Φακοί Sony e-mount

Προβλέπω να μην ξεκολλάει από την α7ΙΙΙ και για φωτογραφία και για βίντεο.
Το θέμα είναι πώς θα αντισταθώ να μην τον πάρω full price.
Με ευχαρίστηση θα αντικαταστήσω τον FE28/2 με τον GM για γενική χρήση και ταξίδια.
Απρόβλεπτο δώρο μας έκανε η Sony με το χαμηλό βάρος και μικρό όγκο του νέου GM χωρίς να θυσιάσει το 1.4.

Ανυπομονώ και για την ανακοίνωση του 135 GM για σχηματισμό της χρυσής τριάδας, 24-85-135 GM.

Όχι, κρίνουμε σύμφωνα με τις τιμές του ανταγωνισμού και σύμφωνα με το τι παραπάνω έχει να προσφέρει ο νέος φακός σε χαμηλότερη τιμή.

Πες μας την αρχική τιμή του Canon 24/1.4 ΙΙ όταν λανσαρίστηκε.

Μα δεν είπα ότι π.χ. ο Canon είναι φτηνός, εξωφρενική τιμή έχει και αυτός, απλά τα 1.500 ευρώ για έναν κοντό φακό prime είναι πάρα πολύ υψηλή τιμή και μόνο επαγγελματίας ή φραγκάτος μπορεί να τον αποκτήσει. Απλά δεν συμφωνώ με την όλη λογική των εταιριών που χρεώνουν τέτοια ποσά για φακούς τόσο μικρούς και το θεωρούμε και λογικό επειδή και καλά λέει πάνω G master, σειρά L της Canon, Pro στις Olympus και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Οι εταιρίες τα βρίσκουν μεταξύ τους και χρεώνουν ότι θέλουν εις βάρος μας, αυτοί πλουτίζουν και εμείς σκάμε 1.500 ευρα και τέτοιους φακούς...περι ορέξεως πάντως που λέει και ο φίλος Waroo...δικά σας τα πορτοφόλια δική σας και η επιλογή που θα τα ξοδέψετε....

Είπες όμως ότι κρίνουμε σύμφωνα με το πορτοφόλι μας, κάτι που πέρα από προσωπική προσβολή δεν ισχύει κιόλας, από τη στιγμή που δεν βγαίνει σε υψηλότερη τιμή από τους αντίστοιχους native φακούς του ανταγωνισμού.

σιγουρα καλος φακος αλλα πολυ ευρυγωνιος. γενικα παροπονο το χω που δεν υπαρχει σε πολλα συστηματα ενας καλος-ελαφρυς 28αρης. γενικα 28-35-50-85 ειναι για μενα οι βασικοι φακοι συστηματος αν καποιος δεν θελει ζουμ. και η σονυ τωρα εχει εναν 35αρη σε κορυφαιο μεγεθος αλλα σκοτεινο εναν 28 οχι τοσο καλο απ οσο τον δοκιμασα εναν 55αρη που δεν μου κανει στο ματι δεν ξερω γιατι ισως επειδη χρονια δουλευα το 50 στο φιλμ. τον 85 δεν τον εχω δοκιμασει. απλα νομιζω οτι οι εταιρειες καπου το χανουν στο θεμα μεγεθους και ποιοτητας. εγω στο μυαλο μου για μιρορλες εχω κατι σε μεγεθος λαικα( πιο μικρο δεκτο πιο μεγαλο χαλαει) με φακους τοσο μικρους και φωτεινους. δυστυχως μαλλον η μειοψηφια ειμαι..

Είπες όμως ότι κρίνουμε σύμφωνα με το πορτοφόλι μας, κάτι που πέρα από προσωπική προσβολή δεν ισχύει κιόλας, από τη στιγμή που δεν βγαίνει σε υψηλότερη τιμή από τους αντίστοιχους native φακούς του ανταγωνισμού.

TZO δεν πρόσβαλα κανέναν, ούτε υπονοώ κάτι, είπα κάτι απλό, επειδή ο ανταγωνισμός είναι ''τρελός'' και χρεώνει ότι θέλει, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσω κιόλας. Οσο για το πορτοφόλι του καθενός δεν είπα κάτι κακό, εννοώ ότι αν τα έχεις τα σκας και τον παίρνεις αν όχι κοιτάς κάτι πιο φτηνό. Για μένα το είπα ο φακός σαν μονάδα είναι πανάκριβος στα όρια του ''προσβλητικού'', από εκει και πέρα ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του, πάμε παρακάτω για να μην χαλάω και το νήμα για έναν φακό μάλιστα που δεν με ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο.

