Φακοί Tamron

TAMRON SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD

Εδω και λιγες μερες ειμαι κατοχος του TAMRON SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD και σας μεταφερω τις αρχικες μου εντυπωσεις.

Οντας προηγουμενος κατοχος του ΝΙΚΟΝ 70-300 VR και θελοντας εναν φακο ελαφρη & φθηνο για τις ημερησιες βολτες στην φυση και εν οψην του γνωστου ταξιδιου στην Ρωμη (οπου δεν ηθελα να κουβαλισω και τον απιστευτο-αλλα βαρυ 70-200) ειπα να του δωσω μια ευκαιρια και να δω αν τα καλα λογια που διαβαζα ανταποκρινονταν στην πραγματικοτητα.

Διευκρινιζω οτι τον ΝΙΚΟΝ τον ειχα παλαιοτερα (D50) και τον εδωσα αμεσως μολις πηρα την D300 διοτι η αποδοση του στον απαιτητικο αισθητηρα της D300 ειδικα στο tele ηταν 'μετρια' .
Ο Ταμρον ερχεται σε ενα πολυ ομορφο, μαζεμενο και καλαισθητο κουτι. Ο φακος ερχεται περα απο τα γνωστα συνοδευτικα 'σκετος' δηλαδη χωρις 'πουγκι' μεταφορας. Απλα τον περνεις στο χερι...
Ειναι πλαστικος με τυπικη καλη ποιοτητα κατασκευης και ελαφρης. Σχετικα μαζεμενος σε μηκος αλλα αρκετα 'ψωμωμενος' στο κρατημα στο χερι (πιο φαρδυς του 24-70) αλλα οντας ελαφρια κατασκευη καθετε καλα στο χερι.

Η μοντουρα του ειναι μεταλλικη και το hood μεγαλο και πλαστικο.

Η εστιαση του φακου ειναι αρκετα γρηγορη, οντας USD, (παρομοια toy NIKON αν θυμαμε καλα), με το καπακι πανω στο φακο κανει περιπου απο το 1,5m στο απειρο σε 1s+ περιπου και η ακριβεια της εστιασης ικανοποιητικοτατη. Σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου, χαμηλου κοντραστ και στα μεγιστα mm 'ψαρευει' λιγο εως και πολυ.

Ο φακος λεει οτι ειναι και VC και ως τα 200mm περιπου ισχυει απο κει και πανω η αληθεια ειναι οτι το ψαχνω και εγω να το δω :lol: .
Παντως μεχρι τα 200mm το συστημα (που κανει λιγο θορυβο στην λειτουργια του) κανει καλη δουλεια αν και η αισθηση που εχω ειναι οτι η δηλωση της TAMRON για τα 4stop εγω την θεωρω... αισιοδοξη (πιο πολυ για 2 το πολυ 3stop και αυτο στα λιγα mm το βλεπω)

Aπο οπτικη ποιοτητα ειναι πραγματικα πολυ καλος. Μεχρι τα 200mm παιζει στα ισα (φυσικα χανει αλλα λιγο) καλυτερα και ακριβοτερα μοντελα. Τερμα ανοικτος ειναι πολυ καλος μεχρι τα 200 και αποκει και πανω πρεπeι να τον κλεισεις στο f9+ για να επανελθει η οξυτητα. (Νομιζω οτι ειναι στο θεμα αυτο της οπτικης ποιοτητας λιγο καλυτερος του ΝΙΚΟΝ).

Ο φακος κοστισε 380 . Με αυτα τα χρηματα (δηλαδη με 80 περιπου λιγοτερα του ΝΙΚΟΝ) περνεται εναν καλο φακο που εστιαζει γρηγορα για την κατηγορια του, με καλυτερη συνολικα οπτικη ποιοτητα απο τον ΝΙΚΟΝ και χειροτερο VR (και χωρις 'πουγκ'ι..μην το ξεχνατε :roll: ).

Σαν αγορα για φακο ημερας την θεωρω επετυχημενη και καλη αγορα.
Ανεβαζω μερικες τελειως προχειρες φωτο, εν'καιρο θαλθουν καλυτερες.

Απάντηση: TAMRON SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD

αυτον ζαχαρωνω εδω και καιρο και εγω .....

