Φακός για reverse macro

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
5,091
Επειδή χωρίς δαχτυλίδι διαφράγματος, η reverse macro χρήση του 35άρη ειναι ταλαιπωρία (αφού πρέπει να ρυθμίζω το διάφραγμα μετακινώντας με το χέρι το σχετικό μοχλάκι του φακού με μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα), χρειάζομαι επειγόντως σταθερό φακό εστιακού μήκους μικρότερου ή ίσου από 50mm που να διαθέτει οπωσδήποτε aperture ring.
Auto focus περιττό, οξύτητα απαραίτητη. Οικονομικός (φθηνότερος από 100 ), οποιασδήποτε άρμωσης (θα προτιμηθεί f-mount ώστε να μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί και τοποθετημένος κανονικά στη μηχανή). Αν έχει και μπροστινή διάμετρο 52 ή 58mm, ακόμα καλύτερα (μια και αυτά είναι τα reverse rings που διαθέτω).
Ακούω τις προτάσεις σας!

Τον έχω χρησιμοποιήσει και εγώ τον 35άρι τούμπα και είναι ταλαιπωρία.. Φαντάσου με τα extension!

Θες να σου στείλω να δοκιμάσεις έναν Canon FD 50mm f1.8? 52mm διάμετρο έχει.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου φίλε racer! Ας περιμένουμε λίγο καμμιά πρόταση από το στρατόπεδο της νίκον (θεωρώ απίθανο να μην υπάρχει κάτι) και βλέπουμε!

Είναι ένας υποψήφιος ο συγκεκριμένος.
Για τον 24 2.8 ais τι λέτε; Κάποια άλλη ιδέα από τα "manual διαμάντια του παρελθόντος";

Ο 24ρης θα σου δώσει ίσως μεγαλύτερη μεγέθυνση από όσο θέλεις (εάν υπάρχει τέτοιο πράγμα). Καλύτερα ένας 50ρης που λόγω του μεγάλου διαφράγματος σου δίνει ευκολία στην εστίαση. Πάντως για "live" χρήση στο χέρι είναι ιδιαίτερα δύσκολο setup, για να διατηρήσεις εστίαση ενώ πας να κλείσεις το διάφραγμα.
Ο 28ρης ai είναι, όπως και ο 24ρης 2.8, διορθωμένος για κοντά (close range correction). Τώρα σε ανάποδο δεν ξέρω εάν λειτουργεί. Ψάξε καλύτερα για τον 28ρη, που θα σου κάνει άριστα και από κανονική χρήση. Προσοχή τον Ai. όχι τον AF ή μεταγενέστερο AI-s, θέλει λιγάκι ψάξιμο στα s/n το οποίο δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

Είναι ένας υποψήφιος ο συγκεκριμένος.
Για τον 24 2.8 ais τι λέτε; Κάποια άλλη ιδέα από τα "manual διαμάντια του παρελθόντος";

Μεγέθυνση θες μεγαλύτερη ή μικρότερη από τον 35άρη; Όσο πιο λίγα είναι τα mm, τόσο πιο μεγάλη η μεγέθυνση.

Επαναφέρω ένα παλαιότερο ποστ μου με παραδείγματα αντεστραμμένων φακών (24ρη και 28ρη) για να πάρεις μια ιδέα των μεγεθύνσεων.

Τα ξαναθυμίζω,
αυτό είναι με ανεστραμμένο 24ρη (Kiron 24/2.8)
attachment.php

αυτό είναι το 100% crop του, είναι η επιφάνεια δίσκου βινυλίου
attachment.php

Και εδώ ένα πλήρες καρέ (κρεμμύδι) από τον Nikkor 28/2.8 Ais
attachment.php

Και εδώ με 24ρη φορεμένο σε φυσούνα (bellows):