Υψηλής κατηγορίας τιμής και ποιότητας φακός είναι ο GM, ως τέτοιος θα κριθεί.

Εσύ αντί να κρίνεις τον φακό γι’ αυτό που είναι, κρίνεις τους υποψήφιους αγοραστές καταφεύγοντας σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς του τύπου «φραγκάτοι».

$550 παραπάνω από τον αντίστοιχο sigma art?

ο φακός σίγουρα δεν είναι ακριβός για g-master, απλά οι g-master είναι πανάκριβοι!

περί ορέξεως βέβαια...

Ο 24αρης δεν θυμαμαι αν ειναι ο καλυτερος της σειρας ART.

Θαχει ενδιαφερον να δουμε οπτικη συγκριση μεταξυ τους.

Απάντηση: Re: Φακοί e-mount

Παιδιά γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση που επικρατεί στην ψωροκώσταινα , δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς και σε κάθε νέο προϊόν που ανακοινώνεται να το αναφέρουμε ως βάση και κριτήριο. Ας κρατήσουμε ίσα μέτρα και σταθμά. Ένα προϊόν πρέπει να κρίνεται την χρονική στιγμή της παρουσίας του και μάλιστα λίγο πιο ήπια από τις τιμές του ανταγωνισμού που έχει ισσοροπησει σε τιμές από τις αρχικές τιμές του.

Το αν αντέχει το πορτοφόλι μας την αγορά του προφανώς και δεν είναι κριτήριο. Υπάρχουν πολλοι χρήστες που ψάχνουν το πιο φθηνό και καταλήγουν να έχουν 10 φθηνά σωματα και πολλούς μέτριους φακούς που δεν αξιοποιούν πλήρως τα σωματα. Και άλλοι που αγοράζουν 1-2 premium φακούς και βλέπουν το <φως >. Τα σύγχρονα σωματα με τα πολλά MPx θέλουν πολύ καλά οπτικά για να δεις σημαντικές διαφορές. Το αν αξίζουν τα πολλαπλάσια χρήματα είναι στην κρίση του καθενός μας αλλά μην το γενικεύουμε.

Προσωπικά έκανα δήλωση για τον συγκεκριμένο φακό που δεν την συνηθίζω, game changer και κράχτη για το FF σύστημα της SONY τον ονόμασα και δεν το περνω πίσω. Η τιμή του είναι αναλογη του IQ που δείχνει να έχει και του μεγέθους του (FF ευρυγωνιος 24mm) σε συνδιασμό με την καλή φωτεινότητα. Aν ποτέ μπω στο σύστημα FF της SONY θα είναι ο πρώτος φακός που θα αγοράσω.

Nikkor 24MM F/1.4G ED:
Aνακοινώθηκε το 2010 με τιμή 2200 δολάρια
Τρέχουσα τιμή στο idealo.de μετά από 8 χρόνια: 1900 ευρώ

Canon EF 24mm f/1.4L II USM:
Ανακοινώθηκε το 2008 με τιμή 1700 δολάρια
Τρέχουσα τιμή στο idealo.de μετά από 10 χρόνια: 1435 ευρώ

Sony FE 24mm F1.4 G Master: Ανακοινώθηκε στα 1400 δολάρια

σιγουρα καλος φακος αλλα πολυ ευρυγωνιος. γενικα παροπονο το χω που δεν υπαρχει σε πολλα συστηματα ενας καλος-ελαφρυς 28αρης. γενικα 28-35-50-85 ειναι για μενα οι βασικοι φακοι συστηματος αν καποιος δεν θελει ζουμ. και η σονυ τωρα εχει εναν 35αρη σε κορυφαιο μεγεθος αλλα σκοτεινο εναν 28 οχι τοσο καλο απ οσο τον δοκιμασα εναν 55αρη που δεν μου κανει στο ματι δεν ξερω γιατι ισως επειδη χρονια δουλευα το 50 στο φιλμ. τον 85 δεν τον εχω δοκιμασει. απλα νομιζω οτι οι εταιρειες καπου το χανουν στο θεμα μεγεθους και ποιοτητας. εγω στο μυαλο μου για μιρορλες εχω κατι σε μεγεθος λαικα( πιο μικρο δεκτο πιο μεγαλο χαλαει) με φακους τοσο μικρους και φωτεινους. δυστυχως μαλλον η μειοψηφια ειμαι..