εχω διαβασει πολυ καλα σχολια !

οι φωτος εμενα μου αρεσουν πολυ σε χρωματα και οξυτητα !!!

τον ειχα βρει νομιζω ακομα πιο φτηνα στο εβαυ...

Re: Απάντηση: TAMRON SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD

Και γω εχω στη κατοχη μου το συγκεκριμενο φακο και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος!.....
τον συστηνω ανεπιφηλακατα!

Re: Απάντηση: TAMRON SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD

Δημήτρη (καλημέρα) ο Μπέλλος μένει Γερμανία, επομένως είναι λογικό να βλέπει συχνά χαμηλότερες τιμές από καταστήματα της Πράγας ή της Μπρατισλάβας που έχουν σταθερή παρουσία στο γερμανικό ebay. Σε άλλο θέμα ο Ηλίας (που μένει στη Μπρατισλάβα) μας μίλησε για προσφορά σε canon 5d mkii 1750 ευρώ τελική τιμή με ΦΠΑ από κανονικό κατάστημα της πόλης.

Re: TAMRON SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD

Πράγματι, κρίμα να μην ξέρω γερμανικά. Απο ότι είδα αρχίζει απο 340 με τα μεταφορικά, 40 φτηνότερα απο ότι εδώ. Παρ όλα αυτά, για εμάς τουλάχιστον στην Αθήνα, όταν η μαρκέ τιμή που έχουν όλοι είναι 389 , πιστεύω οτι στο κατάλληλο μαγαζί που μας ξέρουν, θα τον βρούμε αρκετά χαμηλότερα.

Aν πας απο κοντα , ολο και κατι καλυτερο μπορει να γινει.
Πιστευω, σ αυτη τη περιοδο, καλο ειναι να στηριζουμε τα Ελληνικα μαγαζια.
10-20 ευρω δεν θα μας σωσουν... (αν η διαφορα φυσικα ειναι μεγαλη , δε το συζητω).

Εγώ, εσείς, όλοι εμείς που μένουμε μόνιμα στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα αν το θελήσουμε να στηρίξουμε τα ελληνικά καταστήματα. Ο Μπέλλος όμως, που ζει στο Αμβούργο, ή ο Ηλίας που είναι στη Μπρατισλάβα μάλλον δύσκολο. Είναι λογικό αυτοί να ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα.

Βλέπετε, μπορεί όλοι να γράφουμε στο ίδιο φόρουμ, δεν μένουμε όμως στην ίδια πόλη ή χώρα. Θυμηθείτε και τον αλήστου μνήμης pixelfun που μας έγραφε από τη Βοστώνη ή ότι στο παρελθόν είχαμε μέλη από τη Μελβούρνη.

Νέος Tamron 24-70 f2.8 Di VC USD

Ενας νεος, δυνητικά πολύ ενδιαφέρον φακός ανακοινώθηκε (στα χαρτιά προς το παρόν) απο την Tamron

Full Frame, 17 elements /12 Groups, σταθεροποίηση, 82mm filter (χοντρούλης)

Στα χαρτια εχει τις προδιαγραφές να αποτελέσει έναν πολύ καλό φακό, τουλάχιστον από πλευράς οπτικής απόδοσης (όπως μας έχει συνηθίσει η Tamron)

http://www.tamron.eu/en/news/read/d...h-built-in-image-stabilization-sp-24-70m.html

Last edited:
Re: Νέος Tamron 24-70 f2.8 Di VC USD

Αυτο ειναι το κακο με την Ταμρον. Οπτικα σε αποζημιωνει πληρως αλλα στα υπολοιπα ξερεις οτι οι υπολοιποι εχουν καλυτερες επιλογες.

Παρολο που εναν τετοιο φακο θα ηθελα ακριβως θα περιμενω την νεα εκδοση της Canon αλλα και της Tokina που τους πιο value for money φακους.

Απάντηση: Νέος Tamron 24-70 f2.8 Di VC USD

Δεν μου αρέσει καθόλου η προδιαγραφή για 82ρι φίλτρο. Βέβαια οριακά θα μπορούσε να πάρει τη σειρά P της Cokin (και όλα τα συμβατά, βλ. Hitexh) χωρίς να βινιετάρει στα 24μμ, αλλά το πολωτικό θα τσούξει.

