Φακοί Tamron

Ανέλπιστος φακός και πολύ ενδιαφέρων, αλλά φτάνεις μόνο στα 20mm και δυστυχώς εκεί η οπτική ποιότητα είναι επιπέδου 2006 (δηλαδή καλός μόνο στα 12-15mm), το aparture ring είναι μόνο για Sony (nikon έχεις την ίδια περιστροφική βλακεία) και τέλος η τιμή είναι χάλι (2χιλιάρο φαντάζομαι Ευρώπη).
Δεν με αρέσει που η tamron από budget μάρκα γίνεται "ξεκινάμε στα 1000 και ανεβαίνουμε".
Φαντάζομαι ότι είδαν ότι οι κινέζοι είναι 1-3 χρόνια πριν πλημμυρίσουν την αγορά με φτηνούς ζουμ και έτσι το πάνε στο premium για να σωθούν...
2χίλιαρο μου φαίνονται πάρα πολλά όταν υπάρχουν και οι παρακάτω:

222222.png

111.png

ΥΓ: Δε βαζω μεσα και τον 14-30 γιατί δεν είναι ίδιο διάφραγμα.

ΥΓ2: Δεν μας τα λες καλά για τη Nikon τελευταία... :P Τι εννοείς ''το aparture ring είναι μόνο για Sony (nikon έχεις την ίδια περιστροφική βλακεία)'' ??

Last edited:
2χίλιαρο μου φαίνονται πάρα πολλά όταν υπάρχουν και οι παρακάτω:

View attachment 274548

View attachment 274549

ΥΓ: Δε βαζω μεσα και τον 14-30 γιατί δεν είναι ίδιο διάφραγμα.

ΥΓ2: Δεν μας τα λες καλά για τη Nikon τελευταία... :P Τι εννοείς ''το aparture ring είναι μόνο για Sony (nikon έχεις την ίδια περιστροφική βλακεία)'' ??
Είναι διαφορετικοί αυτοί, εδώ κυριολεκτικά πληρώνεις τα 12mm.
Στη Σόνυ υπάρχουν εναλλακτικές ζουμ (Sony GM 12-24f2.8) σε άλλα επίπεδα τιμής ή prime (Laowa 10mm/12mm primes). Στη Νίκον δεν βρίσκεις άλλον ζουμ.

Όσον αφορά το aperture ring, είναι αλήθεια.
Ποτέ δεν είπα ότι η λύση της Νίκον είναι καλή, πάντα έλεγα ότι ήταν ένα μαύρο χάλι και τζάμπα περιστροφικός μοχλός που πολύ λίγοι χρησιμοποιούν...

Είναι διαφορετικοί αυτοί, εδώ κυριολεκτικά πληρώνεις τα 12mm.
Στη Σόνυ υπάρχουν εναλλακτικές ζουμ (Sony GM 12-24f2.8) σε άλλα επίπεδα τιμής ή prime (Laowa 10mm/12mm primes). Στη Νίκον δεν βρίσκεις άλλον ζουμ.

Όσον αφορά το aperture ring, είναι αλήθεια.
Ποτέ δεν είπα ότι η λύση της Νίκον είναι καλή, πάντα έλεγα ότι ήταν ένα μαύρο χάλι και τζάμπα περιστροφικός μοχλός που πολύ λίγοι χρησιμοποιούν...
Α είναι διαφορετικοί οπτικά Σόνυ με Νίκον και έχει και έξτρα ροδέλα στη Σόνυ?

Ναι σίγουρα πληρώνεις τα 12mm.
Προσωπικά αν έκανα γαλαξία αυτόν θα έπαιρνα και ας μην ήταν καλός στα 20.
Επιμένω πως μου φαίνεται πολύ υψηλή η τιμή που αναφέρεις και δε θα περίμενα κάτι παραπάνω από 1200 ευρω αλλά άντε πες Μαξ 1400 επειδή βλέπω ότι το 12 είναι σημαντικό για κάποιους και είναι φωτεινός... για να δούμε.αν θα πέσω μέσα στην τιμή.

Α είναι διαφορετικοί οπτικά Σόνυ με Νίκον και έχει και έξτρα ροδέλα στη Σόνυ?

Ναι σίγουρα πληρώνεις τα 12mm.
Προσωπικά αν έκανα γαλαξία αυτόν θα έπαιρνα και ας μην ήταν καλός στα 20.
Επιμένω πως μου φαίνεται πολύ υψηλή η τιμή που αναφέρεις και δε θα περίμενα κάτι παραπάνω από 1200 ευρω αλλά άντε πες Μαξ 1400 επειδή βλέπω ότι το 12 είναι σημαντικό για κάποιους και είναι φωτεινός... για να δούμε.αν θα πέσω μέσα στην τιμή.
Στη Σόνυ έχει κανονικό aperture ring, στη Νίκον είναι ροδέλα όπως πολλούς Nikkor S.

Εάν έκανες αστροφωτογράφιση, καλύτερα να έπαιρνες τον Nikkor S 20f1.8 που είναι απλά άψογος από τα 1.8 σε όλο το κάδρο.
Αυτόν έχουν πολλοί σε Νίκον.
Ειδάλλως Laowa 10 που βγαίνει μισή τιμή.

Ναι, ανέφερα ότι η τιμή του tamron είναι πολύ υψηλή, ποτέ δεν έγραψα κάτι άλλο.
Είναι κακό VfM για το τι βαλούτα οπτικά παίρνεις στα "ψηλά" (κοντά και στα 20), αλλά σε Νίκον απλά δεν έχεις εναλλακτικές σε ζουμ.