E, δεν τον λες και σκοτεινό τον FE35/2.8 ZA Sonnar με τόσο μικρό μέγεθος κιόλας.
Καλός-ελαφρύς 28άρης υπάρχει ήδη με τον FE28/2. Όχι κορυφαίος, αλλά αντίστοιχα χαμηλή είναι και η τιμή του.

sony-fe-28mm-f2-sel28f20-review-1-1024x682.jpg

Σετάκι με 28/2 - 50/2.8 - 85/1.8 σε μικρό μέγεθος προσφέρει ήδη η Sony.
https://camerasize.com/compact/#777.507,777.597,777.639,ha,t

Για ακόμα καλύτερη αναλογία ποιότητας/μεγέθους/αίσθησης υπάρχει η σειρά Zeiss Loxia.
21/2.8, 25/2.4, 35/2, 50/2, 85/2.4
Όλοι με 52 διάμετρο φίλτρου.

zeiss-loxia-2425.jpg

μου κάνει εντύπωση που ένα σχόλιο μου, σε υποσημείωση κιόλας, για την τιμή και παραλίγο να γίνει το νήμα μπουρλότο...

τέλος πάντων, την τιμή δεν τη σχολιάζω/κρίνω με βάση τα Ελληνικά δεδομένα (μπορεί αυτό να είναι σωστό ή λάθος) ούτε με τις τιμές του ανταγωνισμού (επίσης αυτό μπορεί να είναι σωστό ή λάθος), τις οποίες μάλιστα αγνοούσα διότι δεν παρακολουθώ από τόσο κοντά άλλα συστήματα - το ποστ του Γιάννη (_tzo_) μου άνοιξε τα μάτια σε αυτό το θέμα

όσον αφορά την τιμή λοιπόν και με βάση συζητήσεις που έχω κάνει με ερασιτέχνες φωτογράφους και στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανούς και Άγγλους) έχω δει ότι ένα συνήθες budget κάποιου που το έχει πάρει σοβαρά και έχει δημιουργήσει ένα σύστημα είναι 3 με 6 χιλιάρικα (όλα μέσα) - για ένα τέτοιο budget λοιπόν εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο φακός είναι ακριβός

επίσης την τιμή τη σύγκρινα με άλλο πολύ πρόσφατο native full frame e-mount φακό, έστω και άλλου κατασκευαστή και η διαφορά νομίζω πως ότι είναι μεγάλη - προφανώς ο g master έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία και θα πρέπει να πληρωθούν, το πόσο τα κοστολογεί ο καθένας είναι φυσικά προσωπικό θέμα

όσον αφορά το σχόλιο του Κώστα (kbouk) ότι ο φακός είναι game changer και λόγος να μπεις στο σύστημα, προσωπικά έχοντας γυρίσει από πρόσφατο ταξίδι με τον sigma 16mm f/1.4 σχεδόν μόνιμα πάνω στην a6500 (24mm equiv), γνώμη μου είναι ότι το συγκεκριμένο εστιακό μήκος δεν είναι για όλους και δεν είναι για συνέχεια, επομένως είναι δύσκολο κάποιος να τον έχει μοναδικό φακό, θα θέλει και κάτι ακόμη και εκεί μπαίνει πάλι το θέμα της τιμής του

σε κάθε περίπτωση εγώ θα έμενα περισσότερο στο ότι έφτιαξαν full frame φακό σε διαστάσεις πολύ φρέσκου aps-c φακού (και με το ίδιο ακριβώς filter thread!!) και λιγότερο στην τιμή. Επίσης τη σκέψη που έχει κάνει ο Γιάννης την έκανα και εγώ είναι η αλήθεια (βέβαια σε μένα θα παραμείνει μόνο σκέψη.... :flipout: ) διότι 1 stop φωτεινότερος, καλύτερος σε απόδοση και όχι πολύ μεγαλύτερος από τον 28mm f/2.0 είναι εξαιρετικά δελεαστικό - επίσης τα 35mm σε apsc βολεύουν λίγο περισσότερο από τα 42mm του 28αρη

γενικά είναι πολύ ευχάριστο να βγαίνουν τέτοιοι φακοί, μπορεί αύριο-μεθαύριο να έχουμε αντίστοιχη πρόταση από άλλο κατασκευαστή που θα "αντιγράψει" τα χαρακτηριστικά του φακού και θα βγάλει δικό της μοντέλο σε χαμηλότερη τιμή, όπως έκανε η samyang με τον 35mm f/2.8