attachment.php

Ζάχαρη

attachment.php

νήμα

Οι μεγεθύνσεις όπως βλέπεις είναι πολύ-πολύ μεγάλες, μεγαλύτερες από όσο μπορείς πρακτικά να αξιοποιήσεις.
Πόσο μπορείς πρακτικά να αξιοποιήσεις; Εδώ είναι θέμα. Εάν μιλάμε για χρήση στην ύπαιθρο και στο χέρι, έχω καταλήξει ότι το όριό μου είναι κοντά στο 3x. Με νηνεμία και απόλυτα ήρεμο θέμα και κατάλληλη πρόσβαση ώστε να μπορώ να γονατίσω και να στηρίξω τον αγκώνα μου, μπορεί να φτάσω στο 3,5 με 4x. Και that's it.
Επίσης παρ'όλο που ο 65ρης μου φτάνει "μόνο" μέχρι το 5x, η ανάλυση σε τέτοιου είδους πατέντες με ανεστραμμένους μη εξειδικευμένους μάκρο, πέφτει αισθητά όπως και το κόντραστ, οπότε κατέληξα ότι μία ελαφρώς μικρότερη αλλά "ποιοτικότερη" μεγέθυνση είναι προτιμότερη. Και μετά από πειραματισμό με τέτοιες λύσεις, ξαναέβγαλα σε χρήση τον 65ρη μου (τον ξαναφόρεσα πέρισυ τον Οκτώβριο μετά καμιά 3ετία σε αχρησία).

Σίγουρα δε μιλάμε για κινούμενα θέματα, αλλά για κάτι σαν macro - still life (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα) και χρήση τριπόδου, macro rail κλπ. Θα ήθελα πάρα πολύ να γύριζα πίσω το χρόνο και να είχα επενδύσει από την αρχή σε Canon σύστημα για να έχω τον 65άρη, αλλά δυστυχώς η "μετακόμιση" είναι πλέον ιδιαίτερα ασύμφορη.
Άρα, οι πατέντες, με όλους τους συμβιβασμούς που έχουν αναφερθεί, είναι ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθώ!

Ψάξε καλύτερα για τον 28ρη, που θα σου κάνει άριστα και από κανονική χρήση. Προσοχή τον Ai. όχι τον AF ή μεταγενέστερο AI-s, θέλει λιγάκι ψάξιμο στα s/n το οποίο δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

Αυτόν
εννοείς; Τον βρίσκω στο ebay περίπου στα 160 . Αν όντως πρόκειται γι'αυτόν, εδώ αναφέρεται ότι έχει δυνατότητα για "up to nearly 9X magnification when reverse mounted on a bellows unit" (!!). Άχρηστο μεν, ψαρωτικό δε!

Ναι αυτός είναι αλλά τον βρίσκεις πολύ ακριβά. Έχω καιρό να παρακολουθήσω τις τιμές τους αλλά δεν θα έδινα τόσα. Τον δικό μου πρέπει να τον πήρα 40-45 ευρώ, βέβαια κομματάκι ταλαιπωρημένο με 1-2 ελαφρές γρατζουνίτσες μπροστά -αλλά αυτά να τα περιμένεις από φακούς 30-40 ετών, και σίγουρα δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Εάν θέλεις φακό για ανατροφή μόνο, φθηνότερα θα σου βγει από μοντούρες που δεν χρησιμοποιούνται εύκολα ούτε με αντάπτορα, πχ Canon FD, Konica κλπ (αφού εσένα σε νοιάζει η διάμετρος του φίλτρου μόνο), αν και με την εμφάνιση των μηχανών 4/3 πήραν και αυτοί την ανιούσα.
Το 9x το πιάνεις με φυσούνα μόνο. Βέβαια έχουν μια εμφανή πτώση κόντραστ αυτοί οι φακοί σε τέτοια χρήση, και θέλει προσοχή στον φωτισμό καθώς εύκολα θα πάρεις θάμβωση. Αλήθεια, για ποια δουλειά θέλεις τέτοιες μεγεθύνσεις; Πέραν των εντόμων λίγα πράγματα βρίσκω πραγματικά ενδιαφέροντα με μικροδομές (ούτε καν τα λουλούδια) σε μεγεθύνσεις 3x και βάλε. Εντάξει, έβγαλα πριν 3-4 χρόνια τον κρύσταλλο της ζάχαρης σαν παγόβουνο, αλλά από εκεί και μετά θέλει πολύ φαντασία αλλιώς πέφτει το ενδιαφέρον σου. Με τα έντομα αντίθετα, μιλάμε για έναν μικρόκοσμο ανεξάντλητο.