Εγω παντως μονο και μονο λογω διαμετρου τον αποκλειω και ας τον περιμενα .....Μονη πιθανοτητα να αλλαξω αποψη (και τα φιλτρα μου) θαταν να ειναι ασυλληπτος οπτικα σε σχεση με τους υπολοιπους της αγορας.

Εχω μια υποψία (σε βαθμό σχεδόν βεβαιότητας) οτι ο φακός αυτός οπτικά θα είναι πολύ πολύ καλός.

Tamron SP AF 200-500 f/5-6.3 Di LD IF

Δυο πρόχειρα δείγματα από τον Tamron 200-500/5-6.3 (εγώ δεν ανοίγω νήματα "μόλις παρέλαβα" :p )

Ο ήλιος είχε ήδη εξαφανιστεί, εξ ου και η ανάγκη για iso 2000. Απόσταση στόχου, περ. 20 μέτρα (το αρκουδίσιο του γείτονα), αυτόματη εστίαση μέσω live view, όχι σε τρίποδο αλλά σε πρόχειρη στήριξη (δεν πιστεύω να κουνήθηκε). Περίπου στάνταρ αποθορυβοποίηση ACR (χρειάστηκε να τσιμπηθεί +10 και το liminance που κανονικά το έχω μηδενισμένο). Στάνταρ ρυθμίσεις οξύτητας ACR.

500mm f/6.3, 1/400
1c63da749d_md.jpg

500mm f/8, 1/320
96a44f535e_md.jpg

100% crops:
f/6.3
78764c8b73_md.jpg

f/8
f5b84dd265_md.jpg

Σοβαρές εκτροπές πάντως (γιατί στα άκρα από το "Panasonic" κάτι μπορείς να ξεχωρίσεις, πάντως δεν υπήρξε διόρθωση) ή σοβαρή μαλακότητα στην εικόνα δεν βλέπω μια φορά. Υπάρχει και μία διαφορά στην έκθεση, 1/3 στοπ, που φαίνεται.

Last edited:
Re: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Αν μπορεις να βαλεις μερικα δειγματα σε f/2.8 ... εκει που τον χρειζομαστε αλλωστε.
Σε μικρα διαφραγματα , ολοι ειναι sharp ....

Απάντηση: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Τον 500αρη βρε άνθρωπε τί τον πήρες? Έλειπε απο την συλλογή? Γιατί απο όσο θυμάμαι τα ζωάκια που τραβάς βρίσκονται στα 20 εκ. και όχι στα 20μ!!!

Για βάλε καμία φωτό και απο το κτήνος!

Απάντηση: Re: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Αν μπορεις να βαλεις μερικα δειγματα σε f/2.8 ... εκει που τον χρειζομαστε αλλωστε.
Σε μικρα διαφραγματα , ολοι ειναι sharp ....

Hello! Μιλώ για τον Tamron 200-500/5-6.3. Όχι τον 70-200/2.8 ο οποίος ασφαλώς και είναι οξύς σε όλα τα διαφράγματα. Ο πρώτος στα 500mm είναι f/6.3 ανοικτός, ενώ στο f/8 έχει κλείσει μόλις 2/3 του στοπ.

Απάντηση: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Τον 500αρη βρε άνθρωπε τί τον πήρες? Έλειπε απο την συλλογή? Γιατί απο όσο θυμάμαι τα ζωάκια που τραβάς βρίσκονται στα 20 εκ. και όχι στα 20μ!!!

Για βάλε καμία φωτό και απο το κτήνος!

Δεν είναι ιδιαίτερα κτήνος, παρά μόνο σε μήκος, στα 500mm φτάνει τα 35 εκατοστά (37, εάν προσθέσεις και το αφαιρούμενο δαχτυλίδι σπειρώματος φίλτρων το οποίο περιστρέφεται, αλλά τι να το κάνω, σιγά μην αγοράσω 86ρι πολωτικό), συν άλλα 15 εκατοστά το θηριώδες (καταλήγει σε Φ105) παρασολέιγ του. Σύνολο μισό μέτρο. Και η πλάκα είναι πως τον Ηλία λέω παπαράτσο. Σε βάρος πάντως είναι κάτι παραπάνω από τον 70-200/2.8.