από συγκρίσεις, πέρα από αυτή που ανέφερε ο Kosh και θα έχει πολύ ενδιαφέρον (με τον αντίστοιχο sigma), προσωπικά θα ήθελα να δω πως αποδίδει και σε aps-c σώμα συγκριτικά με τον sony zeiss 24mm f/1.8, ο οποίος είναι aps-c φακός του χιλιάρικου (είδατε δε ξαναλέω ακριβός και ξαναρχίσουν τα :guitarist::guitarist: ) - αν αποδίδει καλά, δε θα υπάρχει κανένας λόγος να πάει κάποιος στον apsc zeiss, εκτός αν τον βρει με πολύ γερό discount

Απάντηση: Re: Φακοί e-mount

Εδώ μέσα τις περισσότερες φορές πολλοι απο εμάς γράφουμε για να ευλογούμε τα γένια μας, πριν ξεκινήσουμε να διαβάσουμε ένα σχόλιο ξέρουμε τι έχει ειπωθεί, ακόμη και αν αυτό το κάνουμε με τακτ όμως δεν είναι σωστό, γιαυτο όταν βλέπουμε την αναγγελία ενός προϊόντος προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει και να την επικροτούμε.

Ένας ευρυγωνιος φακός σχεδιαστικά είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασκευαστεί από ένα νορμαλ φακό ίδιας φωτεινότητας και ΙQ. Επίσης θεωρητικά πάντα ένας φακός FF είναι μεγαλύτερος και βαρύτερος από ένα κροπ φακό ίδιας φωτεινότητας και εστιακης. Με αυτά τα δεδομένα σχολίασα το γεγονός οτι ο φακός είναι game changer και προς τη σωστή κατεύθυνση για κάποιον που δεν προχωρά σε αγορά FF κυρίως έχοντας ως ανασταλτικό παράγοντα το βάρος και μέγεθος και όχι τόσο την τιμή.

Για να συμπληρώσω την εικόνα και για την τιμή να αναφερω ότι ο LEICA 12/1.4 ξεκίνησε με τιμή γύρω στα 1300$ και τώρα είναι γύρω στα 1000$ , ζυγίζει περίπου 100γρ. λιγότερο , έχει 62αρι (αντί 67mm) φιλτρο και 9 λεπίδες (αντί 11), ενώ ειναι 2 εκ πιο κοντός, συνολικά πολύ μικρές διαφορες για prime m43 φακό (χωρίς βέβαια να ελέγξω την ανωτερότητα του ενός ή του αλλου ).

συμφωνώ απόλυτα και ήταν το πρώτο που έγραψα, το σχόλιο μου σχετικά με το "game changer" έγινε διότι έχω πολύ πρόσφατη την εμπειρία ενός prime φακού 24mm (σε full frame equiv) και τη μεταφέρω αν αυτό βοηθήσει κάποιο άλλο μέλος...

επίσης και ο 12-24 g είναι της ίδιας κλάσης, πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο sigma και με καλή απόδοση...

O Sigma 24/1.4 e-mount μπορεί να θεωρείται native, αλλά δεν παύει να είναι DSLR φακός με μόνιμα προσαρτημένο τον αντάπτορα (έστω και χωρίς να κάνει μετάφραση των εντολών). Όγκος, βάρος, θόρυβος, χειρότερο AF, έλλειψη FN κουμπιού, έλλειψη ροδέλας διαφράγματος, έλλειψη διακόπτη εναλλαγής αρθρωτής ή μη εναλλαγής διαφράγματος, όλα είναι εις βάρος του, τόσο που ουσιαστικά μιλάμε για άλλη κατηγορία φακού από τον GM.

Όσον αφορά τα 24mm, είναι ιδανικό ταίρι του έτερου system seller φακού, του Tamron 28-75/2.8.
Αλλά σε ff σώμα, να παραμένει 24 και 28-75, όχι σε άλλα αντ' άλλων 36 και 42-113mm eq.
Σε aps-c σώμα κατά τη γνώμη μου χαραμίζονται, τόσο ο Tamron όσο και ο 24/1.4GM.
Χωρίς βλέψεις για ff, δεν βρίσκω τον λόγο κάποιος να μην πάρει τον aps-c Sony/Zeiss 24/1.8 και να πάρει τον GM.
Ήδη μπορώ να σου πω ότι ο GM θα είναι πιο αργός στο CAF. Ακόμη και αν η συνολική ποιότητα εικόνας ευνοούνταν από τον GM, πάλι τον 24/1.8 θα επέλεγα για κροπ σώμα.