Το πιο δύσκολο θέμα σε μάκρο έξω στη φύση, στο χέρι, είναι περισσότερο η τεχνική εξεύρεσης θέματος και προσέγγισης, καθώς και ο φωτισμός (διάχυση, ενδεχομένως δεύτερη πηγή κλπ), και δευτερευόντως ο φακός. Το να πρέπει να κλείσεις με το χέρι σου το διάφραγμα αφού συνθέσεις κάδρο και εστιάσεις αφαιρεί μεγάλο μέρος από την ευχρηστία του συστήματος, αλλά και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα φωτομέτρησης, καθώς ουσιαστικά τη σωστή έκθεση του θέματός σου την κάνει το φλας. Σίγουρα κάποιος που θα ψαχτεί πολύ θα βγάλει μια άκρη, αλλά προσωπικώς το βρίσκω πονοκέφαλο.

Τη δήλωσή σου ότι μετάνιωσες και σήμερα θα επέλεγες Canon θα την καταχωρήσω στον φάκελό σου ως ελαφρυντικό. Αν και νικονάκιας μπορεί τελικά να είσαι και καλό παιδί. :flipout:

Last edited:
Re: Απάντηση: Φακός για reverse macro

Εάν θέλεις φακό για ανατροφή μόνο, φθηνότερα θα σου βγει από μοντούρες που δεν χρησιμοποιούνται εύκολα ούτε με αντάπτορα, πχ Canon FD, Konica κλπ (αφού εσένα σε νοιάζει η διάμετρος του φίλτρου μόνο), αν και με την εμφάνιση των μηχανών 4/3 πήραν και αυτοί την ανιούσα.
:BDBDG54:
Παντελώς άσχετος με το θέμα "manual φακοί του παρελθόντος", έβαλα στο ebay "canon fd 28" και βγήκαν ένα κάρο άγνωστες σε μένα μάρκες (έφτιαχνε η toshiba φακούς; :confused:), οπότε δε νομίζω χωρίς βοήθεια (δηλαδή υπόδειξη συγκεκριμένων μοντέλων!) να βρω άκρη μεταξύ soligor, vivitar, cosina και λοιπών δαιμόνων!

Το 9x το πιάνεις με φυσούνα μόνο. Βέβαια έχουν μια εμφανή πτώση κόντραστ αυτοί οι φακοί σε τέτοια χρήση, και θέλει προσοχή στον φωτισμό καθώς εύκολα θα πάρεις θάμβωση. Αλήθεια, για ποια δουλειά θέλεις τέτοιες μεγεθύνσεις; Πέραν των εντόμων λίγα πράγματα βρίσκω πραγματικά ενδιαφέροντα με μικροδομές (ούτε καν τα λουλούδια) σε μεγεθύνσεις 3x και βάλε. Εντάξει, έβγαλα πριν 3-4 χρόνια τον κρύσταλλο της ζάχαρης σαν παγόβουνο, αλλά από εκεί και μετά θέλει πολύ φαντασία αλλιώς πέφτει το ενδιαφέρον σου. Με τα έντομα αντίθετα, μιλάμε για έναν μικρόκοσμο ανεξάντλητο.

Η φυσούνα παρουσιάζει, οφείλω να παραδεχτώ, μία κάποια γοητεία και στα πλαίσια του παιχνιδιού ίσως δοκιμαστεί μελλοντικά! Οσο για τα θέματα προς φωτογράφηση, αυτό μένει να εξερευνηθεί, καθώς, προς το παρόν, σε εμένα παραμένουν αόρατα! Με 9χ όμως, ουδέν κρυπτόν!

Το πιο δύσκολο θέμα σε μάκρο έξω στη φύση, στο χέρι, είναι περισσότερο η τεχνική εξεύρεσης θέματος και προσέγγισης, καθώς και ο φωτισμός (διάχυση, ενδεχομένως δεύτερη πηγή κλπ), και δευτερευόντως ο φακός. Το να πρέπει να κλείσεις με το χέρι σου το διάφραγμα αφού συνθέσεις κάδρο και εστιάσεις αφαιρεί μεγάλο μέρος από την ευχρηστία του συστήματος, αλλά και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα φωτομέτρησης, καθώς ουσιαστικά τη σωστή έκθεση του θέματός σου την κάνει το φλας. Σίγουρα κάποιος που θα ψαχτεί πολύ θα βγάλει μια άκρη, αλλά προσωπικώς το βρίσκω πονοκέφαλο.