Στη Σόνυ έχει κανονικό aperture ring, στη Νίκον είναι ροδέλα όπως πολλούς Nikkor S.

Εάν έκανες αστροφωτογράφιση, καλύτερα να έπαιρνες τον Nikkor S 20f1.8 που είναι απλά άψογος από τα 1.8 σε όλο το κάδρο.
Αυτόν έχουν πολλοί σε Νίκον.
Ειδάλλως Laowa 10 που βγαίνει μισή τιμή.

Ναι, ανέφερα ότι η τιμή του tamron είναι πολύ υψηλή, ποτέ δεν έγραψα κάτι άλλο.
Είναι κακό VfM για το τι βαλούτα οπτικά παίρνεις στα "ψηλά" (κοντά και στα 20), αλλά σε Νίκον απλά δεν έχεις εναλλακτικές σε ζουμ.
Ναι κατάλαβα.

Όντως καλός ο 20 Ζ... (Αν και θα βοηθούσε ένα 12-20 για το κάδρο από ένα ακίνητο 20μμ)
Και viltrox 16 παίρνεις σε Nikon για astro.

• Like
Reactions: LongTom
Όντως είναι τσιμπημένη η τιμή που φαίνεται να ισχύει ~ 1.500-1.700 για Ελλάδα τουλάχιστον, ωστόσο κοιτώντας τις επιλογές σε παρόμοιο εστιακό εύρος και φωτεινότητα (πάντα για Sony σύστημα) οι επιλογές είναι από first party Sony FE 12-24 GM στα 3.100 και από third party Sigma 14-24mm στα 1.500 οπότε είναι σε συγκρίσιμη τιμή, ελαφρώς πιο κάτω γιατί είναι και παλιότερος και χωρίς τόσα features. Οπότε τσιμπημένη ναι μεν αλλά...

Το εύρος άλλωστε τον καθιστά πιο ειδικού σκοπού και με πιο περιορισμένο κοινό για να πουλήσει το ίδιο καλά σε σχέση με έναν πιο κλασικό 16-35mm.

Ο απόλυτος VFM για Sony FE παραμένει ένας μεταχειρισμένος Tamron 17-28mm f/2.8 που έχει σαφώς πιο περιορισμένο εύρος από οποιονδήποτε άλλο ευρυγώνιο ζουμ στο σύστημα αλλά στα ~400 ευρώ που τον βρίσκεις δεν μπορείς να παραπονεθείς, όντας οπτικά πολύ καλός.

Υ.Γ. τα οποιαδήποτε test δε θα τα εμπιστευόμουν αν δε δω τουλάχιστον 10 διαφορετικά καθώς τα chart tests γίνονται συνήθως από κοντινές αποστάσεις, ειδικά σε τέτοια εστιακά μήκη και δεν αποδίδουν όλοι οι φακοί το ίδιο σε αυτό το σενάριο, συν φυσικά την πιθανότητας να μην είναι σωστά κεντραρισμένος κάτι πολύ συνηθισμένο σε ευρυγώνιους. Και πάλι όμως έχω αρχίσει να μην τα προσέχω καν σα διαδικασία γιατί 1) δεν αφορούν πραγματικές συνθήκες φωτογράφισης, 2) είναι αντικρουόμενα, έχω δει πολλά παραδείγματα με διάφορους φακούς τα τελευταία δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ βλέπω υπάρχει σε Sony E και Nikon Z και 16-30 tamron 2.8 λίγο κάτω από 1000 ευρώ από Ελλάδα.
Συνεχίζω να πιστεύω για κάποιο λόγο ότι δε θα παίξει πάνω από 1300 ευρώ καινούριος ο 12-20.. για να δούμε ..

Εν τω μεταξύ βλέπω υπάρχει σε Sony E και Nikon Z και 16-30 tamron 2.8 λίγο κάτω από 1000 ευρώ από Ελλάδα.
Συνεχίζω να πιστεύω για κάποιο λόγο ότι δε θα παίξει πάνω από 1300 ευρώ καινούριος ο 12-20.. για να δούμε ..
Όπως είπε και ο Longtom παραπάνω το 12mm με 2.8 και σε ζουμ με αυτόματη εστίαση (ασχέτως αν είναι σημαντική) είναι το κύριο σημείο αναφοράς του φακού αυτού. Μακάρι να μην παίξει πάνω από την τιμή που λες γιατί θα με ενδιέφερε μελλοντικά ως μεταχειρισμένος αλλά δεν είμαι αισιόδοξος :P

• Haha
Reactions: stratigos24
Όπως είπε και ο Longtom παραπάνω το 12mm με 2.8 και σε ζουμ με αυτόματη εστίαση (ασχέτως αν είναι σημαντική) είναι το κύριο σημείο αναφοράς του φακού αυτού. Μακάρι να μην παίξει πάνω από την τιμή που λες γιατί θα με ενδιέφερε μελλοντικά ως μεταχειρισμένος αλλά δεν είμαι αισιόδοξος :P
Μπορεί να το σκέφτομαι λάθος και να μην καταλαβαίνω τη βαρύτητα του 12...
Όπως έλεγα ότι "Ε πόσο να κάνει πια ο 120-300 Ζ 2.8?" Κάτω από 10.000 ευρώ ειπα και έσπευσαν να μου πουν (@LongTom ) ότι αν παίξει κάτω από 10κ είναι λόγος να αλλάξεις σύστημα και να πας σε Ζ... 🤣

ΥΓ. Πάλι καλά που δεν έβαλα κανένα στοίχημα για τον 12-20

Screenshot_20260715-223340_Google~2.jpg

Last edited: