Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Re: Φιλτρα CP,ND

xaxaxa....!!!:grinning-smiley-043

Προς το παρον βολευομαι με τα τερτραγωνα φιλτρα ND που εχω , πολυ καλης ποιοτητας απο Hitec σε συστημα της cokin.
Oικονομικα και ποιοτικα.
Καμια αλλοιωση και καμια επιπτωση στο sharpnes

Βλέπω πολλά UV(C), από Hoya και άλλους επώνυμους, κάνουν δουλειά ή να προτιμήσω ένα Grad της Tiffen?

To grad είναι διαβαθμισμένο nd, το UV υποτίθεται ότι μεταξύ άλλων μειώνει το haze των ξεπλυμένων ουρανών...

Λες να μην ξερω τι ειναι το grad ? :D

Δεν καταλαβαινω το διλλημα που αντιμετωπιζεις. Το grad ή το uv...

Δεν εχει καμια σχεση το αποτελεσμα του ενος με του αλλου.

Να μου ελεγες grad ή πολωτικο (αναλογα την γωνια ομως) να το καταλαβω.

Το UV αστο....

Τοτε να χρησιμοποιησεις grad και κατα προτιμηση soft edge.

Tα hard edge ειναι για πολυ συγκεκριμενες περιπτωσεις και το ματι μας εχει "εκπαιδευτει" να δεχεται αυτο με την βαθμιαια διαβαθμιση.

Αυτό που θα ήθελα είναι να κόψω τους ξασπρισμένους ουρανούς...

Με uv? Να τον κάνεις από ξασπρισμένο, γαλάζιο, αδύνατο. Ακόμη και ένα ελαφρότατο nd grad (πχ ακόμη και το 0.2 μην πω το 0.1 που κατεβάζει μόλις 1/3 στοπ) θα έκανε καλύτερη δουλειά. Ένα απλό 0.3 grad αρκεί νομίζω για να φέρει τον ουρανό μια χαρά, ουσιαστικά τον έχεις με υποέκθεση 1 στοπ.

Εκτός από tiffen στο ebay δεν έχω βρεί τίποτα άλλο, υπάρχει κάτι διαφορετικό?

Μιας και το νημα ειναι για φιλτρα, ας ρωτησω το εξης,

Αγορασα ενα μεταχειρισμενο φακο που ειχε πανω του ενα UV filter Visico 67mm.
Να το αφησω για προστασια του φακου η μηπως μειωνει την ευκρινια/sharpness της φωτογραφιας/φακου?
Παντως οι πρωτες φωτο που τραβηξα μου φανηκαν εξαιρετικα ευκρινεις.

Αγορασα ενα μεταχειρισμενο φακο που ειχε πανω του ενα UV filter Visico 67mm.
Να το αφησω για προστασια του φακου η μηπως μειωνει την ευκρινια/sharpness της φωτογραφιας/φακου?
Παντως οι πρωτες φωτο που τραβηξα μου φανηκαν εξαιρετικα ευκρινεις.

Βγάλε μια φωτογραφία ένα λουλούδι με φυλλώματα κόντρα στον ήλιο, με και χωρίς το φίλτρο με ακριβώς όμοιες ρυθμίσεις στη μηχανή και σποτ φωτομέτρηση manual επάνω στο λουλούδι. Να είναι RAW οι λήψεις και να τις βάλεις στο Lightroom ή άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας RAW. Ρύθμισε έκθεση και black clipping level ώστε να γεμίσεις το ιστόγραμμα. Αν η φωτογραφία με το φίλτρο έχει flare ή haze, αν το λουλούδι είναι περισσότερο αχνό με μικρότερο κόρο, τότε το φίλτρο σου χαλάει την εικόνα και να το πετάξεις. Εγώ τα φίλτρα προστασίας τα έχω καταργήσει και τα χρησιμοποιώ ΜΟΝΟ σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Πχ αν πάω να φωτογραφίσω αυτοκίνητα rally σίγουρα θα το βάλω, το ίδιο αν βρέχει. Φυσικά μόνο επώνυμα πρωτοκλασάτα φίλτρα, Hoya, BW κλπ

Πολυτιμο το τεστ που προτεινεις Diol. Merci!

Αν και δεν τραβαω ποτε raw, εκανα το τεστ με jpeg και η αληθεια ειναι οτι επρεπε να μεγενθυνω τη φωτογραφια σε 2χ για να παρατηρησω ενα αμυδροτατο flare στη φωτογραφια με το φιλτρο. Αρα για προστασια του φακου μαλλον καλο ειναι και ειδικα σε ασχημες καιρικες η φωτογραφικες συνθηκες.

Πρόσφατα αγόρασα κι εγώ κάποια φίλτρα για τοπίο. Αφού ρώτησα φίλους (Κώστα Πετράκη, Κωνσταντίνο Βασιλάκη) που τα ξέρουν καλά με τις συμβουλές τους κατέληξα σε ένα πακέτο. Επειδή δεν είναι εύκολο σε όποιον ξεκινάει να το ψάξει να βρει αμέσως τα σωστά λινκ και να βρει τα κατάλληλα φίλτρα (πχ υπάρχουν γυάλινα με 10πλάσια τιμή), έγραψα ένα μπούσουλα που μπορεί να βοηθήσει όποιον θέλει να ξεκινήσει.

