μου κάνει εντύπωση που ένα σχόλιο μου, σε υποσημείωση κιόλας, για την τιμή και παραλίγο να γίνει το νήμα μπουρλότο...
τέλος πάντων, την τιμή δεν τη σχολιάζω/κρίνω με βάση τα Ελληνικά δεδομένα (μπορεί αυτό να είναι σωστό ή λάθος) ούτε με τις τιμές του ανταγωνισμού (επίσης αυτό μπορεί να είναι σωστό ή λάθος), τις οποίες μάλιστα αγνοούσα διότι δεν παρακολουθώ από τόσο κοντά άλλα συστήματα - το ποστ του Γιάννη (_tzo_) μου άνοιξε τα μάτια σε αυτό το θέμα
όσον αφορά την τιμή λοιπόν και με βάση συζητήσεις που έχω κάνει με ερασιτέχνες φωτογράφους και στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανούς και Άγγλους) έχω δει ότι ένα συνήθες budget κάποιου που το έχει πάρει σοβαρά και έχει δημιουργήσει ένα σύστημα είναι 3 με 6 χιλιάρικα (όλα μέσα) - για ένα τέτοιο budget λοιπόν εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο φακός είναι ακριβός
επίσης την τιμή τη σύγκρινα με άλλο πολύ πρόσφατο native full frame e-mount φακό, έστω και άλλου κατασκευαστή και η διαφορά νομίζω πως ότι είναι μεγάλη - προφανώς ο g master έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία και θα πρέπει να πληρωθούν, το πόσο τα κοστολογεί ο καθένας είναι φυσικά προσωπικό θέμα
όσον αφορά το σχόλιο του Κώστα (kbouk) ότι ο φακός είναι game changer και λόγος να μπεις στο σύστημα, προσωπικά έχοντας γυρίσει από πρόσφατο ταξίδι με τον sigma 16mm f/1.4 σχεδόν μόνιμα πάνω στην a6500 (24mm equiv), γνώμη μου είναι ότι το συγκεκριμένο εστιακό μήκος δεν είναι για όλους και δεν είναι για συνέχεια, επομένως είναι δύσκολο κάποιος να τον έχει μοναδικό φακό, θα θέλει και κάτι ακόμη και εκεί μπαίνει πάλι το θέμα της τιμής του
σε κάθε περίπτωση εγώ θα έμενα περισσότερο στο ότι έφτιαξαν full frame φακό σε διαστάσεις πολύ φρέσκου aps-c φακού (και με το ίδιο ακριβώς filter thread!!) και λιγότερο στην τιμή. Επίσης τη σκέψη που έχει κάνει ο Γιάννης την έκανα και εγώ είναι η αλήθεια (βέβαια σε μένα θα παραμείνει μόνο σκέψη....

) διότι 1 stop φωτεινότερος, καλύτερος σε απόδοση και όχι πολύ μεγαλύτερος από τον 28mm f/2.0 είναι εξαιρετικά δελεαστικό - επίσης τα 35mm σε apsc βολεύουν λίγο περισσότερο από τα 42mm του 28αρη
γενικά είναι πολύ ευχάριστο να βγαίνουν τέτοιοι φακοί, μπορεί αύριο-μεθαύριο να έχουμε αντίστοιχη πρόταση από άλλο κατασκευαστή που θα "αντιγράψει" τα χαρακτηριστικά του φακού και θα βγάλει δικό της μοντέλο σε χαμηλότερη τιμή, όπως έκανε η samyang με τον 35mm f/2.8
από συγκρίσεις, πέρα από αυτή που ανέφερε ο Kosh και θα έχει πολύ ενδιαφέρον (με τον αντίστοιχο sigma), προσωπικά θα ήθελα να δω πως αποδίδει και σε aps-c σώμα συγκριτικά με τον sony zeiss 24mm f/1.8, ο οποίος είναι aps-c φακός του χιλιάρικου (είδατε δε ξαναλέω ακριβός και ξαναρχίσουν τα :guitarist::guitarist: ) - αν αποδίδει καλά, δε θα υπάρχει κανένας λόγος να πάει κάποιος στον apsc zeiss, εκτός αν τον βρει με πολύ γερό discount