρ. Eκείνα κι αν τα νιώθεις!
Ο θόρυβος του AF στον GM85 δεν είναι ακριβώς γρύλισμα, αλλά ένα "χουκ-χουκ" από την πιστονική κίνηση, μη φανταστείς ότι κάνει σαν ξεχαρβαλωμένο.
Απαράδεκτο φυσικά, αφού μας έχει συνηθίσει η Sony σε τελείως αθόρυβους φακούς.
Τελείως αθόρυβο φακό εννοώ να πλησιάζεις το αυτί σου στον φακό κατά το AF και με το ζόρι να ακούς ότι δουλεύει κάτι μέσα. Έτσι είναι ο FE35/1.4.
Oύτε ο GM24-70 είναι τελείως αθόρυβος. Με το αυτί κοντά στον φακό άνετα ακούς ότι δουλεύει, αλλά όχι φυσικά στο σημείο να το συλλαμβάνει και το μικρόφωνο της μηχανής.
O θόρυβος του AF του GM85 δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στο βίντεο, γιατί κινείται πολύ αργά ο μηχανισμός ώστε να είναι ομαλή η εναλλαγή εστίασης. Αλλά σε ήσυχο δωμάτιο το μικρόφωνο θα τον συλλάβει τον θόρυβο.
Τα βαριά κρύσταλλα στον GM85 επηρεάζουν όμως την απόδοση του CAF στο βίντεο, που από το λίγο που το δοκίμασα μου φαίνεται αισθητά λιγότερο αποδοτικό από εκείνο του GM24-70.
Σε βίντεο θα στηριζόμουν στο CAF του GM24-70, ενώ τον GM85 θα προτιμούσα να τον δουλέψω σε MF.
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο θα υπερέχει ο GM70-200 έναντι του GM85, αυτό περιμένω να είναι το CAF.