Οι φορείς και τα αξεσουάρ είναι απο Lee και ειδικότερα απο την dealer της Lee, RobertWhite. Ολα τα Lee που αναφέρω είναι πλέον ετοιμοπαράδοτα. Τα φίλτρα είναι Formatt Hitech. Οι αποστολές απο RobertWhite είναι άμεσες και έρχονται σε 3-4 μέρες, απο Formatt ακόμα τα περιμένω 2 εβδομάδες τώρα. Ολα είναι απο UK και ως εκ τούτου δεν έχουν τελωνείο.

Τα πιο κάτω είναι το σύστημα που κατέληξα με οικονομικούς συμβιβασμούς.

Ξεκινάς απο εδώ
http://www.formatt.co.uk/stills-filters/filters/graduated-n-d/stills-filters.aspx
προσέχεις πάντα να βάζεις για τα graduated διάσταση 100x150

Προτείνω:
a) σετ 03 06 09* soft grad £85.10 δεν συμφέρει η αγορά δύο μόνο φίλτρων αφού η διαφορά για το κιτ των τριών είναι μόνο £8.50**
b) 06 09 hard grad 2 x £38.30 = £76.60 (νομίζω όμως οτι για £8.50 διαφορά, αξίζει να πάρεις το τριπλό κιτ, αν και σκληρό 03 έχει μάλλον πολύ περιορισμένη χρήση)
c) 09 reverse grad £63.83 (και το 06 ίσως χρειάζεται, αλλα ανεβαίνει το κόστος πολύ. Εγώ πήρα το 06 μόνο, αλλα έπρεπε να είχα πάρει το 09 καθώς όταν χρειάζεται αυτό το φίλτρο, μάλλον πρέπει να είναι "ισχυρό". Το ότι διάλεξα το 06 οφείλεται στην καλή δυναμική περιοχή και στα μεγάλα και ομαλά περιθώρια διόρθωσης της D700, δηλ οτι μπορώ μετά στο LR να διορθώσω όσο χρειαστεί και να διαχειριστώ μέχρι και 2+ στοπ υπερφώτισης τοπικά).
d) Standard ND 100mm 3 stop (0.9) £25.53 http://www.formatt.co.uk/stills-filters/filters/standard-n-d/stills-filters.aspx
e) Standard ND 100mm PRO STOP 6 stop £60.00

Οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ, αν ζητήσεις τιμολόγιο και δώσεις ΑΦΜ δεν χρεώνεται ΦΠΑ

http://www.robertwhite.co.uk/products.asp?PT_ID=713

a) LFK Foundation Kit £ 48.00 http://www.robertwhite.co.uk/product.asp?P_ID=1379&PT_ID=713
b) L77WR 77mm Wide Angle adaptor ring £ 31.00 (προσοχή: όχι το standard) http://www.robertwhite.co.uk/product.asp?P_ID=1380&PT_ID=713 Μπορεί να χρειαστεί και άλλος αντάπτορας ή περισσότεροι όμοιοι αν θέλουμε να έχουμε σε κάθε εν χρήσει φακό ένα (υπερβολή; ίσως)
c) LMFP Multi Filter Pouch £ 30.00 http://www.robertwhite.co.uk/product.asp?P_ID=1394&PT_ID=713

Προαιρετικά:
d) LFCF Filter Cleaning Fluid (60 ml) £ 3.00 - προαιρετικό, αλλα το πήρα επειδή είναι σχετικά φτηνό.
e) LLIPB_EU Inspiring Professionals - Europe £ 13.00 - Πολύ χρήσιμο βιβλίο, εξηγεί πάνω σε πραγματικά παραδείγματα την χρήση των φίλτρων grad, ND & color shift

Πολύ προαιρετικά:
f) LLC3 Lens Caps (Pk of 3) £ 3.00 αν κάποιος θέλει να πάρει περισσότερα απο ένα adaptor ring για να έχει επάνω σε κάθε φακό ώστε να μη βιδώνει και ξεβιδώνει τον αντάπτορα, τα καπάκια αυτά χρειάζονται

* 0.3 = -1 στοπ, 0.6 = -2 στοπ, 0.9 = -3 στοπ κοκ
** γενικά το 0.3 φαίνεται να έχει περιορισμένη χρήση γιατί ένα ντεκρατέ μπορεί να μπει μετά στο PC με άριστα αποτελέσματα. Παρ όλα αυτά, υπο συνθήκας μπορεί να είναι χρήσιμο ή απλά μπορεί να δώσει μια έξτρα ασφάλεια/περιθώριο σε συνδυασμό με επεμβάσεις στο PC.

Ακριβως αυτα εχω κι εγω (hitec).
Ειναι οικονομικα και πολυ καλα.

Δεν εχω παρατηρησει καμια επιπτωση στην οξυτητα των φακων μου, και οι χρωματικες αλλοιωσεις ειναι ελαχιστες.

Τα Hitech μετά απο προσεκτική έρευνα που έκανα παίρνοντας γνώμες έμπειρων και καταξιωμένων φωτογράφων τοπίου, είναι η τρίτη επιλογή κατα σειρά ποιότητας. Πρώτη είναι η Singh Ray, πανάκριβη. Ελαφρά πισω σε ποιότητα αλλα κάπως φτηνότερη είναι η Lee. Ολες οι γνώμες που πήρα ήταν οτι η τρίτη, η HiTech, αν και αισθητά φτηνότερη απο την Lee, δεν υστερεί καθόλου σε ποιότητα.