όσον αφορά την τιμή λοιπόν και με βάση συζητήσεις που έχω κάνει με ερασιτέχνες φωτογράφους και στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανούς και Άγγλους) έχω δει ότι ένα συνήθες budget κάποιου που το έχει πάρει σοβαρά και έχει δημιουργήσει ένα σύστημα είναι 3 με 6 χιλιάρικα (όλα μέσα) -

Όλα μέσα; Από grey:
α7ΙΙΙ - 1800
12-24/4 - 1370
28-75/2.8 Tamron - 760
70-200/4 - 1020
Σύνολο 4950

Κοντά στο όριο των 6Κ θα είμαστε όταν καταταλάξει η τιμή του 24/1.4 στα grey στο χιλιάρικο και κάτι.
Κι αν δεν θέλει 24mm, μπορεί σε 1.4 να επιλέξει μεταξύ 35/1.4, 50/1.4, 85/1.4GM.

Στα 7 χιλιάρικα μπορεί κανείς βέβαια να φτιάξει dream team φουλ στο 1.4 με έξι φακούς Sigma Art e-mount μαζί με α7rII.

20/1.4 - 840
24/1.4 - 770
35/1.4 - 720
50/1.4 - 780
85/1.4 - 970
105/1.4 -1350
MC-11 - 220
α7rII - 1350

προσωπικά έχοντας γυρίσει από πρόσφατο ταξίδι με τον sigma 16mm f/1.4 σχεδόν μόνιμα πάνω στην a6500 (24mm equiv), γνώμη μου είναι ότι το συγκεκριμένο εστιακό μήκος δεν είναι για όλους και δεν είναι για συνέχεια, επομένως είναι δύσκολο κάποιος να τον έχει μοναδικό φακό, θα θέλει και κάτι ακόμη και εκεί μπαίνει πάλι το θέμα της τιμής του

Εγω ακομα και το εστιακο μηκος των 28mm το θεωρω υπερβολικο.

Ο 35αρης μοιαζει πιο λογικη επιλογη για καθημερινος φακος.

Όλα μέσα; Από grey:
α7ΙΙΙ - 1800
12-24/4 - 1370
28-75/2.8 Tamron - 760
70-200/4 - 1020
Σύνολο 4950

Κοντά στο όριο των 6Κ θα είμαστε όταν καταταλάξει η τιμή του 24/1.4 στα grey στο χιλιάρικο και κάτι.
Κι αν δεν θέλει 24mm, μπορεί σε 1.4 να επιλέξει μεταξύ 35/1.4, 50/1.4, 85/1.4GM.

Εγω εδώ ειμαι... Ο υπερευρυγωνιος μου λειπει και καποια στιγμη να αναβαθμίσω την ii σε iii...

Για τον 70-200 αν και καλύτερος σε αποδοση και με σταθερο f4 προσωπικα προτιμώ τον 70-300 επειδη ειναι λιγο πιο incognito και λογω των 450mm με την a6500.

Η dream team ειναι για πολυ μερακλήδες - purists. Ελπιζω να μη φτασω σε αυτο το level....

Απο τους 1.4 θα επαιρνα τον 35αρη για φωτογραφια και τον 24αρη για βίντεο (λεμε τώρα)

Επισης ειναι ενδιαφέρον πως ο νεος 24αρης g master ειναι το 1ο διαφημιστικό banner στο bhphotovideo.. Μου κάνει εντυπωση πως εκθρόνισε τα ff mirrorless canon nikon - ίσως δείχνει τη δυναμική και το ενδιαφέρον του συστήματος.

Σε αυτο που έγραψες για τον 24αρη aps-c sony zeiss, πιστεύω οτι πολλοί στο aps-c σύστημα σκέφτονται το full frame και αυτος ειναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για σοβαρές επενδύσεις σε aps-c φακούς.. Και με βάση τις εξελίξεις και τις κινήσεις του ανταγωνισμού, το aps-c e-mount φαίνεται πως θα μπαίνει ολο και περισσότερο σε 2η μοίρα.

Μακάρι η sony να μας διαψεύσει και το φημολογουμενο νεο aps-c σώμα να εχει ολα οσα έχουν ακουστεί και να κανει σκόνη την a6500

Καλησπέρα παιδιά. Χρειάζομαι έναν ζουμ φακό για την sony a6000. Θέλω να πουλήσω τον κιτ φακό και να πάω σε κάποιον ζουμ με αρκετα καλύτερη ποιότητα εικόνας απ' τον κιτ. Έχω και τον sigma 30mm 1,4 οπότε θα ήθελα κάποιον ζουμ που να πλησιάζει την ποιότητα του sigma. Θα ψάξω για μεταχείρο γιατί απ' ότι βλέπω όσοι καλοί ζουμ υπάρχουν βαράνε.
Σας ευχαριστώ.