Έγινε κατανοητό και είναι δεδομένο πλέον ότι με τέτοιο setup δεν έχει νόημα να βγεις στη φύση. Ό,τι γίνεται θα γίνεται σε σχεδόν εργαστηριακό περιβάλλον!

Τη δήλωσή σου ότι μετάνιωσες και σήμερα θα επέλεγες Canon θα την καταχωρήσω στον φάκελό σου ως ελαφρυντικό. Αν και νικονάκιας μπορεί τελικά να είσαι και καλό παιδί. :flipout:
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι εταιρίες θα έπρεπε να έχουν οργανωμένες ομάδες προσηλυτισμού και αρπαγής πελατών από τον ανταγωνισμό παρέχοντας κίνητρα γενναίες εκπτώσεις και επιβραβεύσεις.
Μια απλή αναφορά στο φάκελό μου δεν αρκεί! :D

Μεταφέρομαι σε αυτό το θέμα...
Επειδή όπως είπε και ο Nassos υπάρχουν αμέτρητοι φακοί στα 28mm και δεν έχω εμπειρία στο θέμα για να διαλέξω μπορείτε να μου προτείνετε 3-4 φθηνούς και καλούς?

Να σκαλισω το θεμα λιγο, μιας και νομιζω πως με ελκει ο μικροκοσμος....

Μπορω να κανω κατι με καποιον απο τους παρακατω 2 φακους ?
(μηχανη ομως νικον....)

Canon FD 50mm 1.8

και τον υπερσπανιοτατο,

Canon FD 50-135 f3.5 ssc

Θενκς Τασο.
Ειναι canon o φακος, ειναι ενταξει ?

Απο οτι καταλαβαινω ο ανταπτορας απο την μια βιδωνει στον φακο και απο την αλλη κουμπωνει στην μηχανη. Οποτε μονο η διαμετρος του φακου ενδιαφερει

Ωραιος....

Μηπως και δεν χρειαζεται η παντεντα σκεφτομαι, αν του βαλω τον ανταπτορα για το mount της nex ....

Αν αντι τον 50αρη, βαλω τον ζουμ (με αλλο δαχτυλιδι, θελει 58αρι) θα κανει ακομη μεγαλυτερη μεγενθυση ?

Last edited:
Όσο πιο λίγα τα mm του φακού τόσο πιο μεγάλη η μεγέθυνση. Οπότε όχι, για μεγαλύτερη θες κάτω από 50mm φακό. Αυτό με τον αντάπτορα της NEX δεν το έπιασα, εννοείς για το διάφραγμα; Αν ναι, ναι θα είσαι ΟΚ.

EDIT: Οι τελευταίες 2 από πάνω δεν πρέπει να είμαι με τον Canon αλλά με έναν Vivitar 50mm f1.9.. Όχι reversed, κανονικός.

Έχε υπόψη σου μόνο Ντίνο οτι για να εστιάσεις (με Live View πάντα) πρέπει να είναι σχετικά φωτεινός ο φακός, αλλιώς είναι πολύ σκοτεινός. Αυτό είναι πρόβλημα σε φακούς που δεν έχουν δακτυλίδι διαφράγματος που by default είναι τέρμα κλειστό. Πρέπει να έχει δλδ δακτυλίδι ο φακός που θα βάλεις.
Κάπου κυκλοφορεί και μια λίστα με τις μεγεθύνσεις. Ο 50αρης δίνει σχεδόν 1:1, o 24mm 2:1, o 20mm 3:1 νομίζω.
Αλλά θα χρειαστείς και πολύ φώς!

Ευχαριστω Αλεξ

Ο φακος που θα δοκιμασω (βλεπε λινκ στο παραπαω μου ποστ#13) μαλλον κανει για την δουλεια αυτη